Lipiec 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dalile wrote:Dziewczyny a jak wygląda opieka położnej w Polsce? Jestem zielona, mamy jakąś? kiedy się z nią skontaktować?
eve90, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
6.06.2015 Aniołek (8tc) -
Hello i mamy kolejny weekend ja mam wrażenie ze ten czas tak szybko leci ze zanim się obejrzę to będzie lipiec
Moje małe o pierwszej w nocy fikalo bo w sumie jeszcze nie spałam
Gratulacje udanych wczorajszych wizyt
Miłej niedzielijusella, eve90, kot_bury, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/li-72585.png
Piotruś ur. 28.06.2016 (3200g 53cm naszego szczęścia)
-
Czy to jest w jakiejkolwiek przychodni? Bo moja koleżanka na przykład ma złożyć do lekarza rodzinnego...
Ja jestem na razie bez śniadania. Co prawda wypiłam te wszystkie cudowne napoje pospałaam jeszcze chwilę i jest git. Mój Poszedł do apteki i po prenalen do Rossmanna. Będziemy działać leczniczoWiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 12:31
jusella, kijanka_88, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Stokrotka mi tez szybko czas mija i mam wrazenie ze zaraz nie zdaze ze wszystkimi zakupami dla maluszka
chyba z miesiac temu pisalamze mam wrazenie jakbym co dopiero test ciazowy robila i to wrazenie mam do tej pory a to juz ponad 50% ciazyjusella, stokrotka2013, eve90, kot_bury, Kasiulina, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Kama Ja na sniadanie tylko jedna buleczke jak na mnie malo i musialam sie nieco zmusic by ja skonczyc za to tez juz po dawce lekow jestem oraz kubku mleczka z maselkiem i pije juz drugi kubek herbatki z sokiem malinowo lipowym i z cutrynka . naszczescie dzis jestem bez goraczki i mam wkoncu 36.5 wiec i troszke chodze , ale staram sie mimo to nie nadwyreczac zeby mnie jutro znow nie rozlozylo na caly dzien
Zuzulka88 lubi tę wiadomość
Synek William[/url]
[/url]
[/url
[/url]
-
Ja chyba nie chce teraz do położnej chodzić, na co mi to
Mam lekarza i pójdę do szkoły rodzenia.
Dzień dobry dziewczyny!!
Ja dziś od rana "w pracy". Pomagam dziewczynom przebrnąć przez papierologię, ale ostatni raz dałam się namówić.W końcu mam l4 nie po to, żeby marnować cały dzień nad papierami.
Na obiad dziś gulasz z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi. Mniami!!jusella, kot_bury, stokrotka2013, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
kama005 wrote:Czy to jest w jakiejkolwiek przychodni? Bo moja koleżanka na przykład ma złożyć do lekarza rodzinnego...
6.06.2015 Aniołek (8tc) -
Dalile wrote:Ja chyba nie chce teraz do położnej chodzić, na co mi to
Mam lekarza i pójdę do szkoły rodzenia.
Dzień dobry dziewczyny!!
Ja dziś od rana "w pracy". Pomagam dziewczynom przebrnąć przez papierologię, ale ostatni raz dałam się namówić.W końcu mam l4 nie po to, żeby marnować cały dzień nad papierami.
Na obiad dziś gulasz z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi. Mniami!!
No ja też położną na razie odpuściłam, poczekam do maja.
Dalile - dobra duszyczka z Ciebie, że w niedzielę od rana pomagasz koleżankom
Obiadek masz pyszny, chętnie bym się wprosiła. Ja od 3 dni wymiguję się od robienia naleśników ale dziś chłopaki mi nie odpuszczą - od rana dwa sępy krążą nade mną.eve90, stokrotka2013, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
stokrotka2013 wrote:Hello i mamy kolejny weekend ja mam wrażenie ze ten czas tak szybko leci ze zanim się obejrzę to będzie lipiec
Moje małe o pierwszej w nocy fikalo bo w sumie jeszcze nie spałam
Gratulacje udanych wczorajszych wizyt
Miłej niedzieli
Mnie po przekroczeniu 50% zaczął czas zapierdzielać jak szalony. Już 6 miesiąc zaczęłam - nawet nie wiem kiedy. Łapię się na tym, że muszę na suwaczek zerknąć bo już się gubięstokrotka2013, majeczka87, aisa, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Witam wszytkie mamy w niedzielne popołudnie
Chciałbym was zapytać co myślicie o adapterach do pasów dla ciężarnych ? Ja własnie się zastnawiam nad kupnem, troche nie wiem które wybrać. Czeka mnie ponad 12 godzinna podróż autem i rozważam czy warto się w nie zaopatrzyc. Macie jakies zdanie na temat adapterów ?Aurelia 9.07.2016 15.27 -
Ja stosuje adapter i czuje się lepiej jak jadę autem, pas mi nie leży na brzuchu ani nie uciska bo adapter go ściąga do dołu. Jak dla mnie super sprawa. Trochę kosztuje ale moim zdaniem warto. Sporo jeżdżę autem w ciąży bo często nie mam ochoty jechać autobusem pomimo tego że mam bilet wolnej jazdy.
Pauli11, jusella, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Ja używam, Muszę prowadzić, więc dla mnie to naturalny wybór. Z tego co czytałam najwięcej pozytywnych opinii ma BeSafe. Jednak jest drogi - jeśli to jednorazowa wyprawa, to lepiej go wypożyczyć.
http://www.tylem.pl/wypozyczenie-adapter-kobieta-ciaza/
Musisz pamiętać, że u nas wyborem jest albo adapter, albo brak pasa. Nawet gwałtowne hamowanie bez adaptera już jest bardzo groźne dla dziecka przy zapiętym pasie, a co dopiero stłuczka, czy nie daj Bóg wypadek.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 15:22
Pauli11, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Używam takiego BeSafe:
http://www.smyk.com/besafe-izi-fix-adapter-do-pasow-bezpieczenstwa-dla-kobiet-w-ciazy,p1080553099,swiat-niemowlaka-p#e
My bardzo dużo jeździmy - 2 razy w miesiącu raz do jednych (240km), raz do drugich rodziców (150km).
Na alledrogo był chyba za 199zł. Mój po ok. 10 tyg. wygląda dobrze, ale odcisk mojego tyłka na nim widać...Zuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Ogolnie uzywam auta dosyc często, co prawda częsciej jako pasazer niz kierowca ale czytłam sporo dobrego o adapterach i chciałm zapytac o wasza opinie.
Chyba w takim razie zaopatrze sie w taki
Dziekuje za szybką pomoczaraz wyszukam na amazonie i zamowie
Aurelia 9.07.2016 15.27 -
Dalile wrote:Musisz pamiętać, że u nas wyborem jest albo adapter, albo brak pasa. Nawet gwałtowne hamowanie bez adaptera już jest bardzo groźne dla dziecka przy zapiętym pasie, a co dopiero stłuczka, czy nie daj Bóg wypadek.
Absolutnie nie zgadzam się co do niezapinania pasa! Przy niezapiętych pasach w trakcie wypadku ciężarna może wypaść przez przednią szybę -> martwa ciężarna i martwe dziecko.
Pasy zapięte nawet źle: szansa na żywą ciężarną i potencjalnie żywe dziecko.
Zachęcam do lektury:
http://autokult.pl/25440,pasy-bezpieczenstwa-a-ciaza-przepisy-i-zdrowy-rozsadekWiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 15:37
Pauli11, Grzybka, Zuzulka88 lubią tę wiadomość
-
Oczywiście - jeśli mowa o wypadku. Co w przypadku osoby, której nie stać na adapter za 200 zł, a musi jeździć? W przypadku gwałtownego hamowania to lepsze wyjście niż zapisnanie pasa.
Nie bez powodu nasze prawo pozwala kobietom w ciąży jeździć bez zapiętego pasa.
Każdy jednak wie jakimi konsekwencjami to grozi.Zuzulka88 lubi tę wiadomość
-
Dalile wrote:Oczywiście - jeśli mowa o wypadku. Co w przypadku osoby, której nie stać na adapter za 200 zł, a musi jeździć? W przypadku gwałtownego hamowania to lepsze wyjście niż zapisnanie pasa.
Nie bez powodu nasze prawo pozwala kobietom w ciąży jeździć bez zapiętego pasa.
Każdy jednak wie jakimi konsekwencjami to grozi.
Sugeruję przeczytanie artykułu.
Jest tam również rysunek, w jaki sposób zapinać pasy bez adaptera.
Ze strony: https://dzidziusiowo.pl/ciaza-i-porod/ciaza/1502-jazda-samochodem-w-ciazy-czy-zapinac-pasy-bezpieczenstwa
"Polskie prawo o ruchu drogowym wprawdzie znosi obowiązek zapinania pasów bezpieczeństwa przez ciężarne, ale sam rozum podpowiada, że nie jest to dobre rozwiązanie. Dlaczego?
Podczas testów w Volvo Cars stwierdzono, że ciężarna i jej nienarodzone dziecko są najlepiej chronieni podczas jazdy samochodem, gdy kobieta prawidłowo używa trzypunktowego pasa bezpieczeństwa.
W każdej chwili możliwa jest kolizja na drodze. Nawet jeśli prowadzący jest bardzo ostrożny nie zawsze tak samo ostrożni są inni użytkownicy dróg.
Podczas wypadku zapięte pasy mogą uratować zarówno mamę, jak i dziecko. Warto zwrócić uwagę, iż przy niezapiętych pasach nawet gwałtowne hamowanie może okazać się niebezpieczne dla dziecka, ponieważ mama „lecąc” do przodu, może je przygnieść swoim ciężarem. Zwłaszcza kiedy sama kieruje autem i przestrzeń między nią a kierownicą jest bardzo mała. W takiej sytuacji kierownica może po prostu wbić się w brzuch zagrażając zdrowiu i życiu zarówno jej, jak i dziecka.
W Europie najwięcej zgonów nienarodzonych dzieci w wypadkach jest spowodowanych śmiercią lub obrażeniami matki doznanymi z powodu niezapięcia pasów.
Dobrze zapięte psy bezpieczeństwa w razie stłuczki samochodowej przytrzymują przyszłą mamę w miejscu, przez co nie dopuszczają do uderzenia w kierownicę, fotel z przodu czy inne rzeczy znajdujące się bezpośrednio przed nią. Częstokroć w ten sposób ratując ją i maluszka. Dlatego też zanim postanowisz skorzystać z wątpliwego przywileju niezapinania pasów, powinnaś się bardzo dobrze zastanowić."Pauli11, kot_bury, _analiza, aisa lubią tę wiadomość
-
Ostatnio (w czwartek) byłam na szkoleniu, w którym uczulano nas, że żaden sposób zapiecia pasa bez adaptera nie gwarantuje ochrony dziecka po prostu przy użyciu pas przesunie się na brzuch.
Rozumiem jednak, że niektóre kobiety muszą prowadzić/jeżdzić a nie mogą sobie pozwolić na zakup adaptera.
Ja go używam, ale uważam też, ze lepiej nie przygniatać dziecka pasem.
Nie przekonasz mnie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2016, 15:56