X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipiec 2016
Odpowiedz

Lipiec 2016

Oceń ten wątek:
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile wrote:
    Dziewczyny czy któraś z Was może pracuje w kadrach?mam pytanie odnośnie macierzyńskiego.

Ja nie, ale trochę wiem więc może będę umiała pomuc?

Co do ubranek to ja jeszcze nie kupuje.

atdc15nmjt4tk663.png
  • nowatorka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nic jeszcze nie kupilam i nie kupie do jakiegos 7 m-ca. Ale zbieram rozne rzeczy po kolezankach i rodzinie. Duzo zreszta nie bede kupowac bo potem sie wszystko dostaje w prezentach i zazwyczaj slysze od wszystkich: nie kupuj bo potem dziecko bedzie mialo tyle tych ubranek ze nawet niektorych nie zdazy wogole zalozyc. Z niezbednych rzeczy to musze kupic szafe do duzego pokoju zeby przeniesc moje rzeczy z "dzieciecego" i zwolnic szafe dzidzi.no oczywiscie podstawowe rzeczy typu wyprawka do szpitala ale to tez w 7 mcu pokupuje. Wozek nam juz kupuja tesciowie. No lozeczko tez kupimy. Przwijak mamy od siostry mojego. Wanienke tez mamy od znajomych. Kocyki tez juz nam robia rozne ciotki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 16:25

iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie kupiliśmy trzy komplety body i czekamy do połówkowego, chyba że lekarz już będzie pewien, czy to chłopak, czy dziewczynka, ale w sumie jakoś bardziej teraz cierpliwa jestem :) trudno upolować coś fajnego nie dla konkretnej płci, podobają mi się głównie albo stanowczo dziewczęce, albo stanowczo chłopięce (nowość! wcześniej wchodziłam na dział chłopięcy i kompletnie nic mnie nie ruszało, za to dziewczęcy mogłam wykupić prawie cały - może to jakiś znak :) ).

Po wypłacie kupię materiały na kocyk, skoro mam ochotę go uszyć, to trzeba korzystać :)

• nowa! Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem juz po krzywej cukrowej wyniki mam dobre I mam nadzieje ze nie bede musiala wiecej tego robic Bo przez dwie godziny myslalam ze sie zanudze. Dzisiaj rowniez bylam w lidlu I conieco kupilam.dobre jakosciowo Sa te ubranka. Po za tym jestem pewna ze czuje ruchy synka Bo dzis nawet moj maz raz poczul :-) jego mina bezcenna..

nowatorka lubi tę wiadomość

• alexxx Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was i się w nowym tygodniu :) ja juz kupilam całą stertę ubranek, mam ich bardzo duzo :)
    co do ruchów mojego synka to czuje je od 16+2 tc :) teraz mam pewnośc ze to bylo to. Wczoraj wieczorkiem jak leżalam na plecach to mały zaczął wariowac i mąz polozyl rekę na brzuszku :) a tu puk i tak za około minute puk - odczuwalne pod ręką, musiałam pomoc męzowi pozbierać szczękę z podłogi :) :D

zauważyłam, że najczęściej odczuwam ruchy późnym wieczorem jak coś zjem i lęze na wznak, na płasko..rzadziej na siedząco lub leząc na lewym boku..

aaaaa i prosze po raz kolejny o wpisanie na listę mojego dzieciaczka - synek Marcel :)
    chyba ze nas tu nie chcecie :D

nowatorka lubi tę wiadomość

2 lipca 2016r. Marcel
  • aisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po połówkowych
    Wszystko jest ok, wszystkie narządu na swoim miejscu, nic niepokojącego nie widać. Dzidzia starsza o 2 dni niż z OM. Łożysko na tylnej ścianie.
    Płci nie dało się za bardzo określić przez pępowinę pomiędzy nóżkami. Kilka procent przewagi na dziewczynkę.
    <tu były zdjęcia>

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2016, 14:55

Ejrene, eve90, kot_bury, mamuśka1, Smile, MirelS, jusella, Wiola90, _analiza, nowatorka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexxx już dopisałam.

Nie zawsze mam możliwość zrobić to odrazu bo z telefonu czy tableta źle się edytuje.

atdc15nmjt4tk663.png
  • alexxx Ekspertka

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    luzik tylko się przypomniałam, dziekuje

Ejrene lubi tę wiadomość

2 lipca 2016r. Marcel
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie :)
    Ja tam ruchów jeszcze nie czuje , pierwsze z córką poczułam 18tyg0dni i to takie wyczuwalne od razu przez ręke ale łożysko było z tyłu teraz jest z przodu i obawiam się ze będzie to jeszcze później . Czasem czuje jakieś puknięcie tak raz na 2 dni ale nie biorę tego za ruchy bo za rzadko .

Jutro ide na pobranie krwi , oddac siuski i 10.02 wizyta . Już nie umiem się doczekać , na poprzedniej nie zrobiła mi USG ale mam teraz nadzieje że zrobi i potwierdzi płeć , jak nie to pozostaje poczekac do połówkowego :)

W lidlu dziś byłam ale nie było żadnych spodni ciążowych , w sumie chyba nawet w gazetce nie było . A staniki do karmienia zostały trzy a rozmiary chyba G wiec nie na mnie :( A tak chciałam utwardzany do karmienia bo mam tylko miękki ale najwyżej zamówię na allegro .

Wogóle mam takie dziwne uczucie na tułowiu jak by mi sie skóra targała takie szczypanie . W sumie zaczeło mi sie to około tygodnia gdy zaczełam sie smarować oliwką z Johnsona to cała skóra mi sie przesuszyła i te uczucie sie zaczęło wiec zmieniłam oliwke i ze skórą już jest dużo lepiej choć czesto widze ze jest sucha to dalej czuje to uczucie , staram się już smarować z 2 razy dziennie na przemian z balsamem i wtedy jest lepiej . Tez tak macie ?

A to mój brzuszek dwa dni temu :)

http://static.pokazywarka.pl/i/6290723/730437/img-5720.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 17:42

kot_bury, MirelS, jusella, Ejrene, eve90, aisa, nowatorka, Zuzulka88, MartaT lubią tę wiadomość

• Smile Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aisa wrote:
    Ja po połówkowych
    Wszystko jest ok, wszystkie narządu na swoim miejscu, nic niepokojącego nie widać. Dzidzia starsza o 2 dni niż z OM. Łożysko na tylnej ścianie.
    Płci nie dało się za bardzo określić przez pępowinę pomiędzy nóżkami. Kilka procent przewagi na dziewczynkę.
    654ca7481ee38be1m.jpg 494b9823aff84df9m.jpg

No i super, że wszystko dobrze:)wcześnie miałaś połówkowe, mi mój gin mówił coś o 21 tyg żebym się zapisała na to usg.

Ejrene mnie interesuje jak to się wylicza i czy się w tej chwili "opłaca" zmieniać kwotę płacy podstawowej.

aisa lubi tę wiadomość

2nn3rjjg8n6fiit0.png
  • MirelS Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aisa widzę, że bardzo wcześnie miałaś to połówkowe. U mnie dopiero po 20 tyg. robią. Dobrze,że wszystko ok:)
    Mamuśka jaki piękny duży brzusio! ja wczoraj usłyszałam, że chyba to małe we mnie nie rośnie,bo nic po mnie nie widać:(
    Smile ZUS chyba wylicza średnią zarobków za ostatni rok do macierzyńskiego,ale może ktoś dokładniej się orientuje.

aisa lubi tę wiadomość

• aisa Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj (Szwecja) badanie połówkowe wykonuje się pomiędzy 17 a 19 tc. Dlatego tak wcześnie miałam.

Mamuśka, fajny brzusio.

MirelS, takim gadaniem wcale się nie przejmuj!

Ja nie kupowałam jeszcze nic dla dziecięcia.

o148e6yd9z2ipahq.png
    wnidtv73ksjvw8t0.png
  • Telashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smile, ja prowadzę działalność gospodarczą więc coś tam wiem, pytaj :) Brzuszka nie widać u mnie wcale chyba ^^ w każdym razie nie zauważyłam
    U nas też chłopiec Sergiusz, kurcze nie mogę uwierzyć że to już 18 tydzień...

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak macierzyński wylicza się ze średniej dochodów z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc do nabycia prawa do zasilku. I z tego co wiem to w przypadku np. Podwyżki którą dostały byśmy teraz, ZUS ma obowiązek nam wyrównać.

Telashe lubi tę wiadomość

atdc15nmjt4tk663.png
  • Telashe Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejrene wrote:
    Tak macierzyński wylicza się ze średniej dochodów z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc do nabycia prawa do zasilku. I z tego co wiem to w przypadku np. Podwyżki którą dostały byśmy teraz, ZUS ma obowiązek nam wyrównać.
    zgadza się :)
    jako ciekawostka.. częścią urlopu macierzyńskiego można wymienić się z ojcem :)

Ejrene lubi tę wiadomość

oLWKp1.png Sergiusz <3
  • angella908 Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A dziewczyny możecie mi powiedzieć, co w mojej sytuacji będzie ze mną kierownik mi dziś powiedział że za ok pół roku zlikwiduje firme w ktorej pracuje bo już otworzył sobie nową.

mhsvj44jxrsr3ijj.png82dol6d8wb8ewah0.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    b

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2024, 15:46

kot_bury, MirelS, Wiola90, jusella, nowatorka, Zuzulka88, Agaax lubią tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Ejrene Autorytet

Wysłany: 1 lutego 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angella908 wrote:
    A dziewczyny możecie mi powiedzieć, co w mojej sytuacji będzie ze mną kierownik mi dziś powiedział że za ok pół roku zlikwiduje firme w ktorej pracuje bo już otworzył sobie nową.

Nie martw się ZUS Ci będzie płacił. Tyle że po macierzynskim nie możesz już na wychowawczy iść.

Telashe dobrze mówię? :)

atdc15nmjt4tk663.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    A my dzisiaj z ciekawości i zachwalenia dziewczyn z forum weszłam z mamą do lumpa :-D
    Oto zakupy za 13 zł :-D

Screenshot_2016-02-01-18-52-55_png_300x300_q85.jpg

Super :) Ja ide 8.02 bo będzie wymiana towaru . U nas taka ino dwa razy w roku a takie cudeńka idzie kupic ze masakra . Jak byłam we wrześniu to kupiłam dres z adidasa za 4 zł dwu częściowy chłopięcy i akurat się przyda :D

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Telashe wrote:
    zgadza się :)
    jako ciekawostka.. częścią urlopu macierzyńskiego można wymienić się z ojcem :)

Dokładnie jest tak: przysługuje nam 20 tygodni podstawowego urlopu macierzyńskiego - można zrezygnować po 14, ale wtedy pozostałe 6 musi wziąć tata; oprócz tego jest 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego (również można je przekazać lub dzielić). Kolejne 26 tygodni to już urlop rodzicielski i ten również wziąć zarówno mama, jak i tata, tylko części nie może być więcej niż 3, a każda z nich nie krótsza niż 8 tygodni. Uff. Skomplikowali :)

Czy Wasze chłopy się wybierają? Mój twierdzi, że chce :) kolega z pracy był na półrocznym i bardzo go zachęcał, ja też jestem na tak - szczególnie, że bez większego problemu mogę pracować zdalnie, więc tak naprawdę bylibyśmy w domu we trójkę.

‹‹ 384 385 386 387 388 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ