X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAJ 2020
Odpowiedz

MAJ 2020

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja nie lubię jak ktoś wciska zarcie mojemu dziecku, jeszcze On ma alergie na bmk i nie rozumieja 🤦‍♀️

Frufru lubi tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2020, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MIMI wrote:
    Porównywanie adopcji do oddania dziecka do żłobka to jest lekka przesada. Moja akurat do żłobka chodzić nie będzie ale uważam że dziewczyny, które nie mają wyjścia mogą boleć takie komentarze. A to, że ktoś chwali żłobek to pewnie dlatego że jego dziecko dobrze zniosło taką zmianę. Tyle. Więcej pokory, mniej oceniania innych. Mnie tego nauczyło moje dziecko, że zanim ocenię inną matkę to się 10 razy zastanowię.
    Mnie chodzi o mówienie bzdur o radości rocznego dziecka z opieki przez obce kobiety.
    To że to mus to wiadomo. Nie wiele kobiet siedzi kilka lat na tyłku w domu.
    Ale przymus a skakanie z zachwytu nad żłobkiem to dwie zupełnie różne rzeczy. 😉😉 I moje porównanie dotyczyło właśnie zachwytu.
    Ocenianie jest złe, chociaż... Ucząc dzieci co jest dobre a co złe całe życie będziesz posługiwała się nie tylko sucha teorią ale też przykładami.

Nie powiesz chyba, że morderca robi dobrze. A nic więcej nie powiesz bo masz w sobie od cholery pokotu by nie oceniać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2020, 09:03

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2020, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne by wybierając żłobek sprawdzić czy placówka wpisana jest do rejestru i podlega kontrolom. ☺️ Wypisać sobie na kartce nasze oczekiwania. Odwiedzić kilka żłobków i dawać: plusy i minusy.

Pamiętam że jak jeździłam po żłobkach to sporo placówek nie oferuje dzieciom nawet wyjścia na dwór. Mówię o prywatnych..
    Ja na państwowych się nie znam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2020, 09:05

• MIMI Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Mnie chodzi o mówienie bzdur o radości rocznego dziecka z opieki przez obce kobiety.
    To że to mus to wiadomo. Nie wiele kobiet siedzi kilka lat na tyłku w domu.
    Ale przymus a skakanie z zachwytu nad żłobkiem to dwie zupełnie różne rzeczy. 😉😉 I moje porównanie dotyczyło właśnie zachwytu.
    Ocenianie jest złe, chociaż... Ucząc dzieci co jest dobre a co złe całe życie będziesz posługiwała się nie tylko sucha teorią ale też przykładami.

Nie powiesz chyba, że morderca robi dobrze. A nic więcej nie powiesz bo masz w sobie od cholery pokotu by nie oceniać.
    Nie popadajmy w skrajności 😊 ja tylko podsumuję, że każda zrobi tak żeby było jak najlepiej. Będą to różne rozwiązania bo w różnych sytuacjach jesteśmy. I ani żłobek ani ciocie, babcie, czy kto tam jeszcze się znajdzie nie sprawią że będziemy złymi matkami.

• Karolllla Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8 miesięcy 🥰🐻

570a61027dba.jpg

PLPaulina, MIMI, Kama92, Anka12, Drzemka, Catlady, Ajka, Jeheria, Mimi1987, Lilka94, Niki2803, Buena88, PattisonBM lubią tę wiadomość

qdkk2n0a42gt09gc.png
  • Anka12 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki piękny uśmiech 😍. Nie ma jak z rana harce na łóżku 🙃.

Karolllla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaki duży chłopak. A ile zębów. ❤️

• Catlady Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie było mnie parę dni ale udało mi się nadrobić.

Szatanka, super że Lili robi postępy. Co do włosów, no też sobie inaczej Ciebie wyobrażałam! Przede wszystkim jakoś tak myślałam, że masz krótkie włosy :)

Ja jeszcze nie wiem co zrobię jak mi się skończy macierzyński. Plan był taki, aby zajść w drugą ciążę i pociągnąć zwolnienie, ale po pierwsze, musielibyśmy mieć turbo szczęście, bo my ivf, i został nam ostatni zarodek. Po drugie, coraz częściej zaczynam mieć wątpliwości czy dam radę z dwójką dzieci. Czasem z jednym ledwo daję radę, a wszyscy mi powtarzają, że prawdziwe macierzyństwo zaczyna się od 2 dzieci. Nie wiem czy jestem na to gotowa.. z drugiej strony, nie wiem właśnie co z tym żłobkiem czy byłabym gotowa oddać Tadzia na pół dnia w takie miejsce. Mam znajome, które posłały swoje dzieci do żłobka od września (musiały wrócić do pracy), i mówią że nie jest tak najgorzej. Moja siostra od lutego posyła swojego synka do tego samego żłobka, będzie miał 1,5 roku, więc zobaczę jakie ona będzie miała zdanie. Dużo też zależy od dziecka, zobaczę jaki Tadziu będzie za te pół roku, bo są dzieci które się trzymają tylko mamy spódnicy i wtedy nie wyobrażam sobie dziecka tak oddać.
    Dużo też będzie zależało od sytuacji z koroną, naszej sytuacji materialnej, może będziemy mogli sobie pozwolić abym wzięła kilka miesięcy wychowawczego. To się wszystko dopiero okaże.

U nas z rozszerzaniem nadal lipa - zaczęłam od papek, marchewka, ziemniak, cukinia. Nadal nie chce otwierać buźki jak chcę podać łyżeczką. Na marchewkę i ziemniaka się krzywił i wyplywał, wczoraj cukinię polizał i wyglądało jakby mu smakowało, ale tylko zlizywał ze swoich warg. Próbowałam też kalafior w kawałkach i też trochę liznął, no ale jedzeniem bym tego nie nazwała. Raczej rozgniatanie rączką i smarowanie wszystkiego dookoła :)
    Codziennie próbujemy też z wodą z doidy, czasem coś do buźki trafi i połknie ale zdecydowana większość ląduje poza buźką :) moja mama jak widzi że mu podaję wodę w tym kubeczku to się łapie za głowę - „przecież on jest za mały na taki kubek!!” 😄

Szatanka, próbowałaś już karmić w krzesełku? Zadowolona jesteś?

W ogóle u mnie od weekendu znowu dramat z zębem - ósemka się odezwała, całe 2 dni jechałam na paracetamolu. W poniedziałek byłam u dentysty, 1,5h mnie znieczulali po to aby włożyć lekarstwo. Moja dentystka wołała szefa, bo nie dała rady, powiedziała że jestem najtrudniejszym przypadkiem w jej karierze jeśli chodzi o znieczulenie. Mam tak rozryte w buzi, że nie mogę jej dobrze otworzyć ani zamknąć. Dramat. Po świętach mam termin na wyrwanie, i oczywiście muszę z dentystą podyskutować bo on twierdzi że po wyrwaniu da mi antybiotyk po którym nie będę mogła karmić piersią przez 7 dni. NO WAY! Nie wchodzi to w grę, poczytałam w necie i wiem że są antybiotyki, które w takich sytuacjach można brać i można po nich karmić.
    Nie mogę uwierzyć w to co mówię, ale nie mogę się doczekać już tego wyrywania. Ostatnie dni to dla mnie koszmar, w dodatku mąż w delegacji więc niełatwo mi się zajmować dzieckiem i domem w takim stanie.. no ale jeszcze tylko 2 dni, później mąż ma urlop.
    Naprawdę liczę na to, że trochę odpocznę w te święta.

Macie już wszystkie choinkę? Prezenty kupione? :)

Tadziu pozdrawia świątecznie :) w ogóle jestem tak nostalgicznie nastawiona ostatnimi czasy, jak sobie pomyslę, że to będą nasze pierwsze wspólne święta. Tadziu to naprawdę najlepszy prezent ever dla mnie ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2020, 02:49

Karolllla, Lilka94, Anka12, Buena88 lubią tę wiadomość

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już 8 miesięcy 🙈 to brzmi jak duże bobo bo 7to jeszcze nie aż tak 😂

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady a nie będziesz próbować najpierw naturalnie?
    Ja zawsze chciałam mieć 3 dzieci, nawet z tą myślą wybieralismy projekt domu- z 4 pokojami na górze. Teraz na pewno chce 2. A z 3 to jeszcze sprawa do przemyslenia 🤪 zobacze czy dam rade z dwójką...
    Ale tak w wieku moich rodziców to fajnie mieć 3 dzieci :) moja mama też mi to mówi że żałuje że nie pomyślała o trzecim...

Catlady wspolczuje bólu zęba, wiemy z doświadczenia że z tym ciężko funkcjonowac :/ sliczny Tadziu 🥰

My dziś kupilismy choinkę, żywą oczywiście :) prezenty gotowe tylko dla męża brak 🙈 muszę jechać do galerii i coś mu wybrać i sobie sukienkę.... A tak mi się nie chce jechać...

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ja zawsze chciałam mieć 3 dzieci, nawet z tą myślą wybieralismy projekt domu- z 4 pokojami na górze. Teraz na pewno chce 2. A z 3 to jeszcze sprawa do przemyslenia 🤪 zobacze czy dam rade z dwójką...
    Ale tak w wieku moich rodziców to fajnie mieć 3 dzieci :) moja mama też mi to mówi że żałuje że nie pomyślała o trzecim...

Catlady wspolczuje bólu zęba, wiemy z doświadczenia że z tym ciężko funkcjonowac :/ sliczny Tadziu 🥰

My dziś kupilismy choinkę, żywą oczywiście :) prezenty gotowe tylko dla męża brak 🙈 muszę jechać do galerii i coś mu wybrać i sobie sukienkę.... A tak mi się nie chce jechać...

Heh to ja Jak się zarzekałam że fabryka zamknięta, trzecie dziecko to ewentualnie mogłabym Cristiano Ronaldo urodzić 😉 tak teraz jak patrzę na tych moich chłopaków to hmm myślę.ze dałabym radę z trzecim bobo . Mi to się ta córa marzy 🤗🤗🤗🤗
    Ehh życie

U nas list do Mikolaja wysłany i prezenty kupione 😊
    Muszę popakować tylko. W.sobotę kupujemy choinkę 🎄🎄🎄🎄
    A nie chwaliłam się.Wam 😪😪😪😪
    Moja teściowa i brat mojego męża z rodziną wbijają się do nas na Wigilię 🙈😪😪😪
    Ehhh stwierdzili że jak Leo mały to Ono do nas wpadają 🤔🤬A mój mąż pałka oczywiście nie umie odmówić🤯🤯🤯🤯
    Także ten dzisiaj już zamówiłam u Fukiera Magdy Gessler uszka , pierogi , makowce oooo i niech myślą że Ja wszystko zrobiłam🥳🤣🥳🤣🥳🤣

Karolllla, Ajka, Jeheria, PattisonBM lubią tę wiadomość

20.10.2012 👰🤵💍
    21.10.2013 👶 Alan 👪 4210 g 💪
    20.05.2020 👶 Leon 🤱👨‍👩‍👦‍👦 4230 g 💪
    25.04.2022 👶 Bruno 🤱 3970 g 💪
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:

Nie zabezpieczamy się, ale u nas naturalna ciąża graniczy z cudem :) więc raczej nie biorę tego pod uwagę.

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    Nie zabezpieczamy się, ale u nas naturalna ciąża graniczy z cudem :) więc raczej nie biorę tego pod uwagę.
    Ciekawe czy mi sie uda... mam dużo zarodków ale problem z endometrium, zagniezdzaniem... choć @ jakby lepsze po porodzie i bez skrzepów...

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • Ajka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ciekawe czy mi sie uda... mam dużo zarodków ale problem z endometrium, zagniezdzaniem... choć @ jakby lepsze po porodzie i bez skrzepów...

To mnie zawsze rozbawiało... nigdy nie miałam zarodków za dużo, ale endometrium bajka... nic tylko zachodzić w ciąże... nawet na lekach zawsze miała endometrium idealne. Szkoda ze nie można tak zebrac wszystkiego do kupy... piekne endo + zarodki i byłaby gromadka dzieci...

2020 :)
    2023 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2020, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 2 dzieci i fabrykę zamykam.. ☺️
    2+3 to rodzina idealna.

• Ajka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama tez fabrykę zamknęła, po 2 dzieci, ale minęło 12 lat i na ostatni dzwonek jeszcze sobie trzecie wymyślili z tatą...

2020 :)
    2023 :)
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Ja mam 2 dzieci i fabrykę zamykam.. ☺️
    2+3 to rodzina idealna.

Bo masz córki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2020, 16:25

20.10.2012 👰🤵💍
  • Mimi1987 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajka wrote:
    Moja mama tez fabrykę zamknęła, po 2 dzieci, ale minęło 12 lat i na ostatni dzwonek jeszcze sobie trzecie wymyślili z tatą...

Ha ha ze mną tak było.
    Moja Mama mnie sobie zafundowała na 40 urodziny.
    Moja siostra jest starsza ode mnie o 17 lat A brat o 6 :)

Może i ja sobie zrobię taki prezent na 40 🏄‍♀️🏄‍♀️🏄‍♀️

20.10.2012 👰🤵💍
  • Lilka94 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nas jest 6, mam dwóch braci i 3 siostry :) rodzice niezle polecieli 😆
    Catlady, Karollla cudnych macie chłopców 😍

Mimi1987, mwm, Jeheria, Karolllla, Ajka lubią tę wiadomość

22.12.21 Synek 💙
    03.06.20 Córcia ❤️
    10.07.19 Aniolek 9 tc
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2020, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a co można podać maluchowi na niestrawność? Zapomniałam ze młody kiepsko reaguje na brokuła i wczoraj dostał w słoiku Gerbera razem z groszkiem i cukinia :/ Nie ma wzdęć ale zrobił już trzy kupy i maruda do kwadratu.
    Jeszcze mam pytanie, czy któraś z Was miała taki przypadek ze dziecku wychodziły plamy na ciele po espumisanie? Jak daje mu na smoczku to zawsze trochę wyleci z buzi albo kapnie na buzi i za chwile robią mu się w tych miejscach mocno czerwone plamy..

‹‹ 1312 1313 1314 1315 1316 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ