🍀 LUTY 2021 🍀
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny co tam u Was słychać? Co u maluszków?
U nas rutyna. Młodsza poszła do przedszkola i jest o niebo lepiej. Młody już konkretna wagę osiągnął ,7,5 kg i ciężko mi już go nosić. Historia lubi się powtarzać i wyglada na to , ze nie lubi wózka i jazdy samochodem🙈🙈🙈 A taka mieliśmy nadzieje. No coz jakoś przetrwamy. Wakacje zaplanowane i czeka go 1300 km. W chuście posiedzi troszkę a raz nawet usnął ale na dłuższe wyprawy to jednak ciężko mi go nosić i boli mnie kręgosłup. Może jakoś przekona się do wózka. Ostatni tydzień śpi pieknie w ciągu dnia. Wynoszę go na górę, włączam kamerkę i śpi nawet 3 godziny. Noce różne ale tragedii nie ma.
Jest bardzo ruchliwy ale na brzuszku nie lubi leżeć. Generalnie nie lubi leżeć.
Jest przekochany, uśmiechnięty i uwielbia obserwować swoje siostry. Jak tylko je widzi to usmiech od ucha do ucha. -
Sweetcake super że przedszkole pomaga 7,5 kg to już jest co nosić, przypomnij proszę kiedy rodziłaś i z jaką waga się urodził? U nas 3,5 mc i chłopaki mają 6,2 kg oraz 5.75 kg. Ten większy lubi jeść i spać, a drugi jest zdecydowanie bardziej aktywny i mniej śpi w dzień stąd pewnie niższa waga:) moi na szczęście lubią wózek i autko, ale ich starszy brat też lubił więc widać że i u nas też powtórka z historii jednak w przeciwieństwie to starszego brata bliźniaki lubią bardzo na brzuszku leżeć, co chwila się już obracają i chyba teraz większość czasu leżą właśnie w tej pozycji.
Czy wasze dzieciaczki też tak gryzą rączkę lub kciuki ? Boję się że jak wyjdą ząbki to sobie nieźle pogryza paluszki, a smoki ani gryzaki u nas nie przechodzą póki co ;p jeść też nie chca bo na początku ciągle sprawdzałam czy może głodne.. -
Perełka mały urodził się 9.02 z waga 4250🙈 W związku, ze moj nie lubi leżeć na brzuchu , na plecach w sumie tez to się nie przewraca nawet na boki. Właśnie martwi mnie to trochę ale lekarz mówi, ze nic niepokojącego nie widzi i mam mu dać czas. Bawi się rączkami, wkłada je do buzi, łapie zabawki ( nie do końca świadomie- przynajmniej ja tak uważam), wyciąga raczki aby dotknąć zabawki i czesto ma troszkę zacisniete piąstki( już nie tak bardzo jak na początku). Martwię mnie to nie przekręcanie się nawet na boki, chociaż raz tak troszkę się przekręcił.
Moj smokiem pluje okrutnie. Pogryzie go trochę, robi odruch wymiotny i pluje z impetem. Na początku troszkę ssał a teraz nie ma takiej możliwości.
Dziewczyny czy Wam mniej więcej sprawdzają się skoki rozwojowe? U nas nic a nic. Tam gdzie chmurką mały jest spokojny i cudowny a gdzie słoneczko marudny i niespokojny🧐🧐 -
nick nieaktualny
-
Sweetcake to już wystartowaliscie z ładną waga myślę że jak lekarz mówi że ma czas to ma rację, może sama Go kilka razy dziennie obracaj na boczki to polubi;) ja od urodzenia maluchy podczas przebierania pieluchy obracam to w jedną, to w drugą stronę każde zdrowe dziecko w swoim czasie nabierze umiejętności więc nie ma co panikować. Po starszaku wiem że jednego dnia może czegoś nie potrafić, a już kolejnego nagle szok że umie z chwytaniem zabawek to u nas też nie do końca świadomie, niby trochę potrzymają ale po chwili wypuszczają z raczek. Co do skoków rozwojowych to jeżeli chodzi o zachowanie to mam wrażenie że przynajmniej raz w tygodniu mają gorszy dzień;> ale umiejętności z tych 3 pierwszych skoków już nabyły, choć tak z tygodniowym opóźnieniem, ale urodziły się 2tyg przed terminem więc to też może mieć wpływ.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2021, 16:54
Rucola lubi tę wiadomość
-
Perełka u nas identyczne wagi były tydzień temu jak chodzi o aktywność to oboje ładnie obracają się na boczki a synek już się 2 razy obrócił, choć na brzuchu nie potrafią za długo leżeć, mają problem z podparciem ale fizjo wytłumaczyła co mamy robić i ćwiczymy. My też dużo turlamy od małego, przy przebieraniu czy zmianie pieluchy.nie podnosimy pupy tylko na boki.
Moje dzieci są wozkowe jak starszy brat i ogólnie dobre z nich dzieci. Córka to mały aniołek a synek jest rozdarty 😂😂#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Moje dziewczę, nieśmiało przekręcało się na boki ale ostatnio tak jakby zapomniała i nie bardzo ma na to ochotę. Natomiast dwa razy przy zmianie pieluchy, na tzw wietrzeniu kreski 🤪 przekręciła się na brzuch.
Rączki do zabawek wyciąga, i próbuje wkładać zabawki do buźki jak i całe piąstki. Waży już prawie 7.5kg, więc jest co nosić.
Co do skoków to już sama nie wiem, w sumie jeden skok goni drugi więc,kto to wie w którym ona jest teraz... Czy skończyła jeden a może zaczęła już kolejny 🤪
Na smoczek ma odruch wymiotny nadal i nic na to nie poradzę,.tak musi już zostać. Może i lepiej, bo mój starszy syn nie miał jednego tylko 3 smaczki pod ręką i teraz bujamy się od ortodonty do ortodonty, na szczęście od lipca będzie miał już aparat i najprawdopodobniej w ciągu kilku lat wyprostują mu te zęby 💪👍
U niej jednak widzę inne zagrożenie. Już kilka razy złapałam ją na ssaniu kciuka, a to znacznie gorsze niż smoczek🤦♀️🤦♀️🤦♀️
8/2/2021 urodziła się nasza mała królewna Pola 3720g I 51cm
2010 - urodził się Franciszek 4180g I 55 cm
XII.2012- 5tc [*]
Starania o kolejne dzieciątko od 2013.
5 VI 2020 - II kreski na teście 😁 -
nick nieaktualnyCześć!
Jestem studentką elektroradiologii, jestem w trakcie pisania pracy licencjackiej, czy mogę prosić o wypełnienie ankiety?
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdlmvAvFQPz7V4xNaHOjYnPw57eQAP4VUpsRbHBx2ZldgM0PA/viewform?usp=sf_link
Pozdrawiam i dziękuję -
Hej myślałam że moja taka gruba a widzę że całkiem w normie. mamy już 6500 gram. Obróci się czasem z pleców na brzuch i potem jest mega wkurzona bo nadal nie lubi na brzuchu . obraca się też dużo na boki. Perelka tak jak u ciebie , Laura ciągle ma piąchy w buzi. zwykle ssie cale piąstki. ładnie łapie juz grzechotki . Co do skoków to te pierwsze miala z wyprzedzeniem teraz już się wyrównało. ogólnie duza poprawa w porównaniu z tym co było np miesiąc temu jeśli chodzi o spanie. w dzień usypiam ją w koszu Mojżesza i nieraz prześpi godzinkę lub półtora i ma takie trzy drzemki w ciągu dnia. jeśli usnie w foteliku to juz kosmos czasem i 3 h pospi , moglibyśmy z nią jechać nad morze i by przespała. co do wózka ma mieszane uczucia , jeśli nie usnie to raczej nie zapuszczam się na długi spacer bo jest darcie. Noc jest dla niej święta, usypia o 21, spi zwykle do 1 lub 2, czasem i 5h pospi. potem karmienie pierwsze i drugie kolo 5 i spi do 7-8.Tu moja kruszyna w dniu chrztu i mój tort. ozdoby oczywiście kupiłam ale nase cukrowa robiłam sama.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2021, 20:04
Sweetcake, Edward1, Angelika0507, Perelka, Clover lubią tę wiadomość
-
Tygrysek7773 zdolniacha z ciebie 🥰
A Laura jest śliczniusia, my planujemy chrzest w Boże Narodzenie, więc jeszcze trochę. Poki co przymierzam się do przyjazdy do Polski w lipcu, sama z dwójką dzieci, będzie wesoły samolot jak nic 🤪tygrysek7773 lubi tę wiadomość
XII.2012- 5tc [*]
U nas Maluch waży już ok 7500g, przewraca się na boki, ale na brzuszek nie. Wyciąga już świadomie rączki do zabawek i chwyta je. Piąstki w buzi są na okrągło 😊 najlepiej jednak wchodzą 3palce i odruch wymiotny. Ślini się strasznie. Gada jak nakręcony, próbuje nowych sylab oprócz aguuuu. Ma fazę na mówienie gdie, raz mu wyszło gocha i andzia 😂 oprócz tego są już nieee, taaa, uuuu, eeee, gyyy, agiii. Nieświadome a cieszy, gorzej będzie jak zacznie pyskować 😂 ostatnio śmiał się w głos i to tak długo, że udało nam się nagrać 😁 miał problemy z podnoszeniem główki, ale ćwiczymy i widać już poprawę 😊 ostatnio po kąpieli przespał 6h, aż nie mogłam uwierzyć jak spojrzałam na tel, ale to zasługa objedzenia obu cycków 😋
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Moja to strasznie piszczy, czasem to az sama jest zdziwiona ze tak glosno udalo sie jej pisnąç..czy wasze dzieci tez tak robia czy tylko gawożą?
Chyba najdłużej to 4h ciągiem przespała, wczoraj natomiast budziła się od 23 już co godzinę 🙄 mam nadzieję że dzisiaj będzie bardziej łaskawa dla mnie i mojego zdrowia psychicznego 💪
Sweetcake dam radę, co ja się będę martwić, nich inni pasażerowie się martwią 😅🤣
Ja juz sie tylu płaczących dzieci w samolotach nasłuchałam.... Teraz moja kolej 🤣🤣🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2021, 22:46
XII.2012- 5tc [*]
Edward mój piszczy jak jest głodny " Czemu Matka nie czekasz jeszcze z cyckiem na wierzchu?!" 😂
12.02.2021 Kajetan 4300g, 56,5cm
Drugi transfer 05.2020- mamy syneczka ❤♂️
Pierwszy transfer 04.2020- nieudany ❌
1 procedura In-vitro
3x IUI- nieudane ❌
Starania od 04.2019 💕 -
Tygrysku Laura sliczniutka tak na biało jak aniołek wygląda:) No a torcik sztos:)
My już też dawno po chrzcie bliźniaków, ale torty zamawiane, a jedzenie zakupione z pyszne.pl tak więc totalna odmiana bo zazwyczaj wszystko od A do Z sami przygotowaliśmy ale czasami trzeba sobie wrzucić na luz jedzonko było dobre, a sprzątania niewiele po przyjęciu.
-
Perelka wrote:Sweetcake super że przedszkole pomaga 7,5 kg to już jest co nosić, przypomnij proszę kiedy rodziłaś i z jaką waga się urodził? U nas 3,5 mc i chłopaki mają 6,2 kg oraz 5.75 kg. Ten większy lubi jeść i spać, a drugi jest zdecydowanie bardziej aktywny i mniej śpi w dzień stąd pewnie niższa waga:) moi na szczęście lubią wózek i autko, ale ich starszy brat też lubił więc widać że i u nas też powtórka z historii jednak w przeciwieństwie to starszego brata bliźniaki lubią bardzo na brzuszku leżeć, co chwila się już obracają i chyba teraz większość czasu leżą właśnie w tej pozycji.
Czy wasze dzieciaczki też tak gryzą rączkę lub kciuki ? Boję się że jak wyjdą ząbki to sobie nieźle pogryza paluszki, a smoki ani gryzaki u nas nie przechodzą póki co ;p jeść też nie chca bo na początku ciągle sprawdzałam czy może głodne..1 ciąża - rok starań - 💔👼
2 ciąża - Mieszko 👨👩👦
3 ciąża - czekamy na Polę 🤰❤️
-
Angelika no co ty tyle juz mowi ?? moja tylko głuży . I wcale nie piszczy .
Edward powiem Ci masz jaja kobieto , ja mam zawsze stresa jak gdzieś jadę z mala samochodem bo jak nie zasnie to darcie jest
dziękuję dziewczyny za pochwały. perelka az żałowałam ze wzięłam na siebie tyle roboty bo akurat tyle sie złożyło- syn się rozkaszlał dzień przed tymi chrzcinami gdy ja wszystko gotowałam i piekłam, Laura miała biegunkę, mąż mial mieć wolne a był cały dzień w pracy, wyłączyli mi wodę a na koniec zepsuł mi się mikser 🤣🤣Perelka lubi tę wiadomość
-
Tygrysku to podziwiam! Przy jednym dziecku ciężko coś poogarniać,a co dopiero przy dwójce i to na dodatek chorych. Ja to akurat z braku obecności męża bym chyba się ucieszyła bo mój to mi przeszkadza zawsze w kuchni i ciągle marudzi ;p więc jak coś ogarniamy to na zmianę jeden w kuchni, a drugi porządki na salonach
Jestem M - dziękuję, fajny kształt mają na pewno wypróbuję, na okresy ząbkowania każdy gryzak na wagę złota:)
Edward -ja także podziwiam za wyprawę my szykujemy się na sierpień na wyjazd z trójka w góry hehe to będzie prawie 500 km i już mam stresik i mówię mężowi że chyba stopery sobie kupię żeby zagłuszyć krzyki w aucie;p