X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kas91 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ev i Evanlyn usg prenatalne a usg genetyczne to jedno i to samo :) niby powinien go wykonywac ginekolog genetyk czy jakos tak z certyfikatem :)no i na porządnym sprzęcie musi byc to wykonane ;) u mnie w wojewodztwie robia to w 3 miejscach... a wyglada to jak zwykle usg :) mozesz sobie jedynie dobrac dodatkowo test z krwi Pappa czy jakos tak i wtedy mogą Ci wyliczyć specjalnie dla Ciebie jakie procentowo może byc zagrożenie jakas choroba genetyczna...a na tym usg genetycznym/ prenatalnym mierza dokladnie dziecko i sprawdzają przezierność karkową ( czyli możliwość zachorowania na downa)kość nosowa itp :) i w naszym kraju to badanie jest platne.. na nfz jedynie mogą skorzystac kobiety ktore sa po 35 roku zycia albo te ktore mają zagrozona ciążę :) jak macie jeszcze jakies pytania co do tego możecie pytac :P bo ja bylam na tym 17 grudnia ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2015, 13:50

Ev lubi tę wiadomość

w57v9n73z5ivqbxe.png
  • Ev Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    Wybaczcie że nie pisalam chwile ale mój mały rozwalił sobie całą dolną warge :( zalał się krwią ... bawił się a tu nagle jakoś tak dziwnie wstał i uderzył o parapet :( za chwile pełno krwi... nie wspomne o tym jak ma rozciete i opuchniete :( udalo mi sie krwotok zatrzymać i chlodziłam mu zimną wodą. Teraz zasnął mimo że jeszcze popłakiwał :( Mam tylko nadzieje że do niczego gorszego tam nie doszło :( I że w miare mu to się zagoi do świat.

W UK mówią płec na drugim czyli ostatnim USG czyli miedzy 6-7 miesiącem dopiero o ile oczywiscie sie zapytasz o płec bo oni sami z siebie nie mówia bo nie każda kobieta chce znać płec.

Jejjkuuu biedactwo ;((

8599yx8d9t871y8x.png
    eoc93ew1yklyxdn4.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda Oscarka :/
    kas91 wrote:
    Ev i Evanlyn usg prenatalne a usg genetyczne to jedno i to samo :) niby powinien go wykonywac ginekolog genetyk czy jakos tak z certyfikatem :)no i na porządnym sprzęcie musi byc to wykonane ;) u mnie w wojewodztwie robia to w 3 miejscach... a wyglada to jak zwykle usg :) mozesz sobie jedynie dobrac dodatkowo test z krwi Pappa czy jakos tak i wtedy mogą Ci wyliczyć specjalnie dla Ciebie jakie procentowo może byc zagrożenie jakas choroba genetyczna...a na tym usg genetycznym/ prenatalnym mierza dokladnie dziecko i sprawdzają przezierność karkową ( czyli możliwość zachorowania na downa)kość nosowa itp :) i w naszym kraju to badanie jest platne.. na nfz jedynie mogą skorzystac kobiety ktore sa po 35 roku zycia albo te ktore mają zagrozona ciążę :) jak macie jeszcze jakies pytania co do tego możecie pytac :P bo ja bylam na tym 17 grudnia ;)

Ehehe tak myślałam że moja widza jest jednak trochę za mała... Ale dlaczego gin mi powiedziała że będę miała badania genetyczne ale nie będą to badania prenatalne. Bratowa która mi poleciła tą gin mówiła że też miała takie mierzenie noska itp wykluczanie Downa i za wizytę płaciła normalnie a nie jak za prenatalne... Druga bratowa na prenatalne musiała jechać do Rzeszowa (nie mieszka tam tylko 40 km od) do szpitala Pro-Familia bo tylko tam robią takie badania? nie czaję...

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • kas91 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn w takim bądź razie i ja nie mam pojęcia :) u mnie gin zamiennie używał ta nazwę i mi mówił że to to samo .... Miałam mierzone to NT czyli przeziernosc karkowa czyli czy dziecko przykładowo narażone jest na zespół downa i wiele innych pomiarów w tym właśnie kość nosową długość od główki do pupci długość nóżek średnica główki czy łożysko odpowiednio jest rozwinięte lekarz sprawdzał czy wystarczająco jest płynu owodniowego, jak serduszko bije czy dziecko prawidlowo się rusza i wiele innych... Zobaczymy jak u Ciebie to będzie wyglądać :)

Evanlyn, Ev lubią tę wiadomość

w57v9n73z5ivqbxe.png
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2015, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas91 wrote:
    Evanlyn w takim bądź razie i ja nie mam pojęcia :) u mnie gin zamiennie używał ta nazwę i mi mówił że to to samo .... Miałam mierzone to NT czyli przeziernosc karkowa czyli czy dziecko przykładowo narażone jest na zespół downa i wiele innych pomiarów w tym właśnie kość nosową długość od główki do pupci długość nóżek średnica główki czy łożysko odpowiednio jest rozwinięte lekarz sprawdzał czy wystarczająco jest płynu owodniowego, jak serduszko bije czy dziecko prawidlowo się rusza i wiele innych... Zobaczymy jak u Ciebie to będzie wyglądać :)
    Jak bratowa opisywała to będzie wyglądało dokładnie tak jak Ty napisałaś :) tylko ja nie zapamiętałam żeby napisać :) może po prostu gin rzuciła taką nazwę że genetyczne bo będzie sprawdzać właśnie tego Downa :) a normalnie to zwykłe badanie takie standardowe ;)

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • kas91 Przyjaciółka

Wysłany: 21 grudnia 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn wrote:
    Jak bratowa opisywała to będzie wyglądało dokładnie tak jak Ty napisałaś :) tylko ja nie zapamiętałam żeby napisać :) może po prostu gin rzuciła taką nazwę że genetyczne bo będzie sprawdzać właśnie tego Downa :) a normalnie to zwykłe badanie takie standardowe ;)
    Takie prawie standardowe :D nie wazneee , ważne żeby z dzidzia było wszystko dobrze :) a jak to się nazywa itp to nieistotne :p

Ev lubi tę wiadomość

w57v9n73z5ivqbxe.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie była w gościach szwagierka i szwagier.
    Dali prezent dla synka :) Pełno ubrań kupili mu w h&m takie śliczne <3
    Ustaliliśmy że wigilie każdy z nas spedza w swoim domu a w pierwsze świeto przyjadą po nas . Ciesze sie bo wigilie chcielismy spedzic sami w domu :)

Ev lubi tę wiadomość

• pocieszna Znajoma

Wysłany: 22 grudnia 2015, 05:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    U mnie była w gościach szwagierka i szwagier.
    Dali prezent dla synka :) Pełno ubrań kupili mu w h&m takie śliczne <3
    Ustaliliśmy że wigilie każdy z nas spedza w swoim domu a w pierwsze świeto przyjadą po nas . Ciesze sie bo wigilie chcielismy spedzic sami w domu :)

Bardzo fajnie , my idziemy w gości n wigilię , w pierwszy dzień świąt tez e gości a w drugi mój ukochany idzie już do pracy :-( a kiedy będzie pierwszy zakup dla maleństwa w brzuszku ?

katsuyoshi lubi tę wiadomość

f2w33e3k1ysv08zw.png
  • Izka_K Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey dziewczyny,
    ja wigilię spędzam u moich rodziców, bo zostali sami. Moje dwie siostry i ja (w tym roku) się wyprowadziłyśmy i żeby im nie było smutno w te pierwsze samotne święta to postanowiliśmy z moim mężem, że pójdziemy do nich i zostaniemy do pierwszego dnia świąt :). Na drugi dzień idziemy do teściów.

Dzisiaj o 15:40 mam wizytę, oczywiście rano nie mogłam spać, bo za dużo myślałam. Szkoda, że czasem nie można wyłączyć myślenia :).

Miłego, spokojnego dnia życzę :)

oar83e3kj72hlh2k.png

w5wqe6yd4fpd0w9m.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi biedny maluch.... plastry zszywajace polecam.. super rany ciete goją...

Proszę o modlitwe za mnie i bąbelka dzis ;) od 15:40 mamy nasze drugie usg. o 20 listopada nic nie bylo i troszke mnie strach ogarnia co to bedzie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 09:29

f2wlanlihx9vcryh.png
    Adaś skarbuś ;) 56 cm szczęścia 3580 g miłości <3
    Urodziłem się 12 lipca 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pocieszna wrote:
    Bardzo fajnie , my idziemy w gości n wigilię , w pierwszy dzień świąt tez e gości a w drugi mój ukochany idzie już do pracy :-( a kiedy będzie pierwszy zakup dla maleństwa w brzuszku ?
    ja nie robie w sumie zakupów dla fasolki bo mam mnóstwo ubran po synku :) Wszystkie chowałam jak tylko robiły się za małe hihi :)
    Jedynie jakies kosmetyki zakupie.

majeczka dziękuje napewno poszukam i kupie.
    najważniejsze że opuchlizna zeszła i mimo to udaje mi się go nakarmic. Placze tylko jak ciasteczka nie moze zjesc bo go boli .

Oczywiscie trzymam kciuki za wasze dzisiejsze wizyty kochane <3 !

Ja mam jutro :) Moja pierwsza wizyta po 3 miesiącach :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 11:02

majeczka87, Izka_K lubią tę wiadomość

• palma Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melduję się i ja :D
    co prawda termin gdzieś w sierpniu ale to nic :D nie ma to jak u siebie :d huehue
    <3 <3 <3

miłego dzionka mamusie :*

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    melduję się i ja :D
    co prawda termin gdzieś w sierpniu ale to nic :D nie ma to jak u siebie :d huehue
    <3 <3 <3

miłego dzionka mamusie :*
    no i pojawiła sie zguba :D
    jednak ten prezent z mapą na świeta nie byl głupim pomyslem haha :D

a na którego sierpnia masz wedlug belly? bo od lekarza to jeszcze chyba nie masz terminu nie?

• alexxx Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kochane mamusie ;), chwilę się nie odzywałam, ale mam pracowite dni za sobą :D zrobiłysmy z mamą 392 uszka, 280 pierogów :D rybki juz kupione, barszcz się kisi, placki powoli zaczynamy robic :) choinka kupiona - dzisiaj będzie ubrana i jeszcze musimy skoczyć po kilka prezentów.

katsuyoshi ale masz ślicznego synka :) słodziak :*

Evanlyn ja również jestem z Podkarpacia :) dzisiaj w Rzeszowie w Pro Familii robiłam badania genetyczne :) jesli chciałabyś cos wiedzieć to pisz :)

i już po usg prenatalnym.. ufff kamień z serca :)

NT - pierwszy pomiar 1.32, drugi pomiar - 1.45
    CRL - 4.86
    Wymiar dwuciemieniowy - 15,6
    Łozysko - tylna ściana wysoko
    Płyn owodniowy - w normie
    Kośc nosowa - obecna
    Czaszka/Mózg - obraz prawidłowy,
    Serce - prawidłowo położone,
    Brzuch - obraz prawidłowy,
    Ręce obie widoczne i stopy obie widoczne :)
    FHR tętno - 175

Termin porodu wg USG genetycznego - 9 lipiec 2016 :D

Ryzyko podstawowe:
    Trisomia 21 - 1:966
    Trisomia 18 - 1:2155
    Trisomia 13 - 1:6811

Ryzyko skorygowane (wiek 23 lata):
    Trisomia 21 - 1:4030
    Trisomia 18 - 1:6529
    Trisomia 13 - 1:18936

Badanie wykonane w 11 tygodniu i 1 dniu :)

katsuyoshi, Ev lubią tę wiadomość

2 lipca 2016r. Marcel
  • alexxx Ekspertka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oczywiście maluch machał rączkami, nóżkami, przekręcił się :) o płeć pytałam - niby cos widział, ale kazał sie wstrzymać bo jeszcze troche wczesnie. Na początku cięzko cos było zauważyć bo fasolek bokiem leżał i lekarz mi brzuch naciskał żeby się odwrócił :) chyba spał? :D

następna wizyta 4 stycznia już u mojego gina prowadzącego - całe szczęscie, że ma usg 3d/4d wiec może coś zauważymy... :D

2 lipca 2016r. Marcel
  • palma Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katsuyoshi wrote:
    no i pojawiła sie zguba :D
    jednak ten prezent z mapą na świeta nie byl głupim pomyslem haha :D

a na którego sierpnia masz wedlug belly? bo od lekarza to jeszcze chyba nie masz terminu nie?

hahah no bez pomocy nie wiem czy bym się odnalazła :D

według belly 11 sierpnia ;) a od lekarza mam nadzieje ze w poniedziałek dostane termin :D

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 grudnia 2015, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    hahah no bez pomocy nie wiem czy bym się odnalazła :D

według belly 11 sierpnia ;) a od lekarza mam nadzieje ze w poniedziałek dostane termin :D
    Wiem wiem dlatego nie bez powodu dostałaś tą mape :D

Oki oki juz cie tam gdzieś wcisne a niech strace kurka :D haha

alexxx czyli mam zmienic na prezentacji twój termin porodu ?
    ciesze sie ze wszystko u was dobrze :) wiem jakie to jest uczucie widziec na usg dzidziusia :) idzie się rozpłakac :)
    Ja z synkiem na pierwszym usg plakalam , lzy same mi plyneły :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 grudnia 2015, 18:38

alexxx lubi tę wiadomość

• majeczka87 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak to lekarz powiedział: ciąża żywa, pojedyncza;) wszystko w normie;) sekundke posluchalam serduszka a cale usg trwalo moze z 2,5 minuty, wiec nie zadarzylam ruchow zaobserwowac, jakos mało ruchliwe było, raczej spało :) poza tym wyniki dobre;) 13-go da mi na nfz dalsze badania i za miesiac kolejna prywatna wizyta. W miedzy czasie 11-go prenatalne;) dziudzius jest sliczny :) od razu sie wiez zawiazala;)

Karte ciazy mi laskawie zalozyli Emotikon wink do mierzenia cissnienia usiadlam - cisnieniomierz padl ;p poszli po drugi... do stawania na wage - waga padla;) poszli ją podladować;p albo ja rozladowuje wszystko albo niewiem heeh

z kaszlem do pumunologa mam isc

Izka_K, madziarella88, alexxx, Ev lubią tę wiadomość

f2wlanlihx9vcryh.png
  • Izka_K Koleżanka

Wysłany: 22 grudnia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśki, ja już po badaniu. Z maleństwem wszystko dobrze, ruszał się, widziałam rączki i nóżki, słyszałam serduszko! Emocje trudne do opisania :). Dzidzi ma 3,2 cm ;)
    W końcu mogę przestać brać luteinę!
    Co za fajny dzień :D

majeczka87, madziarella88, alexxx, Ev lubią tę wiadomość

oar83e3kj72hlh2k.png

w5wqe6yd4fpd0w9m.png
  • majeczka87 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    proszę zmieńcie mi date porodu na 12.07 bede się trzymała daty OM a nie wieku usg ;)

f2wlanlihx9vcryh.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ