WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje kolezanki z patologii jak urodzily w 34 tc to juz 8 mc i miale podawane sterydy na rozwoj pluc to i tak ich dzieci mialy problemy z oddychaniem. Moha corka urodzila sie w 36 z waga 2650 wczesniej tez dostalam sterydy i nie miala problemow z oddychaniem ale to juz bylo tylko miesiac przed terminem.

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eunice. wrote:
    Małamama, mieszkacie z teściami w jednym pokoju w czwórkę? Współczuję, nie macie możliwości wynajęcia czegoś tymczasowego?

Nie, nie, mamy swój pokój oni swój razem to by była jakaś patologia :-D
    Ale mieszkamy na jednym piętrze więc wspólna kuchnia i łazienka jest. Skusilismy się na mieszkanie z nimi po ślubie bo zaoferowali nam utrzymanie, a my wszystkie Pieniążki odkladalismy sobie na dom, tyle co na swoje zachcianki traciliśmy. Ale dobre szybko się skończyło bo po roku, teść przeszedł na emeryturę i stwierdzili że mają mniej pieniędzy i się musimy dokładać. Jak bym wiedziała że te ich dobrodziejstwa będą tylko tyle trwać, to bym mieszkała w moim rodzinnym domu i miała bym swoje piętro tylko mniej byśmy odłożyli wtedy. Tylko bym miała święty spokój, ale teraz już za późno.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój gin ostatnio poinformował mnie, że mogę już odczuwać takie bóle jak przy miesiączce. I żebym się tym nie przejmowała, tylko odpocząć i one same mina. To i może Wy tak macie, że te bóle na tym etapie się pojawiają. Ogólnie mój gin to chyba nie bardzo chce zalecać jakieś leki tak zauważyłam, o nospie czy innych lekach nie wspomina.

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polin a miałaś podaną ilość wód i stopień łożyska na tym usg?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• Posti77 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilość wód i stopien łożyska powinien być określony na każdym usg.

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • Posti77 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam usg juz w poniedziałek <3
    8 tygodni czekałam! :)
    Ostatnia waga jaka poznałam to 507g w 23tc. Ciekawe ile będzie teraz.
    Martwię się tylko czy wszystko będzie w porządku. .. :(

27 lat W-wa
    3i49upjya7y4fzkb.png
    20150620040113.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Polin a miałaś podaną ilość wód i stopień łożyska na tym usg?

I stopień dojrzałości łożyska wg skali Grannuma
    Ilość płynu owodniowego prawidłowa AFI 15
    Test Manninga 8/8

To tak w małym skrócie :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Ja mam usg juz w poniedziałek <3
    8 tygodni czekałam! :)
    Ostatnia waga jaka poznałam to 507g w 23tc. Ciekawe ile będzie teraz.
    Martwię się tylko czy wszystko będzie w porządku. .. :(

Będzie będzie. Trzymamy kciuki :)

Posti77 lubi tę wiadomość

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posti77 wrote:
    Ilość wód i stopien łożyska powinien być określony na każdym usg.
    Ale usg masz bardzo rzadko:/

Polin robilas to usg u swojego gina?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

........................................................................................

• _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kas50 wrote:
    Ale usg masz bardzo rzadko:/

Polin robilas to usg u swojego gina?

Tak. Tylko raz mnie odesłała na echo serca płodu, czyli też w sumie na takie bardzo dokładne USG :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2016, 18:20

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _polin wrote:
    Tak. Tylko raz mnie odesłała na echo serca płodu, czyli też w sumie na takie bardzo dokładne USG :)
    To Twoja pierwsza ciąża?

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza, mam się bać że coś jest nie tak? :P

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • aphrodita Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja teraz mysze podpytac o lozysko. Usg mam na kazdej wizycie ale o lozysku mi nie mowil. Tylko jak go kiedys zapytalam gdzie jest zlokalizowane.

Udalo mu sie sciagnac obraczke. Musielismy wykorzystac sposob z tasiemka. Bolalo i myslalam ze nic z tego ale powiedzialam mezowi ze musi to sciagnac. Udalo sie ale takiego koloru palca w zyciu nie widzialam.
    Dziewczyny, jak widzicie ze pierscionki i obraczki robia sie za male to lepiej je juz sciagnac bo potem jest naprawde ciezko.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2016, 20:10

ex2b9vvjbetd957t.png
    dqprj48a0cp1gvgd.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aphrodita, ja już dawno ściągnęłam bo nasłuchałam się od koleżanki, że jak kładła się spać wszystko było okej, a jak wstała rano była tak spuchnięta, że już nic nie dało się zrobić i piłowali obrączkę u jubilera. :)

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj już prawie miałam jechać na IP z moim za wysokim ciśnieniem.Po południu poczułam pulsowanie z tyłu głowy i ciśnienie było 165/100 mimo że godzinę wcześniej wzięłam Dopegyt.Zadzwoniłam do mojego gina i kazał poleżeć,uspokoić się i zmierzyć ponownie jak nie spadnie to jechać na IP.Na szczęście spadło do 130/95.Wizyta w środę to zobaczymy co z tym dalej robić.Dziś jest dobre ok.120/85 ale martwią mnie te nagłe skoki a mam wrażenie,że mój lekarz trochę to bagatelizuje.Na każdej wizycie mam podwyższone i nic z tym nie robi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2016, 21:12

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka wrote:
    Ja wczoraj już prawie miałam jechać na IP z moim za wysokim ciśnieniem.Po południu poczułam pulsowanie z tyłu głowy i ciśnienie było 165/100 mimo że godzinę wcześniej wzięłam Dopegyt.Zadzwoniłam do mojego gina i kazał poleżeć,uspokoić się i zmierzyć ponownie jak nie spadnie to jechać na IP.Na szczęście spadło do 130/95.Wizyta w środę to zobaczymy co z tym dalej robić.Dziś jest dobre ok.120/85 ale martwią mnie te nagłe skoki a mam wrażenie,że mój lekarz trochę to bagatelizuje.Na każdej wizycie mam podwyższone i nic z tym nie robi.
    Jaką masz dawkę Dopegytu? Ja też mam zawsze na wizycie podwyższone, ale prowadzę zeszyt w domu i na tym polega moja ginka. Ja na poczatku mialam zakładany holter, zeby dobrac dawke leku. Moze warto się nad tym zastanowić, bo wtedy wiesz jak dobowo rozklada sie Twoje ciśnienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2016, 21:25

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • Scorpiolenka Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biorę 3x po 250mg Dopegytu od 6 tyg ciąży.Też prowadzę notes ze swoimi pomiarami rano i wieczorem i ciśnienie mam dobre i na tym bazujemy z moim ginekologiem.Jednak te pojedyncze skoki są coraz częstsze.Staram się nie przemęczać i nie denerwować ale to nie takie proste.Holtera nie miałam,muszę porozmawiać o tym z lekarzem.Polina,a miałaś zleconego tego holteta przez ginekologa czy przez kardiologa.?

qb3ce6yd4c3es2kf.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scorpiolenka wrote:
    Biorę 3x po 250mg Dopegytu od 6 tyg ciąży.Też prowadzę notes ze swoimi pomiarami rano i wieczorem i ciśnienie mam dobre i na tym bazujemy z moim ginekologiem.Jednak te pojedyncze skoki są coraz częstsze.Staram się nie przemęczać i nie denerwować ale to nie takie proste.Holtera nie miałam,muszę porozmawiać o tym z lekarzem.Polina,a miałaś zleconego tego holteta przez ginekologa czy przez kardiologa.?

To mamy taką samą dawkę. Ja też biorę od początku - jakoś tak od 9 tygodnia, tylko ja zaczynałam od 2 tabletek, a po holterze wyszły 3. U mnie historia jest taka, że jak zaczęłam brać Dopegyt to zaczęłam się fatalnie czuć i właśnie wtedy miałam dziwne skoki, więc szybko w panice poszłam do kardiologa i on mi zlecił holter i ustalił leki. Później tylko pokazałam wyniki gince i tyle. Straszyli mnie ogólnie, że często mogę mieć zakładany holter, ale jak na razie nie mam skoków. Muszę przyznać, że to strasznie uciążliwe urządzenie, no ale czasem warto się przemęczyć.

A i co do stresów to u mnie też z tym kiepsko. Na wizytach skacze w kosmos. Jestem przekonana, że do porodu zgłoszę się z bardzo wysokim ciśnieniem :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2016, 22:25

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • kas50 Autorytet

Wysłany: 27 sierpnia 2016, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _polin wrote:
    Pierwsza, mam się bać że coś jest nie tak? :P
    Nie no skąd :-)

dqpri09k0q2gqh47.png
    l22ngu1rr5v7rhaf.png

• eunice. Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2016, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 11:37

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
‹‹ 346 347 348 349 350 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ