X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was może pracuje w kadrach?mam pytanie odnośnie macierzyńskiego.

Ja nie, ale trochę wiem więc może będę umiała pomuc?

Co do ubranek to ja jeszcze nie kupuje.

atdc15nmjt4tk663.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic jeszcze nie kupilam i nie kupie do jakiegos 7 m-ca. Ale zbieram rozne rzeczy po kolezankach i rodzinie. Duzo zreszta nie bede kupowac bo potem sie wszystko dostaje w prezentach i zazwyczaj slysze od wszystkich: nie kupuj bo potem dziecko bedzie mialo tyle tych ubranek ze nawet niektorych nie zdazy wogole zalozyc. Z niezbednych rzeczy to musze kupic szafe do duzego pokoju zeby przeniesc moje rzeczy z "dzieciecego" i zwolnic szafe dzidzi.no oczywiscie podstawowe rzeczy typu wyprawka do szpitala ale to tez w 7 mcu pokupuje. Wozek nam juz kupuja tesciowie. No lozeczko tez kupimy. Przwijak mamy od siostry mojego. Wanienke tez mamy od znajomych. Kocyki tez juz nam robia rozne ciotki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 16:25

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie kupiliśmy trzy komplety body i czekamy do połówkowego, chyba że lekarz już będzie pewien, czy to chłopak, czy dziewczynka, ale w sumie jakoś bardziej teraz cierpliwa jestem :) trudno upolować coś fajnego nie dla konkretnej płci, podobają mi się głównie albo stanowczo dziewczęce, albo stanowczo chłopięce (nowość! wcześniej wchodziłam na dział chłopięcy i kompletnie nic mnie nie ruszało, za to dziewczęcy mogłam wykupić prawie cały - może to jakiś znak :) ).

Po wypłacie kupię materiały na kocyk, skoro mam ochotę go uszyć, to trzeba korzystać :)

• nowa! Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem juz po krzywej cukrowej wyniki mam dobre I mam nadzieje ze nie bede musiala wiecej tego robic Bo przez dwie godziny myslalam ze sie zanudze. Dzisiaj rowniez bylam w lidlu I conieco kupilam.dobre jakosciowo Sa te ubranka. Po za tym jestem pewna ze czuje ruchy synka Bo dzis nawet moj maz raz poczul :-) jego mina bezcenna..

nowatorka lubi tę wiadomość

• alexxx Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was i się w nowym tygodniu :) ja juz kupilam całą stertę ubranek, mam ich bardzo duzo :)
    co do ruchów mojego synka to czuje je od 16+2 tc :) teraz mam pewnośc ze to bylo to. Wczoraj wieczorkiem jak leżalam na plecach to mały zaczął wariowac i mąz polozyl rekę na brzuszku :) a tu puk i tak za około minute puk - odczuwalne pod ręką, musiałam pomoc męzowi pozbierać szczękę z podłogi :) :D

zauważyłam, że najczęściej odczuwam ruchy późnym wieczorem jak coś zjem i lęze na wznak, na płasko..rzadziej na siedząco lub leząc na lewym boku..

aaaaa i prosze po raz kolejny o wpisanie na listę mojego dzieciaczka - synek Marcel :)
    chyba ze nas tu nie chcecie :D

nowatorka lubi tę wiadomość

2 lipca 2016r. Marcel
  • aisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po połówkowych
    Wszystko jest ok, wszystkie narządu na swoim miejscu, nic niepokojącego nie widać. Dzidzia starsza o 2 dni niż z OM. Łożysko na tylnej ścianie.
    Płci nie dało się za bardzo określić przez pępowinę pomiędzy nóżkami. Kilka procent przewagi na dziewczynkę.
    <tu były zdjęcia>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2016, 14:55

Ejrene, eve90, kot_bury, mamuśka1, Smile, MirelS, jusella, Wiola90, _analiza, nowatorka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexxx już dopisałam.

Nie zawsze mam możliwość zrobić to odrazu bo z telefonu czy tableta źle się edytuje.

atdc15nmjt4tk663.png
  • alexxx Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luzik tylko się przypomniałam, dziekuje

Ejrene lubi tę wiadomość

2 lipca 2016r. Marcel
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Ja tam ruchów jeszcze nie czuje , pierwsze z córką poczułam 18tyg0dni i to takie wyczuwalne od razu przez ręke ale łożysko było z tyłu teraz jest z przodu i obawiam się ze będzie to jeszcze później . Czasem czuje jakieś puknięcie tak raz na 2 dni ale nie biorę tego za ruchy bo za rzadko .

Jutro ide na pobranie krwi , oddac siuski i 10.02 wizyta . Już nie umiem się doczekać , na poprzedniej nie zrobiła mi USG ale mam teraz nadzieje że zrobi i potwierdzi płeć , jak nie to pozostaje poczekac do połówkowego :)

W lidlu dziś byłam ale nie było żadnych spodni ciążowych , w sumie chyba nawet w gazetce nie było . A staniki do karmienia zostały trzy a rozmiary chyba G wiec nie na mnie :( A tak chciałam utwardzany do karmienia bo mam tylko miękki ale najwyżej zamówię na allegro .

Wogóle mam takie dziwne uczucie na tułowiu jak by mi sie skóra targała takie szczypanie . W sumie zaczeło mi sie to około tygodnia gdy zaczełam sie smarować oliwką z Johnsona to cała skóra mi sie przesuszyła i te uczucie sie zaczęło wiec zmieniłam oliwke i ze skórą już jest dużo lepiej choć czesto widze ze jest sucha to dalej czuje to uczucie , staram się już smarować z 2 razy dziennie na przemian z balsamem i wtedy jest lepiej . Tez tak macie ?

A to mój brzuszek dwa dni temu :)

http://static.pokazywarka.pl/i/6290723/730437/img-5720.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 17:42

kot_bury, MirelS, jusella, Ejrene, eve90, aisa, nowatorka, Zuzulka88, MartaT lubią tę wiadomość

• Smile Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aisa wrote:
    Ja po połówkowych
    Wszystko jest ok, wszystkie narządu na swoim miejscu, nic niepokojącego nie widać. Dzidzia starsza o 2 dni niż z OM. Łożysko na tylnej ścianie.
    Płci nie dało się za bardzo określić przez pępowinę pomiędzy nóżkami. Kilka procent przewagi na dziewczynkę.
    654ca7481ee38be1m.jpg 494b9823aff84df9m.jpg

No i super, że wszystko dobrze:)wcześnie miałaś połówkowe, mi mój gin mówił coś o 21 tyg żebym się zapisała na to usg.

Ejrene mnie interesuje jak to się wylicza i czy się w tej chwili "opłaca" zmieniać kwotę płacy podstawowej.

aisa lubi tę wiadomość

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa widzę, że bardzo wcześnie miałaś to połówkowe. U mnie dopiero po 20 tyg. robią. Dobrze,że wszystko ok:)
    Mamuśka jaki piękny duży brzusio! ja wczoraj usłyszałam, że chyba to małe we mnie nie rośnie,bo nic po mnie nie widać:(
    Smile ZUS chyba wylicza średnią zarobków za ostatni rok do macierzyńskiego,ale może ktoś dokładniej się orientuje.

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj (Szwecja) badanie połówkowe wykonuje się pomiędzy 17 a 19 tc. Dlatego tak wcześnie miałam.

Mamuśka, fajny brzusio.

MirelS, takim gadaniem wcale się nie przejmuj!

Ja nie kupowałam jeszcze nic dla dziecięcia.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Telashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile, ja prowadzę działalność gospodarczą więc coś tam wiem, pytaj :) Brzuszka nie widać u mnie wcale chyba ^^ w każdym razie nie zauważyłam
    U nas też chłopiec Sergiusz, kurcze nie mogę uwierzyć że to już 18 tydzień...

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak macierzyński wylicza się ze średniej dochodów z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc do nabycia prawa do zasilku. I z tego co wiem to w przypadku np. Podwyżki którą dostały byśmy teraz, ZUS ma obowiązek nam wyrównać.

Telashe lubi tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • Telashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejrene wrote:
    Tak macierzyński wylicza się ze średniej dochodów z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc do nabycia prawa do zasilku. I z tego co wiem to w przypadku np. Podwyżki którą dostały byśmy teraz, ZUS ma obowiązek nam wyrównać.
    zgadza się :)
    jako ciekawostka.. częścią urlopu macierzyńskiego można wymienić się z ojcem :)

Ejrene lubi tę wiadomość

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny możecie mi powiedzieć, co w mojej sytuacji będzie ze mną kierownik mi dziś powiedział że za ok pół roku zlikwiduje firme w ktorej pracuje bo już otworzył sobie nową.

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2024, 15:46

kot_bury, MirelS, Wiola90, jusella, nowatorka, Zuzulka88, Agaax lubią tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angella908 wrote:
    A dziewczyny możecie mi powiedzieć, co w mojej sytuacji będzie ze mną kierownik mi dziś powiedział że za ok pół roku zlikwiduje firme w ktorej pracuje bo już otworzył sobie nową.

Nie martw się ZUS Ci będzie płacił. Tyle że po macierzynskim nie możesz już na wychowawczy iść.

Telashe dobrze mówię? :)

atdc15nmjt4tk663.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    A my dzisiaj z ciekawości i zachwalenia dziewczyn z forum weszłam z mamą do lumpa :-D
    Oto zakupy za 13 zł :-D

Screenshot_2016-02-01-18-52-55_png_300x300_q85.jpg

Super :) Ja ide 8.02 bo będzie wymiana towaru . U nas taka ino dwa razy w roku a takie cudeńka idzie kupic ze masakra . Jak byłam we wrześniu to kupiłam dres z adidasa za 4 zł dwu częściowy chłopięcy i akurat się przyda :D

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Telashe wrote:
    zgadza się :)
    jako ciekawostka.. częścią urlopu macierzyńskiego można wymienić się z ojcem :)

Dokładnie jest tak: przysługuje nam 20 tygodni podstawowego urlopu macierzyńskiego - można zrezygnować po 14, ale wtedy pozostałe 6 musi wziąć tata; oprócz tego jest 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego (również można je przekazać lub dzielić). Kolejne 26 tygodni to już urlop rodzicielski i ten również wziąć zarówno mama, jak i tata, tylko części nie może być więcej niż 3, a każda z nich nie krótsza niż 8 tygodni. Uff. Skomplikowali :)

Czy Wasze chłopy się wybierają? Mój twierdzi, że chce :) kolega z pracy był na półrocznym i bardzo go zachęcał, ja też jestem na tak - szczególnie, że bez większego problemu mogę pracować zdalnie, więc tak naprawdę bylibyśmy w domu we trójkę.

‹‹ 384 385 386 387 388 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ