X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszcie się, że macie takie malutkie brzuszki ;) prędzej czy później i tak wyskoczą. A ja już mam problemy typu zawiązywanie butów, depilacja...
    A na wadze mam +6 kg

klz9piqvvra11kd2.png

• malwka08 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka śliczny brzuszek, w moim przypadku to raczej wygląda jakbym ostro przytyła :)

Myślę, że piję dużo, niekiedy nawet 3 litry wody plus inne herbatki.

Ale dzisiaj byłam u endokrynologa i położnej, to tak jakby dały mi do zrozumienia, że mam się leczyć, ale na hipochondrię. :D

Hoope tak wczoraj to wujek Google strzelił mi w łeb. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2017, 13:37

kattalinna lubi tę wiadomość

atdc4z17e9js2z0r.png
    29 tc - 1450
    3i49df9h803scrtm.png
    25 tc - 828 g, 31 tc - 1400 g, 35 tc - 2600 g, 39 tc - 3300 g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    W 15w+5 długość kosci udowej wynosiła 1,95cm czyli 15w6d
    Po dziesięciu dniach (17W1d) kość wychodziła również na 15w6d
    Usg było robione u innych lekarzy, po 10dniach z konieczności ale teraz się martwię ze wszystko rośnie tylko nie kość udowa.
    Lekarz który robił to drugie usg stwierdził ze może być takie opóźnienie ale nie wiedział ze nic nie urosło:(

• Annqa Ekspertka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I właśnie po co tak martwić się tymi wymiarami. Jak mi mój dr robi usg to wszystko pokazuje ale za każdym razem nie robi pomiarów, sprawdza ogólnie czy wszystko okej i tyle.

17 maj godz 3:00, Ula 3150g i 53 cm
  • J.S Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki :)

Katka jak mozesz dopisz, ze syn bedzie, dzieki :)

Katka. lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dominigue to może być błąd pomiaru. Nic więcej. Jeśli kość jest w normie, to póki co, nie ma powodu do niepokoju. Moja najstarsza córka ciągle na usg miała za krótką kość udową. Urodziła się mając jedyne 48 cm przy 3500 wagi i po prostu jest sporo niższa ode mnie (po teściowej).

Kattalinna ja mam to legendarne uczucie gorąca. Jestem mega zmarźluchem, śpię przykryta po brodę a teraz z doopą na wierzchu, bez kołdry, z zakręconym kaloryferem i otwartym oknem w kuchni. Kurtkę też mam rozpiętą.

J.S jednak fiflak. No cóż, trzeba będzie zrobić jeszcze dziewuszkę :D

Katka, duży to on dopiero będzie :P Ale zawartość bezcenna!

Malwka zapiszę Cię na terapię do psychiatry, już nas sporo tam jest :P

Pooglądałam sobie wózki retro i klasyczne, kosze mojżesza, łóżeczka turystyczne, foteliki samochodowe, nasyciłam oko i mam spokój :P

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej ho!

W nocy był u nas Mikołaj ;-) dzieciaki zachwycone :D uwielbiam tę ich radość!

Malwka jak masz się schizować to idź zrób badanie ;-) będziesz spokojniejsza ;-) A zastrzyki z heparyny to naprawdę nic strasznego, chyba nawet parę dziewczyn na forum je robi.

Dominique na tych usg wychodzi raptem tydzień różnicy, to nie jest bardzo dużo. myślę, że jakby były 3 tyg opóźnienia to wato byłoby konultować. Poza tym badanie robiło dwóch różncyh lekarzy, być moze na dwóch róznych sprzetach - najlepiej jak kolejne badanie będzie u jednego z tych dwóch lekarzy - wtedy lekarz będzie miał odniesienie to swoich poprzednich pomiarów i będzie mógł je porównywać. Wystarczy że jeden lekarz w innym miejscu zaznaczy początek kości i od razu różnica w pomiarach.

J.S. mam nadzieję, że nie czujesz się zawiedziona, że jednak nie dziewczynka... Cieszę się, ze wsyzstko dobrze.

U mnie brzuch widoczny, dziś Pani w Biedornce ( !!!!) przy kasie "opierdzieliła" mnie, ze stoję w kolejce zamiast podejść od razu do niej, bo ona z daleka to nie zawsze zauważy, ale jak byłam bliżej to już widziała, że ciężarna :-) Mowiła, zeby korzystać ze swoich praw, bo jej mamy i nalezy nam się pierwszeństwo. Bardzo mi się zrobiło, ie powiem, no, poza tym że nakrzyczała że takie duże zakupy robię ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2017, 14:06

Jagna <3 15.04.2018
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Wam za odpowiedzi:)
    Mam nadzieje ze tak właśnie będzie :)
    Kolejna wizyta 15.12

• Hoope Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marysia na mnie się na razie tylko gapią jakbym schowała pół sklepu pod kurtką ;)

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    heh Hoope miałam juz też "rozmowy" z obcymi: oooo a które to dziecko, pierwsze? Nie trzecie. Ooooo to 500plus będzie :D :D heh tak wyglądam w oczach innych :D

Jagna <3 15.04.2018
  • J.S Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope, kiedys na pewno sie postaramy, ale najpierw musze jedno urodzic, zobaczymy jak mi pojdzie haha :D

MysiaMarysia, nieee, skad, bardzo sie cieszymy, to dopiero pierwsze takze bez roznicy, najwazniejsze zeby bylo zdrowe. Powiek ci, ze w szoku jestem, ze w biedronce kasjerka tak sie zachowala - to mile

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katka, sliczny brzuszek ;) Mamy termin na ten sam dzien, a ja wygladam przy Tobie jakbym w ciazy nie byla tylko miala wzdecia :D No, ale ja jednego dzidziusia tam chowam :p

Mnie to pewnie nikt w kolejce nie przepusci przez cala ciaze bo w kurtce nie wygladam jakbym byla w ciazy :p po za tym mlodo wygladam wiec coz..

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • patryka Przyjaciółka

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie się was czyta :) moj brzuch juz trochę widoczny ale bardziej dla bliskich. Dla reszty pewnie wyglądam jakbym miała wzdęcia lub przytyla po ślubie ;) a wiecie że wczoraj byłam u ginekologa po skierowanie na badania i byłam tak przejęta tym że zgodził sie mi zrobić usg (to nie jest mój lek. Prowadzacy) ze zapomniałam o skierowaniu? Także rewelacja, cała ja. Ale no właśnie u ginekologa dostaje malpiego rozumu. Najpierw wchodzę wrecz roztrzesiona z tysiacem pytań a potem po usg i usłyszeniu że z dzieckiem wszystko gra... Mam napływ euforii w gabinecie. Moj lekarz juz zwrócił mi uwagę żebym sie troche uspokoila i zluzowala... Ale ja się pytam:jak :)?? Aha powiedziałam też temu wczoraj ze mam bole z tylu na dole pleców i wrecz klujacy mocny ból podbrzusza (kiedy boli nie mogę sie wyprostować ) i stwierdził ze to macica sie rozciaga dając takie sygnały. Kazał brać nospe forte. Bralabym ale moj prowadzacy zaznaczył że nospa tylko doraźnie i rzadko. I bądź tu człowieku madry.

• Mycha666 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimą ciężko korzystać ze swoich praw, bo wszyscy tacy opatuleni i grubo ubrani. Jak nie widać na pierwszy rzut oka, to ludzie się krzywią. Ja kilka tygodni temu skorzystałam z pierwszeństwa w punkcie pobrań. Ciężko mi wyjść na czczo z dom, więc myślałam, że padnę. Na szczęście na drzwiach jak byk pisze o pierwszeństwie kobiet w ciąży. Do tego machnęłam książeczką ciąży i o dziwo nikt nawet się nie skrzywił.

Kiedyś na zakupach w Lidlu, jak już miałam być obsługiwana przy kasie, kasjerka głośno poprosiła panią w widocznej ciąży, żeby podeszła. Uśmiechnęłam się pod nosem, bo w sumie ja też już byłam w ciąży. No ale nie było widać... A przecież pierwsze 3 miesiące często są bardziej krytyczne niż dalszy etap ciąży. Widziałam, że MamaGinekolog kiedyś rozdawała takie przypinki #jestemwciąży. Ludzie chyba dziwnie by się patrzyli na taką ostentację znając życie.

• kelegena Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka :D
    J.S gratuluję synusia <3

Ja byłam u swojego lekarza, oczywiście moje upośledzenie potwierdziło się jeszcze zanim doktor przyszedł, bo byłam o 10:30, a on nie przyjmuje od 11, tylko od 12 :D Więc sobie posiedziałam godzinkę, dobrze z męzem, bo bym tam padła :) A położne się ze mnie śmiały, że chciałam być pierwsza, no to jestem... ehhh

Na wizycie doktor mnie badał na fotelu, powiedział, że wszystko pięknie i dobrze. Pytałam o szyjkę, o dlugość. Wszystko pięknie i dobrze. Nie dowiedziałam się ile mam tej szyjki, co mnie zasmuciło. Mimo, że zapytałam konkretnie. W takim razie muszę wierzyć, że wszystko pięknie i dobrze.
    Skurcze są normalne - tak twierdzi przynajmniej lekarz. Mam brac nospe doraznie. A na ból kręgosłupa, które męczy mnie bardzo powiedział, że pyralgina i cwiczenia. Nic wiecej.

22 mam prywatne połówkowe, a 27 na NFZ.

Ale co dziwne, biorę euthyrox 37,5 i mam TSH 2,93, a jak brałam niższa dawkę miałam 2,3. Nie ogarniam, zapisałam się dzisiaj do innej endokrynolog na NFZ, zobaczymy co powie. Pamietacie tą poprzednia co się na mnie wydarła? :D Do tamtej nie pojde :D Ta też nie ma opinii dobrych, ale pojde - najwyzej skończy sie jak zwykle czyli prywatnie...

Fatalita lubi tę wiadomość

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope zazdroszczę tego uczucia gorąca. Jestem niesamowitym zmarzlakiem. Kilka razy mówiono mi już, ze po urodzeniu dziecka się to zmieni i tego się trzymam. Póki co na początku ciąży miałam taki tydzień, kiedy było mi wyjątkowo ciepło, ale niestety to minęło. A ja już mam dosyć zimnych stóp...

U mnie ciążę ewidentnie widać, zwłaszcza w ostatnich dniach mi się brzuch powiększył.

A jak tam dziewczyny z Waszymi mężami/partnerami? Czy też mają zachcianki tak jak Wy? Mój namiętnie zaczął wsuwać słodkie. Najlepsze jest to, że ja opycham się ogórkami konserwowymi, a on czekoladą. Śmieję się, że będzie parka - ja urodzę chłopaka, a on dziewczynkę.

• Katka. Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a za rok z moimi córeczkami będziemy bawić się prezentami od mikołaja <3 <3 mmm rozmarzyłam się

Fatalita, Hoope lubią tę wiadomość

klz9piqvvra11kd2.png

• kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kelegena
    tsh rośnie w ciązy i to normalne, zwiększa sie zapotrzebowanie na hormony
    nawet normy są inne dla poszczególnych trymestrów tzn wyższa dla 3.niż dla 1. i stąd często dawka leku jest podnoszona

tak samo niby z insuliną...
    ale ja np dzis znowu zmniejsze dawkę insuliny :) euthyrox od początku 25 (ostatnio tsh wyniosło 1,08)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kelegena Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamciaelcia nie wiedziałam. Ale chyba będą mi musieli zwiększyć, bo to prawie TSH równe 3, to chyba za duzo nie?

Zuzanka już z nami <3
    qdkkdf9hhm361lr2.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niby teraz norma do 3 ale ogólnie najlepsze tsh to okolice 1
    nie ma co od razu panikować
    dzidzia też ma już swoją tarczycę, więc sama tez jako tako zaopatruje się w hormony

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
‹‹ 371 372 373 374 375 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ