X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • annkaa Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Robię właśnie test obciążenia glukozą, trzymajcie mnie, poprzednio jakoś poszło na luzie teraz walczę żeby nie zwymiotowac 😥
    Szybko...
    Ja chyba dostanę dopiero skierowanie po wizycie po 20 września ze wskazaniem na dzień przed następną wizytą...

Mąż mnie ściga, żebym się już smarowała, najlepiej 2x dziennie
    Wolę, jak On to robi :D hihi
    Wypisałam sobie wstępnie rzeczy, których będziemy potrzebować.
    Ale jakoś ciężko wziąć się za rozglądanie za tymi rzeczami...

Ostatnio znowu miewam zgagę i jakoś mi się tak wszystko podnosi do góry, niezależnie, czy coś jadłam, czy nie.

f2wldf9h0x3z4xg8.png
  • Qastera Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Cześć dziewczyny, odebrałam wczoraj wyniki Pappy Trisomia 13 i 18 okej ale trisomia 21 wyszła po skorygowaniu 1:600. Umówiliśmy się już na echo serca płodu za tydzień ale chce tez zrobić wolne płodowe DNA dla swojego spokoju. U mnie w klinice robią PANORAMĘ, wiem, że któraś z Was robiła Sanco. Zastanawiam się czy to jest duża różnica czy po prostu już nie kombinować i umawiać się. Szczerze wolałabym już to wszystko robić w jednym miejscu

Ja tam się nie znam, robiłam SANCO, ale moim zdaniem to bez różnicy większej na który test się zdecydujesz (jeśli się zdecydujesz).

zuzi_c lubi tę wiadomość

wniddf9h3z94xhvt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annkaa wrote:
    Szybko...
    Ja chyba dostanę dopiero skierowanie po wizycie po 20 września ze wskazaniem na dzień przed następną wizytą...

Mąż mnie ściga, żebym się już smarowała, najlepiej 2x dziennie
    Wolę, jak On to robi :D hihi
    Wypisałam sobie wstępnie rzeczy, których będziemy potrzebować.
    Ale jakoś ciężko wziąć się za rozglądanie za tymi rzeczami...

Ostatnio znowu miewam zgagę i jakoś mi się tak wszystko podnosi do góry, niezależnie, czy coś jadłam, czy nie.
    To moja druga ciąża, w pierwszej miałam cukrzycę więc nie czeka się do tego 24 tygodnia, tylko robi już po 15 tc. Jeszcze godzinę muszę wytrzymać. Nie idź dzień przed wizytą bo może się niebudac, lepiej dac sobie czas na powtórkę w razie "pawia". Też mi czasem dokucza zgaga, ale ta po 30 tc to już potrafi byc okropna i non stop 😥

• Dariah Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    Ale co to da? Jak ma coś pójść nie tak, to pójdzie przy porodzie czy później. Znajoma ur zdrowe dziecko, zakrztusiło się w trakcie karmienia. Reanimowali, ale trwało to za długo. Trzeba było czekać, bo nikt nie potrafił oszacować konsekwencji neurologicznych (kontakt nam się urwał, nie wiem co dalej było z tym dzieckiem). Trauma owszem, ale trzeba z tym żyć i jakoś ogarnąć ten temat. Śmierć dziecka to zawsze tragedia dla rodziny, bez względu czy w 5 tc, 40 tc czy już po porodzie.
    Ja sie z Tobą calkiem zgadzam
    jak cos ma sie stac to sie stanie - niestety
    i nie kupowanie itd nie powstrzyma licha :/

zuzi_c lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla13 wrote:
    Robię właśnie test obciążenia glukozą, trzymajcie mnie, poprzednio jakoś poszło na luzie teraz walczę żeby nie zwymiotowac 😥
    I jak udało się? U mnie powtórka między 24-28 tc. Zobaczymy co z tego wyniknie...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    I jak udało się? U mnie powtórka między 24-28 tc. Zobaczymy co z tego wyniknie...
    Jestem po, udało się. Wynik super, w poprzedniej ciąży 3 pomiar poszybowal do 200 a dziś 128. Też mam powtórzyć około 28 tygodnia blee

zuzi_c, Dariah lubią tę wiadomość

• zuzi_c Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem umówiona na piątek 13-go na pobranie krwi. Trzymajcie dziewczyny kciuki za dobre wyniki :) <3

ss25, Dariah, . Raga ., Camilla13, gusiaa, JustiJusti lubią tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej .

Co do urodzin u Nas jest tak ...
    Syn listopad , maz grudzien , ja styczen a drugi synek bedzie z lutego :D :D miesiac po miesiacu hehe .

Co do krzywej Ja nie bede miala tu ...
    A co do cholestazy to wvale nie za wczesnie . Jedna ma ja w 30 tc a inna juz w 15 wykryta . Niestety ... moja znajoma dostala w 17 tc . Masakra .
    Nawet ostatnio polozna mi mowila w 16 tc jak hylam u niej ze gdybym miala.zbyt czeste zwedzenie ciala szczegolnie dloni w srodu i stop to mam sie zglosic zrobia mi badanie pod katem cholestazy . Mam zajebiste swedzenie ciala a o stopach nie wspomne ... ale nie jest to 24 na 24 . Uzywam wszystko to samo co wczesniej .

Co do straty w 5 a w 40 tyg to.dla Mnie jest cholernie wielka roznica ... no ale Ja nie bede dyskutowac w tym temacie bo uwazam , ze nie ma co sobie psuc humoru i nerw . Jestesmy w zdrowych ciazach i tak ma zostac .

. Raga ., Camilla13, JustiJusti lubią tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Cześć dziewczyny, odebrałam wczoraj wyniki Pappy Trisomia 13 i 18 okej ale trisomia 21 wyszła po skorygowaniu 1:600. Umówiliśmy się już na echo serca płodu za tydzień ale chce tez zrobić wolne płodowe DNA dla swojego spokoju. U mnie w klinice robią PANORAMĘ, wiem, że któraś z Was robiła Sanco. Zastanawiam się czy to jest duża różnica czy po prostu już nie kombinować i umawiać się. Szczerze wolałabym już to wszystko robić w jednym miejscu

A genetyk co proponuje? Ja robiłam nifty, parwowirus b19, osobne badanie na zespół SLOS kazał mi zrobić itp. Nie rzucił ślepo jakie badania tylko indywidualnie do tego podszedł. Np w 20+ tc wytłumaczył ze ten i ten zespół genetyczny nie może być u córki przy tej konkretnej wadzie serca ponieważ po prostu nie dożyłaby do tego tygodnia. Ja bym się zdała na genetyka

zuzi_c lubi tę wiadomość

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Jestem umówiona na piątek 13-go na pobranie krwi. Trzymajcie dziewczyny kciuki za dobre wyniki :) <3
    Będziemy trzymac bardzo mocno ! 😊

zuzi_c lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ss25 wrote:
    A genetyk co proponuje? Ja robiłam nifty, parwowirus b19, osobne badanie na zespół SLOS kazał mi zrobić itp. Nie rzucił ślepo jakie badania tylko indywidualnie do tego podszedł. Np w 20+ tc wytłumaczył ze ten i ten zespół genetyczny nie może być u córki przy tej konkretnej wadzie serca ponieważ po prostu nie dożyłaby do tego tygodnia. Ja bym się zdała na genetyka

Tak kochana jestem pod opieką genetyka :) W nastepny czwartek mam robione echo serca płodu, a w 20 tygodniu USG z dokładnym sprawdzeniem anatomii maluszka. W piątek robię Panoramę. Powiedział, że Amniopunkcja odpada bo to nie jest na tyle niskie ryzyko.

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Tak kochana jestem pod opieką genetyka :) W nastepny czwartek mam robione echo serca płodu, a w 20 tygodniu USG z dokładnym sprawdzeniem anatomii maluszka. W piątek robię Panoramę. Powiedział, że Amniopunkcja odpada bo to nie jest na tyle niskie ryzyko.

Super! Mądry lekarz. Słuchaj co mówi i nie szukaj, nie czytaj w internecie! :) jesteś w dobrych rękach. Trzymam kciuki <3

ZakręconaOna, zuzi_c lubią tę wiadomość

• Shas91 Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :) A u nas dziś strasznie brzydka pogoda, no i jesteśmy skazani na siedzenie w domu...

Widzę, że dużo wizyt w czwartek, melduję, że też się wybieram i może coś już bedzie widać z płcią :) chociaż teraz jakoś nie mam takiego parcia na poznanie płci jak to było przy synku. Wtedy to wprost nie mogłam się doczekać :)

No i drugi trymestr leci a mdłości i zawroty głowy dalej są... Mam nadzieję, że do testu z glukozą miną, bo znowu będę musiała walczyć ze sobą :)

Bożenka lubi tę wiadomość

f2w3vfxmy8valaii.png

Adaś 💙 22.04.18, 38tc, 52cm, 3140g, 14 miesięcy kp 🤗
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Hej .

Co do urodzin u Nas jest tak ...
    Syn listopad , maz grudzien , ja styczen a drugi synek bedzie z lutego :D :D miesiac po miesiacu hehe .

Co do krzywej Ja nie bede miala tu ...
    A co do cholestazy to wvale nie za wczesnie . Jedna ma ja w 30 tc a inna juz w 15 wykryta . Niestety ... moja znajoma dostala w 17 tc . Masakra .
    Nawet ostatnio polozna mi mowila w 16 tc jak hylam u niej ze gdybym miala.zbyt czeste zwedzenie ciala szczegolnie dloni w srodu i stop to mam sie zglosic zrobia mi badanie pod katem cholestazy . Mam zajebiste swedzenie ciala a o stopach nie wspomne ... ale nie jest to 24 na 24 . Uzywam wszystko to samo co wczesniej .

Co do straty w 5 a w 40 tyg to.dla Mnie jest cholernie wielka roznica ... no ale Ja nie bede dyskutowac w tym temacie bo uwazam , ze nie ma co sobie psuc humoru i nerw . Jestesmy w zdrowych ciazach i tak ma zostac .
    No to może..
    Moja siostra miała cholestaze ii właśnie swędzenie stop ii dłoń od wewnętrznej strony..
    Lekarz też właśnie jej mówił, że cholestaza koło 30tc występuje.. Wiec no.

4018d16ae9.png
  • zuzi_c Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ufam mu w pełni wiem, że to dobry genetyk.

Ale wiecie co z kolei ten mój ginekolog prowadzący to skarb. Zadzwonił od razu jak wysłałam mu wyniki i powiedział, że będzie wszystko dobrze i mam się nie martwić, że widzimy się w czwartek na wizycie. Fajnie mieć takie wsparcie poza gabinetem i taka wiedza, że lekarz się interesuje to naprawdę super sprawa :)

Darrika, Bożenka, Dafka, Camilla13, KasiaM, Edith, Shas91 lubią tę wiadomość

m3sx43r8mntd6n8a.png
  • Dafka Ekspertka

Wysłany: 10 września 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny.. dołączam do czwartkowych wizyt. Później mam w poniedziałek ale to już połówkowe. Nie mogę się już doczekać aczkolwiek trochę się boję.
    Małego czuje już coraz częściej aczkolwiek jeszcze bardzo delikatnie.
    Miłego dnia wszystkim i udanych wizyt w tym tyg. 🌞☺🤗

Darrika, Camilla13, zuzi_c, Bożenka, Shas91 lubią tę wiadomość

16ud3e3kk2d2d97e.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czołem piękne mamuśki ;)

Ja dzisiaj o dziwo czuje się super, zgaga już od 2 dni odpuściła. Oby tak dalej.

Jutro mam zwykłą wizytę, z wynikami krwi i moczu plus badanie ginekologiczne.

Pewnie na tej wizycie dostanę też skierowanie na obciążenie i chyba kupię glukotest w aptece.

Co do smarowania, to ja już od miesiąca używam będę mama czy jakoś tak, z olejkiem migdałowym, nie pamiętam firmy, kupiłam w rossmanie i niby drogo dosyć ale jest piekielnie wydajny i ma super delikatny zapach :)

Co do kupowania, to kurczę chciałam jechać na te targi co są w piątek, ale zapomniałam, że idę do dentysty :/ A bez męża nie chce jechać bo wybieramy wszystko razem :p

Bożenka lubi tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja od wczoraj lekko zaniepokojona. Pobolewają mnie plecy czasami miejscowo obok kręgosłupa po prawej stronie w odcinku krzyżowym, a czasem po dwóch stronach rozlany ból. Do tego wczoraj kłuło mnie po prawej stronie podbrzusza, a dzisiaj o 5 rano pobolewało całe podbrzusze. Nie jest to silny ból. Tylko taki który zauważam i mnie lekko stresuje. Wczoraj wieczorem czułam, że mała hasała więc się trochę uspokoiłam. Mam nadzieje, że się poprostu wszystko rozciąga.

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Qastera Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Jak wrócę do domu, to zrobię Wam zdjęcie :)
    A ja czekam na zdjęcia kosza :D

Ja mam dzisiaj wizytę, ale tylko taką zwykłą, więc bardzo się nie przejmuję, ale liczę że dowiem się co z moją szyjką i łożyskiem, bo wy takie mądre rzeczy już mówicie i wiecie a ja świece oczami:) Na USG tylko wyczytałam, ze ma długość 3,8cm:)

A połówkowe już za tydzień w czwartek <3

wniddf9h3z94xhvt.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 10 września 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    A ja od wczoraj lekko zaniepokojona. Pobolewają mnie plecy czasami miejscowo obok kręgosłupa po prawej stronie w odcinku krzyżowym, a czasem po dwóch stronach rozlany ból. Do tego wczoraj kłuło mnie po prawej stronie podbrzusza, a dzisiaj o 5 rano pobolewało całe podbrzusze. Nie jest to silny ból. Tylko taki który zauważam i mnie lekko stresuje. Wczoraj wieczorem czułam, że mała hasała więc się trochę uspokoiłam. Mam nadzieje, że się poprostu wszystko rozciąga.

Masz rację wszystko się rozszerza stąd te dolegliwości - nie zamartwiaj się :)

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
‹‹ 224 225 226 227 228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ