Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nic jeszcze nie kupilam i nie kupie do jakiegos 7 m-ca. Ale zbieram rozne rzeczy po kolezankach i rodzinie. Duzo zreszta nie bede kupowac bo potem sie wszystko dostaje w prezentach i zazwyczaj slysze od wszystkich: nie kupuj bo potem dziecko bedzie mialo tyle tych ubranek ze nawet niektorych nie zdazy wogole zalozyc. Z niezbednych rzeczy to musze kupic szafe do duzego pokoju zeby przeniesc moje rzeczy z "dzieciecego" i zwolnic szafe dzidzi.no oczywiscie podstawowe rzeczy typu wyprawka do szpitala ale to tez w 7 mcu pokupuje. Wozek nam juz kupuja tesciowie. No lozeczko tez kupimy. Przwijak mamy od siostry mojego. Wanienke tez mamy od znajomych. Kocyki tez juz nam robia rozne ciotki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 16:25
-
nick nieaktualnyMy na razie kupiliśmy trzy komplety body i czekamy do połówkowego, chyba że lekarz już będzie pewien, czy to chłopak, czy dziewczynka, ale w sumie jakoś bardziej teraz cierpliwa jestem
trudno upolować coś fajnego nie dla konkretnej płci, podobają mi się głównie albo stanowczo dziewczęce, albo stanowczo chłopięce (nowość! wcześniej wchodziłam na dział chłopięcy i kompletnie nic mnie nie ruszało, za to dziewczęcy mogłam wykupić prawie cały - może to jakiś znak
).
Po wypłacie kupię materiały na kocyk, skoro mam ochotę go uszyć, to trzeba korzystać -
Dziewczyny jestem juz po krzywej cukrowej wyniki mam dobre I mam nadzieje ze nie bede musiala wiecej tego robic Bo przez dwie godziny myslalam ze sie zanudze. Dzisiaj rowniez bylam w lidlu I conieco kupilam.dobre jakosciowo Sa te ubranka. Po za tym jestem pewna ze czuje ruchy synka Bo dzis nawet moj maz raz poczul
jego mina bezcenna..
nowatorka lubi tę wiadomość
-
Witam was i się w nowym tygodniu
ja juz kupilam całą stertę ubranek, mam ich bardzo duzo
co do ruchów mojego synka to czuje je od 16+2 tcteraz mam pewnośc ze to bylo to. Wczoraj wieczorkiem jak leżalam na plecach to mały zaczął wariowac i mąz polozyl rekę na brzuszku
a tu puk i tak za około minute puk - odczuwalne pod ręką, musiałam pomoc męzowi pozbierać szczękę z podłogi
zauważyłam, że najczęściej odczuwam ruchy późnym wieczorem jak coś zjem i lęze na wznak, na płasko..rzadziej na siedząco lub leząc na lewym boku..
aaaaa i prosze po raz kolejny o wpisanie na listę mojego dzieciaczka - synek Marcel
chyba ze nas tu nie chcecienowatorka lubi tę wiadomość
2 lipca 2016r. Marcel -
Ja po połówkowych
Wszystko jest ok, wszystkie narządu na swoim miejscu, nic niepokojącego nie widać. Dzidzia starsza o 2 dni niż z OM. Łożysko na tylnej ścianie.
Płci nie dało się za bardzo określić przez pępowinę pomiędzy nóżkami. Kilka procent przewagi na dziewczynkę.
<tu były zdjęcia>Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2016, 14:55
Ejrene, eve90, kot_bury, mamuśka1, Smile, MirelS, jusella, Wiola90, _analiza, nowatorka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWitajcie
Ja tam ruchów jeszcze nie czuje , pierwsze z córką poczułam 18tyg0dni i to takie wyczuwalne od razu przez ręke ale łożysko było z tyłu teraz jest z przodu i obawiam się ze będzie to jeszcze później . Czasem czuje jakieś puknięcie tak raz na 2 dni ale nie biorę tego za ruchy bo za rzadko .
Jutro ide na pobranie krwi , oddac siuski i 10.02 wizyta . Już nie umiem się doczekać , na poprzedniej nie zrobiła mi USG ale mam teraz nadzieje że zrobi i potwierdzi płeć , jak nie to pozostaje poczekac do połówkowego
W lidlu dziś byłam ale nie było żadnych spodni ciążowych , w sumie chyba nawet w gazetce nie było . A staniki do karmienia zostały trzy a rozmiary chyba G wiec nie na mnieA tak chciałam utwardzany do karmienia bo mam tylko miękki ale najwyżej zamówię na allegro .
Wogóle mam takie dziwne uczucie na tułowiu jak by mi sie skóra targała takie szczypanie . W sumie zaczeło mi sie to około tygodnia gdy zaczełam sie smarować oliwką z Johnsona to cała skóra mi sie przesuszyła i te uczucie sie zaczęło wiec zmieniłam oliwke i ze skórą już jest dużo lepiej choć czesto widze ze jest sucha to dalej czuje to uczucie , staram się już smarować z 2 razy dziennie na przemian z balsamem i wtedy jest lepiej . Tez tak macie ?
A to mój brzuszek dwa dni temu
http://static.pokazywarka.pl/i/6290723/730437/img-5720.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2016, 17:42
kot_bury, MirelS, jusella, Ejrene, eve90, aisa, nowatorka, Zuzulka88, MartaT lubią tę wiadomość
-
aisa wrote:Ja po połówkowych
Wszystko jest ok, wszystkie narządu na swoim miejscu, nic niepokojącego nie widać. Dzidzia starsza o 2 dni niż z OM. Łożysko na tylnej ścianie.
Płci nie dało się za bardzo określić przez pępowinę pomiędzy nóżkami. Kilka procent przewagi na dziewczynkę.
No i super, że wszystko dobrze:)wcześnie miałaś połówkowe, mi mój gin mówił coś o 21 tyg żebym się zapisała na to usg.
Ejrene mnie interesuje jak to się wylicza i czy się w tej chwili "opłaca" zmieniać kwotę płacy podstawowej.aisa lubi tę wiadomość
-
Aisa widzę, że bardzo wcześnie miałaś to połówkowe. U mnie dopiero po 20 tyg. robią. Dobrze,że wszystko ok:)
Mamuśka jaki piękny duży brzusio! ja wczoraj usłyszałam, że chyba to małe we mnie nie rośnie,bo nic po mnie nie widać
Smile ZUS chyba wylicza średnią zarobków za ostatni rok do macierzyńskiego,ale może ktoś dokładniej się orientuje.aisa lubi tę wiadomość
-
Tak macierzyński wylicza się ze średniej dochodów z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc do nabycia prawa do zasilku. I z tego co wiem to w przypadku np. Podwyżki którą dostały byśmy teraz, ZUS ma obowiązek nam wyrównać.
Telashe lubi tę wiadomość
-
Ejrene wrote:Tak macierzyński wylicza się ze średniej dochodów z ostatnich 12 miesięcy poprzedzających miesiąc do nabycia prawa do zasilku. I z tego co wiem to w przypadku np. Podwyżki którą dostały byśmy teraz, ZUS ma obowiązek nam wyrównać.
jako ciekawostka.. częścią urlopu macierzyńskiego można wymienić się z ojcemEjrene lubi tę wiadomość
Sergiusz
-
angella908 wrote:A dziewczyny możecie mi powiedzieć, co w mojej sytuacji będzie ze mną kierownik mi dziś powiedział że za ok pół roku zlikwiduje firme w ktorej pracuje bo już otworzył sobie nową.
Nie martw się ZUS Ci będzie płacił. Tyle że po macierzynskim nie możesz już na wychowawczy iść.
Telashe dobrze mówię? -
nick nieaktualnyPatutka wrote:
SuperJa ide 8.02 bo będzie wymiana towaru . U nas taka ino dwa razy w roku a takie cudeńka idzie kupic ze masakra . Jak byłam we wrześniu to kupiłam dres z adidasa za 4 zł dwu częściowy chłopięcy i akurat się przyda
-
nick nieaktualnyTelashe wrote:zgadza się
jako ciekawostka.. częścią urlopu macierzyńskiego można wymienić się z ojcem
Dokładnie jest tak: przysługuje nam 20 tygodni podstawowego urlopu macierzyńskiego - można zrezygnować po 14, ale wtedy pozostałe 6 musi wziąć tata; oprócz tego jest 6 tygodni dodatkowego urlopu macierzyńskiego (również można je przekazać lub dzielić). Kolejne 26 tygodni to już urlop rodzicielski i ten również wziąć zarówno mama, jak i tata, tylko części nie może być więcej niż 3, a każda z nich nie krótsza niż 8 tygodni. Uff. Skomplikowali
Czy Wasze chłopy się wybierają? Mój twierdzi, że chcekolega z pracy był na półrocznym i bardzo go zachęcał, ja też jestem na tak - szczególnie, że bez większego problemu mogę pracować zdalnie, więc tak naprawdę bylibyśmy w domu we trójkę.