MAJ 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Niki2803 wrote:Mam już wyniki glukozy, na czczo 72,00 mg/dl,po 1h 84 a po 2h 82 😕🤔
Nikt Ci sie do tego wyniku nie przyczepi... dopiero później Ci spadło bardziej...
i tak zwykle własnie jest... cukrzycy ciązowej z tego nie bedzie...
Ja 1-2 lata przed ciąza mialam prawie identyczne wyniki, tylko sprawdzali mi wtedy tez insuline i była ok... a po badaniu wtedy się dobrze czułam, chociaz nie jadłam bo uznałam, ze glukoza wystarczy za śniadanie... także lekarz Ci się do wyników nie przyczepi.
Jeśli chodzi o co było później, to pytanie tylko jak nisko Ci cukier spadł, bo ludzie różnie reagują na za niski cukier ja przy 4dzieści iles tam jeszcze sie w miarę czułam i dopiero jak spadło jeszcze odrobinkę zaczęłam gwałtownie słabnąć.
Czytałam że sa lucdzie którzy tak reagują jak cukier jest w przedziale 50-70, a to jeszcze nie hipoglikemia.
W kazdym razie jedz często i tyle... a poza tym nie ma się czym przejmować.Niki2803 lubi tę wiadomość
2020
2023 -
nick nieaktualnyNiki2803 wrote:Ostatni posiłek o 20stej, bułka z żółtym serem a pobranie krwi o 9tej. A byłaś już u lekarza z tym wynikiem, coś wiesz na ten temat? Na początku ciąży miałam 74, 83, 64 i gin mówiła że pewnie lab trochę pokręcił wyniki. Ale patrzeć na dziś to raczej po prostu tak mam.
Niki2803, Ajka lubią tę wiadomość
-
sayuri wrote:Po wizycie. Gin zmartwiła się tą hemoglobiną, ale na razie kazała jeść dwa razy dziennie żelazo i kolejna wizyta za 3 tyg. Jeśli poziom nie podniesie się, to czeka mnie przekraczanie krwi
Julcia nadal mała jest, ale po prostu ma taką tendencję i taka będzie. Waży 670g, przy 24t.+6. Szyjka długa, łożysko wysoko. No i nie dała sobie zrobić zdjęciaobie rączki przy twarzy i jeszcze do ściany macicy przytulona.
Uspokoiłam się trochę. Z tego wszystkiego zamówiłam komodę i fotel, kupiłam pierwszą paczkę pieluch i proszki do prania dla niemowląt
-
sayuri wrote:Mam Tardyferon i coś innego mi dzisiaj dała. Tardyferon ma 80 mg żelaza, ten drugi 60 mg. Oba na receptę.
-
Jeheria wrote:A to mało ma tego żelaza. Ja biorę Hemofer na receptę, 1 tabletka ma 105mg żelaza a biorę już 2. Bo po jednej i ostrej diecie stało w miejscu. W prenatal duo mam jeszcze 60 mg żelaza ale to suplement więc wątpliwe wchłanianie.
A ja się martwiłam, ze tam tyle tego żelaza w prenatal duo, dobrze wiedzieć ze moze się źle wchłaniać... ja generalnie zawsze miałam wysokie żelazo i zastanawiałam sie czy innych witamin nie brac gdzie mniej zelaza, bo bałam się żeby nie przekroczyć zapotrzebowania.
Mam morfologie w normie, nic nie jest za niskie ani za wysokie... wszystko w środku normy, tylko leukocyty bardzo blisko górnej granicy... więc nawet nie wiem czy ja tego zelaza w ogóle potrzebuje.2020
2023 -
Ajka wrote:A ja się martwiłam, ze tam tyle tego żelaza w prenatal duo, dobrze wiedzieć ze moze się źle wchłaniać... ja generalnie zawsze miałam wysokie żelazo i zastanawiałam sie czy innych witamin nie brac gdzie mniej zelaza, bo bałam się żeby nie przekroczyć zapotrzebowania.
Mam morfologie w normie, nic nie jest za niskie ani za wysokie... wszystko w środku normy, tylko leukocyty bardzo blisko górnej granicy... więc nawet nie wiem czy ja tego zelaza w ogóle potrzebuje.może ta heparyna ma wpływ? 🤔
U mnie w ulotce Hemofer napisali że maks to 4g żelaza na kg masy ciała.
-
Jeheria wrote:To masz super wyniki morfologii. U mnie leukocyty za wysokie, hematokryt, erytrocyty i hemoglobina za niskie. I tak od początku ciąży
może ta heparyna ma wpływ? 🤔
U mnie w ulotce Hemofer napisali że maks to 4g żelaza na kg masy ciała.
też mam heparynę - dawka 0,4 - widać taka moja uroda z tą morfologią.2020
2023 -
Ajka wrote:Mam morfologie w normie, nic nie jest za niskie ani za wysokie... wszystko w środku normy, tylko leukocyty bardzo blisko górnej granicy... więc nawet nie wiem czy ja tego zelaza w ogóle potrzebuje.
Ja też mam morfologię w porządku, choć w ostatnim, piątkowym badaniu już raczej te wszystkie parametry czerwonej krwi bliżej dolnej normy, a wciąż nie dostałam zalecenia, żeby brać żelazo. Zresztą, przy ostatnim badaniu w listopadzie, gdzie wyniki miałam w środku normy, tylko jakieś pdw podwyższone, miałam żelazo ponad 100, więc morfologia to odzwierciedlała. Teraz chyba trochę sobie spróbuję dietą podrasować te wyniki, bo już właśnie blisko dolnej normy są, a wolę uniknąć przyjmowania preparatów żelaza, ze względu na zaparcia.
Mimi, dzięki za odpowiedź. Co prawda nie znalazłam akurat tego filmiku z parką, ale na innych faktycznie widać, że miejsce jest na wsadzenie ręki i dotarcie, gdzie trzeba.
Sayuri, no to dobrze, że nie skończyło się szpitalem. Bierz to żelazo grzecznie i zobaczysz, że się wszystko poprawi.
Dziewczyny, a jak u Was komfort oddychania? Czujecie jakieś pogorszenie z powodu ucisku na przeponę?Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 20:41
-
Szatanka czasami mnie złapie taki bezdech ze aż strach i drętwienie rak tez ale dziś byłam profilaktycznie u osteopaty i wszystko idealnie
Bona jak kupuje 140x70 bo zamowilam takie które rośnie z dzieckiem do 6 roku życia.3c 05.20 40t synek 👦🏻
4c 12.22 puste jajo
2c 06.18 wada gen.
1c 02.16 puste jajo
Niedoczynność/MTHFR 677CT hetero/PAI-1 4G4/Białko S obniżone/Wysoka homocysteina/Hp -
Szatanka ja jeszcze dobrze oddycham,chyba ze leze calkiem na płasko ale większa poduszka pod głowę i jest JESZCZE ok
Za to woda zaczyna się zatrzymywać,w nocy drętwienie rąk i stóp. A wczoraj z dłoni normalnie kropelki potu leciały tak mi sie słabo zrobilo podczas kapania Synka.. 😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2020, 21:09
-
Bona wrote:Mamuśki chciałabym poznać Wasze zdanie. Łóżeczko kupujecie na 120 x 60 czy 140 x 70 ?
Robimy remont i dziś kupiłam już meble do pokoju małej ale z łóżeczkiem się wstrzymałam bo nie wiem na co się zdecydować.
My kupujemy 120x60, ale z wyjmowanymi szczebelkami i niską wersją do tapczanika, aby jak najdłużej starczyło. Choć jeśli chodzi o rozmiar zdecydowało przede wszystkim to, że narazie będziemy z dzieckiem dzielić sypialnię i miejsca na większe nie ma:) -
szatanka wrote:Ja też mam morfologię w porządku, choć w ostatnim, piątkowym badaniu już raczej te wszystkie parametry czerwonej krwi bliżej dolnej normy, a wciąż nie dostałam zalecenia, żeby brać żelazo. Zresztą, przy ostatnim badaniu w listopadzie, gdzie wyniki miałam w środku normy, tylko jakieś pdw podwyższone, miałam żelazo ponad 100, więc morfologia to odzwierciedlała. Teraz chyba trochę sobie spróbuję dietą podrasować te wyniki, bo już właśnie blisko dolnej normy są, a wolę uniknąć przyjmowania preparatów żelaza, ze względu na zaparcia
.
Mimi, dzięki za odpowiedź. Co prawda nie znalazłam akurat tego filmiku z parką, ale na innych faktycznie widać, że miejsce jest na wsadzenie ręki i dotarcie, gdzie trzeba.
Sayuri, no to dobrze, że nie skończyło się szpitalem. Bierz to żelazo grzecznie i zobaczysz, że się wszystko poprawi.
Dziewczyny, a jak u Was komfort oddychania? Czujecie jakieś pogorszenie z powodu ucisku na przeponę?
Ja ostatni tydzien zauwazyłam ze na płasko moge tylko chwile leżeć, a potem jakoś tak sie mecze, źle mi, jak mam wysoko poduszki to ok. ale generalnie juz na plecach przestałm spac...
2020
2023 -
nick nieaktualnyBona wrote:Mamuśki chciałabym poznać Wasze zdanie. Łóżeczko kupujecie na 120 x 60 czy 140 x 70 ?
Robimy remont i dziś kupiłam już meble do pokoju małej ale z łóżeczkiem się wstrzymałam bo nie wiem na co się zdecydować.
Nie jestem za czymś co służy od urodzenia aż do śmierci.
A córcia na roczek dostała już normalne łóżeczko. U Nas były wyjmowane tylko szczebelki i to za mało było. -
nick nieaktualnyPatrzyłam dzisiaj te używane wanienki shnuggle. I się ludzie cenią. Nie opłaca się. 🤦♀️
Mam jeszcze trochę czasu do podjęcia decyzji. Oczywiście mąż to próbuje mi wybić z głowy taką drogą wanienkę.
U nas córcia już po 6 msc nie chciała się myć w tej na stojaku.
Więc jakoś średnio widzę że tym razem by starczyło na dłużej. 🤦♀️