Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LISTOPAD 2024 ❤️🍼
Odpowiedz

LISTOPAD 2024 ❤️🍼

Oceń ten wątek:
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pandzia 🐼 wrote:
    Dzień dobry ☺️
    Paima gratulacje! 🥰

Ja wczoraj wieczorem się mega zestresowałam. Totalnie nie wiem jak rozpoznać "te" skurcze. Miałam mnóstwo często takich ukłuć ale krótkich. Porodowe powinny być długie?

Ja np nie miałam typowo porodowych. U mnie skurcze do 5 cm wyglądały jak takie przy miesiączce. Też nie wiedzieliśmy czy już jechać do szpitala czy czekać. Wyznacznikiem była dla mnie ich długość i częstotliwość a nie sama bolesność. Na szczęście zdążyliśmy na czas 🙈 Dopiero po przebiciu pęcherza i jak doszłam do 7 cm to ból był o wiele większy

age.png
  • Waflut Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie jakiś sposób na łykanie powietrza przy kp? Mam okropny nawał 😵‍💫 mały łyka mleko jak szalony, momentami leci mu z buzi, nosa, do tego aż świszczy w trakcie jedzenia 🫣 niestety gazuje mu się od tego strasznie brzuszek i ma ciągle czkawki. Nie da się go uspokoic i nie chce spać 😭 myślicie ze odciąganie mleka i podawanie w butelce ze zmniejszonym przepływem ma sens? Pediatra kazała układać na brzuszku jak najwięcej, ale szukam też innych sposobów żeby sobie szybko z tym poradzić zanim zwariuje 🙈

Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych niedawno mam ♥️ staram się nadążać nad wątkiem, ale mały jest bardziej wymagający niż się spodziewałam 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:40

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waflut wrote:
    Dziewczyny macie jakiś sposób na łykanie powietrza przy kp? Mam okropny nawał 😵‍💫 mały łyka mleko jak szalony, momentami leci mu z buzi, nosa, do tego aż świszczy w trakcie jedzenia 🫣 niestety gazuje mu się od tego strasznie brzuszek i ma ciągle czkawki. Nie da się go uspokoic i nie chce spać 😭 myślicie ze odciąganie mleka i podawanie w butelce ze zmniejszonym przepływem ma sens? Pediatra kazała układać na brzuszku jak najwięcej, ale szukam też innych sposobów żeby sobie szybko z tym poradzić zanim zwariuje 🙈

Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych niedawno mam ♥️ staram się nadążać nad wątkiem, ale mały jest bardziej wymagający niż się spodziewałam 😂

Nie ma sensu. Mój po butelce ulewa jeszcze bardziej. Kolki mamy potężne. Potrafię trwać 4-5 godzin. Wszyscy tylko mówią, że trzeba przeczekać

age.png
  • Czarna Dalia Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klopsik wrote:
    Nie doczekałam na męża!

Przyjęcie na oddział po 23:00, bo mi wody w domu odeszły. Na poród pojechałam uberem, szybko się rozkręciło. Gustaw urodzony o 00:58 😇

Gościu 3660, złotko zjadł dwa razy i resztę czasu śpi 🥰🥰
    Gratulacje! Niesamowita historia! 🎈

• Kofinka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Potwierdzam. Ja bardzo chciałam kp ale od początku nie miałam pokarmu. W szpitalu nie pomagali. Dobijali mnie, że głodzę dziecko bo mam puste piersi i powinnam dokarmiać. Uległam. Płakałam przez trzy tygodnie, dzień w dzień, bo nie mogłam sobie poradzić z rozbujaniem laktacji. Moja rada. Jeżeli chcesz kp to jak najczęściej trzeba przystawiać malucha i pozwalać mu wisieć na piersi. Jak zasypia to pobudzać. Naciskać stopę, łaskotać pod paszką, dotykać bródki. Co tego odciąganie po każdym karmieniu. Ja piję femaltiker raz dziennie już teraz, czysty słód jęczmienny 1 łyżka dwa razy dziennie i jeszcze Herbsta bocianek dwa razy dziennie i widzę różnicę w ilości mleka. Piersi to nie magazyn mleka tylko fabryka. Jakie zamówienie małych złoży, tyle mleka będzie wyprodukowane 😁
    Jenny, cieszę się że Ci się udało!!!! Jesteś wielka!

Jenny93 lubi tę wiadomość

• Kofinka Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj wypadł mi czop brązowy … ktoś coś ? Rozkręciło się po brązowym? :) Bruised daj znać jaki kolor Ty miałaś, bo u Ciebie wiem że tego samego dnia wody odeszły… u mnie na razie nic się nie dzieje, ale podzielcie się doświadczeniem w tej materii ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:05

• Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    Dzisiaj wypadł mi czop brązowy … ktoś coś ? Rozkręciło się po brązowym? :) Bruised daj znać jaki kolor Ty miałaś, bo u Ciebie wiem że tego samego dnia wody odeszły… u mnie na razie nic się nie dzieje, ale podzielcie się doświadczeniem w tej materii ;)

Ja miałam z krwią i różowy śluz. U mnie wody same nie odeszły ale zaczęły się regularne skurcze i rozwarcie 5 cm

age.png
  • Jenny93 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    Jenny, cieszę się że Ci się udało!!!! Jesteś wielka!

Ja jeszcze się tak nie cieszę. Ciągle walczę ale widzę ogromny postęp a też miałam dni że byłem bliska poddania się. To nie jest łatwa droga, często okupiona wiadrami łez ale trzeba wierzyć i próbować ❤️

age.png
  • pandzia 🐼 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jenny93 wrote:
    Ja np nie miałam typowo porodowych. U mnie skurcze do 5 cm wyglądały jak takie przy miesiączce. Też nie wiedzieliśmy czy już jechać do szpitala czy czekać. Wyznacznikiem była dla mnie ich długość i częstotliwość a nie sama bolesność. Na szczęście zdążyliśmy na czas 🙈 Dopiero po przebiciu pęcherza i jak doszłam do 7 cm to ból był o wiele większy
    właśnie ja nie miałam bolesnych miesiączek.. niewielki ból więc od początku się obawiałam czy te skurcze rozpoznam :D najpewniej jak wody odejdą to wiadomo, że trzeba się zbierać do szpitala. i mam nadzieję, ze tak się to odbędzie

2023:
    2x CB
    2x puste jajo płodowe
    💔
    2024:
    Marzec ⏸️
    Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
    02.04 pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
    16.04 mamy ♥️ 152ud, CRL 1.32
    29.04 CRL 2.59
    15.05 ♥️158ud, 5.29 Maluszka
    20.05 I prenatalne, niskie ryzyka
    12.06 150g dziewczynki 💗
    02.07 262g 🎀
    15.07 II prenatalne, 336g 🌸
    30.07 530g 💖
    27.08 1kg małej pandzi 🐼
    19.09 III prenatalne, 1404g
    24.09 1668g 🥰
    22.10 2525g 💕
    05.11 2936g

APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match

Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium -> antybiotyk

On:

Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
    👩🏼95'
    👨🏼93'
    preg.png
  • juss92 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kofinka wrote:
    U mnie było na brązowo w niedzielę koło 10 i tego samego dnia późnym wieczorem jechaliśmy do szpitala już 🤭

A jeśli chodzi o skurcze - mnie zaskoczyły trochę, myślałam że szybciej będą bardzo bolesne, ale jak ktoś tu już pisał one się nasilają i są coraz krótsze przerwy pomiędzy nimi. Przepowiadające były bardziej miesiączkowe i na dole, a te właściwe to cały brzuch przez 30-60 sekund się spinał.

👩🏻32
    👨🏻35

3cs
    16.02 ⏸️(11dpo)
    20.02 💉Beta 554
    22.02 💉Beta 1189
    01.03 🩺 jest pęcherzyk
    08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
    14.03 💉I badania krwi
    20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
    03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
    18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
    06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
    12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
    10.07 🩺 695g (24+6)
    14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
    20.08 🩺 1416g (30+5)
    29.08 🩺 1738g (31+6)
    02.09 🩺 1840g (32+4)
    25.09 🩺 2400g (35+6)

14.10🌸🌸Gabrysia🌸🌸 3010g, 51cm (38+4)
‹‹ 630 631 632 633 634
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ