Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej dziewczyny wpadłam powiedzieć ze już jestem po prenatalnych i na 90% córeczka do tego zdrowa , nt= 1.2 i ryzyko wystąpienia wad bardzo niskie!! Mała jest 4 dni starsza i termin mi wypada na 3 lipca
mega happy kocham ja strasznie mocno:) powoli patrzę na wózki i na wyprawkę bo pewnie szybko zleci
życzę wam kochane szczęśliwego nowego roku dla nas to bedzie rok wielkich zmian
Anga1989, lottinka, DTEM, Selja, Zoja, Amore, Solane, sisi, Paula55, Leoparde lubią tę wiadomość
-
Hej,ja juz po wyprzedazowej wycieczce,musze odsapnac chwilke...
Ja tez wyrazilam zgode na pappa,nie wiem czy dobrze robie ale znalazlam w londynie klinike prywatna ktora robi harmony test za 500f w razie czego...bo na amnio bym sie nie zgodzila,zreszta to tylko rozwazylismy ze wzgledow diagnoztycznych,w sensie zeby ewentualnie lepiej sie przygotowac do porodu i ewentualnych operacji zaraz po...
Moje usg genetyczne tez w srode 28.. w rocznice slubu,tak bym chciala nie uslyszec czegos bardzo niedobrego...moj maz nie udzwignie a ja chwilowo tez mam slabsze barki,dzwigac nas oboje bedzie ciezko
Mialam dzisiaj z rana dziwna przygode w toalecie,mianowicie wstalam o 9:30 i to tak z serio pelnym pecherzem,pobieglam do kibelka a tam jakas blokada i nie moglam sie wysikac,doslownie jakby kurek zakrecono,pre pre i nic...ale sie wystraszylam,dopiero po jakims czasie po kropelce sie rozkrecilo...okropnosc!!! Polozna cos mowila ze ten miesniak jak urosnie to moze blokowac pecherz lub jelita ale zeby w 5 tyg az tak mi urosl?! To potem co,cewnik mi zaloza...jestem przerazona...
Tak jak dziewczyny pisza,ruchy to na dole niziutko na tym etapie...w pierwszej ciazy czulam od 16 tyg wiec teraz mogloby byc wczesniej -
Robię PAPPA i traktuje to jako standard, robię NIFTY bo skoro jest taka możliwość chcę się upewnić że wszystko jest ok. Może gdybym była w innej sytuacji finansowej zadtanawialabym się co robić a czego nie - ale na szczęście mogę sobie pozwolić na to żeby zrobić wszystkie możliwe - neinwazyjne - badaniaEverything you need will come to you at the perfect time
-
Ja mam ogrooomna nadzieje ze nie bede musiala wykonywac dodatkowych badan genetycznych,mam nadzieje ze wady nie wyskocza na usg ani w prawdopodobienstwie krwi( jesli tak to potem bedziemy sie zastanawiac dalej) dla mnie to kwestia przekonan i tego co mi da ta wiedza,nie zamierzam usunac a nie istnieja badania ktore wykluczaja wszelkie wady calkowicie,wiec hmm uwazam ze nie mi dane jest decydowac o zyciu i tutaj nawet nie chodzi o koszty tych badan tylko co zrobie z wynikami...
Ja to wogoleuwazam ze nie da sie przewidziec wszystkiego,urodzilam piekna zdrowa coreczke i co? Zachorowala przewlekle jako 4 latka i teraz wymaga opieki 24/7 i nie ma to nic wspolnego z genetyka,mimo to jest wspaniala taka jaka jest, i nawet gdybym wiedziala ze zachoruje to nadal chcialabym ja urodzic choc napewno bylabym lrzerazona...teraz wiem ze moje drugie dziecko tez moze urodzic sie super zdrowe ale to nie oznacza ze to sie nie zmieni i zadne badania tego nie przewidza ...moj maz dlugo nie mogl sie zdobyc na sprobowanie wlasnie przez te mozliwosc,no ale co ma byc to bedzie -
Muszka, jasne, wszystko prawda co piszesz, kiedy jest cos nie tak to zawsze są trudne decyzje. Ale tak myśląc to możemy być zdrowi i w wieku x lat wpasc pod samochód i zostac roslinka - no nigdy do konca nic nie wiadomo...zycie
Mnie na szczęście czekanie na wyniki nie stresuje. Bardziej się cieszę że poznam płeć ze 100% pewnością hahabo przeciez ze wszystko jest ok...to jasna sprawa
Everything you need will come to you at the perfect time
-
Dokladnie,dlatego dla mnie robienie konkretnych badan genetycznych wiaze sie z podejmowaniem konkretnych decyzji,jesli ja znam decyzje juz w gory to uznalam ze wykonam je ze wzgledu na ewentualna pomoc dziecku ktore moze byc obciazone...absolutnie nie zakladam ze dziecko bedzie zdrowe,jestem raczej realistka...pappa robi sie u nas darmowo w standardzie wlasciwie,bardziej szczegolowych nie robilabym bez podstaw...na plec sobie poczekam,wrecz chyba zostawimy sobie ja jako niespodzianke przy porodzie!
...juz taka mielismy z pierwszym dzieckiem i bylo niesamowicie!
-
Muszka, bo najważniejsze to robic tak, żeby pasowało temu co robi
ile ludzi tyle sposobów na życie - i fajnie!
Ja zdaje sie schudlam - nic dziwnego jak wszyscy sie objadaja a ja jem pól bulki z masłem i finito...martwię się trochę że nie mogę patrzeć na warzywa ale co mam zrobić - zjeść i zwrócić..? No bez sensu...
-
lottinka wrote:Mnie na szczęście czekanie na wyniki nie stresuje. Bardziej się cieszę że poznam płeć ze 100% pewnością haha
bo przeciez ze wszystko jest ok...to jasna sprawa
Naprawdę badania genetyczne dają taką możliwość? Które dokładnie? Ja baaardzo słabo orientuje się w tej tematyce. Chcę robić takie najbardziej podstawowe badania - badanie krwi i to USG. Dziecka i tak nie usunę. 4 stycznia mam konsultacje u ginekologa, który mi wykona te badania i wtedy dowiem się kiedy i jakie bede robić.
Mnie nareszcie opuściły mdłości. A przynajmniej zmalały do minimumOd czasu sprzed ciąży schudłam 2,5 kg, ale wiem że teraz to nadrobię, jeśli już nie nadrobiłam przez święta
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2016, 20:47
-
Mania, NIFTY oceniają kariotyp oprócz trisomii
dokładność 100%
Dziewczyny które biorą jeszcze duphaston/luteinę - jakie dawki bierzecie? Kiedy mialyscie dawki zmniejszane?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2016, 21:02
-
lottinka wrote:Mania, NIFTY oceniają kariotyp oprócz trisomii
dokładność 100%
Dziewczyny które biorą jeszcze duphaston/luteinę - jakie dawki bierzecie? Kiedy mialyscie dawki zmniejszane? -
Hmm bo przeszłam właśnie z 3 na 2 tabletki i oczywiście sie schizuje
nie wiem, czy badanie progesteronu ma jakikolwiek sens - pewnie nie. Halo halo Rosa, gdzie schowałaś patelnie bo nie mogę znaleźć :p
-
Tak czytam ze test NIFTY bez refundacji (mam 25 lat i brak chorob genetycznych w najblizszej rodzinie) kosztuje ok 2,5 tys zł
Ło Mamo....
Jesli juz to bede robic test PAPPa i USG... Myslicie ze to dobre polaczenie? Co wg Waszej wiedzy moge ciekawego z nich uzyskac? 4 stycznia na wizycie sie dowiem, ale przed wizyta tez warto sobie wyrobic jakas opinieI zastanawiam sie czy w ogole w to brnac to jak mowie - dziecka nie usune a 400 zł z tego co mi wychodzi po podliczeniu drogą nie chodzi...
-
nick nieaktualnyA ja właśnie poogladalam sobie pizamki, biustonosze do karmienia i pasy bo tak dawno rodziłam ze starych rzeczy nie miałam. Co do biustonoszy widzę ze nic się nie zmieniło ale piżamy jakieś teraz główna są na guziki po bokach i nie przemawiaja do mnie. Oczywiście tych jest cały ogrom i są tanie. Te które mnie interesują juz nie aż tak porównując jedne i drugie
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Mania25 wrote:Tak czytam ze test NIFTY bez refundacji (mam 25 lat i brak chorob genetycznych w najblizszej rodzinie) kosztuje ok 2,5 tys zł
Ło Mamo....
Jesli juz to bede robic test PAPPa i USG... Myslicie ze to dobre polaczenie? Co wg Waszej wiedzy moge ciekawego z nich uzyskac? 4 stycznia na wizycie sie dowiem, ale przed wizyta tez warto sobie wyrobic jakas opinieI zastanawiam sie czy w ogole w to brnac to jak mowie - dziecka nie usune a 400 zł z tego co mi wychodzi po podliczeniu drogą nie chodzi...
Slyszalam, ze pappa i usg razem daja przeszlo 90% pewnosci. W sumie nie sa to badania wymagane w Polsce dlatego jesli uwazasz, ze ich nie potrzebujesz bo to nic nie zmienia to robic nie trzeba. Ja robie bo cenie sobie wiedze. Chce byc pewna, ze wszystko jest ok. Nie boje sie tych badan a wrecz przeciwnie - nie moge sie ich doczekacMania25 lubi tę wiadomość
36 dc bhcg : 41
38 dc bhcg : 141, progesteron : 21
44 dc bhcg : 3330