Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Angela89 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi bo ogólnie wyszło tak że od 1 września miałam podpisana pierwsza umowę o pracę do 30 września pracowałam umowę mam do 2016 roku od 1 października przeszłam na zwolnienie ( niestety u mnie w pracy nie było wyjścia ) więc minęło ciągłego 30 dni pracy, przez ten miesiąc płaci mi pracodawca a później zus - wie któraś może którego są wypłacane pieniądze z zusu ? Tak jak dostaje na umowie czy oni maja inne dni ? Szefowa mnie nastraszyła że zus będzie pewnie się czepiał że dostałam umowę i zaraz poszłam na zwolnienie tylko że ja tam pracowałam na zlecenie - byłam studentka ;/
Angela ja pierwsze pieniądze za wrzesień z ZUSu dostałam 6 października, a wypłaty miałam zawsze ostatniego dnia miesiąca. Możliwe, że u Ciebie też tak będzie. ZUS rozlicza kasę z tego co się orientuję do 6 i 15 dnia każdego miesiącaAngela89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Cześć
ja po trzecim w moim życiu usg prenatalnym i po raz trzeci wszystko okej. Zrobili mi test pappa, za tydzień wyniki... Na dzień dzisiejszy lekarz nieoficjalnie stwierdził, że rośnie nam synuś mamusi
chociaż po zdjęciu dodanym przez Amy nie wiem jak to rozpoznał ale myślę, że się tyle już naoglądał, że ma w tym względzie do powiedzenia coś więcej niż tylko zgadywanie. Aaa i jesteśmy starsi o dwa dni czyli dzisiaj byl by 14+2.
Angela89, Rudzia, Krysti, Eweliśka, Robotka1 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyadk_1989 wrote:Cześć
ja po trzecim w moim życiu usg prenatalnym i po raz trzeci wszystko okej. Zrobili mi test pappa, za tydzień wyniki... Na dzień dzisiejszy lekarz nieoficjalnie stwierdził, że rośnie nam synuś mamusi
chociaż po zdjęciu dodanym przez Amy nie wiem jak to rozpoznał ale myślę, że się tyle już naoglądał, że ma w tym względzie do powiedzenia coś więcej niż tylko zgadywanie. Aaa i jesteśmy starsi o dwa dni czyli dzisiaj byl by 14+2.
Super że wszystko ok nie ma innej opcji -
Angela89 wrote:Dziękuje za odpowiedz więc pewnie pieniądze za listopad dostane 6 lub 15 grudnia. Mam nadzieje że mi nic nie zablokują przez to że mam nową umowe... a z nimi to różnie bywa
-
Klaudia90 wrote:Słyszałam coś takiego, że należy 7 dni przepracować, gdy dostaje się nową pracę. Ale Ty pracowałaś wcześniej w tej firmie...
No ale Angela miesiąc (wrzesień) przepracowała, z tego co zrozumiałam. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, to będę w takiej samej sytuacji, bo znajoma chce mnie zatrudnić od listopada a od grudnia na L4 "wysłać", żeby płacił ZUS. Ciekawe czy obejdzie się bez problemów. Zawsze to lepsze niż zakładanie na dziko działalności i za chwilę zawieszanie (bo luka działa tylko do nowego roku), bo taki tez był plan. -
nick nieaktualny
-
Amy wrote:w ciązy cwiczysz? ja sie nie odwazylam nawet zapytac lekarza czy nadal moge cwiczyc :}
-
Angela89 wrote:Tak ja wrzesień pracowałam i zasiłek chorobowy przysługuje po 30 dniach nieprzerwanego ubezpieczenia czyli jak rozumiem mi przysługuje bo dopiero od 1 października poszłam na zwolnienie?
Szefowa mówi że do niej będa pismo pisać że już tak kiedyś miała i że powinno obejść się bez problemów. Bo tak jak piszesz lepsze jest to niż jakbym założyła działalność i płaciła im najwyższe składki .
Teraz tylko zdziczałam i zastanawiam się czy musze 30 dni przepracować
( pracowałam 15 dni w miesiącu) czy po prostu liczy się to że za cały wrzesień miałam zapłaconą składke ?
Na jakimś forum znalazłam taką odpowiedź: "Wynagrodzenie za czas choroby wypłaca pracodawca za 33 dni w roku.
ZUS wypłaca zasiłki chorobowe począwszy od 34 dnia choroby tylko wówczas, gdy pracodawca nie ma do tego prawa (zatrudnia poniżej 30 pracowników)."
czyli nie chodzi o dni przepracowane, tylko po prostu dni podczas których jesteś zatrudniona na umowę o pracę. -
nick nieaktualny
-
Rudzia wrote:Jejku Wy dajecie rade jeszcze cwiczyc czy cos? Ja to jak musze szybszym krokiem na przystanek dojsc A mam 300m to juz mam mega zadyszke i ciagnie mnie w brzuchu
nie wiem czemu tak no tragedia..
Rudzia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A ja dzisiaj zrobiłam tak jak polecałyście. Położyłam się ze spuszczonymi nogami i czekałam... czekałam... czekałam i się nie doczekałam
Trochę mnie to oczywiście zmartwiło. Boże, tak bardzo nie mogę się doczekać tego uczucia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2014, 22:18
-
nick nieaktualnyMarta zwróc uwagę kiedy w jakich porach czujesz jakieś zamieszanie w brzuchu i wtedy spróbuj z tą pozycją
może Twój Maluszek teraz spał, nie są jeszcze tak aktywne. Ja zauważyłam wczoraj wieczorem i dziś było podobnie, w ciągu dnia też kilka razy, jak zjadłam i np jak jechałam samochodem i dopięta pasami znowu nie miałam zbyt luźnej pozycji.
-
Kasiu, właśnie o to chodzi że póki co nic totalnie nie czuję i nie mam pojęcia kiedy ona śpi a kiedy nie. No nic, chyba muszę uzbroić się w cierpliwość. Nie mogę się doczekać już piątkowej wizyty, bo jakiś taki niepokój się we mnie zasiał
Rudzia wrote:Wam tez sie tak czesto odbija ? Praktycznie po wszystkimnawet po herbacie
Taaaak! Nigdy wcześniej tak nie miałam! Nawet po gazowanym nie umiało mi się odbić