X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta nie powinan was tesaciowa wkrecac w swoje konflikty.. to niesprawidliwe... postaraj sie o tym nie myslec.. upust dac nerwom i przejsc do spokoju z tym bo sobie szkodzisz.. :( a moze przy najbliszej okazji powiedziec jej ze zrobila Ci przykrosc i troche ją upomniec zeby sie w jezyk ugryzla?

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta to przykre co uslyszalas bo widac ze tesciowa nie radzi sobie z ta sytuacja z mężem tylko szkoda ze Tobie sie oberwalo :(
    Domyślam sie co czujesz bo ja z kolei dużo przykrych rzeczy uslyszalam od swojej mamy gdzie powinna mnie wspierać a ona wręcz nas doluje i wszystko co zrobimy lub nie krytykuje..

Dajcie sobie czas i nie odzywajcie sie pierwsi do Niej i nie oddala rzeczy które oba dala.
    Byc może ona przemysli swoje zachowanie i Was przeprosi a w szczególności Ciebie- trzymam kciuki by to się wyjaśniło bo takie nie zdrowe relacje są okropne :(

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki dziewczyy.Co do rzeczy oboje z mezem zdecydowalismy ze to oddamy bo po jeden my bez tego sobie radzimy a oa mysli ze ratuje nas tym. po dwa maz boi sie ze bedzie wlasie tak mowila ze ona nam tak bardzo pomaga a my sie tak odwdzieczamy a po trzecie boimy sie ze to ie ostatia taka akcja i ze jeszcze by nam wypomniala to ie raz a tak to nie bedzie miala co

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak ogólnie kilka rad ode mnie :D
    Wiem ze wiekszosc z was karmi piersią i wasze maluchy nie mają zaparc ale moze kiedyś się przyda tych kilka słów ode mnie.
    Na zaparcia polecam czopki grycelinowe dla niemowlaków one są od urodzenia z dawką 1g oczywiscie czopki nalezy uzywać wtedy kiedy juz naprawde bedzie mocne zaparcie i nie bedzie kupki przez 3-4 dni . Ogólnie są bezpieczne i bardzo łatwo się je dziecku aplikuje a mało tego bardzo szybko działa bo juz w ciągu 3-5 min dziecko sie wypróżnia.
    Aby zapobiec zaparciom można podawać także Griper Water to taka woda którą podaje się przed podaniem mleczka , oczywiscie mozna tez podawac zwykła przegotowana wode, Espumisan dla dzieci także jest bardzo dobry nie tylko za zaparcia ale także na kolki i wzdęcia bardzo to polecam w szczególnosci kiedy boli brzuszek ! :)
    Mam nadzieje ze sie to wam przyda gdy domowe sposoby zawiodą a niestety często tak bywa :/

Bobitta co do twojej sprawy szczerze nie wiem co ci powiedziec :/ Przykro jest kiedy ktoś sie tak zachowuje a nic złego nie zrobiłaś. Nie wiem moze tesciowa musi ochłonac i jakos samo wszystko minie? Ludzie w nerwach dużo rzeczy potrafią powiedzieć co prawda to jej nie usprawiedliwia bo równie dobrze mogła trzymać jezyk za zębami.Oddajać jej rzeczy mysle ze sprawicie tez jej przykrosc i moze w ten sposób dotrze do niej jaką przykrosc zrobiła tobie. Liczę ze wszystko jednak jakos sie wam tam ułoży w końcu bedzie chciała Julke odwiedzic itp no chyba ze nie ma serca jako babcia no nie wiem .. nie wiem jaki ma stosunek do tej sytuacji ze jest babcią.

Victoria prosi o uśmiech :)
    I przesyła swój aby było Ci weselej :)

138802641_apenhwr.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2016, 17:01

Agness27, majeczka87 lubią tę wiadomość

• Bobitta Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona jako babcia powiedziała po urodzeiu Julci, że ona jest juz stara i chciałaby miec swiety spokój ...

Co do moich rad na kolki i wypróżnianie. Jak takie sposoby jak:
    - kapiel
    - szum albo muzyczka
    - noszenie na brzuchu
    - masowanie
    - espumisan albo esputikon
    nie pomaga to polecam
    - te dwie łyzki przegotowanej wody przed cycem
    i
    - jak dziecko nie moze zrobic kupy i steka to delikatnie pomiziac patyczkiem z ogranicznikiem przy odbycie. nie wciskac przypadkiem ale tak delikatnie przejechac obok dziurki. Julce to pomaga.

Agness27 lubi tę wiadomość

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta widocznie taki typ człowieka z twojej tesciowej i nic nie poradzisz...
    A tekst ze jest za stara i chcialaby miec spokoj - przeciez to nie ona wychowuje wasze dziecko i nikt niej nie zmusza do tego aby chciala byc babcia która nie chce byc...

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta to Ci powiedziała.Za jakiś czas może dotrze do niej ze zamiast cieszyć sie z wnuczki to narzeka i zatęskni no chyba ze to taki typ człowieka który nie ma serca i ma wszystko w nosie.
    Cieszcie się dzidzia i starajcie sie nie myśleć o teściowej bo po co macie sie smucić.

Kat ślicznie sie uśmiech Wiki :)

A na kolki mojemu tez pomaga ale nie zawsze:
    - leżenie na brzuchu
    -otulenie kocykiem
    -włączenie zabawki z pozytyka
    A słyszałam ze pomaga tez termofor na brzuszek.

No mój dal dzis nad ranem czasu i od 1-4.30 nie spal i plakal momentami sie darl ze nie mogłam go niczym uspokoić.Ibydzil starsza core ale jakos zasnela jeszcze.Dopiero po zrobieniu kupki i zawinieciu w kocyk plus muzyczka go uspokoiły a ja juz momentami rade z nim plakalam bo juz nie miałam sily.wstal o 7 dostał cyca plus zmiana pieluszki i poszedl spac.
    A ja pierwsze co porę paracetamol na bol głowy i mocna kawa bo bylam padnieta i porę jeszcze się z nim polozylam spać.
    Ale dziś byl chyba bardzo wymęczony tym placzem bo caly dzien mi przespal z przerwami na cyca i zmianę pieluszki plus 3 kupy spore

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2016, 21:50

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Karolla. Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    My również mamy problemy z zaparciami :/ obecnie jesteśmy na karmieniu mieszanym, czy któraś z Was także karmi piersią i dokarmia mm?

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolla ja na samej piersi jestem ale niestety słyszałam ze jak sie karmi mm badz mieszanie to dziecko ma większy problem z brzuszkiem :(

Mojemu synkowi jak nie może zrobić kupki to pomaga doginanie nóżek do jego brzuszka i chwilowe przytrzymanie.

Można tez masować brzuszek okreznym ruchem dloni po brzuchu malucha ale mojemu ten wyżej pomaga badz leżenie na brzuchu.

Musisz sprawdzać na swoim różne metody bo wiadomo każdy maluch inny..

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powidz jeszcze jakie mleko podajesz bo słyszałam ze przy nan są duże zaparcia bo zawiera sporo żelaza

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam że są specjalne mleka atykolkowe ...

Dzięki wszystkim dziewczynom za słowa otuchy. Cieszymy sie z każdej chwili z dzidzią. A co do babci i dziadka jednych na bank bedzie miała, bo moi rodzice ja kochaja. Mam wrażenie, że nawet bardziej ich interesuje jak synek mojej siostry jak był taki malućki.

Byłyśmy z Julką wczoraj u pediatry i wszystko jest ok, zdrowa dzidzia! Ma znamie na plecach, ale pani doktor powiedzi ten moment nic z tym nie robimy i musi to poobserwowac.

aaaa powiedziała nam ważna rzecz, przekazuje bo moze i Wam sie przydac. Dziecko trzeba kłasc na jednym i na drugim boku na zmiane (ale to chyba wiecie) zwróccie tylko uwage czy lezac w wózk nie przekłada głowy tylko na jedna strone. U nas tak jest i doktorka powiedziala ze jak nic z tym nie bedziemy robic to moze miec pozinej przykurcz. Poleciła kłasc duza maskotke na stronie tej na ktora ma sie nie obracac.

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy MM zaparcia to że tak nazwe normalna sprawa :/
    Niestety trzeba z tym walczyć póki maluch sobie nie rozwinie porządnie jelitek potem bedzie juz ok - oczywiscie mleko też mozna próbować zmienić byle nie za czesto ..Ja próbowałam mojej zmienić mleczko lecz było gorzej i wróciłam do tego co dostawała od urodzenia i do tej pory go pije chociaz z kupką jej musze nadal pomagac..wygina się napina itp gazy tez idą ale kupka jest chociaz raz dziennie rzadko kiedy jej nie ma..oczywiscie nóżkami też pomagam i innymi rzeczami.
    Karolla po 3 miesiacu powinno juz być ok.

Ja niestety od wczoraj jestem ledwo zywa .. mała w nocy budzi sie 2 razy tylko ale za to w ciagu dnia od 2 dni ma jakies akcje w stylu spi na rekach a jak ją odloze do łóżeczka to po 5 min się budzi -.- juz nie wiem co mam z nią robić ! Przez te ciągłe trzymanie jej na rekach nic innego nie moge robic...
    Szukałam pomocy na necie i wyczytałam że zwyczajnie dziecko potrzebuje mojej bliskosci,ciepła i bezpieczenstwa. Nie które wypowiadają sie aby dziecko owinąc ciasno kocykiem bo u nich się sprawdziło bo tak samo ciasno mialo w brzuszku i czuje sie w ten sposób bezpieczne. Póki co jestem juz po ciul wie ilu pobudkach wiec uznałam ze spróbuje z tym kocykiem ale u nas cieplo i nie chce aby się przegrzała wiec od synka taki z dziurkami kocyk wziełam i małą owinełam jak juz mi zasnela na rekach to ja odłożyłam do łóżeczka i póki co spi od 30 min i mam nadzieje ze bedzie spała , jesli to sie uda to widocznie bede musiała sie do tego stosować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2016, 18:13

• Agness27 Autorytet

Wysłany: 5 sierpnia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta dzieki za nowe rady co do układania głowy i obserwacji :)

Ja wczoraj z dziecmi zrobiliśmy wycieczkę do Sztumu pociagiem bo Wojtuś miał miec tam wizyte u ortopedy :)
    Na szczęście wszystko dobrze z bioderkami
    Do przychodni kardiligicznej juz 3 dzien nie moge się dodzwonić bo albo nie odbierają albo zajęte lub blad w polaczeniu :/

Kat wiem cos o nie wyspaniu..
    Ostatnio maly tak mi się zanosil caly dzien i nie sxlo go uspokoić i tylko na rękach na chwile byl spokojny..
    Niestety esputicon okazał sie za slaby i zmieniliśmy na delicol i jest lepiej bo baczki swobodnie idą :)
    Przy kupce tez pomagam synkowi robic no dzis zrobil sam dwie i z moja pomocą kolejne dwie :)

Ale umęczoną bylam i nie wyspana ze ledwo na oczy patrzyłam..a do tego ręce bolaly bo nie mogłam Malego odłożyć bo rak sie z bolu zanosil ze balam sie ze sie zadusi z płaczu :(

Dzis nasz komputer przeszedl reanimacje bo pan na miejscu cale bebechy nam wymienił i śmiga ze hej :)
    W końcu do siostry będę mogla wyslac nowe zdjęcia Wojtusia :)

Wkurza mnie ta pogoda bo dzis zimno i deszcz drugi dxien pada..

Ja co do otulenia maluszka kocykiem to u nas sie sprawdza :)
    Malego tez w kocyku musze do spania odkładać do łóżeczka bo inaczej sie budzi..

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobitta nie strasz! jaki znowu przykurcz??? O.o Nasz Karol tylko na prawą stronę głowę odwraca ale ja z myślą o tym tylko że będzie miał płaską z jednej strony i stwierdziłam że jak zacznie siedzieć to mu się unormuje tak jak to u mojego brata córki było.

Całe wieki mnie tu nie było hehe czytałam ale musiałabym drugi raz czytać żeby się odnieść do każdej i chyba nie pogniewacie się jak sobie podaruję :D

Nasz synuś ma swoje lepsze i gorsze dni. Byliśmy u pediatry na pierwszej wizycie patronażowej :) waży 4400g i widocznie się skurczył bo mówi że mierzy 55 cm a przy urodzeniu miał 57 :D widziałam że bardzo niedokładnie go mierzyła bo nie chciała mu nóżek naciągać na siłę heh bajka. Ogólnie mamy bardzo dobrą doktorkę :) miła, cierpliwa, delikatna, zna się na rzeczy i jest rozsądna :) mamy problem po witaminie K bo małęgo boli brzuszek i płacze cały dzień, zwłąszcza jak puszcza bączki albo robi kupkę :/ jak nie dostaje witaminy to jest spokój więc wypisała nam skierowanie do poradni neonatologicznej na pogadankę i ewentualnie zmniejszenie dawki na poprzednią 25 mikrogram (chyba w takich jednostkach się to podaje). Nadal jest na samej piersi i pięknie przybiera na wadze :) Dostaliśmy pochwale że nieźle sobie radzimy jak na pierwsze dziecko chociaż nie wiem na jakiej podstawie to stwierdziła :D Nadal nie odpadł mu kikut :/ doktorka i położna mówią że gruba pępowina i dlatego. zaczęliśmy kuracje spirytus plus octanisept - do spirytusu oczywiście się nie przyznaje bo by mnie zlinczowali heh

Bobitta współczuję teściowej :/ moja to ma pretensje jak rzadko Karola na dół przynoszę (ma złamaną nogę i nie może sama przyjść - nie jestem jędzą ale widzę w tym pozytywy :D ) a moja mama jak do nasz przyjeżdża to płacze jak jedzie do domu bo już za nim tęskni :)

Ale litania a na pewno wszystkiego nie napisałam co chciałam hehe

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn fajnie ze sie odezwalas :)
    Vo do kikuta my córce przemywaliśmy czystym spirytusem który braliśmy na patyczek i po tygodniu odpadl :)

Tesciowa uziemiona to przynajmniej będziecie mieć troche czasu tylko do siebie :)
    My do teściów tak co weekend wpadamy albo co drugi to zalezy jak czasowo wypadnie..
    Teściów akurat blisko mamy bo 6km od nas ale tesviowa nas nie odwiedza tylko my przeważnie jeździmy

Ach te problemy brzuszkowe.my tez się borykamy ale po podawaniu delicol triszke zlagodnialy na szczęście bo bym sie wynonczyla..

Evanlyn lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agness ale takim zwykłym sirytusem 95%???

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • Agness27 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 05:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn wrote:
    Agness ale takim zwykłym sirytusem 95%???

Tak zwykłym i brałam patyczkiem naokoło i zerkalam czy mala się nie krzywi ale nic takiego nie bylo :)

Evanlyn lubi tę wiadomość

1usaanliuyw98z71.png
    km5sio4p65jd6igh.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja czytałam ze trzeba go rozcienczyc do 70% i tak zrobiłam. Nic to nie daje i chciałam spróbować zwykłym ale się bałam :D zacznę od dzisiaj może w końcu na dniach odpadnie :)

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn a może za często nawilżasz ten pępuszek i dlatego nie może wyschnac tak jak należy aby móc odpasc ?

Moja mała też miała bardzo grubą pępowinę ale nie było problemu z odpadnieciem... tylko że ja jej niczym nie robiłam itp no i nie byla pierwszy tydzien kompana i wysechł bardzo szybko dzięki temu i odpadl w ciagu 4 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2016, 14:42

• Evanlyn Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    Evanlyn a może za często nawilżasz ten pępuszek i dlatego nie może wyschnac tak jak należy aby móc odpasc ?

Moja mała też miała bardzo grubą pępowinę ale nie było problemu z odpadnieciem... tylko że ja jej niczym nie robiłam itp no i nie byla pierwszy tydzien kompana i wysechł bardzo szybko dzięki temu i odpadl w ciagu 4 dni.
    Ja Karola w ogóle nie kąpie :/ tylko tyle co w szpitalu a w domu robię mu kąpiel "na sucho" tzn kładę go na przewijaku i moczę wszystko oprócz pępuszka :/ octaniseptem 4 razy dzienne mu przemywałam a spirytusem robie to przy każdej zmianie pieluszki. Położna i pediatra mówią żeby się nie martwić bo kiedyś odpadnie w końcu ale strasznie upierdliwe to bo lubi spać na brzuszku a przez tą klamrę nie może za długo na brzuszku poleżeć bo zaraz mu podrażnia :(

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
‹‹ 179 180 181 182 183 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ