Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zawsze kazdej kobiecie odradzam badania prenatalne (z nizej wymienionych przyczyn). W Niemczech nie sa polecane i trafilam tez na ulotki raczej odradzajace. Nifty to jest chyba nowosc i widze, ze to jest chyba pewniejsczy test. Ale usg + pappa to lipa. Czesto te testy wychodza falszywie dodatnie (stres i placz przez cala ciaze) albo falszywie ujemne (niespodzianka po porodzie a przeciez mialo byc wszystko ok...).
No i robiac badanie nalezy sobie od razu odpowiedziec na pytanie "co zrobie jesli..."
Badania prenatalne to wszystkie badania, które wykonuje się przed urodzeniem dziecka, ale w ścisłym znaczeniu dotyczą one chorób uwarunkowanych genetycznie. Można wśród nich wyróżnić badania nieinwazyjne, mniej dokładne (ok. 60-90 % wykrywalności) oraz inwazyjne, bardziej skuteczne, jednak niosące ze sobą faktyczne ryzyko utraty ciąży (zwykle 0,5 % – 1 %). Do nieinwazyjnych metod zaliczamy m.in. USG płodu – uważane za bezpieczne, wykonywane w 11-13 tygodniu ciąży, podczas którego można wykonać podstawowe pomiary określające ryzyko wystąpienia wady chromosomowej (w szczególności pomiar przezierności karkowej). Badanie to jest teoretycznie skuteczne w ok. 80 % oraz daje fałszywie dodatnie wyniki w 3-5 % przypadków. Jednak badania USG są trudne, w znacznym stopniu subiektywne, wymagają dużego doświadczenia lekarza badającego i wykazano ich niższą rzeczywistą skuteczność, niż teoretycznie oczekiwana. Badania biochemiczne krwi matki (tzw. test pierwszego trymestru „PAPP-A” oraz test potrójny) polegają na określeniu poziomów markerów biochemicznych (m.in. białko PAPP-A oraz podjednostki β gonadotropiny kosmówkowej-β-hCG) występujących w krwi matki. Nieprawidłowe stężenia tych markerów mogą świadczyć o trisomii płodu, ale wpływ na ich poziomy mają liczne inne czynniki – m.in. przebyte i przyszłe powikłania ciąży, przyjmowane leki, które są częstą przyczynami wyników fałszywych. Wiele wyników fałszywych nie znajduje wytłumaczenia, co nie powinno dziwić, gdyż markery te mają tylko pośredni związek z chorobami płodu. Badania te można wykonać od 11 do 13 tygodnia ciąży oraz od 14 do 20 tygodnia, jednak wykrywalność zespołu Down’a na ich podstawie (bez USG) jest na poziomie 60 % - przy 5% wyników fałszywie dodatnich.
Stosunkowo niska skuteczność i wysoka częstość wyników fałszywie dodatnich badań nieinwazyjnych powoduje, że w przypadku wyników określonych jako „podwyższone ryzyko” lekarze zlecają przeprowadzenie testów inwazyjnych dla postawienia ostatecznej diagnozy klinicznej. Badania inwazyjne zalecane są u ponad jednej na dwadzieścia kobiet, które poddają się klasycznym badaniom nieinwazyjnym. Badania inwazyjne skutecznie wykrywają trisomie w ponad 99 % przypadków, jednak są obciążone ryzykiem, co skutecznie zniechęca przyszłe mamy, dla których nawet najmniejsze ryzyko utraty dziecka nie jest warte podjęcia.
Test NIFTY, to bardzo dokładny, nieinwazyjny genetyczny test w kierunku trisomii płodu. Wykrywa on nieprawidłowości występujące w DNA, a więc leżące u podłoża choroby płodu, w odróżnieniu od USG i testów biochemicznych, wykrywających nieprawidłowości tylko pośrednio związane z chorobą. Tym właśnie można wytłumaczyć znacznie większą dokładność testu NIFTY, czyli jego wyższą czułość (wykrywalność choroby) i swoistość (mniejszą liczbę wyników fałszywie dodatnich). W przypadku badań biochemicznych (bez USG) wykrywalność jest na poziomie 60 %, a aż 5% wyników to wyniki fałszywie pozytywne. Oznacza to, że tylko 1 na ok. 50 przypadków z wynikiem nieprawidłowym testu PAPP-A czy testu potrójnego zostaje potwierdzony po przeprowadzeniu diagnostyki inwazyjnej. Pozostałe fałszywie dodatnie wyniki wywołują niepotrzebny lęk przyszłej mamy, związany z koniecznością wykluczenia lub rzadziej potwierdzenia podejrzeń badaniem inwazyjnym oraz ryzykiem poronienia w przypadku komplikacji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 20:34
-
Witajcie dziewczyny, nie piszę tuta zbyt często, jednak chciałabym się pochwalić Miałam dzisiaj pierwsze USG, dzidziuś ma 9,7mm i bijące serduszko Cieszę się ogromnie ))
annggela, moremi, Blondik, Invis, ASSA, Kaczuszka86, afrykanka, M_ia, Lilly_Ana, Penelope lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa się zastanawiam nad NIFTY ale muszę pogłębić wywiad nt wśród lepiej zorientowanych.
Ja z kolei uważam że każda kobieta powinna wykonać zalecane badania prenatalne (na pewno te nieinwazyjne, bo inwazyjne to już wybór chociaż uważam ze przynajmniej powinny otrzymać edukacje w tym temacie-dlaczego warto), bo właśnie dają odpowiedz na pytanie co dalej, dają wiedzę i wybór. A nawet jeśli wykażą nieprawidłowości rodzice mają czas aby się oswoić z taką wiedzą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 21:02
moremi, Another lubią tę wiadomość
-
Zgadzam się z kameelką. Cóż, powiem szczerze że moja niemiecka ginekolog poinformowała mnie o badaniach prenatalnych ale je odradzała. Dla mnie to GŁUPOTA. Ja CHCĘ wiedzieć, czy moje dziecko będzie zdrowe, czy chore. Nie mówiąc o tym, że teraz wiele można zdziałać jeszcze w łonie matki. Wolę być jednak świadoma, niż ślepo ufać że wszystko jest okej...
Poza tym zawsze jeśli prenatalne nie wyjdzie dobrze, można zrobić jeszcze te nieinwazyjne jak Nifty, Harmony itp, które dają większą pewność. Nie wiem jaki jest cel przekonywania że nie warto robić badań prenatalnych... naprawdę nie rozumiem. Żeby się w razie czego nie stresować?! Cóż...moremi, Blondik lubią tę wiadomość
-
kameelka wrote:Ja się zastanawiam nad NIFTY ale muszę pogłębić wywiad nt wśród lepiej zorientowanych.
Ja z kolei uważam że każda kobieta powinna wykonać zalecane badania prenatalne (na pewno te nieinwazyjne, bo inwazyjne to już wybór chociaż uważam ze przynajmniej powinny otrzymać edukacje w tym temacie-dlaczego warto), bo właśnie dają odpowiedz na pytanie co dalej, dają wiedzę i wybór. A nawet jeśli wykażą nieprawidłowości rodzice mają czas aby się oswoić z taką wiedzą.-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
annggela wrote:Selavy super wieści !
Czarnulka a jednak podwójne szczęście ? Ty farciaro!!! Oby wszystko dobrze sie ułożyło gdzie chodzisz na badania w Pl czy w No ??27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
nick nieaktualnyInvis wrote:Nie wiem jaki jest cel przekonywania że nie warto robić badań prenatalnych... naprawdę nie rozumiem. Żeby się w razie czego nie stresować?! Cóż...
Rzeczywiście dziwne mają tam podejście...
jest dokładnie na odwrót: diagnostyka, pełna, zakończona konsensusem OBNIŻA poziom lęku ciężarnej.moremi lubi tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny chwilę mnie nie było a tu mam tyle do nadrobienia :o zdążyło mi mignąć tylko, że bliźniaki u Czarnulki?
Ja dzisiaj byłam na wizycie, maluszek ma 2,78cmInvis, afrykanka, moremi, czarnulka24, selavy84 lubią tę wiadomość
Aniołki 02.2015 8tc 02.2016 9tc 11.2016 -cb ;(
07.2016 bardzo złe wyniki u M - kuracja
MTHFR C677T homozygota, mutacja Leiden, mutacja w genie protrombiny i pai - taki mam piękny zestaw
-
Xaxa cieszę się że u malucha wszystko w porządku
Mietata ta moja ginekolog w Niemczech strasznie zlekceważyła badania prenatalne i podkreśliła, że mówi mi o nich bo ma taki obowiązek. Z kolei moja ginka w Polsce jak jej o tym powiedziałam to się aż za głowę złapała.
Oczywiście nikogo się nie zmusi do tych badań, wolny wybór,ale jak można odradzać?
Mam tu jeszcze pytanie do PsotkiKotki, czy badanie połówkowe też byś odradziła? W końcu to również USG genetyczne, bardzo kompleksowe, z pomiarami, itd.
-
Dziewczyny nie zrozumialyscue. Gdyby te badania byly pewne to by je wszystkim polecano. Problem jest w tym ze one wprowadzaja zamet i sa bardzo omylne.
Dlatego napisalam ze Nifty zdaje sue byc w koncu czyms co daje pewnosc.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 23:13
M_ia lubi tę wiadomość
-
Invis polowkowe mowia o wadach ktore jeszcze w lonie matki mozna wyleczyc.
Zrobicie jak chcecie. Ja tylko pokazalamwam druga strone medalu. Decyzja nalezy zawsze do was.
Ale jak informowac to o wszystkim, rowniez o tym ze wyniku czesto sa bledne...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 23:16