Lipiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAnga - moja tez robi luzne kupki na mm, nie wodniste, ze wszystko wsiąka w pieluszke, ale tez nie twarde bobki ani jak plastelina (tak na poczatku bylo po przejsciu na mm). Kiedys zrobila mi 3 w ciagu dnia, dzwonilam do poloznej i mowila ze ok, lepiej ze ma takie kupy luzne nizby miala sie meczyc z zaparciem.Wspomialam przy okazji wizyty u pediatry i tez mowila ze w porzadku jesli mala nie ma nnych objawow - goraczki, marudzenia, jesli przybiera na wadze jeden dzien bylo tyle, potem wróciło do normy :)ale do dziś zdarza sie że ma większą produkcję, a potem normalnie
Nalunia - a czemu masz odstawic od piersi? ehh, te maluszki sie tak męczą.
U nas na usg bioderek wyszla dysplazja. Mamy szerokie pieluchowanie i kontrole 19.10. Chce skonsultowac z innym lekarzem, znalazlam fajnego poobno po opiniach, ale jest termin dopiero na koniec wrzesnia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2017, 18:57
-
Biedna Zosieńka Gabi ja tez bym zasięgnęła opinii innego lekarza, a muszę odstawić na razie probnie na 12h bo w mleku naszym tez jest laktoza. Póki co mieszam małej bebilon i nutramigen i obserwuje.
-
nick nieaktualnyJuż jesteśmy umówione do innego ortopedy tyle dobrego, że pewnie nie jestto duża wada, skoro nie mamy zaleconej rozwróki czy innnych specjalistycznych sprzętów.
aa, rozumiem. A to ze dzieciątko ma gazy w brzuszku to myślałam że normalne do 3 miesiąca. Ale w sumie aż tak się nie zagłębiałam, a to penwie też do jakiegoś stopnia bo u nas na szczęście nie ma aż takich problemów. Pierdki idą, trochę się pręży ale chwilkę i spokój, potem już idą bez problemu. Zauważyłam że ciężko jej zacząć, jak ten pierwszy poleci to juz potem luzik oby malutkiej pomogło, co by to nie było, żeby Marysia nie musiała się już męczyć u nas leje, pogoda typowo jesienna. Już trzeci dzien siedzimy w domu, ale dziś chyba małą trochę poweranduję. Nie mam balkonu, mieszkam w bloku to chociaż ją ubiorę i otworzę okna, niech powdycha trochę świeżego powietrza, tym bardziej że po szczepieniu katarek dostała, na szczęscie nie poszedł na oskrzela ani uszy ale widzę że jak było chłodniej i wychodziłyśmy to oddychało jej się o wiele lepiej -
Malutka jest do tego stopnia zagazowana ze cieżko jest jej leżeć bo od razu chce na ręce i za każdym razem odbija sie i ulewa bo te gazy uciekają. Wczoraj na noc wymieszałam bebilon z nutramigenem i chyba jest lepiej, z czasem będę zwiększać porcje nutramigen a zmniejszać bebilonu, dziś probnie przez 12 h bez piersi zobaczymy jak to wyjdzie.
Gabi u nas tez taka pogoda ale lepsze to niż upały - Marysia dużo bardziej woli chłodek -
Nalunia wrote:Dziewczyny my Po usg bioderek i przy okazji brzuszka, Marysia ma tak zagazowany brzuszek jak na reklamie espumisanu musimy zmienić mleko na bezlaktozowe i odstawić sie od piersi druga opcja mniej prawdopodobna to alergia na gluten..
a czemu odstawić od piersi?
U nas były duże problemy z brzuszkiem ale finalnie daje małej tylko SabSimplex 5 razy na dobę przed każdym "większym" karmieniem. Zaraz po zjedzeniu niunia się wierci, kręci i puszcza duuuużo bączków tylko my się karmimy samym cycem.
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Majetta mała ma prawdopodobnie nietolerancję laktozy i ona ma cały brzuszek jelito cienkie i grube w gazach bo jest jej za dużo , piers jej i tak będę dawać i do tego mleko nutramigen
Rurek nie próbowałam bo pediatra mówił ze można coś uszkodzić w środku i ona nie poleca -
23 sierpnia ważyła 3,94kg. Jutro mam wizyte poloznej więc dowiem sie ile teraz wazy obstawiam coś kolo 4,5kg bo czuć ja juz na rekach
Wogole patrze dzisiaj na nia i taka dluga sie zrobila moze jutro powiem poloznej żeby ja tez zmierzyla bo az jestem ciekawa hehe
A tu mój skarbek zdjecie z wczoraj
Marzenie27 lubi tę wiadomość
-
Super niunia Anga !!! U mnie tydzień temu na szczepieniu było 4800 g ale jakoś nie widzę tego jedynie po ciuszkach bo już newborny odłożyłam bo przy prostowaniu nóżek były krótkie u nas pojawił sie schemat dnia i już wiem kiedy mała jest. Zmęczona i jej nie przeciągnąć uwielbia zasypiać na piłce i ja noc daje sie odłożyć na 3h do łóżeczka a pózniej jak sie budzi to biorę ja i jest na piersi w nocy co 1,5-2 h wiec tez sie ładnie wydłużyło
Na przyszły weekend mamy chrzciny Marysi ) -
Nalunia my mamy chrzciny tydzień po Was i właśnie ciągle myślę jaką nieckę kupić żeby było dobrze karmić
Ale te nasze maluszki szybko rosną. Krzyś ważył wczoraj 5215g i powiem Wam że już czuć ten ciężar na ręku a w niedzielę będzie miał juz 2 miesiąceWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2017, 15:37
-
Anga to ładnie przybiera, zdjęcie urocze ja już też wymieniam ubranka na większe. W niedzielę zważymy Mała, kupiliśmy wagę i sami sprawdzamy jak przybiera
Nalunia piszesz że jedzenie Marysi co 1.5-2 godziny to już wydłużony czas, jak wyglądało to wcześniej? -
Delilah wmbyly noce ze po 40min do 1 h sie budziła na cyca, teraz jest co raz lepiej ale wiem ze to jeszcze maluszek wiec niech je ile chce, uważam ze jest za mądra na swój rozmiar bo Marysia doskonale wie kiedy chce butle a kiedy chce jeść Z piersi cwaniaczek mały
-
Nalunia wrote:Majetta mała ma prawdopodobnie nietolerancję laktozy i ona ma cały brzuszek jelito cienkie i grube w gazach bo jest jej za dużo , piers jej i tak będę dawać i do tego mleko nutramigen
Rurek nie próbowałam bo pediatra mówił ze można coś uszkodzić w środku i ona nie poleca
Moja też cierpi na brzuszkowe dolegliwości i pomimo stosowania różnych kropelek pediatra zasugerowała właśnie nietolerancję laktozy. Bierzemy krople delicol (krople właśnie na nietolerancję) a ja odstawiłam nabiał...ciężko mi stwierdzić czy to trafiona diagnoza bo pierwsze kropelki dałam w pt wieczorem (a piątek wieczór był baaardzo ciężki).
Sobota ogólnie super, wieczorem trochę się poprężyła i popłakała sobie ale szybciutko przeszło.
Niedziela cały dzień ekstra! A wieczór po 20 znowu brzuszek i tutaj już płakała bardzo
Dzisiaj poranek ciężki ale o 9:30 padła po tych spazmach i śpi już ponad półtorej godziny ale widzę, że się wierci
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Majetta u mnie tez tak było, prężenie płacz itp. Mamy już schemat z Marysia i tego sie trzymamy - wtedy malutka jest spokojna. Wstaje na dobre między 7-8 po całej nocy na cycu, dostaje delicol + espumisan. Około 9 mleczko 2 miarki nutramigen ( bezlaktozowe) + 1 miarka bebilonu zwykłego co daje 100 ml mleczka. Zjada odbijamy sie, siedzi w bujaczku albo na macie leży rak z pol h i koło 10:15 zaczyna ziewać wiec lulam ja z 10 min albo skaczemy na piłce a pózniej do wózka przekładam lub łóżeczka i śpi koło 40 min , po spaniu dostaje cyca + mleczko. ( czasami nie chce już mleczka wiec omijamy butelke i idzie na drzemkę ) po drzemce znów kropelki, jedzenie odbijanie zabawa itp itd w ciagu dnia dostaje jeszcze kropelkę diflosu probiotyki. O 19 je ostatnie mleczko i ja kapiemy - uwielbia sie pluskać gasimy światło i lulamy Marysię zasypia koło 20 i śpi 3h w lozeczku. Budzi sie to ja biorę do nas i jest na cycu cała noc co 2 h. Malutka jest książkowym dzieckiem odkąd rozróżniam jej płacz i znam potrzeby - ma cykle 3 godzinne a czas czuwania 1,5-2h max inaczej płacze ze zmęczenia.
Tak to sie unormowalo od kiedy dajemy jej mniej laktozy w mleku, a na resztę laktozy dostaje właśnie delicol. Kupki są 1-2 razy dziennie, dużo pierdoów i uśmiechów zrobiła sie spokojniejsza dużo i nie płacze wieczorami już w ogóle. -
Nalunia u nas też staram się wprowadzać schemat i po kilku dniach była poprawa ALE zastanawiam się od czego to zależy (a może nie zależy i to loteria...)
Czwartek połowa dnia + wieczór - TRAGEDIA
Pt - ciężki dzień ale w porównaniu do czwartku dużo lepszy
Sobota - bardzo przyjemny dzień
Niedziela - bajka
Poniedziałek (dzisiaj) od rana jakaś MA-SA-KRA dobrze, że mama wpadła bo bym chyba osiwiała
A przecież jemy tak samo, mamy schemat, kropelki również - w pt dołączyłam DELICOL07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Majetta dużo zależy od jedzenia jeśli mała je łapczywie to łyka dużo powietrza i dlatego ma problemy brzuaSzkowe
-
No właśnie je łapczywie jak ma atak kolki tzn. zaczyna spokojnie i potem standardowo wypluwa i łapie i wypluwa
Ale jak mamy spokojny dzień to karmimy się na spokojnie patrząc sobie w oczy
Obstawiam dwie opcje:
1. Niedojrzały układ trawienny - ot tak po prostu
2. Nietolerancja laktazy - zobaczymy czy eliminacja u mnie nabiału + Delicol coś pomogą (zmniejszą dolegliwości).07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈