X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadowe szczęścia 2016
Odpowiedz

Listopadowe szczęścia 2016

Oceń ten wątek:
  • Neo84 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za odzew, doktor też mówił o zwiększeniu kalroyczności posiłków tylko zastanwiam się czy to napewno ma wpływ na masę dziecka? Wiecie coś w tym temacie?

Oligospermia
    2 IUI
    25.01 pick up 9 zarodków zamrożonych
    Transfer 1.03 zarodek 4aa 6dpt bhcg 33, 8dpt 69, 10dpt 148 13 dpt 744:))), 18 dpt 5518:)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neo84 wrote:
    Dzięki dziewczyny za odzew, doktor też mówił o zwiększeniu kalroyczności posiłków tylko zastanwiam się czy to napewno ma wpływ na masę dziecka? Wiecie coś w tym temacie?
    Jezeli z mężem nie jesteście wielcy to dzidzia moze byc mniejsza ;) bez obaw, dużo dzieci rodzi się poniżej 3 kg. Zobaczysz jaki przyrost będzie na następnej wizycie

• Lena19938 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neo84 wrote:

Hmm... Ciężko coś na ten temat znaleźć z jakiegoś normalnego źródła ale będę szukać i napiszę.
    Gdzies czytałam że mają znaczenie też suplementy dla kobiet w ciąży ale nie wiem ile w tym prawdy....

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Neo84 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, dziekuje za pomoc, to Nasze drugie dziecko, pierwszy chłopak i urodził się
    3750, waga jak najbardziej w normie, może dziewczynka będzie poprostu drobniejsza :). Pozostaje mi czekać dwa tygodnie do kolejnego usg, najważniejsze, żeby przybierała:)

Lena19938, Wirginia lubią tę wiadomość

Oligospermia
    2 IUI
    25.01 pick up 9 zarodków zamrożonych
    Transfer 1.03 zarodek 4aa 6dpt bhcg 33, 8dpt 69, 10dpt 148 13 dpt 744:))), 18 dpt 5518:)
  • Wirginia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Neo u nas pierwsze dziecko i właśnie córeczka :) ale oboje z Mężem jesteśmy mali więc może dlatego jest taka mała :) jesteśmy dobrej myśli i czekamy na kolejne badania i wzrost wagi :D nie wiem jak to jest z tymi kaloriami, ale wcinam i na razie stoję w miejscu, nie wiem ile z tego bierze Malutka :)

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba wszystkie jesteśmy jakoś przewrażliwiona na punkcie wagi dzidzi. U mnie mąż 180 cm wzrostu ja 167 cm i nie jesteśmy szczupli tylko raczej miśki i mała też ważyła 1200g w 28t 3d. Lekarz powiedział że wszystko dobrze, a ja też myślałam że jest bardzo mała. Na razie się nie przejmuje bo wiem że nabierze na siebie, a jak będzie mniejsza to łatwiej może będzie przy porodzie. Po narodzinach każda pociecha nadrobi:-)

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle wybraliscie imie tak już na 100% czy się wachacie? I dajecie jedno czy dwa?

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam dokument z badań z 'Przeglądu lekarskiego' o wpływie suplementów dla kobiet w ciąży na wagę urodzeniową dziecka... Nie ma jednak nic konkretnego na temat odżywiania i samego przyrostu wagi dziecka w okresie płodowym...

'Jednym z podstawowych elementów
    prawidłowej diety kobiety ciężarnej jest
    pokrycie zapotrzebowania energetycznego
    oraz dostarczenie wystarczającej ilości
    takich składników jak białko, węglowodany,
    witaminy, biopierwiastki czy też nienasycone kwasy tłuszczowe.
    Jednocześnie kobieta ciężarna powinna
    unikać nadmiaru pokarmów, gdyż zarówno
    zbyt niska masa ciała jak i nadwaga mogą
    niekorzystnie wpłynąć na płód oraz na samą
    ciężarną'...

Chodzi o wagę kobiety przed ciążą. W artykule jest że BMI przed ciążą też ma wpływ na wagę dziecka tak jak suplementy diety dla ciężarnych. Napisano że kwas foliowy ma duży wpływ na wagę i ogólny rozwój płodu a używanie suplementów diety powinno być konsultowane z lekarzem.

Stosujecie jakieś suplementy dla ciężarówek?

Neo84 wydaje mi sie że nie ma tragedii. Dzieci rosną z różnym natężeniem a waga nie jest drastycznie niska a trzeba wziąć pod uwagę też niedokładność pomiaru. Pójdziesz na następne usg i sie uspokoisz :-* zobaczysz :-)

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małamama wrote:
    A w ogóle wybraliscie imie tak już na 100% czy się wachacie? I dajecie jedno czy dwa?

Ja już wybrałam jak tylko się dowiedziałam jaka jest płeć a Ola będzie miała drugie imię po mamusi ;-)

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas będzie Nikolas

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • _polin Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze łóżeczko już się wietrzy w pokoju - materac też, już bym z chęcią na niego prześcieradło założyła, ale muszę najpierw uprać pokrowiec :) A tak serio coś na materac założę, żeby się jednak tak intensywnie nie kurzył a po wyjściu ze szpitala zmieni się na świeże.
    Torbę do szpitala pakuję całkiem niedługo, bo nam położna mówiła, że tak naprawdę torbę lepiej mieć na każdym KTG jakby chcieli zostawić w szpitalu poobserwować, ale ja mam ciążę raczej trochę patologiczną więc może to inna bajka.
    Co do wagi dziecka, ja uważam że kaloryczność posiłków raczej nie ma na to wpływu. Są dziewczyny, które jedzą bardzo dużo a rodzą małe dzieci, bo więcej idzie na nie. Wydaje mi się, że to raczej geny a z bardziej medycznego punktu widzenia wiem z racji własnego stanu, że wpływ może mieć na to cukrzyca lub nieuregulowane ciśnienie.
    Ja nie biorę witamin, ale teoria z BMI może się zgadzać, bo ja mam spore i dzidzia też spora :P
    My dzisiaj mieliśmy bardzo intensywny dzień - rano badania, później byliśmy na warsztatach bezpieczny maluch - mega ciekawe - najważniejsze dla mnie jak bezpiecznie przewozić noworodka w foteliku i jak udzielać pierwszej pomocy. Jak któraś mamusia ma okazję to szczerze polecam.
    Jutro zaczynamy szkołę rodzenia, a w czwartek wizyta. Zobaczymy jaka kluseczka jest duża :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 23:05

3jvz9vvj1ktqsgj2.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj sie troche przestraszylam, dostalam porzadnie w kosc w pracy i brzuszek do konca dnia byl bardzo napiety bolacy i cisnal w dol. Juz nie moge sie az tak forsowac. Po pracy mialam jeszcze wracac na piechote 3 km po kilkunastu metrach potworna kolka , chyba nie doszlabym do domu na Cale szczescie jechala znajoma i mnie podwiozla :)

Dzisiaj juz czuje sie dobrze jak narazie :)

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Polin ale Twoja mala juz duza :) pieknie rosnie <3

_polin lubi tę wiadomość

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
  • Lena19938 Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klauuudia 3 km to trochę dużo a i praca też swoje robi... Oszczędzaj się kochana! Ja w okolicach 12 tygodnia zaczęłam z tego powodu krwawić. Wszystko w imię sloganu że ciąża to je choroba. Od lekarza usłyszałam że owszem, ale to jednak stan odmienny ;-) od tamtej pory L4 co mnie trochę podłamało ale dzidziuś był zagrożony. Trzeba było odpuścić

pvjscwa1hoshhau2.png
    fx3wvhpg4pi4baou.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 września 2016, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Imię mamy na 100%, chociaż wolałabym inne. Ale trudno. Ważę, ze teścia się nie podoba( bo nie jest Święte), ze ksiądz mi nie ochrzci itp.

Az nie mogę się doczekać ile moja juz waży :D

Malamama- my mamy ogólnie 4 cm więcej od Was, jestesmy średniej budowy i dzidzie mamy podobne ;)

• Wirginia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na pewno 2 imiona. Nadia Barbara, ale powiem Wam w sekrecie że jeszcze chodzi za mną Mia (na pierwsze) :) także jeszcze się zobaczy, a rodzina dowie się po porodzie tak ustaliliśmy :) i koniec wojen i słuchania co to za imię.

zxc, _polin, Lena19938, małamama lubią tę wiadomość

3i49df9hbvw2ma7w.pngltdgegz2mf7j7ogg.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Malamama- my mamy ogólnie 4 cm więcej od Was, jestesmy średniej budowy i dzidzie mamy podobne ;)[/QUOTE]

To nasze dzidzie dobrze rosną. :-) nie przejmuje się na razie z resztą od ostatniej wizyty już czuć w brzuszku jak się kręci że jest większa:-)

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • małamama Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wirginia wrote:
    U nas na pewno 2 imiona. Nadia Barbara, ale powiem Wam w sekrecie że jeszcze chodzi za mną Mia (na pierwsze) :) także jeszcze się zobaczy, a rodzina dowie się po porodzie tak ustaliliśmy :) i koniec wojen i słuchania co to za imię.

Sposób bardzo dobry na nie wysluchiwanie komentarzy od rodziny. U nas wszyscy wiedzą jak będzie miała na imię i już słyszałam kilka niemiłych opinie. Ale mam ich gdzieś.
    A wybraliscie takie imiona jak nam się podobają, chociaż mój M uparł się na Ninei koniec.

Wirginia lubi tę wiadomość

ex2buay3pdd4m8hy.png
  • eunice. Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 11:39

bl9c6iye5ipn0gv6.png
    w5wqjw4zjdm5vewv.png
    iv09df9h9ufd8f4g.png
    [*] grudzień 2015. Puste jajo płodowe.
  • klauuudia Autorytet

Wysłany: 6 września 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez dajemy jedno to drugie nikomu do niczego niepotrzebne przynajmniej tak mi sie zdaje , sami mamy po dwa tak bez sensu ;)
    Co do opini jezeli chodzi o imie to bywa roznie . My chcielismy Nikolasa i od razu 500 pytan dlaczego a moze inne a jakie to wogole pochodzenie itd...
    Na szczescie byli i tacy, ktorzy stwierdzili, ze jest sliczne , moja Mama dzwoni do mnie prawie codziennie i pyta co tam u jej ``wnuczusia Nikolaska``
    to takie kochane :)

Gorzej bylo z babcia i starszymi wujkami, stwierdzili, ze nie znaja tego imienia i , ze moze jakies inne... EEhhh to akurat dobrze przynajmniej jest wyjatkowe :) i pozniej w szkole nie bedzie sie powtarzac :)

Takze mam to wszytsko w nosie i juz postanowione Nikolas zostaje :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2016, 12:11

zrz69vvj3yqbx4nk.png
    zrz6jw4zaldusvqc.png
‹‹ 357 358 359 360 361 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ