Lipcówki 2015:)!
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry! W końcu Was nadrobiłam! Wczoraj był jakiś intensywny dzień tutaj, bo tyle postów naskrobałyście, że czytałam, czytałam i czytałam
serena1989, ale ślicny bobaseki jaki już duży! No i ślicznie wyglądasz!
Nona, ja po prostu powiedziałam w pracy, że chcę wrócić do pracy i dalej nie kontynuowałam tematu. Chociaż w moim przypadku jest tak, że nie wiem, kiedy wrócę.
Nona wrote:wchodzicie na inne wątki na belly? ja czasem zerknę na majówki, czerwcówki ale te forum I trymestr wieje nudą
Też czasami wchodzę na czerwcówki, żeby poczytać o tym, co nas czeka za kilka tygodni
Pisałyście o porodzie. Ja też chciałabym mieć po porodzie kilka dni dla siebie i dla dziecka, a później to w sumie chyba wszystko zależy od tego, jak się będę czuła. My mieszkamy z teściami, więc na pewno będą obecni na co dzień, ale akurat oni szanują naszą prywatność i nawet rzadko do nas przychodzą. Prędzej my do nichObecność moich rodziców też mi nie przeszkadza. Są u nas rzadko, może raz na miesiąc. Też to my częściej ich odwiedzamy.
O reszcie spraw się nie wypowiem, bo to dla mnie jeszcze czarna magiaNona lubi tę wiadomość
-
dziewczyny ,a powiedzcie orientujecie się jak to dokładnie jest z tym macierzyńskim ,podczytywałam w necie trochę z ciekawości i zastanawiam się czy jeśli będę chciała wykorzystać roczny to mogę od razu złożyć wszystkie wnioski czy w odstępach ,prze końcem każdego?
Któraś z Was pytała jak mówimy na dziecko wewnętrzne , u Nas zaszczepił się Kropek
dora8201 wrote:
JENNY 2 dziewczynki!! super!!! gratuluję i cieszę się razem z Tobą, a dziewczynki są dwu czy jednojajowe?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 10:05
-
As-ia wrote:dziewczyny ,a powiedzcie orientujecie się jak to dokładnie jest z tym macierzyńskim ,podczytywałam w necie trochę z ciekawości i zastanawiam się czy jeśli będę chciała wykorzystać roczny to mogę od razu złożyć wszystkie wnioski czy w odstępach ,prze końcem każdego?
Któraś z Was pytała jak mówimy na dziecko wewnętrzne , u Nas zaszczepił się Kropek
My mieliśmy nadzieję na bliźniaki ,Jenny gratulacje, a dziewczynki są dwu czy jednojajowe?
o ile się orientuję to przed porodem składa się (ale nie wiem czy zusowi czy pracodawcy) wniosek o urlop- jeśli chcesz roczny - wtedy cały rok dostajesz 80% wynagrodzenia. Jeśli wybierzesz poł roku to dostajesz 100% a jeśli po pół roku zdecydujesz się na dalsze pół roku to dostajesz 60%
Młody 16.09.2008, Grochu (*) 9tc :*
http://i9.photobucket.com/albums/a96/doda8201/08aborygen_zps4e330bfe.gif -
Wszystkiego najlepszego w nowym roku dziewczyny!!!!
apetyt mam o niebo lepszy juz kilogramy idą w gore
. Juz 7 mam badania prenatalne strasznie sie denerwuje, ake musi byc wszystko dobrze z naszym "groszkiem"
miłego weekendu dziewczyny !
-
dora8201 wrote:o ile się orientuję to przed porodem składa się (ale nie wiem czy zusowi czy pracodawcy) wniosek o urlop- jeśli chcesz roczny - wtedy cały rok dostajesz 80% wynagrodzenia. Jeśli wybierzesz poł roku to dostajesz 100% a jeśli po pół roku zdecydujesz się na dalsze pół roku to dostajesz 60%
-
My na brzuszek mowimy bobasek, dzidzia albo mąz poprostu Lenka:D!
Jesli chodzi o urlop macierzynski to ja na pewno biorę roczny.Raczej wszystkie u nas tak brały..nie mogę pozwoluc sobie na powrot po pół roku bo mąz ciągle w trasie to jeszcze tego brakowalo zeby matki dziecko nie widzialo:P
Nona lubi tę wiadomość
-
U mnie też u pracodawcy. Koleżanka składała po porodzie. Musiała określić ile go chce, jak chce żeby płacili (można 80% przez cały rok albo 100% przez pół roku i potem 60%) i że ojciec rezygnuje z tego przedłużonego, bo to jakoś wtedy się odejmuje od Twojego.
-
Część dziewczyny:-) ja wczoraj wieczorem wróciłam z wyjazdu sylwestrowego:-) było suuuuper. Co najlepsze na kilka dni przestałam myśleć o ciąży. Tzn myślałam ale tylko pozytywnie a nie ze coś boli albo że coś się dzieje:-)
życzę wam szczęśliwego Nowego Roku:-)
gratuluję udanych wizyt!libellula83, Nona, believe lubią tę wiadomość
-
Mam już za sobą prenatalne ale czekam na wyniki pappa. Wg usg wszystko ok. Raczej będzie chłopak
na którego mówimy junior:-) Jenny wspominalas że masz łożysko wysoko, ja w opisie mam nisko czy to jest na tym etapie ok? Lekarka nic o tym nie wspomniała.
Nona, jenny88 lubią tę wiadomość
-
kahaśka wrote:U mnie też u pracodawcy. Koleżanka składała po porodzie. Musiała określić ile go chce, jak chce żeby płacili (można 80% przez cały rok albo 100% przez pół roku i potem 60%) i że ojciec rezygnuje z tego przedłużonego, bo to jakoś wtedy się odejmuje od Twojego.
-
As-ia a jak skończyła się twoją historia z zębem? ( mam nadzieję że dobrze pamiętam że ciebie bolala 8-Ka) ja byłam na kontroli u dentysty i stwierdził że mi się próchnica robi. Nie chciałam w 1 trymestrze więc poczekam z 2 tyg i zrobię. Moja Mama pamięta że jej mówiono że zębów nie można leczyć Ale teraz chyba jest to nawet wskazane. Jak macie jakieś doświadczenie / wiedzę dajcie znać plis.
-
zielona1 wrote:As-ia a jak skończyła się twoją historia z zębem? ( mam nadzieję że dobrze pamiętam że ciebie bolala 8-Ka) ja byłam na kontroli u dentysty i stwierdził że mi się próchnica robi. Nie chciałam w 1 trymestrze więc poczekam z 2 tyg i zrobię. Moja Mama pamięta że jej mówiono że zębów nie można leczyć Ale teraz chyba jest to nawet wskazane. Jak macie jakieś doświadczenie / wiedzę dajcie znać plis.
-
zielona1 wrote:As-ia a jak skończyła się twoją historia z zębem? ( mam nadzieję że dobrze pamiętam że ciebie bolala 8-Ka) ja byłam na kontroli u dentysty i stwierdził że mi się próchnica robi. Nie chciałam w 1 trymestrze więc poczekam z 2 tyg i zrobię. Moja Mama pamięta że jej mówiono że zębów nie można leczyć Ale teraz chyba jest to nawet wskazane. Jak macie jakieś doświadczenie / wiedzę dajcie znać plis.
Zielona jeśli chodzi o leczenie zębów to wręcz trzeba je leczyć,bo w ciąży nawet mały ubytek potrafi bardzo szybko przerodzić się w poważny stan zapalny. W II trymestrze znieczulenie też już można stosować ,jest ono niebezpieczne podobnież w I trymestrze i pod koniec ciąży ,ponieważ na początku dzidzia się kształtuje,a na końcu jakiś składnik znieczulenia może wywołać skurcze.
libellula83 wrote:Martwie sie,bo krwawia mi dziasla,zwlaszcza jedno pod koronka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 11:41
-
Dentysta Grr... Musiałam skorzystac pod koniec pierwszego trymestru. Ruszala mi sie korona. Moja dentystka również w ciąży
zaproponowała pół znieczulenia dla ciężarówek bo musiała ją poszarpac troszkę. Następna wizyta kontrolna na szczęście jak pani doktor wróci z macierzyńskiego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 11:47
-
usia89 wrote:haha ja też wpieprzam
o 24 potrafie wstac i najesc sie do pełna a o 3 budze sie juz głodna
i ogolnie jestem jakas dziwna bo na wieczor biora mnie najwieksze mdlosci
Usia89 to razem jesteśmy dziwne, bo mnie na wieczór też najbardziej męczą mdłości i ból głowy....