X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • małamama Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie tylko wy macie takie dolegliwości, może to coś z objawów na tym etapie ciąży, bo brzuszki rosną, na wszystko uciskają, więcej krwi i dziecko zabiera wszelkie składniki których mu się nie dostarcza w odpowiedniej ilości z naszego organizmu. Przez to anemia, szybszy puls, mniejsza wydolnosc oddechowa i często ruchowa. Ja ostatnio przy zasypianiu zauwazylam coś jakby bezdech, nagle nabieram dużo powietrza i uswiadamiam sobie że długo nie oddychała, dopiero wtedy mi ciśnienie skacze że strachu.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2016, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny to ja dołączę do grona marudek :) Do tej pory czułam się praktycznie idealnie i myślałam sobie, że ja w ciąży mogę chodzić całe życie ale od kilku dni to jest istny armagedon - szczególnie w nocy - nie mogę usnąć, mały przed snem kopie w każdej pozycji a ja boję się, że go przyduszam no i oczywiście dochodzi to co piszecie czyli bezdech i kołatania serca. Wieczorami też mnie bolą pachwiny, ale mówiłam to już dwóm lekarzom i nic na to nie da się zbytnio poradzić. A i jeszcze dziwne bóle pod żebrami, najczęściej po jedzeniu, pewnie mało już tam miejsca i wszystko mnie ciśnie. Przez to wszystko nie mam apetytu i ogólnie klapa. Noo i jeszcze koleżanka zgaga.

Ale kopniaczki i przekręty małego to wszytko rekompensują. Ostatnio próbuję się z nim trochę pobawić pukając w brzuszek - czasem odpowiada a czasem ucieka w inne miejsce - głupiej matce na zabawy się zebrało :P

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aphrodita wrote:
    Dla mnie w plynie zelazo bylo okropne. Do tego podobno trzeba uwazac na zeby. Najlepiej zaraz po wypiciu umyc zeby.

Jak mawiala moja szefowa dentystka mam bardzo dobre zęby i nic nie żółkną więc się nie martwię :) a teraz zdrowie moje i dziecka jest ważniejsze niż kolor zębów :) smak nie jest zły, słodkie :) nie mam żadnego problemu z wypiciem. A skoro pomaga to jeszcze bardziej mam chęć je pić :)
    A zębów nie myć od razu tylko po jakiś 15 minutach najwcześniej. Bo jak słodkie się jeszcze w buzi utrzymuje to od razu atakuje umyte zęby. Popić duża ilością wody, albo wypić je przed jedzeniem żeby jeszcze pokarm zdążył zebrać z zębów ta słodycz :) to też wiem z pracy :)
    Piję żelazo feroplex. Jest na receptę. Zawsze można prosić lekarza o tabletki więc nie ma problemu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2016, 00:41

małamama, Kagura lubią tę wiadomość

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie bylo ciezkie do wypicia, a ze wtedy bylam w szpitalu to poprosilam swojego lekarza o zmiane na tabletki. Wiadomo, ze zdrowie dziecka najwazniejsze.

Wirginia lubi tę wiadomość

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tak ze 2,5 miesiąca temu położna poleciła brać profilaktycznie Ascofer (23,2mg) co drugi dzień, chociaż wyniki miałam podobno bardzo dobre. Na początku trochę sceptycznie do tego podchodziłam i często opuszczałam jeszcze z jeden dzień, ale potem stwierdziłam, że w sumie dawka niewielka, więc zobaczymy - szczególnie, że potem zazwyczaj się z tym sypie. Wizytę przez tę glukozę do powtórki mam przełożoną na 9 sierpnia, to się przekonam, czy mnie to ustrzegło jakoś przed niedoborami.
    A żelazo w tabletkach tak samo może zaczerniać zęby - po prostu trzeba się starać nie szorować pigułką po zębach i po jakimś czasie umyć, tak jak pisała Wirginia :).

W piątek dostaliśmy przesyłkę od szwagierki z ciuchami, wanienką i tym nieszczęsnym wózkiem. Na szczęście matka mnie poparła, więc mąż przestał się upierać przy tym, żeby go wziąć :D. Zasadniczo jeszcze bez pompowanych kół był zauważalnie cięższy niż te wózki, które biorę pod uwagę, więc nie było o czym mówić. Teraz tylko mam nadzieję, że uda się jakoś w miarę przyzwoicie kupić któryś z tych lekkich :).

Wirginia lubi tę wiadomość

AKUxp2.png
  • MłodaDama Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa co mi zaleci lekarz. Czy juz tabsy z zelazem czy jak. Gdybym przeczula zrobilabym se poziom zelaza przy okazji tej krwi bo te badania robilam prywatnie sama. Przekladam wizyte z piatku na wtorek bo nie chce dluzej czekac.

Wiecie ja sobie sama zwinilam... ostatnio malo jem sa dni kiedy od rana do ok 18 zjem moze kromke chleba...I wypije kawe zbozowa I jakies ciastko I tyle.. bardzo malo pije ostatnio prawie w ogole . Takze oprocz tego ze dostane moze te zelazo chce zmienic odzywianie sie. Juz czytam na necie jak sie odzywiac przy slabych wynikach krwi I juz kombinuje co I jak.

3i49tv73dij0ph5n.png

f2wl2n0aq925hkns.png

om/tickers/bdhz0tsdh6vmhr9d.png[/img][
  • małamama Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    25 tydzień zakończony :-)
    Ja z jedzeniem nie mam problemu, a właściwie to może i mam bo w koło coś jem, już mi waga tak skacze, że muszę się ograniczyć i pilnować. Zwłaszcza, że jestem grubasek:-) startowała z nadwagą i już mam ponad 6 kg na plus :/

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2016, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MłodaDamo, tylko unikaj wątróbki, bo ma za dużo witaminy A i może zaszkodzić maluchowi - i to jest właśnie największy ból, bo żelaza ma akurat dużo... Za to polecam jeść dużo zielonych warzyw - np. fasolki czy brokułów. Zresztą są na pewno jadłospisy dla ciężarnych pod tym kątem robione na sieci, bo mi kiedyś przypadkiem się taki nawinął nawet ;).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2016, 15:58

AKUxp2.png
  • Dada Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2016, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    My po weekendzie z kuzynostwem ,matko podziwiam
    Mamy 4dzieci prawie zwariowałam ..

Co do kołatania serca to normalne ,pompuje sie wiecej krwi bo macica sie zwiększa.
    Ja często mam ciśnienie 100 na 60 a puls 110...średnio sie wtedy czuje no ale to normalne.

Co do wątróbki to bez przesady raz na miesiąc spokojnie mozna zjeść ,taka mi narobiliście ochote ,Że jutro zrobie z jabłkiem i cebulka.

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki!

Wszystkie Mamusie z gorszym samopoczuciem ściskam i całuje! To na pewno przejściowe trudności.
    Co do Waszej morfologii - nikt nie mówił że będzie łatwo ;)
    Dzidzia "wysysa" z nas wszystko co najlepsze wszystkie minerały witaminy itd. Musimy w codziennej diecie stawiać na zdrową żywność. Świeże owoce, warzywa, nabiał, drób i duuużo wody. Min 2l. Niestety nasz organizm robi zapasy wody więc musimy na bieżąco "popijać". I to najlepiej wodę a nie słodzone napoje.

Damy rade, już bliżej niż dalej. Trzy miesiące i będziemy się powoli rozpakowywać. <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 09:25

małamama lubi tę wiadomość

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj pozwiedzalam, ochodzilam sie i dzisiaj cierpie. Spojenie znowu daje o sobie znac. Przyjevhalam z corka do mamy to odpoczne. Na dodatek wczoraj chyba mnie uczulily chusteczki do higieny intymnej. Swiad i pieczenie nie do zniesienia. Mysle ze to nie grzybica bo sluz ok. Biore tez lactovaginal.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • Pytająca Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy któraś z Was ma czasem obolały brzuch po nocy? Budzę się z obolałym brzuchem i plecami. Nie mam skurczy, brzuch nie jest napięty tylko taki obolały. Jak wstaję to jest OK. Śpię raczej w dobrej pozycji bo wymusza to poduszka ciążowa, ale może chodzi o to, że za bardzo na brzuchu nadal?

dqprj44jms8c8veb.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może to ból "pełnego pęcherza"?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 10:38

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2016, 10:38

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Pytająca Koleżanka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie, bo biegam 2-3 razy w nocy i jak się czasem nie obudzę to znam ten ból. A to coś innego.

dqprj44jms8c8veb.png
  • radiszka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytajaca mam to samo czasem to jakas masakra. Gin mi zwiekszyl jeszcze dawke magnezu ale to tez niewiele pomaga.

zrz63e5exqf8isey.png

ex2bgu1r8d1oj5e0.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie wiem, ale może faktycznie niedobory magnezu za to odpowiadają - łydki też najczęściej po nocy bolą w końcu ;). Ja się częściej kładę z obolałym brzuchem, bo są już takie dni, że mi maluch tak nakopie, że się potem ruszyć nie mogę :P.

AKUxp2.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wooow aż tak obrywacie? Ja czuje tylko lekkie sporadyczne ruchy. Czasem gdy leże na plecach tylko dostaje kopy że aż brzuch mi skacze.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Kagura Ekspertka

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdarza się... Wczoraj mnie właśnie tak skopał, że aż mi momentami łzy w oczach stawały. Na szczęście do rana przeszło - chociaż w nocy jeszcze mi było ciężko wstać, bo wszystko bolało. Także taką mam koparkę w brzuchu :P. Na razie miałam tak może ze 3 razy i mam nadzieję, że nie będzie zbyt często szaleć, bo chyba mi dziurę w brzuchu wykopie (albo co gorsza w szyjce, bo tam też czasem obrywam i tylko się stresuję, czy faktycznie już się na świat nie pcha... :/).

małamama lubi tę wiadomość

AKUxp2.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój maluch też kopie i fika niemiłosiernie.Zwykle to takie fajne ale jak nieraz przywali to aż muszę przysiąść.Ma już swoje stałe pory aktywności najbardziej fika późno wieczorem.
    Mam od wczoraj tak jakby lekką biegunkę i jakiś jadłowstręt na konkrety,obiady jadam z przymusem i to z rozsądku.Jedynie na słodkie mój organizm się nie obraża.Poza tym nic mi się nie chce,wstaje rano i jestem zmęczona.Też macie taki spadek formy?
    Jutro wreszcie wizyta i podglądanie szkraba to muszę się jakoś ogarnąć.

qb3ce6yd4c3es2kf.png
‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ