LISTOPAD 2024 ❤️🍼
-
WIADOMOŚĆ
-
pandzia 🐼 wrote:Dzień dobry ☺️
Paima gratulacje! 🥰
Ja wczoraj wieczorem się mega zestresowałam. Totalnie nie wiem jak rozpoznać "te" skurcze. Miałam mnóstwo często takich ukłuć ale krótkich. Porodowe powinny być długie?
Ja np nie miałam typowo porodowych. U mnie skurcze do 5 cm wyglądały jak takie przy miesiączce. Też nie wiedzieliśmy czy już jechać do szpitala czy czekać. Wyznacznikiem była dla mnie ich długość i częstotliwość a nie sama bolesność. Na szczęście zdążyliśmy na czas 🙈 Dopiero po przebiciu pęcherza i jak doszłam do 7 cm to ból był o wiele większy -
Dziewczyny macie jakiś sposób na łykanie powietrza przy kp? Mam okropny nawał 😵💫 mały łyka mleko jak szalony, momentami leci mu z buzi, nosa, do tego aż świszczy w trakcie jedzenia 🫣 niestety gazuje mu się od tego strasznie brzuszek i ma ciągle czkawki. Nie da się go uspokoic i nie chce spać 😭 myślicie ze odciąganie mleka i podawanie w butelce ze zmniejszonym przepływem ma sens? Pediatra kazała układać na brzuszku jak najwięcej, ale szukam też innych sposobów żeby sobie szybko z tym poradzić zanim zwariuje 🙈
Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych niedawno mam ♥️ staram się nadążać nad wątkiem, ale mały jest bardziej wymagający niż się spodziewałam 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:40
-
Waflut wrote:Dziewczyny macie jakiś sposób na łykanie powietrza przy kp? Mam okropny nawał 😵💫 mały łyka mleko jak szalony, momentami leci mu z buzi, nosa, do tego aż świszczy w trakcie jedzenia 🫣 niestety gazuje mu się od tego strasznie brzuszek i ma ciągle czkawki. Nie da się go uspokoic i nie chce spać 😭 myślicie ze odciąganie mleka i podawanie w butelce ze zmniejszonym przepływem ma sens? Pediatra kazała układać na brzuszku jak najwięcej, ale szukam też innych sposobów żeby sobie szybko z tym poradzić zanim zwariuje 🙈
Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych niedawno mam ♥️ staram się nadążać nad wątkiem, ale mały jest bardziej wymagający niż się spodziewałam 😂
Nie ma sensu. Mój po butelce ulewa jeszcze bardziej. Kolki mamy potężne. Potrafię trwać 4-5 godzin. Wszyscy tylko mówią, że trzeba przeczekać -
klopsik wrote:Nie doczekałam na męża!
Przyjęcie na oddział po 23:00, bo mi wody w domu odeszły. Na poród pojechałam uberem, szybko się rozkręciło. Gustaw urodzony o 00:58 😇
Gościu 3660, złotko zjadł dwa razy i resztę czasu śpi 🥰🥰
-
Jenny93 wrote:Potwierdzam. Ja bardzo chciałam kp ale od początku nie miałam pokarmu. W szpitalu nie pomagali. Dobijali mnie, że głodzę dziecko bo mam puste piersi i powinnam dokarmiać. Uległam. Płakałam przez trzy tygodnie, dzień w dzień, bo nie mogłam sobie poradzić z rozbujaniem laktacji. Moja rada. Jeżeli chcesz kp to jak najczęściej trzeba przystawiać malucha i pozwalać mu wisieć na piersi. Jak zasypia to pobudzać. Naciskać stopę, łaskotać pod paszką, dotykać bródki. Co tego odciąganie po każdym karmieniu. Ja piję femaltiker raz dziennie już teraz, czysty słód jęczmienny 1 łyżka dwa razy dziennie i jeszcze Herbsta bocianek dwa razy dziennie i widzę różnicę w ilości mleka. Piersi to nie magazyn mleka tylko fabryka. Jakie zamówienie małych złoży, tyle mleka będzie wyprodukowane 😁
Jenny93 lubi tę wiadomość
-
Dzisiaj wypadł mi czop brązowy … ktoś coś ? Rozkręciło się po brązowym? Bruised daj znać jaki kolor Ty miałaś, bo u Ciebie wiem że tego samego dnia wody odeszły… u mnie na razie nic się nie dzieje, ale podzielcie się doświadczeniem w tej materii
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:05
-
Kofinka wrote:Dzisiaj wypadł mi czop brązowy … ktoś coś ? Rozkręciło się po brązowym? Bruised daj znać jaki kolor Ty miałaś, bo u Ciebie wiem że tego samego dnia wody odeszły… u mnie na razie nic się nie dzieje, ale podzielcie się doświadczeniem w tej materii
Ja miałam z krwią i różowy śluz. U mnie wody same nie odeszły ale zaczęły się regularne skurcze i rozwarcie 5 cm -
Kofinka wrote:Jenny, cieszę się że Ci się udało!!!! Jesteś wielka!
Ja jeszcze się tak nie cieszę. Ciągle walczę ale widzę ogromny postęp a też miałam dni że byłem bliska poddania się. To nie jest łatwa droga, często okupiona wiadrami łez ale trzeba wierzyć i próbować ❤️ -
Jenny93 wrote:Ja np nie miałam typowo porodowych. U mnie skurcze do 5 cm wyglądały jak takie przy miesiączce. Też nie wiedzieliśmy czy już jechać do szpitala czy czekać. Wyznacznikiem była dla mnie ich długość i częstotliwość a nie sama bolesność. Na szczęście zdążyliśmy na czas 🙈 Dopiero po przebiciu pęcherza i jak doszłam do 7 cm to ból był o wiele większy2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
02.04 pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
16.04 mamy ♥️ 152ud, CRL 1.32
29.04 CRL 2.59
15.05 ♥️158ud, 5.29 Maluszka
20.05 I prenatalne, niskie ryzyka
12.06 150g dziewczynki 💗
02.07 262g 🎀
15.07 II prenatalne, 336g 🌸
30.07 530g 💖
27.08 1kg małej pandzi 🐼
19.09 III prenatalne, 1404g
24.09 1668g 🥰
22.10 2525g 💕
05.11 2936g
✅
APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match
❌
Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium -> antybiotyk
On:
✅
Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
👩🏼95'
👨🏼93'
-
Kofinka wrote:Dzisiaj wypadł mi czop brązowy … ktoś coś ? Rozkręciło się po brązowym? Bruised daj znać jaki kolor Ty miałaś, bo u Ciebie wiem że tego samego dnia wody odeszły… u mnie na razie nic się nie dzieje, ale podzielcie się doświadczeniem w tej materii
A jeśli chodzi o skurcze - mnie zaskoczyły trochę, myślałam że szybciej będą bardzo bolesne, ale jak ktoś tu już pisał one się nasilają i są coraz krótsze przerwy pomiędzy nimi. Przepowiadające były bardziej miesiączkowe i na dole, a te właściwe to cały brzuch przez 30-60 sekund się spinał.👩🏻32
👨🏻35
3cs
16.02 ⏸️(11dpo)
20.02 💉Beta 554
22.02 💉Beta 1189
01.03 🩺 jest pęcherzyk
08.03 🩺 CRL 0,78cm i ❤️ (USG 6+5, OM 7+1)
14.03 💉I badania krwi
20.03 🩺 CRL 1,79cm (USG 8+2, OM 8+6)
03.04 🩺 CRL 3,69cm (USG 10+4, OM 10+6)
18.04 🩺 CRL 6,68cm (USG&OM 13+0); usg prenatalne prawidłowe, dziewczynka 🩷
06.06 🩺 284g (USG 19+3, OM 20+0)/ połówkowe prawidłowe
12.06 🩺 345g (20+6)/ cukrzyca ciążowa
10.07 🩺 695g (24+6)
14.08 🩺 1270-1300g (29+6)
20.08 🩺 1416g (30+5)
29.08 🩺 1738g (31+6)
02.09 🩺 1840g (32+4)
25.09 🩺 2400g (35+6)