Lipiec 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Lady_Dior - to oby ten telefon był jak najszybciej. Wiem, że się stresujesz, ale będzie dobrze 🤗 ważne, żeby sprawdzić, wykluczyć albo zacząć działać 🤞
Też wolę karmelowy Femaltiker 🤤
Co do smoczków - trzeba próbować różnych, aż któryś przypasuje. Najczęściej mówi się o Suavinex, ale u nas kompletnie nie przypasował żaden. Za którymś dopiero razem przypasował Lovi. Najgorszy pod względem logopeczynym jest chyba Bibs, ale...jak dziecku podpasuje, to co zrobić, jak innymi będzie pluł, a ma ogromną potrzebę ssania 😅🤷♀️
Co do odkurzacza - ja mam Samsung Jet, ale chyba za 1.7-2k. Ale mamy już 2.5 roku i jestem bardzo zadowolona 👍
Cześć Śmieszka! Mam nadzieję, że to odrzucenie jednej piersi było tylko chwilowe 🤞 u nas wariowanie przy karmieniu trwało tydzień i to z pewnością był jakiś skok 🤦♀️ więc może u Ciebie było podobnie.
A co do nocek...to dziecko mi zasypia o 22 i budzi się co 1.5-2h, wstaje między 6:30 a 7. Jestem zombie i chciałabym urlop od urlopu macierzyńskiego 😅🤦♀️ starsza córka śpi tak już ok. 20, to jakby Młodsza zasnęła chociaż tak o 21, to miałabym chociaż czas, żeby ogarnąć coś w domu albo pobyć 20 minut z własnymi myślami, a tak...o 22 kąpię się i siema, bo zaraz i tak będzie pobudka 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada, 15:30
Lady_Dior, Ania1985 lubią tę wiadomość
-
Ja też miękkie piersi, z tej mniej lubianej odciągam po karmieniu, czasem 30 ml, czasem tylko dno zakryje.
Ta pierś jest jakaś niewydarzona .... I pije femaltiker karmelowy, ale z wodą, z mlekiem mi nie wchodzi.
My mamy smoczek, lovi, mała dostała go po miesiącu i go uwielbia. Bardzo ja uspokaja.[/url] -
U nas smoczek suavinex się sprawdził , ale mała bierze go tylko do spania a i zaśnie to zaraz wypluję . Czasami nawet bez niego zaśnie . Pomaga ale całe szczęście nie ma problemu bez niego .
Mam za to problem bo dzisiaj zaczęła mi się wyginać w literę C 🤔 wcześniej tego nie robiła . Zdarzyło się to może 3 razy dzisiaj jak się zdenerwowała .. zastanawiam się czy to oznacza jakieś napięcie czy jakiś skok i może przestać tak zaraz robić ? -
Staraczka2023 wrote:U nas smoczek suavinex się sprawdził , ale mała bierze go tylko do spania a i zaśnie to zaraz wypluję . Czasami nawet bez niego zaśnie . Pomaga ale całe szczęście nie ma problemu bez niego .
Mam za to problem bo dzisiaj zaczęła mi się wyginać w literę C 🤔 wcześniej tego nie robiła . Zdarzyło się to może 3 razy dzisiaj jak się zdenerwowała .. zastanawiam się czy to oznacza jakieś napięcie czy jakiś skok i może przestać tak zaraz robić ?
My tez mielismy taki etap, prezyl sie i wyginal jak sie zloscil. Potem samo minelo.. -
Widzę, że najpierw wszystkie miałyśmy tego samego starego a teraz nawet wspólne - wyginające się w C dziecko 🙈😅
Co do femaltikera to ja się czaję na lactofem karmelowy, jakiś lepszy jest dla mnie 😋 a co do cycków, to moje się obraziły i zmiękły, a ostatnio nawet teściowa mnie nie wkurza więc nie wiem dlaczego 🙈 zrobiłam combo lactofem ale dodałam do niego jeszcze łyżeczkę słodu i potem jeszcze piwko 0 wieczorem i nic, tyle co kot napłakał… a ani to skok ani jakiś czas na kryzys 🍼 -
Kurde u mnie też mniej mleka, walczę , częściej odciągam no masakra jakaś. Antek dziś kończy 4 miesiące a ja walcze o laktacje jakby miał tydzień
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada, 15:45
-
Dziewczyny, czy smarujecie bobasem buzię jakimś kremem ochronnym, jak idziecie na spacer? Polecacie jakiś kosmetyk?Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
👩🏻 31
✅️ wszystko ok
🧔🏻 33
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Ralejka ja ma 2kremy z weledy. Jeden zwykły i jeden na wiatr ale te z weledy choć mają fajny skład to bardzo intensywnie pachną, więc może dziecku przeszkadzać. U nas akurat się sprawdza ale jak skończę to kupię coś nowego.
Mnie dopadł dziś zastój taki, że się dotknąć nie mogę 😫 ani Feliks ani laktator nie potrafili mi go ściągnąć - mam nadzieję, że jak będę się doić za godzinę to mi pójdzie, bo się poryczę z bólu.
My od 2dni znowu większość kp, więc nawet nie wiem ile mleka mam tak naprawdę ale jak ściągam to są to małe ilości w porównaniu do tego co ściągałam z córką - dosłownie połowa mniej. Też się wspomagam femaltikerem i piwem i widzę, że trochę pomaga. 120ml to już dla Felka za mało - muszę mieć min. te 140ml.
-
O, ja polecajki kremowe tez chetnie przyjme. Wlasnie sie zastanawiam co kupic. Chcialabym cos o lekkiej formule, bo jak na lato mialam z spf 50 to byl tak ciezki i bialy, ze moje dziecko wygladalo jak mumia i ciezko sie to potem zmywalo z buzi.
Co do pokarmu to na razie odpukac, wystarcza, nawet udalo sie 3 porcje zamrozic dla testu. Chce podac dziecku za kilka tygodni i zobaczyc, czy w ogole to bedzie chcial jesc.
Ale inna sprawa mi nie daje spokoju. Dziewczyny, czy wy probujecie czasem odciagniete mleko przed podaniem? Podgrzalam dziecku mleko z wczoraj, ktore bylo w lodowce. Po podgrzaniu sprawdzilam czy jest cieple na nadgarstku i powachalam i poczulam zapach takiego rzyga. Sprobowalam to mleko i zajezdzalo skislym. Ale ja nigdy mleka nie probowalam wiec nie wiedzialam jakie powinno byc. Wiec na szybko troche odciagnelam laktatorem i sprobowalam swiezego. Bylo takie slodkie i przyjemne. No i sie zastanawiam, czy mleko moglo skisnac w lodowce i ile razy takie mleko moglam dziecku podac? 🫣 Zazwyczaj odciagam na biezaco przed podaniem, ale czasem nadwyzki odstawiam do lodowki i podaje pozniej. Nie wiem, czy mleko moglo sie zepsuc? No chyba ze zmienia tak smak stojac w lodowce?
Mleko wylalalam. Nie bylo czasu juz odciagac nowego, wiec nakarmilam syna cycem. Ciekawa jestem ile pospi, bo zjadl tylko z jednego cyca i padl. Na pewno nie tyle co zwykle je (120ml na posilek).
Postanowilam, ze bede odciagala przed kazdym karmieniem tyle ile on zjada 100-120ml i podawała swieze. Tylko nie wiem czy sie uda. On je jak w zegarku co 2h wiec to oznacza, ze bede musiala co 2h sie doic 🧐
-
Lady Dior u ciebie zastoj chyba nie pierwszy raz. Chyba, ze sie myle? Skad to sie bierze?
Trzymam kciuki, aby puscilo.
Właśnie, nawiazujac do mojego wpisu wyzej, ty zawsze odciagasz mleko przed karmieniem. Odciagasz tylko tyle ile maly zje? Czy masz nadwyzki i co z nimi robisz? Co ile godzin twoj synek ma posilek? -
Ania1985 mleko w lodówce nie powinno skisnąć. Ja nie piłam swojego z lodówki ale stary parę razy tak i zawsze niby było słodkie. Mój Feliks je średnio co 3/3,5 godziny 140ml.ale teraz jestem większości kp to nie wiem ile zjada - na pewno mniej, bo częściej (co 2,5godz.) domaga się cyca. Na razie nie mam nadwyżek a jeśli są i mają już parę dni to idą do kąpieli. Mleka nie mrożę, bo nie mam za bardzo co ale pamiętam jak mrozilam przy córce i potem próbowałam sama tego mleka to stwierdzam, że nie chcę takiego dawać dziecku 😂 ochydztwo w moim odczuciu🤪
-
Ania1985 wrote:O, ja polecajki kremowe tez chetnie przyjme. Wlasnie sie zastanawiam co kupic. Chcialabym cos o lekkiej formule, bo jak na lato mialam z spf 50 to byl tak ciezki i bialy, ze moje dziecko wygladalo jak mumia i ciezko sie to potem zmywalo z buzi.
Co do pokarmu to na razie odpukac, wystarcza, nawet udalo sie 3 porcje zamrozic dla testu. Chce podac dziecku za kilka tygodni i zobaczyc, czy w ogole to bedzie chcial jesc.
Ale inna sprawa mi nie daje spokoju. Dziewczyny, czy wy probujecie czasem odciagniete mleko przed podaniem? Podgrzalam dziecku mleko z wczoraj, ktore bylo w lodowce. Po podgrzaniu sprawdzilam czy jest cieple na nadgarstku i powachalam i poczulam zapach takiego rzyga. Sprobowalam to mleko i zajezdzalo skislym. Ale ja nigdy mleka nie probowalam wiec nie wiedzialam jakie powinno byc. Wiec na szybko troche odciagnelam laktatorem i sprobowalam swiezego. Bylo takie slodkie i przyjemne. No i sie zastanawiam, czy mleko moglo skisnac w lodowce i ile razy takie mleko moglam dziecku podac? 🫣 Zazwyczaj odciagam na biezaco przed podaniem, ale czasem nadwyzki odstawiam do lodowki i podaje pozniej. Nie wiem, czy mleko moglo sie zepsuc? No chyba ze zmienia tak smak stojac w lodowce?
Mleko wylalalam. Nie bylo czasu juz odciagac nowego, wiec nakarmilam syna cycem. Ciekawa jestem ile pospi, bo zjadl tylko z jednego cyca i padl. Na pewno nie tyle co zwykle je (120ml na posilek).
Postanowilam, ze bede odciagala przed kazdym karmieniem tyle ile on zjada 100-120ml i podawała swieze. Tylko nie wiem czy sie uda. On je jak w zegarku co 2h wiec to oznacza, ze bede musiala co 2h sie doic 🧐31.10.2022 💔
25.05.2023 💔
13.11.2023 ⏸️ beta 93,81
15.11.2023 beta 223,65
22.11.2023 beta 4193 🤞
27.11.2023 6+1 2,6 mm ❤️ USG 5+6
11.12.2023 8+1 1,39cm ❤️ USG 7+5
22.12.2023 9+5 2,58cm ❤️ USG 9+3
09.01.2024 12+2 5,79cm USG 12+2. Prenatalne idealnie 😍
19.02.2024 18+1 232g ❤️
05.03.2024 20+2 II prenatalne, 340g i pierwsze kopniaki 😍
14.05.2024 30+2 III prenatalne, 1750g 😍
Iga 🥰🥰 30.07.2024 22:51 😍 ⚖️3635g 📏56cm 💖
-
Lady_Dior wrote:Ralejka ja ma 2kremy z weledy. Jeden zwykły i jeden na wiatr ale te z weledy choć mają fajny skład to bardzo intensywnie pachną, więc może dziecku przeszkadzać. U nas akurat się sprawdza ale jak skończę to kupię coś nowego.
Mnie dopadł dziś zastój taki, że się dotknąć nie mogę 😫 ani Feliks ani laktator nie potrafili mi go ściągnąć - mam nadzieję, że jak będę się doić za godzinę to mi pójdzie, bo się poryczę z bólu.
My od 2dni znowu większość kp, więc nawet nie wiem ile mleka mam tak naprawdę ale jak ściągam to są to małe ilości w porównaniu do tego co ściągałam z córką - dosłownie połowa mniej. Też się wspomagam femaltikerem i piwem i widzę, że trochę pomaga. 120ml to już dla Felka za mało - muszę mieć min. te 140ml.Starania naturalne od 06.2019.
💁♀️29
Endometrioza I-II stopień
Jajowody drożne
💁♂️
Badanie nasienia prawidłowe 😊
4% -> 6%
12.22r start w klinice niepłodności.
Lametta przez 6 cykli, ciąży brak.Nie można wykluczyć podłoża owulacyjnego - LUF.
Podjęliśmy decyzję o in vitro 😊
22.09.23 Start Stymulacji
2.10 Punkcja 🥚🥚
7.10 transfer ET😊 7dpt beta 0.16
4.11 transfer FET, cykl naturalny, 10dpt bhcg 250,2:' 12dpt bhcg 742,4:' 18dpt pęcherzyk ciąży z żółtkowym, 25dpt❤️,26dpt❤️i krwiak, 6t5t CRL 0. 96cm, 8t1dCRL 2,15cm, 9t 2,86cm, 11tc 4,93cm
11.01 12tc I prenatalne - wszystko ok, prawdopodobnie Chłopiec ❤️Papp-a ryzyka niskie
19.03 21+5 II prenatalne, wszystko ok, synek 498g💙26t4d 924g 💙3 prenatalne ok, 29t 1400g, 35t3d 2300g💙
36t4d B 2730g 53cm💙
Mamy ❄️❄️
-
xxMiaxx tak-ja Feliksa od 3dnia życia zaczęłam karmić butelką, bo było podejrzenie żółtaczki, więc chciałam mieć pewność, że zjada wystarczająco pokarmu i tak się nauczyliśmy pić z butli i z cyca Myślę, że tak to może wyglądać przy kp, że dziecko je mało ale często. Ja zauważyłam różnicę, że jeśli dostaje butle w nocy to jest to 1/2butelki a jeśli jestem kp w nocy to budzi się średnio co 2godziny🥴 Ostatnio jadł o 18 jakoś i teraz śpi jeszcze. Ja po 3godzinach od kp ściągnęłam 170ml a opróżnił mi (o tej 18) cyce w całości.
Ania1985 nie wiem skąd te zastoje u mnie-może dlatego, że w nocy Felek nie opróżniał mi w całości cyców 🤔 szybko przysypiał a piersi jeszcze miały trochę mleka i tak całą noc, więc pewnie dlatego 😏Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada, 22:15
-
Ja jestem kp, nigdy mleka nie odciągałam laktatorem i u nas to wygląda tak, że w dzień Mały jest karmiony średnio co 1,5 godziny/2 godziny, a w nocy to bardzo różnie. Wczoraj była sesja 5,5 godziny, 2 godziny, 2 godziny i 2 godziny. Ale czasem budzi się srednio co 3 godziny, każda noc jest inna.Cudzie trwaj! 🥰
⏸️ 14.11.2023
Beta 15.11.2023 - 512
Beta 17.11.2023 - 1224 🔥
👶 30.11.2023 - 8 mm okruszka 6+5
👶 10.01.2024 - prenatalne, niskie ryzyka
👶 06.03.2024 - połówkowe, 398 g zdrowego chłopca 🩵
👩🏻 31
✅️ wszystko ok
🧔🏻 33
✅️ morfologia 0% ➡️ 4% -
Ralejka no ja w żadnym wypadku nie mogłabym pozwolić sobie na to, żeby tak często karmić - zwyczajnie ze względu na dzieci.Choc jak pomyślę to Feliks najada się szybko teraz-kiedyś wisiał i pół godziny a teraz 5/10min.ijest najedzony. Ja już pewnie tak zostanę - większość kp i 2/3x kpi
-
Mój też przy kp się szybko najada , ale te pobudki w nocy co 2h to mnie wykańczają, karmie na siedząco bo na leżąco nie potrafimy się dopasować , także w nocy wydaje mi się że to wieczność trwa 🙈
Jak tak sobie przypomnę ile po urodzeniu wisiał na cycu że w sumie to bardzo często , gdyż przysypiał więc zaraz był głodny no i był tylko cyc i cyc to przyznam szczerze że nie wyobrażam sobie przy drugim dziecku by niemowlę wisiało na cycu a tu taki maluch jeszcze musi zostać ogarnięty także przy drugim nie wiem co rozważe tak szczerze.
Oczywiście mleko mamy jest najlepsze ale kpi też wymaga sporo pracy jednak i w dzień i w nocy, przyjaciółka jest od początku na mm to początki mieli trudne pod względem zaparć aż trafili na właściwe mleko ale czasem wydaje się to być łatwiejsze ?🙈
Jest tu mama która miała starszaka który wiekowo był do 17-20 miesięcy i dała radę być kp przy nim ?Starania naturalne od 06.2019.
💁♀️29
Jajowody drożne
💁♂️
4% -> 6%
Lametta przez 6 cykli, ciąży brak.Nie można wykluczyć podłoża owulacyjnego - LUF.
2.10 Punkcja 🥚🥚
4.11 transfer FET, cykl naturalny, 10dpt bhcg 250,2:' 12dpt bhcg 742,4:' 18dpt pęcherzyk ciąży z żółtkowym, 25dpt❤️,26dpt❤️i krwiak, 6t5t CRL 0. 96cm, 8t1dCRL 2,15cm, 9t 2,86cm, 11tc 4,93cm
11.01 12tc I prenatalne - wszystko ok, prawdopodobnie Chłopiec ❤️Papp-a ryzyka niskie
19.03 21+5 II prenatalne, wszystko ok, synek 498g💙26t4d 924g 💙3 prenatalne ok, 29t 1400g, 35t3d 2300g💙
36t4d B 2730g 53cm💙
Mamy ❄️❄️
-
To ja w nocy tylko na leżąco, bo ledwo się trzymam 🙈
-
Ania1985 wrote:Dziewczyny, co sądzicie o pieluchach DADA?
Używam od początku Pampers Premium Care i tak się zastanawiam, czy DADA są równie dobre? Wychodzą znacznie taniej...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada, 16:39
Starania naturalne od 06.2019.
💁♀️29
Jajowody drożne
💁♂️
4% -> 6%
2.10 Punkcja 🥚🥚
36t4d B 2730g 53cm💙
Mamy ❄️❄️