Listopad 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Paula, ja kiedyś gdzieś czytałam, że zasadniczo miesiąc ciąży = 4 tygodnie. Każdy miesiąc kończący trymestr = 5 tygodni. To daje razem 39 tygodni, więc zostaje jeszcze jeden tydzień. I to jest wyjątek od wyjątku, bo jego dodaje się chyba do drugiego miesiąca II trymestru (tu nie jestem pewna czy dobrze pamiętam).
-
W tej rozpisce jest niedopatrzenie bo raz przy laktulozie jest 5ml A to łyżeczka do herbaty. A potem na dole strony jest 3 x łyżka czyli te 15ml . Więc dobowo wychodzi 45ml.
My w weekend byliśmy w z córka w Majalandzie. Wybawilismy się chyba wszyscy, ja najmniej bo na polowe rzeczy nie mogłam pójść. Posiadanie dziecka ma też swoje plusy -
She Wolf wrote:Dzieki za kciuki dziewczyny. Polozna nie sprawdzila podwozia, ale wytlumaczyla, ze brazowe plamienia to stara, kilkudniowa krew. Tak sobie potem pomyslalam, ze moze w czwartek na usg mnie troche glowica podraznila. Mam sie tym nie przejmowac, no chyba ze bedzie czerwona krew.
Kolejna wizyta u poloznej w 28 tc 🙈🙈🙈
Dobrze, ze jestem tez pod opieka lekarza, ze wzgledu na moj szew na szyjce, bo to sa jakies zarty. Kto to widzial widywac polozna co 2-3 miesiace!!!
Dzyzia progesteron na tym etapie bardzo fajnie rozluznia macice.
Ja w poprzedniej ciazy bralam duze dawki (800 mg/dobe), do 36 tc. Teraz tez jest taki plan. Wtedy mialam twardnienia brzucha od 20tc i mysle, ze tylko dzieki progowi szyjka to wytrzymala.
Ja mam to szczescie, ze moge go brac rektalnie, wiec nie ryzykuje dodatkowej infekcji, czy podraznienia. Ale z tego co slyszalam luteine tez tak mozna stosowac?
Łącze się w bólu. Moje wizyty z położną : 9 kwiecień, 10 czerwiec, 15 sierpień . + 2 usg w ciąży prenatalne i połówkowe , z lekarzami w szpitalu za każdym razem innym.
Żadnych przeglądów podwozia, żadnego sprawdzania szyjki, żadnej cytologii itp.
Jedynie na wizycie u położnej sprawdzenie ph moczu, hemoglobiny i poziomu cukru we krwi.[/url]
09.04.2019 - Crl 9.3 mm ,jest ❤
15.05.2019 - Crl 6.1 cm 😀
28.06.2019 - 270 g 😊
01.08.2019 - 700 g
03.10.2019 - 1957 g 😁 -
Mi apka preglife liczy jakoś podwójnie, teraz np pokazuje że jestem w 4 kalendarzowym miesiącu ciąży i w 5 miesiącu ciąży. Wg tego miesiąc ciąży trwa 28 dni, a miesiąc kalendarzowy 31.
Ale ten 5 miesiąc dumnie brzmi, jeszcze chwila i będziemy tuliły nasze maluszki! -
nick nieaktualny
-
A mi lekarz podwyższył teraz luteinę. Kiedyś Wam pisałam, że opiera się na badaniach że wysokość progesteronu przez całą ciążę jest istotna i dopóki nie zobaczyłam u siebie spadku to chyba sama w to nie wierzyłam. Zwłaszcza że inna lekarka kazała odstawić już. I tak jestem tym sposobem na granicy normy obecnie (koniec 17tyg) najpierw zmniejszył mi dawkę do 50 i wynik był 52,2ng a po dwóch tyg prog mi spadł na tej dawce na 49ng i podwyższył dawkę luteiny na 100. Więc nie do końca jest tak że już łożysko przejęło pracę. Jakiś problem w tym jest że ten prog spadł. Boje się tego ale co zrobie. Teraz po tygodniu zrobię badanie może już będzie ok. Pamiętajcie że badając progesteron musi minąć 12h od zaaplikowania tabletki.
-
nick nieaktualnyChanela wrote:W tej rozpisce jest niedopatrzenie bo raz przy laktulozie jest 5ml A to łyżeczka do herbaty. A potem na dole strony jest 3 x łyżka czyli te 15ml . Więc dobowo wychodzi 45ml.
My w weekend byliśmy w z córka w Majalandzie. Wybawilismy się chyba wszyscy, ja najmniej bo na polowe rzeczy nie mogłam pójść. Posiadanie dziecka ma też swoje plusy
Odbiegne od wątku. Warto jechac do tego Majalandu? -
nick nieaktualny
-
Cześć, melduję się! Śledzę regularnie wątek, ale Wy tak tu pędzicie, że nie ogarniam! byłam dziś na podglądzie. Dzieciątko pokazało siusiaka! Więc czekamy na chłopczyka! Za miesiąc mam kolejną wizytę i przez ten czas mam schodzić stopniowo z dawki, aż wreszcie zakończyć stosowanie lutki (no chyba, że zacznę mieć jakieś objawy). Przy okazji pobrano mi materiał na posiew i sprawdzono długość szyjki - 4,7cm. Także na chwilę obecną wszystko pięknie, zapisuję się na połówkowe! Kiedy to przeleciało??? :o
Audreyyy, Kijanka, Szczesliwa_mamusia, Zlaania1, kudłata, Ewelina92, sisi, Ig004 lubią tę wiadomość
Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Maija wrote:Cześć, melduję się! Śledzę regularnie wątek, ale Wy tak tu pędzicie, że nie ogarniam! byłam dziś na podglądzie. Dzieciątko pokazało siusiaka! Więc czekamy na chłopczyka! Za miesiąc mam kolejną wizytę i przez ten czas mam schodzić stopniowo z dawki, aż wreszcie zakończyć stosowanie lutki (no chyba, że zacznę mieć jakieś objawy). Przy okazji pobrano mi materiał na posiew i sprawdzono długość szyjki - 4,7cm. Także na chwilę obecną wszystko pięknie, zapisuję się na połówkowe! Kiedy to przeleciało??? :o
-
Iza uważam że warto. Moja córka ma 4.5 roku i bawiła się świetne. Na minus jedzenie bo był fast food i dwie zupy. Małe porcje i nie za smaczne. Ale można wyjść podczas wizyty więc można mieć swoje posiłki. My spędziliśmy tam 6 godzin i córka nie chciała wychodzić.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny