Listopadowe Szczęściary 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
pieluszkowazabawa wrote:Zuza a nowy kupujesz czy uzywany???
Ja kurcze dostalam i teraz raz głupio mi go oddać, dwa właściwe to ufam im ze jest bezwypadowy a trzy darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda prawda???
Mówie chyba uszyje tapicerkę jak ta się nie dopierze tak jak będę chciała albo dokupie u producenta oryginalna sama nie wiem co robić. Stan tak jak pisałam jest dobry wiec czy jest sens kupowac nowy???
Jakoś nie bardzo rozumiem po co nalepka została zdarta. Z niej wynikają najważniejsze informacje.-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Ja po wizycie. Krwiak sie czesciowo wchlonal, co mnie cieszy, bo mial dlugosc 10cm. Szyjka twarda, zamknieta 4,5 cm. Dzidzius ma 120 gr, a dzisiaj zaczelam 16 tydz. Lekarz mowi, ze roznie nam duzy bobas
Lozysko czesciowo jest na tylniej scianie ale czesc zaslania ujscie, miejmy nadzieje, ze sie podciagnie. Nadal mam oszczedny tryb zycia...tzn. do konca ciazy. Nastepna wizyta 23 czerwca, wiec za 2 tyg. Na polowkowych powie mi czy moge z powrotem poleciec do domu ( czyli 12. lipca).
UCZUCIA do brzuszka. W pierwszej ciazy zwariowalam juz na samym poczatku, strasznie sie cieszylam ze sie udalo i pokochalam brzdaca od razu. Po poronieniu, ( na badaniach prenatalnych dowiedzialam sie ze dziecko zmarlo) uwazam ze szybko sie pozbieralam, ale latwo nie bylo. Pomoglo mi to, ze mam coreczke no i mnostwo fajnych ludzi w moim zyciu, moglam sie wyplakac, wygadac. Po lyzeczkowaniu okres przyszedl po 6 tyg. odczekalam ten 1 cykl i w 2 zaczelismy sie starac o bobasa i sie udalo. Mialam pozwolenie od lekarza na starania. I teraz mam zdystansowany stosunek do dziecka, poniewaz ciaza nadal jest zagrozona, jakos boje sie zaangazowac uczuciowo, zeby potem w razie czego nie cierpiec az tak bardzo, jesli to jest w ogole mozliwe. Rozumiem dziewczyny, ktore kochaja od razu dzieci ale i te , ktore sa zdystansowane.
SZCZEPIENIA. nie bezposrednio o szczepieniach. Dzisiaj na wizycie lekarz mi powiedzial )przy okazjii sprawdzajac moje wyniki badan), ze wczoraj niestety mial pacjentke, ktorej plod obumarl w 17 tyg. Zarazila sie rozyczka, ktora jej corka 4 letnia przyniosla z przedszkola. Corki nie szczepila na rozyczke , a sama w wieku dzieciecym jej nie przechodzila. To mnie tak naprowadzilo na temat szczepionek. Rozyczka w wieku przedszkolnym jest niegrozna, sama przechodzilam, ale w doroslym zyciu bardzo. I tak sobie pomyslalam, ze duzo osob nie szczepi na rozyczke, ale pozniej taka dziewczynka ktora nie przejdzie jej w wieku przedszkolnym jest narazona na nia w wieku doroslym. Wiadomo, ze jest to sprawa indywidualna, ale napisze wam jak to wyglada w Afryce. NP, w RPA aby dostac wize, musisz do aplikacjii opis rentgenu klatki piersiowej dolaczyc, ze nie masz gruzlicy. W Nigerii w tym roku brakowalo ok 2mln szczepionek na polio, nie wiem ile dzieci zmarlo a ile jest kalekich, bo nie ma oficjalnych statystyk. Miedzy grudniem a kwietniem na polnocy Nigerii bylo ponad 4 000 przypadkow meningokokow typ. Y i niestety ponad 350 dzieci zmarlo. Nie wspominajac , ze bardzo duzo osob cierpni na hep. A I B.Nasza pomoc domowa w zeszlym roku zachorowala na dur brzuszny, to bardzo popularna choroba, bo zdecydowana wiekszosc ludzi nie jest szzczepiona. Wiadomo, ze warunki sanitarne i odzywianie tez maja wplyw na niektore choroby i ich rozprzestrzenianie sie. W zwiazku z tym, ze duzo osob mieszka za granica, gdzie jest duzo imigrantow z Afryki, ktorzy na ponad 90 % nie byli szczepieni. Nie wiecie czy wasze dzieci w przedszkolu czy szkole nie beda narazeni na rozne choroby. Szczepienia to bardzo trudny temat i ciezko wybrac to mniejsze zlo.
To sie rozpisalam...jak kogos nie interesuje to nie czytacwichrowe_wzgórza, agagaga, moremi, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
moremi wrote:Jest. To chodzi o bezpieczeństwo twojego dziecka i dobrze jest przestawić się na takie kategorie myślenia.
Jakoś nie bardzo rozumiem po co nalepka została zdarta. Z niej wynikają najważniejsze informacje.
Pewnie ktoś je przyjął do wiadomości i zdarł, może nie pasowałaI nie myślał, że może się jeszcze przydać
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Aasha wrote:To wczesnie te Wasze szkoły rodzenia
ja zaczynam we wrześniu jesli bedą miejsca, jesli nie to w październiku i położna powiedziała, ze to jest jak najbardziej ok jak mamy termin w połowie listopada. Hmm...
Mi polecali między 6 a 8 miesiącem i idę w 6stym, na przełomie lipca i sierpnia -
U mnie inne terminy albo były za późne (nie chciałoby mi się...) albo wjeżdżały na urlop.
No to trudno, niech będzie początek lipca. Będzie połowa 22 tygodnia (zaczęty 23).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 15:31
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
wichrowe_wzgórza wrote:Pewnie ktoś je przyjął do wiadomości i zdarł, może nie pasowała
I nie myślał, że może się jeszcze przydać
-Jack, jestem w ciąży!
-Nie przypominam sobie, żebyśmy...
-Byłeś pijany!
-Aż tak - nigdy! -
Dziewczyny, jaki materacyk bedziecie kupowac? Bo ktoras pisala, ze najlepiej lateksowy, albo z gryki? Czy materace sprezynowe sa zle?
Ja jestem troche skazana na IKEA (chce zgrabne europejskie lozeczko, a amerykanskie sa takie potezne, nie za bardzo moj styl no i ponad 2 razy drozsze)a w IKEA jest wybor 2 materace piankowe, ale nie lateksowe, wydaja mi sie niezbyt dobre i 2 juz drozsze, sprezynowe.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
[*] 5/6 tc listopad 2016
-
Dziewczyny jak to z wyprawką u was? ? Czekacie na potwierdzenie płci na połówkowe czy juz coś kupujecie? Ja dziś miałam ochotę juz kupić ciuszki dla maluszków oczywiście z jeden czy dwa komplety na razie bo tak mi się spodobały ale wstrzymałam się .. U mnie maluszek którego pani doktor obejrzała i stwierdziła że widzi jajka był na 17tc juz ..drugi trochę mniejszy ale za tydzień w piątek mam wizytę u swojego lekarza bo mi się leki kończą to może on potwierdzi płeć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 15:46
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [13tc,
10tc,
10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
kłucie z prawej strony też miewam ostatnio, zwykle szybko przechodzi, podejrzewam że to macica zaczyna coś cisnąć
uczucia względem dziecka podchodzę do ciąży na spokojnie, moim uczuciom do fali miłości jest daleko, ale przyjemnie mi się myśli o małym człowieku we mnie, szczególnie jak daje o sobie znać
laktator jak już to kupię elektrycznyszkoda ręki
pomoc partnera przy dziecku, wychodne mój mąż zadelkarował, że z moim wychodnym nie będzie problemuon jest generalnie domator i nie sądzę aby nagle zaczął "uciekać" z domu
szkoła rodzenia zaczęłam dziś zgłębiać temat i wytypowałam 2 szkoły z dobrymi opiniami, na NFZ w Lubliniez jednej się odezwali po moim mailowym zapytaniu, z drugiej jeszcze nie, pewnie zadzwonię zaraz
Wolę ją w niedługim czasie robić, potem będzie trudniej, no ale zobaczymy jak będzie z terminami. W instrukcji w jednej ze szkół było info, żeby zapisywać się najlepiej około 19tc.
[EDIT] Właśnie zapisałam się konkretnie, zaczynamy zajęcia 22.06 o 19:00Pani powiedziała, że najlepiej zacząć szkolę w 21-22 tc. Dowiedziałam się przy okazji, że mogę chodzić na ćwiczenia dla kobiet w ciąży, także bezpłatne, do tej szkoły
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 16:15
Sunshine_111 lubi tę wiadomość
-
Moreli wiesz co ona wygląda jakby dziecko ja skubalo paznokciem reszta napisów jest sprawa także jeśli chodzi o kartkówka to jest zdarza a ta wizyta jest sprawa. Ten fotelik ma może 3 lata max. Ich córka ma teraz półtorej roku a fotelik kupowałam jej siostra nowy dla synka który ma teraz chyba 3 latka niecałe.
W długie trasy też nie zamierzam jechać zima i z takim maluchem. Narazie niech leży mój mówi że trzeba podjechać gdzieś żeby go fachowiec obejrzał bo wygląda całkiem dobrze nic uszkodzone nie jest.
Poszłam polegać i przeszedł bol narazie nie panikuje -
ja poki co znalazlam polozna, co nie bylo proste, bo dwie do których dzwonilam nie miały juz czasu, a ostatnia miala ostatnie miejsce. nie spodziewalam sie, ze na tym etapie moze buc juz za pozno... teraz musze wziac sie za szkole rodzenia, ale wolalabym dopiero we wrzesniu / pazdzierniku szczerze mowiac. lipiec wydaje mi sie za wcześnie. wszystkiego zapomne do porodu7 cs - 1.03 dwie kreseczki (juupi)
30.10.2017 - Levi
https://www.helloforest.pl -
Ja dziewczyny nosidełko - pierwszy fotelik mam po 8 letniej córce i nie bede kupowac nowego jest bezwypadkowy ma wszystko co trzeba wiec po co
co do materacyka miałam przy starszej gryka-kokos 8 lat temu , sześć lat póżniej spała na nim młodsza nie było w nim robali a nic co mogłoby odstraszyć a moim zdaniem to tylko propaganda wsród mam i producentów materacy.
Czarnulka ja jak bede znac płec kupie w danym kolorze bodziaka lub skarpetki i dam mężowiHolibka, czarnulka24 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJooozefka wrote:..pewnie połowa mieszkańców Niemiec słyszała...parłam 2,5h...a obok za parawanem pani w pierwszym partym urodziła i krzyczała "to naprawdę już?"...ja nie miałam niestety tyle szczęścia choć biodra mam szerokie
a mała tylko 3320 i 57cm
wygrzebałam zeszyt z ginexów i mam takie notatki:
pierwiastka II okres porodu do 2h, uwaga: przy cewniku zewnatrzoponowym do 3h.
II okres to od całkowitego rozwarcia ujścia zewn. do urodzenia dziecka. Więc też pytanie co przez te 2,5h tak naprawdę się działo.
Zuza91 , właśnie sie zastanawiałam czy jest ktoś z Krakowa jeszcze
Hmm też mam wrażenie że strasznie szybko te zajęcia ze "szkoły rodzenia". Część zajęć to gimnastyka , ćwiczenia odciążające kręgosłup itd więc idealne w późniejszym etapie ciąży kiedy dolegliwości kostno-stawowe dają o sobie mocno znać. Ja chodziłam zresztą tylko na tą część - był jeszcze basen w pakiecie super sprawa, oczywiście taki z którym szkoła rodzenia miała umowę i był sprawdzony jeśli chodzi o kobiety w ciąży.
U mnie również mąż świetnie sobie radził z opieką nad noworodkiem , niemowlakiem , ale mi wówczas nie w głowie były eskapady poza dom, jednak zmęczenie opieką nad dzieckiem było tak znamienne że wolałam po prostu odpocząć.
co do laktatora ja miałam jakiś najprostszy z Aventa, ręczny uważam że był ok.
Wózek, mam czarny i uważam że jest przepiękny i uniwersalny, także nie bójmy się czerni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 16:35
Biedroneczka83 lubi tę wiadomość
-
u mnie w pierwszej ciązy II etap 50min , w drugiej ciązy 10min
co do laktatora miałam reczny medela tłokowy i był super przydał sie juz w szpitalu by rozkrecic laktajce teraz mam lovi z zmienna ssania i tez mysle ze bedzie ok
jeśli chodzi o uczucia z pierwszej cieszyłam sie juz nie mogłam doczkać sie kopniaków, w drugiej to samo trzecia byla zaskoczeniem ale jak zobaczyłam maluszka na USG to teraz juz nie moge sie doczekac listopada a po porodach to poprostu wspólne w szpitalu to cos najfajniejszego kochałam ta istotke jak tylko wyskoczyła na mój brzuch -
Biedroneczka83 wrote:co do materacyka miałam przy starszej gryka-kokos 8 lat temu , sześć lat póżniej spała na nim młodsza nie było w nim robali a nic co mogłoby odstraszyć a moim zdaniem to tylko propaganda wsród mam i producentów materacy.
Też trochę nie chce mi się wierzyć w te robaki w naturalnych materacach, szczególnie w kokosie, który raczej zapobiega pasożytom niż je przyciągaJa jestem zwolennikiem używania możliwie najmniej przetworzonych rzeczy w ogóle, stąd też stawiałabym na kokosowy materac.
Biedroneczka83 lubi tę wiadomość
-
czarnulka24 wrote:Dziewczyny jak to z wyprawką u was? ? Czekacie na potwierdzenie płci na połówkowe czy juz coś kupujecie? Ja dziś miałam ochotę juz kupić ciuszki dla maluszków oczywiście z jeden czy dwa komplety na razie bo tak mi się spodobały ale wstrzymałam się .. U mnie maluszek którego pani doktor obejrzała i stwierdziła że widzi jajka był na 17tc juz ..drugi trochę mniejszy ale za tydzień w piątek mam wizytę u swojego lekarza bo mi się leki kończą to może on potwierdzi płeć
Że z czym? myślę o tym tylko w momencie jak o tym tu piszeciePoza tym jest to totalnie poza zasięgiem moich myśli
Płeć nie ma nic do rzeczy, bo wiem czego na pewno nie kupię: żadnych różowych dziewczyńskich typowo rzeczy, bo nie znoszę tak ubranych dziewczynek, i na pewno nic z angielskimi napisami, bo jestem fanką polskiego
A trzy- czekam na połówkowe, niech mi najpierw ktoś powie, że jest w porządku...Biedroneczka83 lubi tę wiadomość
9 tc (*) 24.01.2016
3 córki
06.11.2017
01.07.2020
07.01.2023 -
Połówkowe mam na 22.06
może wreszcie się dowiem co sie tam ukrywa.
Moja wyprawka się sama kompletuje.. Dostałam od siostry łóżeczko, 2 foteliki, wanienke. Od koleżanek różowe skarpetki z nadzieją, że będzie dziewczynka, mam jakieś smoczki, butelki. Ciuszki też już czekają u znajomych tylko czekam na płeć. Koleżanka się zapowiedziała że kupuje kocyk, rożek i coś tam jeszcze.. wyjdzie na to że kupię tylko wózekSuper!
u nas w szpitalu jest darmowa szkoła rodzenia, ale jeszcze nawet o tym nie pomyślałam. Wygląda na to, że muszę się zorientować jak z terminami.
Czasem do mnie nie dociera że to prawie półmetek.
Od jakiegoś czasu czuję delikatne ruchy, niestety tylko kilka dziennie, ale to takie uroczee
czarnulka24, Sunshine_111 lubią tę wiadomość