Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Asit wrote:powiem ci ze teraz nic sie nie placa kupowac w pl ze wzgledu na to ze korona slabo stoi wiec koszta sa takie same a nawet jak sie trafi kupic cos w NO w dobrej cenie to i taniej a np ja chce teraz kupic woze stokke trailz i wyobraz sobie ze w Pl drozszy niz w No plus trzeba doliczyc transport.... myslalam do szwecji sie wybrac na zakupy ale puki co to wiem ze tez sie nie oplaca
-
jest no ja prawie 3 lata temurobilam wyprawke w PL teraz nawet sie nie oplaca no ale wiesz tez zlezy na co sie na stawiasz.... bo sa np lozeczka po 200 zl za tyle w NO nie kupisz a sa tez za pare tys i wtedy trzeba przekalkulowac gdzie lepiej kupic.... se jest tansze od No. ale np na chwile obecna nie oplaca mi sie kupowac w SE ze wzgledu ze korona norweska slabo stoi wiec np wozka puki co nie oplaca mi sie Szwecji kupowac no ale jeszcze poczekm bo i tak zakup planuje dopiero w maju wiec licze ze sie zmieni cos bo np na wozku mozna nawet okolo 2 tys zaoszedzic kupujac w szwecji jak sie trafi na jakies promo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 17:59
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Wiesz nie wiem jakie jest becikowe w Se ale Norweskie dosc ladne wiec spokojnie sie mozna zanie zaopatrzec w bdb rzeczy dla dziecka..... chodz w tym roku nie wiem jeszcze czy nie wybiore maciezynskiego bo mozliwe ze wyszlo by mi wieksze niz becikowe ale to musze z ksiegowa pogadac niech mi tam policzy jak by to wyszlo
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2016, 18:03
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
To niezła przebitka między Se a No...
My te większe rzeczy dostaliśmy od znajomych (wózek, łóżeczko, wanienka). To pewnie byłoby tańsze tutaj. Ale np taki przewijak miał dużą przebitkę. Materacyk, pościel, pieluszki tetrowe i flanelowe, kosmetyki, nianię elektryczną i takie małe rzeczy kupowaliśmy w PL. Zrobiliśmy to przy okazji Świąt. Pewnie gdybyśmy mieli specjalnie po to jechać to nie opłacałoby nam się.
W Se nie ma becikowego. Jest macierzyński przez 240 dni matka + 240 dni ojciec. I od urodzenia po 1050kr na dziecko. Jak jest w No? -
nowatorka wrote:Kamenka a bierzesz caly czas jakies leki na nadcisnienie? Dali ci cos ostatnio nie? Kurcze nie wiem co ci poradzic
A ja jade do kina i do znajomych na kolacje ale z lozka sie zwlec nie moge. Chce mi sie isc ale nie mam za bardzo sil. Moze kubel herbaty mnie postawi na nogi
CZesc Słońce
Tak Biore leki regularnie ale slyszałam że musi minoć dośc troche czasu zanim zaczną działać troche dziwne bo lek chyba powinien działać od razu a nie po tyg czy dwóch...
Zasnełam a jak sie obudziłam ciśnienie spadło obecnie mam 130/70 wiec nie jest źle
Moglo by spaść do 120 byłabym wtedy mega szcześliwa-Ciekawe co lekarz powie w wtorek...
Głowa to mnie mega boli Masakra...Ollaala lubi tę wiadomość
-
aisa wrote:To niezła przebitka między Se a No...
My te większe rzeczy dostaliśmy od znajomych (wózek, łóżeczko, wanienka). To pewnie byłoby tańsze tutaj. Ale np taki przewijak miał dużą przebitkę. Materacyk, pościel, pieluszki tetrowe i flanelowe, kosmetyki, nianię elektryczną i takie małe rzeczy kupowaliśmy w PL. Zrobiliśmy to przy okazji Świąt. Pewnie gdybyśmy mieli specjalnie po to jechać to nie opłacałoby nam się.
W Se nie ma becikowego. Jest macierzyński przez 240 dni matka + 240 dni ojciec. I od urodzenia po 1050kr na dziecko. Jak jest w No?Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Ja wszystkie rzeczy po mlodszym synku sprzedalam wiec wyprawke musze robic od nowa no ale ja lubie takie zakupy wiec dla mnei to bedzie sama przyjemnosc no i napewno z wielu rzeczy zrezygnuje ktore wogole byly dla mnie zbedne wiec te koszta przy kolejnym juz beda nieco mniejszeSynek William
[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Asit wrote:u nas becikowe wyplacane po 26 tc jednorazowo od zeszlego roku jest 44 190 tys. jezeli ma sie wypracowane maciezynskie to mozna wybrac nie wiem jeszcze przez ile jest platne bo nie interesowalo mnie to wczesniej przy mlodszym mi nie przyslugiwalo i dostalam becikowe teraz chce zobaczyc czego dostane wiecej no i po urodzeniu masz 970 kr miesiecznie plus miedzy miedzy jeden a 3 latka 6000 miesiecznie jezeli dziecko nie pojdzie do przedszkola normalnie jest do 2 lat ale w mojej komunie daja do 3 lat
Ja po Jaśku niczego nie sprzedawałam więc prawie wszystko mam. I zdecydowanie często robi się za dużo zakupów, które się nie przydają później. -
aisa wrote:Tu zawsze przysługuje macierzyński, albo to będzie 80proc pensji a jeśli się nie pracowało to 250kr/dzień. Wiem, że też jest jakaś dopłata jak dziecko do przedszkola nie idzie, ale nie ogarniałam tego jeszcze.
Ja po Jaśku niczego nie sprzedawałam więc prawie wszystko mam. I zdecydowanie często robi się za dużo zakupów, które się nie przydają później.Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
MirelS wrote:A zna któraś z Was jakąś fajną Polską stronę gdzie można robić takie zakupy dla maluszka?
A tak online to oprócz allegro chyba nie podpowiem nicale ktoś na pewno coś
-
MirelS wrote:A zna któraś z Was jakąś fajną Polską stronę gdzie można robić takie zakupy dla maluszka?
-
Dziewczyny dzisiaj zauważyłam na staniku z lewej strony takie plamy zaschnięte, skorupy białe, a stanik czarny miałam. Jak nacisnęłam delikatnie pierś to poleciało parę kropelek wody (?) i tak samo z prawą piersią. Czy to może być siara już?
Zaczynam się martwic. Dodam, że piersi bolą jak zwykle - trochę przy dotyku. Są normalne, nie zaczerwienione ani nic...2 lipca 2016r. Marcel -
Dziewczyny, jak czytam jak jest u Was w Szwecji i Norwegii, to po prostu żal, że się mieszka w Polsce. Przecież u nas to za państwowe przedszkole trzeba płacić, a u Was jeszcze dopłata jak dziecko nie pójdzie. Żłobek to też jest bardzo duży koszt. Państwowy kosztuje ok 400 zł, a w prywatnych ceny zaczynają się u mnie w okolicy od 650 zł. Becikowe jednorazowe 1000 zł i koniec z dobrych rzeczy. Macierzyński teraz chociaż rok jest, ale to 80% pensji.