WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majowe mamy 2018
Odpowiedz

Majowe mamy 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Połowa dokładnie dzisiaj wg obliczeń lekarza i wg belly, suwaczek szwankuje, może dopiero jutro się przestawi :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zmieniłam suwaczek, żeby nie było wątpliwości :) niech liczy tak jak ma być :D

• Hoope Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki :) Jak tam przed sylwestrem, alkohol kupiony? Będzie ostra zabawa? Błecheche :P

Do dziewczyn z bólami brzuszka, jeśli odpoczynek, magnez, nospa i noc nie pomagają, decyzja jest jedna i jest nią IP. Zawsze, chyba, że akurat jest termin porodu ;) Bo to już niekoniecznie jest taka uroda. Ja mam tą urodę ale rano brzuch jest miękki jak cycuszki po okresie ;)

ZAWSZE LEPIEJ IŚĆ DO LEKARZA O DWA RAZY ZA DUŻO NIŻ RAZ ZA MAŁO.

Mam dzisiaj trochę fioła, bo postanowiłam kupić jakieś pierwsze wdzianko dla Fiflaka Rozalii i jestem podekscytowana. Za godzinę jadę. Tralalala XD

Inhalator jaki mam to microlife. Wszyscy znają markę, słyną z termometrów. Ma w zestawie nakładkę dla dzieci, dorosłych, przez nos i przez usta. Nie polecam przez usta bo może wywołać grzybicę i afty w buzi (o ile podajemy leki a nie samą sól). Chodzi jak traktor (ale nie wiem jak chodzą inne) natomiast jest niezawodny (mam 4-5 lat), nie ma problemu z częściami wymiennymi (sprawdziłam ale nie korzystałam) i ma dobrą cenę do jakości. Polecam z czystym sumieniem. Młoda instaluje się intensywnie od dawna, więc zwierzaki nie są potrzebne. Potrzebna jest w tym czasie bajka ;)

Wy się Tak licytujcie o połowę ciąży a ja jutro zaczynam 24 tydzień. TEN 24, od którego ratuje się dzieci. Gdybym była normalna, poczułabym pewnego rodzaju ulgę, ale nie jestem :P Ale czuję się serio w ciąży. Mogę pokazać brzuch jak pistolet, przyłożyć do skroni w recepcji i dostać wszystko bez kolejki :P

Kamcia dlaczego nie korzystasz z ustawy i nie domagasz się endo na nfz w przeciągu tygodnia? Dostałam ten termin w paskudnie obłożonym szpitalu przez całe województwo. Można. Wiesz, że specjaliści są do tego przygotowani i mają awaryjne terminy? Ja mam tsh z wczoraj 1,24, ale ja biorę letrox 75 i w weekend 100 startując z tsh ponad 5. Sama nie zwiększaj leku, możesz się wrzucić w nadczynność niechcący.

Majowa, nie oszukuj :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 13:00

❤ Bartuś już z nami :D 15.04.18 ❤
    Wrzaskun I Wielki Książę Moczu i Mleka

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie połowa już :) będą mnie planowo ciąć 38+:)

Ja mam inhalator kupiony w lidlu w 2014 r i jestem zadowolona. Ale przez 3 lata to u technologia poszła do przodu :)

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope
    Bo endo kazała mi przyjść w lutym
    To ta co kazała zmniejszyc dawkę(i nie zmniejszylam) i sobie kontrolowac

Poza tym moje tsh jest oficjalnie w normie
    Czekam jeszcze na ft4

Po tym napiszę do endo-gin prywatnej(przyjeżdża w nasze okolice z polnej w poznaniu). Mam nadzieję że odp

Wiem też że teoretycznie wraz z wiekiem ciąży tsh rośnie. To normalne. Jednak moja waga nie rośnie więc pewnie poziom euthyroxu się utrzymuje ciągle na 25

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 13:05

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Hoope Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nooo to czekaj do lutego ;) Mi endo każe robić krew dzień przed wizytą, dlaczego robisz z dużym wyprzedzeniem? Czy nie jest tak, że masz skontaktować się z nią wcześniej, jeśli wyniki się posypią?

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hoope
    Sama kontroluje dla siebie
    Jakby dla tej endo prywatnej(bo jednak piszę zawsze do niej)
    Bo najpierw nie zmniejszyłam dawki leku i kontrolowalam. Szlo w górę a nie w dół.
    A teraz z myślą o tym że jestem na półmetku i czy nie wyszło poza normę. Wychodzi badanie jakoś co 4tyg

A taki wynik miałam w ciąży z synem na tym etapie ale bez leków

Taka prawda że gdyby tsh urosło ponad normę to już bym miała wizytę i nie czekała do lutego...jednak nie zrobie afery przy 2 bo też nie dostosowalam się do zaleceń z poprzedniej wizyty

Stała się też dziwna sytuacja z insulina. Brałam 6j. a teraz tylko 2j.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 13:33

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Mycha666 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za informacje odnośnie inhalatora. Jakby któraś jeszcze chciała coś dodać (czym się kierować przy wyborze), to będę wdzięczna. Przypomniał mi się mój inhalator sprzed 20 lat :) taki prosty, z pompką. Kurcze, to były czasy.

Hoope, właśnie wczoraj chodziło mi po głowie, żeby sprawdzić, ile miał najmniejszy uratowany wcześniak i ogólnie, od którego tygodnia jest szansa na przeżycie. Wiem, głupie myśli mnie nachodzą, ale chyba dopóki nie dostanę porządnego kopniaka od małego, to będę się martwić na zapas. Zwłaszcza, że na połówkowym USG lekarz z NFZ mało co mówił, więc za pół miesiąca pójdziemy prywatnie do konkretniejszego lekarza.

A ja dziś kupiłam w promocji Rossmanna płyn do kąpieli Hipp i chusteczki WaterWipes. Siedziałam wczoraj cały dzień przy Internecie i szukałam odpowiedzi na pytanie "Emolient czy zwykły płyn do kąpieli".

Jeśli któraś z Was nie zna, to polecam blogi "srokao" i "piggypegblog". Sporo tam o składzie kosmetyków. Dodatkowo zaglądam też na "mamygadzety".

• Hoope Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamcia to spoko, ja bym nic nie zmieniała. Chyba, że możesz poprawić wchłanianie bo zaniedbujesz. Ale tego nie wiem ;)

Mycha sprawdzałam, co ja nie sprawdzałam... Niestety nie ma reguły. Ważny jest nie tylko wiek dziecka ale i waga oraz powód przedwczesnego porodu. Cieszy mnie to, że przez wszystkich medyków od 23-24 tc jest się traktowaną bardzo serio i bardzo w ciąży. A to już dużo.

W kwestii kosmetyków, czytam skład, tak jak przy jedzeniu. Im mniej, tym lepiej.

dqpr9vvjvyn8nf6w.png
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hoope
    a co masz na myśli z tym wchanianiem?
    bo w sumie nic sie nie zmieniło, ale może o czym innym myslimy?

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • MysiaMarysia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fermina jakieś wieści?

Kattalina w kwestii pierwszeństwa to bym zrobiła tak, ze ta co była pierwsza wchodzi pierwsza. Takei pierwszeństwo dla tych z pierwszeństwem ;-) No chyba, ze by przyszła laska, ze skurczami i podejrzeniem że zaczęła się akcja to bym puściła.

Majowamamusia powiem Ci tak, przy chorobie dziecka to na ten odkurzacz na wierzchu uwagi nie zwracam, a i łatwiej jest od razu przelecieć szybko mieszkanie ;-) Bardzeij wkurzają mie sterty leków na wierzchu i tony chusteczek, ale tez rozumiem Twój punkt widzenia :)

Hoope, ja jestem ze szkoły, że 24 tydzień to skończony tydzień, jeśli mówimy więc o ratowaniu od 24 tyg, to według mnie chodzi o skończony. ( oczyiwstym jednak jest, że jak będziesz w ciazy 23t6d to nikt nie powie, nie ratujemy bo nie ma 24.... ) Tak samo jak urodzisz dziecko 36t3d to będziesz miała wcześniaka urodzonego w wieku 36 tygodni i tak Ci wpiszą w książeczkę. JAk urodzisz 37t1d masz dziecko o czasie, donoszone.

lece do szpitala, pa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2017, 14:10

Jagna <3 15.04.2018
  • kamciaelcia Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odkurzacz miałam ponad pół roku na wierzchu w pokoju Piotrusia :D najpierw do katarka, potem jako uspokajacz :) rola szumisia sie skończya, suszarka straszyła, aplikacje absolutnie nie działały, a odkurzacz pół roku sprawiał, ze dziecko w mg sie uspokajało :D
    teraz się mały boi odkurzacza

klz9ej28tijlen3y.png
    qb3canliacwxsitv.png
    qb3c3e5e7p2phfgk.png[
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już jestem po. Wieści dobre, szyjka długa, już 53 mm (Mały się bunkruje, ewidentnie), lekarz sprawdził tylko jeszcze czynność serduszka i powiedział że zagrożenia żadnego nie widzi i mam ewentualnie wziąć Nospe, jak będzie źle. Uspokoiłam się, o szyjkę się właśnie martwiłam a nic jej nie jest, więc jest dobrze. :) Cieszę się że byłam, zwłaszcza że wizyta była ekspresowa, jak nie w Polsce. ;)
    Dziękuję za troskę! :) J.S. Teraz trzymam kciuki za Ciebie!

Katka., Kropka88, kamciaelcia, J.S, Mycha666, malwka08, Sela, Mała Matylda, XKamaCX, kattalinna lubią tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    2025 -👶

age.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tematu sylwestra to spędzamy go w domu. Ja oczywiście przy Piccolo :)

klz9piqvvra11kd2.png

• J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fermina, super! Dobrze, ze wszystko w porzadku.

A ja zamowilam sobie wino bezalkoholowe z jakiejs strony internetowej, ogolnie caly zestaw byl dla ciezarnych, zaszalalam, a co :D

Fermina lubi tę wiadomość

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja na moją gromadę to z pół skrzynki tego pikolo będę potrzebować zwłaszcza że Wojtuś wybitnie lubi alkohol już w ciąży jak z nim byłam to taka miałam chcice na piwo że szok i tak mu zostało trzeba dziada pilnować na rodzinnych imprezach

cf409fc7e7.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Femina dobrze że nic złego się nie dzieje. Co do pierwszeństwa to przypominają mi się czasy komuny i kolejki bez kolejki i myślę że tak powinno być jeśli jestem sama to wchodzę ale jak jest więcej osób uprzywilejowanych to obowiązuje kolejka bez kolejki
    Ps. Tak jestem bardzo stara skoro pamiętam te czasy

Fermina lubi tę wiadomość

cf409fc7e7.png
  • Katka. Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    J.S wrote:
    Fermina, super! Dobrze, ze wszystko w porzadku.

A ja zamowilam sobie wino bezalkoholowe z jakiejs strony internetowej, ogolnie caly zestaw byl dla ciezarnych, zaszalalam, a co :D
    podaj adres ;) też może bym sobie coś pozamawiała ;D

klz9piqvvra11kd2.png

• J.S Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    www.bezalkoholowe.com

Tylko musisz czytac czy na pewno jest 0,0% bo czasami jest tam mniej niz 0,5% a ja wolalam jednak zeby bylo calkowite 0%. Niestety nie dojdzie ci na sylwestra :(

<3
    mhsvqps6hiiqioin.png
  • pawojoszka Autorytet

Wysłany: 29 grudnia 2017, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz spróbować w Lidlu czasem można kupić winko bezalkoholowe osobiście nie sprawdzałam ale koleżanka jak była w ciąży to kupowała bo ona wina bardzo lubiła pić i jej się w ciąży tesknilo

cf409fc7e7.png
‹‹ 433 434 435 436 437 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ