X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka mam pytanie z serii głupich 😉 pamiętam jak kiedyś pisałaś, że zastanawialiście się nad zmianą imienia Skrzata jak ten już był na świecie, bo nie pasował Wam ten Jan. Czy po 2 latach już się "przyzwyczailiście" do imienia? Już Wam ono pasuje do Skrzata? Pytam, bo i my mamy te same dylematy. Cały czas nam się wydaje, że to imię nie pasuje, ale z drugiej strony nie pasuje nam też żadne inne 🤷 i tak mnie zastanawia jak to minie 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2020, 11:17

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola87 wrote:
    Edwarda mówi ja, to, tu, nie, tak, papa, cze(cześć), cho (chodź), mniam mniam, bam, fu, śpiewa sobie jakieś lalala, tatatata, a reszta to dźwiękonaśladowcze zwierzątka, na nożyczki ciach ciach, tidi ( tak robi auto) itp. Nie probóje mowic, jak poproszę żeby spróbował powtórzyć jakiś wyraz mówi nie. I koniec. Taki uparciuch mały.
    Już to pisałam kiedyś, powtórzę bo niewiele się zmieniło. Bożenka dokładnie tak samo. Od niedawna. Jakieś pojedyńcze nowe słowa. Od kilku dni potrafi powiedzieć jak się nazywa.

age.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda mam nadzieję że mój za dwa miesiące też będzie już więcej mówił. Zobaczymy, trochę mnie uspokoiłyście że nie jest aż tak źle, bo neurologopede to mnie nastraszyła że to bardzo mało i duży problem. Czekam do sierpnia na tą poradnie, a w między czasie może kogoś z polecenia będę jeszcze miała to może się przejdę.

qdkk2n0ahanlnmk1.png klz9ej28mp9ifznz.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia Małgosia cudna 😍

kamciaelcia lubi tę wiadomość

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak szło odsmoczkowania? Macie jakieś rady? Obciąć smoczka? Kicie kocie papa smoczku mamy ale chyba nie zdziała u nas cudów. Na noc smok musi być i koniec :/

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cola
    to na pewno nie wina smoczka-opózniona mowa
    znam czterolatki ze smoczkiem a nawijaja jak głupie(u Piotrusia np w grupie)
    \mysle ze trzeba isc za ciosem
    Piotrus po małej rozmowie smoczka nie dostal
    Patryk nie tolerował z dziurka a mi sie urwał przy powiekszeniu dziurki
    inne dzieci gubia np z okna (robia papa smoczkowi) innym kradnie piesek (u nas w sumie wstretna myszka dziurke zrobiła)

Cola87 lubi tę wiadomość

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my po bilansie
    13,1 kg, 89 cm
    dłuzsza rozmowa o opóźnionej mowie ale ze skierowaniami nie wyszlismy ;)
    bosze
    on był taaaaki grzeczny
    bez drzemki (tzn teraz spi)
    wpadłam na pomysł ze skoro przychodnia i przedszkole blisko siebie, to Piotrusia odbiore i juz jestesmy w domku
    Piotrek jest w grupie z szesciolatkami i nie spi-pada mi czesto o 17-18

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Wowka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegnę za Wami. Też coś mnie forum wylogowało i zapomniało mojego hasła.

Cola, myślę, że dziewczyny wyczerpały temat i mam podobne zdanie, jak one. Przykro czytać, że pani doktor podkopała Twoją pewność siebie. Na pewno nie ma powodu do strachu, idźcie na kontrolę dla swojego spokoju.

White, nie ma głupich pytań 😉 Jano po długim nazywaniu Skrzatem, powoli wyrasta już z wieku Skrzaciego, ale do Jana jeszcze nie dorósł 😉 mówimy do niego Jano, Janek, Januś, ale nigdy np Jasiek 😁 teraz te zdrobnienia pasują, ale imię jest na tyle uniwersalne, że do każdego wieku da się coś dopasować 😊 generalnie, teraz jesteśmy już zadowoleni, żadne inne imię nie pasuje mi do Młodego 😊 rozterki znam, ale tak jak u Ciebie, nie było chemii do żadnego innego imienia. Teraz dobrze jest, jak jest 😊

Nie mamy za to imienia dla córki 😂

Kamcia, ale Małgosia szybko rośnie. Nie mogę się nadziwić. Niedługo przegoni Patryka 😂

Majowa, jak tam Wasza walka z odpieluchowaniem?

U nas, zgodnie z zasadą 7 dni, Jano odpieluchowany na dzień. Pieluchę zakładam na noc i na drzemkę. W domu mamy dużą skuteczność, na podwórku mniejszą. Zazwyczaj nie mówi, że będzie robił, ale gna ile sił do nocnika. Poszło nam dosyć nieźle, Jano wiedział co do czego i oczywiście imponuje mu, że tak jak tata nosi majtki 😁

Ze smieszniejszych historii, ostatnio bawił się u siebie w pokoju, a nocnik był w salonie. Nie chciało mu się iść, więc nasikał do pudełka i oddał mi 😂 kombinował też z podstawieniem sobie kubeczka pod siusiaka. Wesoło jest 😃

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 czerwca 2020, 14:55

kamciaelcia, kattalinna, White Innocent, Cola87, pawojoszka, Katy, Mała Matylda lubią tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cola u nas odsmoczkowanie przeszlo gładko i bez problemów, ale: zaczelismy mu dawac tylko do drzemek i na noc jak miał kilka miesięcy. Na dzien był chowany, nie widział, nie wołał. Mniej wiecej po ukonczeniu 1,5 roku zaczał przegryzac smoczki, co mu dałam nowego to nie ssał tylko przegryzał. Mimo wszystko dawałam mu takie z dziurą mając nadzieję, ze sam porzuci. I faktycznie, jakos w styczniu, przegryzł ostatniego smoczka, ktorego lubił, został mi tylko jakis bubel, wołał smoczka, dałam mu tego bubla a ten sie wsciekł i pierdzielnął nim przez cały pokoj. I wtedy powiedziałam, że w takim razie nie bedzie innego smoczka. Powiedział ok. I potem moze zapytal z 5 razy o niego, jak mowilam ze przeciez wywalił i nie ma, to ok, zadnych placzy czy awantur.

Cola87, kattalinna lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka jakie imiona wchodzą w grę? :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • olciabos Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ze smoczkiem podobnir, najpierw tylko na drzemke i noc. Potem w zlobku zabraly na drzemki, i ja na weekend zabralam na noc. Historie opow taka jak w kici koci, i jeszcze dodałam ze przyszła wrozka zabrala dydka do maluchow i w zamian cos Zosi zostawi.. Kupilam jej naklejki od wrozki.. Jedna noc sie obudzila.. Ale powtarzałam ta historie jeszcze wiele razy..
    Nawrt teraz jak bawi sie lalkami to zabiera dyda lalce i mowi ze idzie do maluchow.
    U nas z historii odpieluchowania.. To mowie do Zosi chodz zrobisz siku, a oba nabrala wody w usta, naplula do nocnika i mowi zrobilam 😂😂 siku nie wolq, ale kiefy ja posadze na nocnik to robi.. Wiec jesr postep ☺️

Cola87, kattalinna, Wowka, kamciaelcia, Mała Matylda lubią tę wiadomość

3i49roeqvtlfpy4s.png
    Mala gwiazka 02/2019 *
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w dzień smoka juz nie ma, tylko na drzemkę w żłobku i na noc. Chyba zrobię też dziurkę i zobaczę co będzie. Ale to na urlopie 😂 Olciabos ta Zosia Twoja to niezła jest, chciała mama siku w nocniku to ma 😂

• Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i umówiłam się z naszą była ciocia żłobkowa która jest teraz logopeda że przyjdzie do nas w poniedzialek. Ale mówiła mi przez tel żebym się nie martwiłam, z jak pokazuje paluszkiem i coś po trochu zaczyna to jest na dobrej drodze i mówić na pewno będzie ;)

kattalinna lubi tę wiadomość

• kattalinna Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciabos, numerantka z Zosi 😂😂😂

Cola, tak pomyślałam, że może z tą ciocią byłoby dobrze się skontaktować. Fajnie, że się umówilyscie. No i dobrze, że potwierdziła Ci nasze słowa 😉 na tym etapie ważna jest komunikacja, na słowa przyjdzie czas.

age.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko na dobrej drodze, Ula biega na nocnik cały dzień, wygląda że załapała że siku robić ma do nocnika ale ma kłopot z zrozumieniem jak to zrobić bo wygląda to tak jak z zaparciem leci i wola siku a nie robi, aczkolwiek dziś już siku było w nocnik cały dzień. Ula biega w sukience bez majtek. Nocnik nosimy ze sobą wszędzie na podwórku też.

kamciaelcia lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgosia rośnie w oczach

cf409fc7e7.png
  • Cola87 Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pawajoszka fajnie że Ula tak fajnie łapie o co chodzi z tym nocnikiem. Adaś dziś chwilkę na nocniku posiedział przed kąpielą ale siku było dopiero w wannie 🤭

pawojoszka lubi tę wiadomość

• Wowka Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, jak na razie propozycje jakie padły to Anna, Elżbieta i Aniela.

Jest kilka kryteriów doboru. Musi być "normalne", raczej krótkie i nie kończyć się na "ja" albo "ia", bo nie pasuje do nazwiska. Czyli np Julia, Emilia i Alicja odpadają.

Nie jest łatwo wybrać imię dla dziecka. Dopiero przy wyborze widać ilu osób nie lubimy 😂

kattalinna lubi tę wiadomość

Julia ❤
    3ffafe9500.png
    Jano ❤
    c2513a0522.png
  • kattalinna Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wowka, lubię te typy 😉

age.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wowka
    ładne typy ;)
    Anielke sama chciałam ale z czasem obrzydło
    Anna była brana pod uwage...ale juz duzo tych aN
    Elzbieta...ładnie Elka
    ale ja nienawidziłam jako dziecko swojego drugiego imienia XD

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 2852 2853 2854 2855 2856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ