X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcówki 2015:)!
Odpowiedz

Lipcówki 2015:)!

Oceń ten wątek:
  • believe Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! W końcu Was nadrobiłam! Wczoraj był jakiś intensywny dzień tutaj, bo tyle postów naskrobałyście, że czytałam, czytałam i czytałam :)

serena1989, ale ślicny bobasek :) i jaki już duży! No i ślicznie wyglądasz!

Nona, ja po prostu powiedziałam w pracy, że chcę wrócić do pracy i dalej nie kontynuowałam tematu. Chociaż w moim przypadku jest tak, że nie wiem, kiedy wrócę.
    Nona wrote:
    wchodzicie na inne wątki na belly? ja czasem zerknę na majówki, czerwcówki ale te forum I trymestr wieje nudą :-)

Też czasami wchodzę na czerwcówki, żeby poczytać o tym, co nas czeka za kilka tygodni :)

Pisałyście o porodzie. Ja też chciałabym mieć po porodzie kilka dni dla siebie i dla dziecka, a później to w sumie chyba wszystko zależy od tego, jak się będę czuła. My mieszkamy z teściami, więc na pewno będą obecni na co dzień, ale akurat oni szanują naszą prywatność i nawet rzadko do nas przychodzą. Prędzej my do nich :) Obecność moich rodziców też mi nie przeszkadza. Są u nas rzadko, może raz na miesiąc. Też to my częściej ich odwiedzamy.

O reszcie spraw się nie wypowiem, bo to dla mnie jeszcze czarna magia :)

Nona lubi tę wiadomość

• dora8201 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry witam i ja! życzę sobie i Wam, żeby dziś był dobry dzień :)

JENNY 2 dziewczynki!! super!!! gratuluję i cieszę się razem z Tobą :)

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ,a powiedzcie orientujecie się jak to dokładnie jest z tym macierzyńskim ,podczytywałam w necie trochę z ciekawości i zastanawiam się czy jeśli będę chciała wykorzystać roczny to mogę od razu złożyć wszystkie wnioski czy w odstępach ,prze końcem każdego?

Któraś z Was pytała jak mówimy na dziecko wewnętrzne , u Nas zaszczepił się Kropek :D
    dora8201 wrote:

JENNY 2 dziewczynki!! super!!! gratuluję i cieszę się razem z Tobą :)
    My mieliśmy nadzieję na bliźniaki ,Jenny gratulacje :) , a dziewczynki są dwu czy jednojajowe?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 10:05

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
    Aniołki 01...04..2018 :(
  • mała2930 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka nie wiem co jest grane ale od 2 dni nie moglam sie zalogowac teraz sie udalo ale na telefonie bo na laptopie nadal nic

https://www.maluchy.pl/li-69402.png
    https://www.maluchy.pl/li-72296.png
  • mała2930 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wogole to witam sie :) gratuluje udanych wizyt:) Co do porodu i pologu to ja nie wspominam zle jak bede miala dostep do kompa to napisze cos wiecej

https://www.maluchy.pl/li-69402.png
    https://www.maluchy.pl/li-72296.png
  • dora8201 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    As-ia wrote:
    dziewczyny ,a powiedzcie orientujecie się jak to dokładnie jest z tym macierzyńskim ,podczytywałam w necie trochę z ciekawości i zastanawiam się czy jeśli będę chciała wykorzystać roczny to mogę od razu złożyć wszystkie wnioski czy w odstępach ,prze końcem każdego?

Któraś z Was pytała jak mówimy na dziecko wewnętrzne , u Nas zaszczepił się Kropek :D

My mieliśmy nadzieję na bliźniaki ,Jenny gratulacje :) , a dziewczynki są dwu czy jednojajowe?

o ile się orientuję to przed porodem składa się (ale nie wiem czy zusowi czy pracodawcy) wniosek o urlop- jeśli chcesz roczny - wtedy cały rok dostajesz 80% wynagrodzenia. Jeśli wybierzesz poł roku to dostajesz 100% a jeśli po pół roku zdecydujesz się na dalsze pół roku to dostajesz 60%

zpbnio4p92q84lda.png
    Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
    http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif
  • Mimi1990 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego najlepszego w nowym roku dziewczyny!!!! ;) apetyt mam o niebo lepszy juz kilogramy idą w gore :). Juz 7 mam badania prenatalne strasznie sie denerwuje, ake musi byc wszystko dobrze z naszym "groszkiem" ;) miłego weekendu dziewczyny ! ;)

"Kto nie dąży do rzeczy niemożliwych, nigdy ich nie osiągnie" wizyta 25.10
    5djyxzkrahkgkrme.png
    atdcjw4zvcdu9pxq.png
  • As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dora8201 wrote:
    o ile się orientuję to przed porodem składa się (ale nie wiem czy zusowi czy pracodawcy) wniosek o urlop- jeśli chcesz roczny - wtedy cały rok dostajesz 80% wynagrodzenia. Jeśli wybierzesz poł roku to dostajesz 100% a jeśli po pół roku zdecydujesz się na dalsze pół roku to dostajesz 60%
    u mnie pracodawca zatrudnia powyżej 20stu pracowników,także w zakładzie muszę złożyć wnioski.Jak patrzyłam to do macierzyńskiego jest odrębny wniosek ,do przedłużenia i do rodzicielskiego i mam dylemat czy mogę od razu te wszystkie złożyć u pracodawcy ,hmmm...

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
  • Marteczka91 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na brzuszek mowimy bobasek, dzidzia albo mąz poprostu Lenka:D!
    Jesli chodzi o urlop macierzynski to ja na pewno biorę roczny.Raczej wszystkie u nas tak brały..nie mogę pozwoluc sobie na powrot po pół roku bo mąz ciągle w trasie to jeszcze tego brakowalo zeby matki dziecko nie widzialo:P

Nona lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 <3 <3 <3 cykl starań
    DZIĘKUJĘ CI BOŻE ! CUDA SIĘ ZDARZAJĄ :)
    3ee5cb8b01a61e51d1f581c9f5dc089b.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też u pracodawcy. Koleżanka składała po porodzie. Musiała określić ile go chce, jak chce żeby płacili (można 80% przez cały rok albo 100% przez pół roku i potem 60%) i że ojciec rezygnuje z tego przedłużonego, bo to jakoś wtedy się odejmuje od Twojego.

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• zielona1 Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część dziewczyny:-) ja wczoraj wieczorem wróciłam z wyjazdu sylwestrowego:-) było suuuuper. Co najlepsze na kilka dni przestałam myśleć o ciąży. Tzn myślałam ale tylko pozytywnie a nie ze coś boli albo że coś się dzieje:-)
    życzę wam szczęśliwego Nowego Roku:-)
    gratuluję udanych wizyt!

libellula83, Nona, believe lubią tę wiadomość

f2w3hgqs0nq2i0d5.png
  • zielona1 Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już za sobą prenatalne ale czekam na wyniki pappa. Wg usg wszystko ok. Raczej będzie chłopak :-) na którego mówimy junior:-) Jenny wspominalas że masz łożysko wysoko, ja w opisie mam nisko czy to jest na tym etapie ok? Lekarka nic o tym nie wspomniała.

Nona, jenny88 lubią tę wiadomość

f2w3hgqs0nq2i0d5.png
  • As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kahaśka wrote:
    U mnie też u pracodawcy. Koleżanka składała po porodzie. Musiała określić ile go chce, jak chce żeby płacili (można 80% przez cały rok albo 100% przez pół roku i potem 60%) i że ojciec rezygnuje z tego przedłużonego, bo to jakoś wtedy się odejmuje od Twojego.
    dzięki za info. w sumie to w kadrach tez powinni mnie pokierować co i jak ,gdy będzie bliżej to zadzwonię i dopytam ;)

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
  • zielona1 Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    As-ia a jak skończyła się twoją historia z zębem? ( mam nadzieję że dobrze pamiętam że ciebie bolala 8-Ka) ja byłam na kontroli u dentysty i stwierdził że mi się próchnica robi. Nie chciałam w 1 trymestrze więc poczekam z 2 tyg i zrobię. Moja Mama pamięta że jej mówiono że zębów nie można leczyć Ale teraz chyba jest to nawet wskazane. Jak macie jakieś doświadczenie / wiedzę dajcie znać plis.

f2w3hgqs0nq2i0d5.png
  • libellula83 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielona1 wrote:
    As-ia a jak skończyła się twoją historia z zębem? ( mam nadzieję że dobrze pamiętam że ciebie bolala 8-Ka) ja byłam na kontroli u dentysty i stwierdził że mi się próchnica robi. Nie chciałam w 1 trymestrze więc poczekam z 2 tyg i zrobię. Moja Mama pamięta że jej mówiono że zębów nie można leczyć Ale teraz chyba jest to nawet wskazane. Jak macie jakieś doświadczenie / wiedzę dajcie znać plis.
    ja sie wlasnie naczytalam i przestraszylam o parodontozie w ciazy,jak bardzo jest niebezpieczna.Martwie sie,bo krwawia mi dziasla,zwlaszcza jedno pod koronka.Musze koniecznie wybrac sie do dentysty,ale tu we Wloszech strasznie duzo kosztuje,ale nie mam wyjscia,bo do Polski jedziemy pewnie dopiero w kwietniu. W kazdym razie naczytalam sie wszedzie,ze mozna spokojnie chodzic do dentysty,a nawet trzeba.

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • As-ia Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielona1 wrote:
    Z tą ósemką to mam same przeboje.... Niby została zatruta i to dwa razy po za pierwszym się nie zatruła,po 2 tyg. zaczęła mnie boleć i pojechałam na pogotowie gdy dentystka otworzyła zęba stwierdziła,że to nie możliwe,że był truty ,bo jest żywy i Ona nie widzi potrzeby trucia (szok!!) ,opracowała mi zęba po swojemu sprawdzała żywotność lodem i wodą i ostatecznie złożyła opatrunek z tlenku. Podobnież trucizna została założona tylko na powierzchniową próchnice i wtedy nie ma opcji,żeby nerw się zatruł... Zgłupiałam.... ząb niby się wyciszył ,ale planuje zmienić dentystkę ,bo cuda się z tymi moimi zębami dzieją....
    Zielona jeśli chodzi o leczenie zębów to wręcz trzeba je leczyć,bo w ciąży nawet mały ubytek potrafi bardzo szybko przerodzić się w poważny stan zapalny. W II trymestrze znieczulenie też już można stosować ,jest ono niebezpieczne podobnież w I trymestrze i pod koniec ciąży ,ponieważ na początku dzidzia się kształtuje,a na końcu jakiś składnik znieczulenia może wywołać skurcze.
    libellula83 wrote:
    Martwie sie,bo krwawia mi dziasla,zwlaszcza jedno pod koronka
    w ciąży to normalne,że dzisła bardziej krwawią ,szczególnie w I trymestrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 11:41

relgdf9ho8tb09c6.png
    d4e27199cd.png
    Starszaki 2006,2008
  • ania86poz Przyjaciółka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest dzidzia, albo dzidźka. Co do zębów to znam wiele kolezanek, ktore leczyly zeby w ciazy. Jak bedzie potrzeba to ja bede.

14.01. usg (inny ginekolog)
    27.01. wizyta ginekolog prowadzący
    m3sxyx8dyqbx39tc.png
  • Aszka1 Znajoma

Wysłany: 3 stycznia 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dentysta Grr... Musiałam skorzystac pod koniec pierwszego trymestru. Ruszala mi sie korona. Moja dentystka również w ciąży :-) zaproponowała pół znieczulenia dla ciężarówek bo musiała ją poszarpac troszkę. Następna wizyta kontrolna na szczęście jak pani doktor wróci z macierzyńskiego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 11:47

f2w3rjjg1ttorfoi.png
  • libellula83 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wpadlam na wspanialy pomysl,zeby uzyc plynu do plukania jamy ustnej mojego emka na problemy z dziaslami i...wlasnie wymiotowalam cale sniadanie do zlewu!!! :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 12:06

3bgzlmbjn0igw8vk.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    usia89 wrote:
    haha ja też wpieprzam :D o 24 potrafie wstac i najesc sie do pełna a o 3 budze sie juz głodna :D

i ogolnie jestem jakas dziwna bo na wieczor biora mnie najwieksze mdlosci :/

Usia89 to razem jesteśmy dziwne, bo mnie na wieczór też najbardziej męczą mdłości i ból głowy.... :P

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
‹‹ 435 436 437 438 439 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ