Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem po wizycie- tak jak myślałam, wysiedziałam się zanim weszłam do gabinetu (3godz)
Ogólnie po badaniu stwierdziła, że ona ma 3 teorie skąd mogą być bóle głowy
1 podobno mam kiepskie wyniki z krwi (według ginki ok) zleciła szczegółowe
2 wada wzroku - zleciła badania u okulisty
3 zrobić rezonans aby być pewny że nic się nie dzieje
kolejne więc kroki do budynku rezonansu kieruję i tam- pół godziny do rejestracji- "miła" pani w okienku mówi, że w ciąży rezonansu nie robią więc nie zarejestruje, po krótkiej wymianie zdań zawołała lekarza, który stwierdził, że zrobimy bez kontrastu co nie jest niebezpieczne dla malucha. No i ok, termin najszybszy 21,02 godz 21.10 (to wrócę ze stolicy o północy pewnie) I tyle moje drogie panie- boli i nadal boleć będzie:( mogę brać paracetamol, okłady i masaże całej głowy podobno pomagają) powiedziałam lekarce, że ja to mogę nawet wytrzymać do końca ciąży tylko żeby mnie zapewniła, że ten ból to nic groźnego dla dziecka- no ale niestety, skoro wcześniej nie cierpiałam z powodów głowy to skądś się to wzięło...
-
DTEM wrote:Jestem po wizycie- tak jak myślałam, wysiedziałam się zanim weszłam do gabinetu (3godz)
Ogólnie po badaniu stwierdziła, że ona ma 3 teorie skąd mogą być bóle głowy
1 podobno mam kiepskie wyniki z krwi (według ginki ok) zleciła szczegółowe
2 wada wzroku - zleciła badania u okulisty
3 zrobić rezonans aby być pewny że nic się nie dzieje
kolejne więc kroki do budynku rezonansu kieruję i tam- pół godziny do rejestracji- "miła" pani w okienku mówi, że w ciąży rezonansu nie robią więc nie zarejestruje, po krótkiej wymianie zdań zawołała lekarza, który stwierdził, że zrobimy bez kontrastu co nie jest niebezpieczne dla malucha. No i ok, termin najszybszy 21,02 godz 21.10 (to wrócę ze stolicy o północy pewnie) I tyle moje drogie panie- boli i nadal boleć będzie:( mogę brać paracetamol, okłady i masaże całej głowy podobno pomagają) powiedziałam lekarce, że ja to mogę nawet wytrzymać do końca ciąży tylko żeby mnie zapewniła, że ten ból to nic groźnego dla dziecka- no ale niestety, skoro wcześniej nie cierpiałam z powodów głowy to skądś się to wzięło...
Rezonans magnetyczny bez kontrastu jest bezpieczny w ciąży - zdanie mojej teściowej pracującej w RTG Co do samych bóli - współczuje, ale niedawno stwierdzono, że istnieje osobna jednostka, która właśnie objawia się jako migrena w ciąży, i często jest niegroźna, a po niej zanika - warto jednak sprawdzić, czy to "tylko" to. No i kolejna kwestia - różnicowałaś to u jakiegoś lekarza z zatokowym bólem głowy? Bo ponoć w ciąży jest mega czesto mylone, zwłaszcza jak zatoki nie dają dodatkowych objawów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 16:46
DTEM lubi tę wiadomość
-
co do fotek i filmiku z badań u mnie za free- ale wcoraj SYN (przyzwyczajam się ) schował swą piękną twarz pod łożyskiem, które jest na połowie brzuca z przodu więc wszystkie fotki mam "za mgłą"- filmiku nie było sensu robić. W ogóle zdziwiłam się, że dzieć już tak wysoko siedzi. Nad pępkiem i to wysoko a nóżkami czuje jak kopie tylko od pępka w dół (i tam nie ma już łożyska).
Jaguś- Brawo TY!!! Pogadaj i daj znać
Muszka- też biorę magnezu 400 na dobę.
Kupiłam SYNOWI dziś dwa blue bodziaki i jeansy i tak siedzę i oglądamMarciiik, PannaNatalia lubią tę wiadomość
-
SteveS wrote:Rezonans magnetyczny bez kontrastu jest bezpieczny w ciąży - zdanie mojej teściowej pracującej w RTG Co do samych bóli - współczuje, ale niedawno stwierdzono, że istnieje osobna jednostka, która właśnie objawia się jako migrena w ciąży, i często jest niegroźna, a po niej zanika - warto jednak sprawdzić, czy to "tylko" to. No i kolejna kwestia - różnicowałaś to u jakiegoś lekarza z zatokowym bólem głowy? Bo ponoć w ciąży jest mega czesto mylone, zwłaszcza jak zatoki nie dają dodatkowych objawów.
Dziękuję Nie konsultowałam z nikim więcej- zrobię wszystko jak każą narazie, babka ma bardzo dobrą opinię w Szcz i tytuł psorki, oby się poznała. Jak coś mnie zaniepokoi to poszukam kogoś jeszczeWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 16:49
-
nick nieaktualnyA ja tak z innej beczki...
Pamiętam, że Mamakejti pisała o tym, ale niestety nie pamiętam wartości, a teraz nie uda mi się tego tu odkopać. Swoją drogą przydałaby się taka opcja "szukaj na forum". A może jest i ja nie wiem...
Zatem... Jaka powinna być gramatura tych pieluszek tetrowych, żeby się sito z nich po praniu nie robiło? 140g/m2? Czy mniej jakoś?
Tym razem tę informację sobie zanotuję -
Fatim wrote:She,dtem,dark gratuluję wizyt. Co do śluzu to wody płodowe mają słodki zapach
Zarezerwowaliśmy już majówkę i wakacje, a wy się gdzieś wybieracie ?
Ja bym BARDZO chciała gdzieś wyjechać tym bardziej że mnie ogólnie nosi by zwiedzać świat, rok temu dzięki tanim lotom odwiedziliśmy 7 państw. Najkrótszy pobyt to wylot o 6 rano do Włoch, pochodzenie po Mediolanie, zjedzenie pizzy, napicie się espresso, wypicie wina z kartoników ze słomka przed lotniskiem i około 21 już mieliśmy lot powrotny do Polski bardzo mi zależało by mieć dość szalone wspomnienia z czasu sprzed dziecka bo teraz to wiadomo że już tyle nie będziemy chodzic tylko zwiedzanie będzie bardziej zależne od dziecka nastrojów no więc latać się boję mimo wszystko. Nie chcę ryzykować. Ale jechać gdzieś w Polskę to bardzo chętnie choć też się boję podróży samochodem pod kątem bezpieczeństwa na drodze ale Mąż w tym stanie innej możliwości nie widzi. Liczę na to ze gdzieś na Majówkę też wyskoczymy
Ale mi Babelek fajnie sie rusza w brzuszku na tych wizytami taki niepozorny a teraz mi wariuje każdego dnia aż zastanawiam się czy jeść słodkie przed wizytą
Marciik ja będę brać tylko 140. Choć kolorowych takich chyba nie ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 17:20
Marciiik lubi tę wiadomość
-
Mamaginekolog i jej live o wszystkim
Jest też temat wód plodowych a śluzu jak rozpoznać - któraś z Was miała ten temat ostatnio na tapecie (w skrócie żadne wkładki mierząc ph tylko IP, albo lekarz prowadzacy)
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=743410035818259&id=646192435540020 -
Anga ale masz już fajny brzusio ja jestem 17 + 6 tc, ale mój jest zdecydowanie mniejszy. Ja już oczywiście zaczynam się martwić czy to jest wszystko w porządku no i dzidzia nadal nie daje znaków. Ale się cieszę bo dzisiaj udało mi się umówić na połówkowe 03.03 do lekarza do którego chciałam, tylko cena za usg 300 zł mnie trochę zszokowała, a co tam dzidzia jest teraz najważniejsza. Jeśli chodzi o wakacje to w tym roku jak wszystko dobrze pójdzie to Mazury z dzidzią i przyjaciółmi. W maju mieliśmy jechać do Włoch, ale rezygnujemy bo nie chcę ryzykować.
Anga1989 lubi tę wiadomość
-
Dzieki dziewczyny za porade apropo magnezu,tak minwychodzinze 450 biore na dobe wiec podobnie tylko musze pociagnac z regularnoscia bo 150 mam w komplecie witamin a te 300 dodatkowo...do pracy jutro wezme nospe chyba bo nie wiem co jeszcze..
Teraz lezakuje ....corka ma piec ciasto czekoladowe z okazji 3 urodzin jej misia-przyjaciela..niech piecze bo mam chec cos zjesc
Anga,fajnie wygladasz,brzus juz calkiem calkiem nie do ukrycia
Mnie troche wkurza ze ludzie u mnie brzucha nie zauwazaja,a ogolnie przeciez juz wystaje...nie wiem czy sie zwyczajnie nie spodziewaja tam niczego zobaczyc czy mniej jest widoczny bo tak idzie do przodu narazie i z przodu jak stoje to faktycznie nie widac,a bokiem nie bede stawac jak z kims gadam nie?Anga1989 lubi tę wiadomość
-
Anga- śliczna Ty
My w wakacje mamy żniwa, a jak tylko skończymy to zaczynamy wykopki które trwają u nas prawie do grudnia- więc "odpoczywamy" w Ferie najczęścej, czasami w maju lecz w tym roku maj odpada- będę już duża maluchy jutro wyjeżdżaja na zimowisko- a latem pewnie puścimy ich na kolonie- muszę pomyśleć o żniwach, bo zawsze gotuję moim chłopakom obiadki na poleAnga1989, PannaNatalia lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, kupiłam wczoraj magnez, z wit b6 i jest go 100mg, ale wit b wiele więcej - 100% dziennego zapotrzebowania. Pytanie laika - mogę to wziac w większej dawce niż 100mg? Taka jest na ulotce, a macica mi twardnieje zdrowo i chetniw bym te dawkę zwiekszyla. Nie chciałabym dzwonić do gina z taka mala sprawa, jestem pewna ze ktoras madra mi zaraz powie co z czymEverything you need will come to you at the perfect time
-
DTEM - oby wyszło coś na tych badaniach i żeby znaleźli przyczynę i pomogli.
Anga - ale masz już duży brzuszek! Ty już "czujesz" ciążę Ja dalej jakby wyobrażona była, brzucha niewiele (choć już większy niż miałam, ale nikt nie zauważa jeszcze), ruchów nie czuję ;/
Miałam dziś wizytę u GP, to taka ogólna, bez USG - ale słyszałam serduszko, zważyła mnie, zbadała mocz itp. i jest wszystko ok:) Tylko muszę witaminy zmienić, bo po tych mnie strasznie męczy. I tu pytanie do Was - co bierzecie? Mi lekarka poleciła prenatal duo, bierze go któraś?Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 20:11
Anga1989, DTEM lubią tę wiadomość
-
Anga1989 wrote:My mieliśmy ambitne plany aby w wakacje lecieć do Grecji teraz te plany odpadają ale planujemy jechać na weekend do Szczyrku ale to jak się cieplej zrobi
Do Szczyrku? No proszę to rzut kamieniem ode mnie Tam zresztą chodzę do mojej gin
-
Dtem,kurcze no dobrze byloby wujasnic co te bole znaczA,,nie lubie tekstu ze bedzie bolalo....chociaz mi tak powiedzieli a potem minelo tego Ci zycze!! Tez gdzies czytalam ze wlasnie migrena ciazowa czy jakos tak sie moze pojawiac...brr...paracetamol i duze ilosci wody chocaz nieco lagodza czy niebardzo?
Lottinka,jak widzisz ja w sprawach magnezu tez dopero sie ucze ale ten brzuch tak daje w kosc ze chyba musze sie ratowac...znow wzielam nospe bo stawia sie naprawde czesto..
Maria, ja biore pregnacare plus,to ta wersja z dhaDTEM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Anga, śliczny ten Twój brzusio Taki już typowo ciążowy
Maria, Muszka, ja też mam wrażenie, że u mnie prawie nic nie widać. Ostatnio spotkałam znajomą i ona się nie zorientowała, że jestem w ciąży. Wręcz myślała, że chora jestem, bo akurat tego dnia jakoś gorzej wyglądałam... Ale jeszcze wszystko przed nami, do lipca nasze brzuszki mają czas
lottinka, jak byłam w szpitalu, to lekarz zalecił mi brać MagneB6 3x2 tabl, bo to jest dawka lecznicza i mniej to nie ma sensu, bo praktycznie nie zadziała. I tyle przyjmuję codziennie
A co do witamin - w moim przypadku endokrynolog zalecił Elevit, bo w nich nie mam jodu. Do tego osobno dokupiłam sobie Pregna 250DHA (niestety wszystkie komplety witamin z DHA zawierają jod, a u mnie to niewskazane).lottinka, Anga1989 lubią tę wiadomość
-
Muszka, no wychodzi na to, że niecałe 300 mg.
Tu link, bo ja opakowanie wyrzuciłam:
https://www.magneb6.pl/Produkty/MagneB6%20Produkty/produkty-magneb6?display=#tab-a7956a73-517a-4852-ad54-704e16921ff1Muszka15 lubi tę wiadomość