X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Maj-Czerwiec 2017 3city
Odpowiedz

Maj-Czerwiec 2017 3city

Oceń ten wątek:
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do torby do szpitala to jedna z Was, wstawiała swoją listę chyba sprzed kilku lat, ja ją obrobinkę zmodyfikowałam i moja wygląda tak:

DOKUMENTY: (muszę je jeszcze spakować)
    -dowód osobisty
    -karta ciąży (ja mam dwie jedna na NFZ druga prywatnie, biorę obie)
    -oryginał grupy krwi
    -antygen Hbs to badanie mnie jeszcze czeka
    -wynik WR, HIV, HCV
    -wynik badania na obecność paciorkowca
    -ostatnia morfologia i badanie moczu
    -i chyba spakuję wszystkie USG od początku ciąży
    nie wiem czy coś jeszcze

KOSMETYCZKA:
    -mydło w płynie małe (pod prysznic, nie chce mi się bawić z zapachowymi żelami, może maluchowi będzie przeszkadzał zapach)
    -mały szampon do włosów
    -mały płyn do higieny intymnej
    -pasta i szczoteczka do zębów (kupiłam sobie najtańszą, w razie gdybym o niej zapomniała :))
    -pomadka ochronna do ust (strasznie mi pierzchną)
    -jednorazowe nakładki na toaletę
    -szczotka do włosów (to jeszcze muszę spakować)
    -zamiast tonika do twarzy, spakowałam delikatne chusteczki nivea do demakijażu, żeby przetrzeć i odświeżyć twarz
    -woda termalna do twarzy też do odświeżenia, strasznie gorąco na tych oddziałach podobno
    -mały żel antybakteryjny do rąk
    -leki które biorę na stałe ale jeszcze ich w torbie nie ma
    może o czymś zapomniałam ;)

mhsvi09k9an1legs.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    POZOSTAŁE RZECZY DLA MAMY: nie mam uwzględnionych rzeczy do porodu sn
    -woda niegazowana (spakowałam 2x0,5l i 0,5l butelka z dziubkiem- na początku leżąc po cesarce na pewno będzie wygodniej pić :)) zgrzewka będzie czekała w bagażniku na dowiezienie.
    -klapki pod prysznic (u mnie jeszcze do spakowania, w zasadzie do kupienia :)
    -dwa małe ręczniki
    -wafle typu wasa :)
    -3 koszule do karmienia
    -2 biustonosze do karmienia bez fiszbin
    -wkładki laktacyjne (wzięłam 10 szt. w razie co mąż dowiezie)
    -3 pary skarpetek (strasznie mi marzną stopy i nawet latem śpię w skarpetkach :)
    -cienki bawełniany szlafrok
    -majciochy wielorazowe 2 szt. (podobno mega szybko schną) i jedną paczkę jednorazowych (chyba 5 szt. jest ale wątpię, że będę ich używała) wzięłam rozmiar większe niż noszę normalne
    -podkłady poporodowe 1 paczka, może na Zaspie jest dostęp ale wolę mieć ,,w razie W" niż się prosić :)
    -podkłady higieniczne na łożko albo do przewijania malucha wzięłam 2 szt.
    -ręcznik papierowy kuchenny mały chyba spakuje ;) do osuszania rany po cc, po kąpieli
    -krem na brodawki, mam Maltan mały
    -sztućce i kubek (ja spakowałam takie, żeby nie było szkoda, jak zapomnę)
    -ładowarka i telefon
    -aparat fotograficzny (z tego względu, że w telefonie mam naprawdę do d..., bardzo słaby)
    -ze 3-4 foliowe reklamówki na brudne rzeczy
    -drobne pieniądze.

Co do rzeczy dla maluszka, jeszcze muszę przejrzeć torbę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2017, 18:33

mhsvi09k9an1legs.png
  • Marlena_9 Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Do szpitala się zgłosilam sama, bo miałam ból brzucha cała noc, od rana biegunka i wymioty. Potem skurcze bardzo nieregularne i już nie było czasu myśleć. Myślałam że urodze wczoraj, ale narazie skurcze sporadyczne i leżę cały czas. Przed chwilą byłyśmy całym oddziałem patologii pogodowe oglądać.
    A wiedzialyscie że teraz obowiązkowo trzeba mieć plan porodu przy przyjęciu do szpitala? Ja się dowiedziałam wczoraj...

qdkk3e5ebgtm4qb3.png
    iv09gu1r7v79jpa0.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obowiązkowo? Przy planowanym cc też? Mi nic położna o tym nie mówiła.

mhsvi09k9an1legs.png
  • DebraMorgan Koleżanka

Wysłany: 4 kwietnia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena odpoczywaj, będzie dobrze. Ja plan porodu mam w formie roboczej, muszę przepisać skrócony i wydrukować.
    Położna mówiła, żeby zapisać tylko kilka najważniejszych punktów. Taki wzór był na szkole rodzenia:
    http://poprostupolozna.pl/pdf/plan-porodu.pdf

Czy któraś z Was będzie wykonywać lewatywę w domu, albo już coś takiego robiła? Zamówiłam dziś cały zestaw, bo jakoś nie wyobrażam sobie takiej upokarzającej sytuacji wypróżnienia podczas porodu. Natomiast w szpitalu jakoś mało komfortowo, raz, że nie swoja toaleta a dwa co jak będzie zajęta.

e5c2148ce0.png
    bfarxzdvrmdkqreo.png
  • Laguna Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie to jakiś żart - plan porodu. A dla pierworodki to już w ogóle. Ja tam nie zamierzam żadnego planu brac. Przeciez mnie nie odesla. Ja plan porodu to mam w głowie :)

Debra taka sytuacja nie jest upakazajaca tylko normalna. Nawet po lewatywie gdy maluszek będzie się rodził to oczyści Ci wszystko. I wyleci to czego nie zrobisz nawet nie będziesz o tym wiedziała. I jest to sytuacja całkowicie normalna

klz9df9hdso5u3nz.png
    qb3c3e5e3505ubzg.png
    klz9uay3pdjwce0a.png
    mjvyio4pyms0by5h.png
  • Marlena_9 Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak któraś nie ma planu porodu to dają do wypełnienia przy przyjęciu. Ja wypełniłem w 30 sekund ttaki podstawowy druk także nie ma problemu.

qdkk3e5ebgtm4qb3.png
    iv09gu1r7v79jpa0.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To takie zabezpieczenie dla szpitala. Przykład, nie wyrażono zgody na cięcie krocza, więc popękała dziewczyna mocno, ale nic nie mogliśmy zrobić.. itd. Tak mi się wydaje. Przecież same położne najlepiej wiedzą ja należy przyjąć poród, a szczególnie w Trójmieście, gdzie tsk naprawdę patrzy się im na ręce przy każdym ruchu dziś. Ja raczej też nie będę nic pisać, a jak trzeba będzie to uzupełnię na miejscu.

3jgxdqk3twh6kwwl.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzisiaj w planie pakowanie. Brakuje.mi tylko octaniseptu, wody i czekolady, reszta jest.
    Marlena jak sytuacja u Ciebie? Wypuszczą Cię do domu?

3jgxdqk3twh6kwwl.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak się dowiedziałam, w Gdyni nie trzeba planu porodu, nie uzupełnia się też nic na miejscu, więc się nic nie zmieniło. W większości szpitali pewnie podobnie.

3jgxdqk3twh6kwwl.png
  • Marlena_9 Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, właśnie czekam na wypis. Nospe mam brać 3 razy dziennie i się oszczędzać. Szyjka długa, ale od dołu się otworzyła na 1,5 palca. Pewnie niedługo wrócę rodzic, ale jeszcze chociaż z tydzień powinnam wytrzymać. W nocy koleżanka z sali zaczęła rodzic i na porodowka ja zabrali. Wczoraj było zero rodzajach także są dobre warunki.;-)

qdkk3e5ebgtm4qb3.png
    iv09gu1r7v79jpa0.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Plan porodu??? Szok! Ja nie będę pisała, najwyżej wypełnię jakiś druk jak będą kazać.
    Przy pierwszym porodzie ominęła mnie IP i podpisywałam wszystko jak leci krzyżykiem między jednym party, a drugim. Było mi wszystko jedno co tam podpisywałam ;)

Marlena co u Was? Nogi zaciśnięte i jeszcze trochę wytrzymajcie.

Teraz jak leżę to mam czas na interneta i mogłabym wszystko pozamawiać co mi brakuje ale jakoś tak sama nie wiem... chciałabym to dotknąć pomacać.
    Muszę kupić jeszcze ciuszki dla małego. No ale jeszcze mam trochę czasu :)

Jeśli chodzi o pampersy to dla Igi wszystko zawsze było oki. Nic jej nie uczulało. My kupujemy zawsze z Biedry Dadę.
    Teraz też kupię paczkę Dady 1. Kupuję tylko jedną paczkę i najpierw zobaczę jak pupcia je toleruje.
    Chusteczki u nas też obojętnie jakie przy małejsą używane, kto co kupił. My głównie kupujemy z rossmanna Babydream calendula albo z J&J.

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do lewatywy.
    Przy pierwszym porodzie jak się zaczęło, zrobiłam sobie sama w domu i od razu mnie popędziło :)

Teraz też sama chcę zrobić.

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Velvet929 Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba też zrobię sobie przed w domu. Zawsze to komfort i swoja toaleta. Marlenka trzymaj się. Jeszcze trochę :*

mhsvi09k9an1legs.png
  • pszczołłaa Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Velvet to nie moje pytanie na trójmieście ale b.przydatne.
    Ach koszmarnie się czuję, jutro wizyta kontrolna u lekarza - przedostatnia, ciekawa jestem jak młody przybiera na wadze może do 4 kg dobije ;-)
    ciekawe czy dotrwam do terminu, mam problem z chodzeniem.

Dziewczyny skąd jesteście i gdzie będziecie rodzić, może zrobimy listę, wkrótce będziemy się rozpakowywać.

201704154562.png

201002054662.png
  • Nikita987 Koleżanka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny :)

Dzadżi witam ponownie :P druga tez córka będzie? dajesz pierworodną teraz do szkoły/zerówki? masz z kimś kontakt z poprzedniej grupy?

plan porodu mówicie :P ja owakiego nie mam i nikt mi na ten temat nic nie mówił :)

kosmetyki kupiłam Linomag tzn tylko oliwkę i płyn do mycia, do szpitala wzięłam małe pampersy, bo zapomniałam o tych Dada- teraz czytając mi się przypomniało :P chusteczki używałam te z rossmana i mam nadzieje ze teraz tez się sprawdzą i je biorę do szpitala, w domu pewnie znów z gazikami na początku będziemy jechać-zresztą wszystko i tak wyjdzie w praniu - nie robiłam żadnych zapasów , kupiłam po jednej sztuce bo nie wiem czy te rzeczy nas nie uczulą

Marlena trzymaj się tam dzielnie dziewczyno! :)

a co do tycia to ja na razie mam 5 kg na plusie :) i jestem przeszczęśliwa bo w poprzedniej ciąży przytyłam 20 kg z czego 10 mi niestety została do dziś....

my mieszkamy na Morenie a rodzic będziemy na Zaspie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2017, 13:42

w57v8iikstiza1ib.png w57vrjjg0zvbccpd.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I spakowana. Jednak doszłam do wniosku, że muszę dokupić kilka rzeczy na 56 i już poszło w ruch allegro. Za dwa dni przyjdą, to jeszcze wypiore:)

Ju14 lubi tę wiadomość

3jgxdqk3twh6kwwl.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelkaet, podeślesz linka?
    Ja muszę też na 56 kupić ciuszki.

Brawo Ty!!!
    Torbę to chciałam do Świąt ogarnąć ale już teraz wiem, że się nie uda... tzn. już coś pokupowałam, ale tak żeby się spakować na tip top to nic z tego nie będzie ;)
    do naszych mini wakacji muszę ogarnąć temat, bo chcę jechać na spokojnie z torbami ;)

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • Ju14 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z południowych dzielnic - Maćkowy

w4sq0dw4ipdk3tpr.png
  • ewelkaet Przyjaciółka

Wysłany: 5 kwietnia 2017, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ju14 kupowałam u tiamki na allegro. Głównie dartomik. Znajdziesz ich od razu:)

Ju14 lubi tę wiadomość

3jgxdqk3twh6kwwl.png
‹‹ 61 62 63 64 65 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ