X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Po 3h marudzenia i płaczu w momentach kiedy wypadł jej z buzi smoczek, kąpieli i trzykrotnym przystawianiu do piersi - zasnęła. Jakiś horror. Powożnie już myślę o nadmiernym napięciu mięśniowym.

No to nie myśl, tylko to sprawdź. Możesz iść do pediatry od razu, da skierowanie na rehabilitację. To może być powód, zwłaszcza, jeśli piszesz, że Zosia Ci tak sztywnieje. My jeszcze najpierw mamy konsultację z ortopedą (tak w przychodni na Szajnochy robią, że pomimo skierowania od pediatry dziecko ma jeszcze wizytę u ortopedy), no, ale ja widzę, że przy podnoszeniu Artur tej głowy nie przywodzi do przodu, tylko zostaje mu z tyłu, a z kolei jak trzymam go prosto, to głowę mocno odchyla do tyłu, tak samo w leżeniu na brzuchu, więc na pewno skierują go na rehabilitację. I bardzo dobrze, wszystko będzie dopilnowane :).

Artur jak nie śpi, to nie płacze, o ile nic mu nie jest, ma czas aktywności, leży spokojnie w łóżeczku, patrzy na zabawki, przebiera nogami, zaczyna marudzić, jak mu się nudzi. Zmiana otoczenia i kolejnych 20 minut jest spokojny. Np. dzisiaj - leżał w łóżku jakiś czas, zrobiło się nudno, wzięłam go do siebie na kolana i odpaliłam mu Nursery Rhymes z Youtube. Pooglądał z pół godziny, znowu się zaczął niecierpliwić, zrobił kupę. Zmieniłam pampersa i znów wylądował w łóżeczku, nadal spokojny i z powrotem się bawi.

Jeżeli maluch gdy nie spi to tylko płacze, trzeba poszukać powodu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2014, 14:54

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea wrote:
    Ok, wasze maluchy nie spia, ale placza przy tym ciagle? Zoske ciezko nawet ubrac, bo sztywnieje, rece i nogi sztywne, dlonie zacisniete w piesci
    U nas jest tak samo... Jeśli uda mi się go uspokoić to na 15 min. Nawet na rękach jak go noszę to płacze i sztywnieje.
    Pytałam pediatre to mnie olala że tak powiem. Teraz jak będę na szczepieniu to zażądam skierowania do neurologa i pójdę to sprawdzić.

Galanea, Limerikowo lubią tę wiadomość

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli ktoś jest z Warszawy i ma problem z uzyskaniem od swojego lekarza skierowania na cokolwiek, to mam na Bielanach starszą panią doktor na NFZ, która bez najmniejszych problemów daje skierowania, jest arcysympatyczna i taka, no... pocieszna :). Ja przynajmniej nie miałam do tej pory żadnych problemów z nią.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2014, 14:58

NataliaK, Limerikowo lubią tę wiadomość

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    A jak dlugo czekałas na na tą rehabilitację na nfz?
    Bo ja dzwoniłam już do dwóch i prawie 2 m-ce czas oczekiwania :/

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Franek śpi w dzień, ma 2-3 drzemki po max 30 minut i 1-2 spania takie po 1,5 h-2,5 h.
    Ciekawe co z tym napięciem, podobno w tym wieku dzieci nie mają jeszcze nadmiernego,podobno można mówić o tym dopiero koło 3 miesiąca, ALE! lepiej iść i sprawdzić, ja sama jeszcze raz pójde i mają go ogarnąć, bo czasami robi takie łuki, że masakra.
    Galanea Franek płacze jak mu się nudzi albo coś mu jest, ogólnie muszę go ciągle zabawiać, dziś leżał (naprawdę wyjątkowo) 25 minut sam i szarpał reklamówki co ewidetnie sprawiało mu radość bo się śmiał, a tak co góra 15 minut poleży i mu się nudzi. Zabawowy chłopak. Spróbuj Zosi pokazywać ciągle nowe rzeczy, ja czasami chodzę po kuchni z tłuczkiem i stukam w rzeczy bo dzwięki go interesują... hahahahah świetny sposób na zabawę!:D

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Niesforna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Jeżeli ktoś jest z Warszawy i ma problem z uzyskaniem od swojego lekarza skierowania na cokolwiek, to mam na Bielanach starszą panią doktor na NFZ, która bez najmniejszych problemów daje skierowania, jest arcysympatyczna i taka, no... pocieszna :). Ja przynajmniej nie miałam do tej pory żadnych problemów z nią.
    To ja poproszę o kontakt :-)
    Wysyłam zaproszenie :-)

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesforna wrote:
    A jak dlugo czekałas na na tą rehabilitację na nfz?
    Bo ja dzwoniłam już do dwóch i prawie 2 m-ce czas oczekiwania :/

Kochana, ja go na rehabilitację jeszcze nie zapisywałam, dopiero w poniedziałek mam dzwonić na Szajnochy, bo ktoś tam był do tej pory na urlopie i będę się najpierw umawiać z ortopedą, wtedy dam znać jak to wygląda z terminami.Ale neurologa ogarnęłam na 29 lipca na NFZ w poradni na Dzielnej.Ze skierowaniem oczywiście.

• Galanea Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie rację, trzeba to sprawdzić. W pon dzwonię do pediatry umówić się na wizytę. Na początku byłymproblemy brzuszkowe, teraz ewidentnie to nie to, bardziej takie marudnictwo. Zosia jest jeszcze mała, więc im szybciej zadziałam, tym lepiej, zwłaszcza jeśli długie terminy są na rehabilitację, a jak będzie trzeba to się prywatnie poszuka. Swoją drogą ciekawe jakie są ceny.

uadlpo551f9.png
    txp35oa.png
  • Niesforna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynika wrote:
    Kochana, ja go na rehabilitację jeszcze nie zapisywałam, dopiero w poniedziałek mam dzwonić na Szajnochy, bo ktoś tam był do tej pory na urlopie i będę się najpierw umawiać z ortopedą, wtedy dam znać jak to wygląda z terminami.Ale neurologa ogarnęłam na 29 lipca na NFZ w poradni na Dzielnej.Ze skierowaniem oczywiście.
    To bardzo szybko...
    To ja chyba już będę umawiać się do tego neurologa, a skierowanie zdążę załatwić...

km5shdgeq6lxrwmj.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten termin dostałam umawiając się wczoraj :).Tam są bliskie, bo jak zadzwonisz do jakichś przyszpitalnych to owszem, są na przyszły rok, a na Dzielnej to zdaje się samodzielna poradnia neurologiczna.

Niesforna lubi tę wiadomość

• monaaa Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz Maksiu śpi różnie np. wczoraj zasnął na spacerze o 18 (póki co zasypia jak tylko wyjedziemy) spał do 22. później od 24 do 5 rano. a później od ok 6 do 10. w dzień ma dłuższe przerwy w spaniu, na pewno upał też na to wpływa.

Ja podaję Humanę, zalecił lekarz, że to mleko bardzo zbliżone do mleka matki.
    Jeśli chodzi o butelkę-mamy Dr Brown'a antykolkową, ona ma taką dodatkową rureczkę w środku, ma zapobiegać m.in kolkom.
    Czy Wasze dzieci pijąc z butli, połykają tak łapczywie, mam wrażenie, że mały się przy tym męczy, połyka szybko raz za razem, więc robię mu przerwy.a do odbicia podnosicie po całek porcji, czy też w trakcie?
    Z tej butelki jestem zadowolona (leci powoli), ale tak jak pisałam,jak mały się zaciągnie, to nie ma czasu spokojnie pooddychać. Zastanawiam się czy też tak macie, i czy jest taki smoczek/butelka, z której leciało by jeszcze wolniej.

o której wychodzicie na spacery?ja tych upałów mam serdecznie dość :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 grudnia 2014, 17:53

alexast, Galanea, Nalka, NataliaK, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

81clk9i.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Galanea ogarnij neurologa. Anna przewraca się z brzucha na plecy - tak nie lubi leżeć na brzuchu. My mamy wizytę kontrolną 2 października, bo póki co napięcie nie jest aż tak wysokie, aczkolwiek trochę silniejsze niż u innych dzieci ale nie wymaga rehabilitacji.

Dzisiaj też mieliśmy problem ze spaniem od 13:00 do 16:00 płacz i marudzenie. Jestem pewna, że chodziło o pogodę (leży w samej pieluszce przykryta tylko tetrową pieluchą) i o potówki, które jej się porobiły na plecach i brzuszku. Dobrze, że ten bio krochmal jej pomaga ale wiadomo - to nie zniknie przez noc.

My dzisiaj na spacer nie idziemy. Za gorąco. Wczoraj chodziliśmy cały dzień..

Dziewczyny macie już okres? Bo ja właśnie dostałam wczoraj.

Monaa u nas odbicie w trakcie. Anna zawsze robi sobie przerwę w trakcie jedzenia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2014, 17:05

monaaa, Galanea lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monaa jak Franek je z butli to czasami potrafi z tej lapczywosci wsadzic caly smoczek do buzi. Podkreslam ze pije z nuka a wiec smoczek jest duzy :D generalnie rzecz biorac jak je to staram sie w trakcie go rowniez odbekac ale roznie z tym bywa bo jak odrywam butle to sie wscieka ze PRZECIEZ JESZCZE NIE SKONCZYLEM JESC MAMO!!!i zamiast bekac placze,wiec to zalezy. W taka pogode wychodzimy albo wczesnie rano(ok. 8:00 jade z mezem,on do pracy,ja do sklepu po poranne zakupy)albo wieczorem po meza,dzis wyjatkowo wyszlismy o 15 bo musialam mu kupic biale skarpetki do chrztu,ale poszlo szybko wiec szybko wrocilismy bo ukrop nie z tej ziemi...

Nalka ja nie dostalam okresu i dlugo nie dostane bo od sierpnia startuje z tabletkami anty po ktorych okresu nie bede miec w ogole bo bierze sie ciurkiem caly czas. Ale swoja droga szybko dostalas chyba :)

monaaa, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co za pogodowa masakra, moja mala dzis b b marudna
    na szczesie mam 2 rece extra do pomocy mojej mamy bo trudno byloby ogarnac Karolke mi samej
    tylko na reklach sie uspokaja i na butle i na zmiane pamperka, nei mozna przeciez non stop nosic bo plecy do wymiany nie wspominajac o kosztach kregarza ale trzeba tu
    robie wietrzenie z klatki schodowej
    glowa juz moze bolec caly dzien wentylator i zapuszczam tez klimatyzator, co ochlodze to podbije temp znowu 26, jeszcze w nast tyg tez widze upalnie wg prognozy
    wspolczuje kobitkom teraz na porodowkach
    odliczam dni do powrotu do zimniejszego klimatu na 4 sierpien
    sama ok wytrzymuje ten upal ale z dzieckjiem to juz calkiem inna story

moja tez pije b lapczywie szczegolnie po nocce lub jak uda sie drzemka 3h i po prostu tak ma od poczatku bo ja sama bylam lapczywa na jedzenie w ciazy :--))))

NataliaK, Agusia2312 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nutka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u lekarza jednak dziś, bo Gabryś zrobił dziś 4 kupy(tzn 5, bo właśnie robi kolejną) i jedną akurat "złapałam" w czasie przewijania i była pienista.;/ No ale na szczęscie pani go obejrzała ze wszystkich stron, pobadała, posłuchała i powiedziała, że nie ma innych niepokojących objawów- temperatura w porządku, osłuchowo też, nie jest odwodniony. Dała nam Smectę, Delicol i coś jeszcze nawadniające jakby nie chciał piersi jeść. Jestem już spokojniejsza, mam nadzieję, że przejdzie po tych lekach. Jak jutro dalej będzie dużo luźnych kupek, to mamy przyjechać znów.
    Teraz moje szczęście śpiunia sobie.:)
    Pocieszyła mnie pani, że to nie wygląda jej raczej na pokarmowe, prędzej na jakiegoś wirusa z powietrza, podobno w upały to się często zdarza, że coś sie przypałęta. Na razie jednak mimo wszystko nie jem już kakao, ani żadnych takich rzeczy. Mleczne spróbuję spowrotem, jak ustaną mu te biegunki. Bo szczerze to bez jogurtów to marne moje życie.:) Mam nadzieję, że to nie przez nie.

f2w39n73l8deede4.png
    90zm9tq.png
    Jezu ufam Tobie! Jezu Dziękuję Ci!
  • topa42 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka. Sorki dziewczyny ale trochę Was nie rozumiem z tymi neurologami ? O co chodzi? Może ktoś przybliży mi temat dlaczego swoje dzieci zapisujecie na rehabilitację ? Przypuszczam że pisałyście gdzieś o tym ale sorki nie doczytałam.
    Czytając Was to trochę się zmartwiłam bo mój synek śpi prawie cały czas może przez cały dzień chodzę z nim po domu gdzieś z 2 godziny a tak to robi tylko przerwy na jedzenie i dalej śpi :-( Nie śmieje się ( czasem się uśmiechnie jak do niego mówię ale nie wiem czy to świadomie ?) mata edukacyjna i leżaczek na razie go nie interesuje :-( Największe oczy robi jak chodzę z nim po domu :-) Do tego ładnie trzyma główkę i aż odpycha się rękami, jak leży na brzuchu to bardzo wysoko ją podnosi - to dobrze ? Byliśmy u lekarza, mówiłam Pani doktor żeby to sprawdziła i powiedziała że jest ok, ale tak Was czytam i już sama nie wiem... ?
    Co do kupy to u nas zawsze jest wolniejsza, żółta i z grudkami.

zem3i09keg891u11.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny pytałam jakiś czas temu ale bez odzewu, myjecie w środku buzie swoim dzieciom?

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslalam ze tylko nasze dziecko dzis takie marudne a tu u was tez, niemógł w dzien spac a jak usnał to drzemki pół godzinne , co za pogoda. Dopiero po kąpieli lepiej spi.

My mamy chrzciy 2 sierpnia w restauracji i płacimy 60 zł za osobe bez pieczywa bo teściowa piecze;)

Marcle teraz pije mleko HUMANA bo tamtego organizm nie tolerowal, a było to widac bo robił zielone,smierdzące kupy po nim. Teraz czekamy na normalną kupe, oby była bo znowu bedzie inne mleko.... A od czwartku nosi szeleczki ale widac ze mu nie przeszkadzaja.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2014, 20:30

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia my nie myjemy. Parę razy to zrobiliśmy gazikiem jałowym zanurzonym w przegotowanej wodzie. Nie wiedzieliśmy czy to pleśniawki czy normalny język taki biały. :P Okazało się, że język ok, pleśniawek brak a na nie i tak najlepszy jest mocz maluszka.

Kurcze myślisz, że coś może być nie tak, że tak szybko dostałam okres? Też się zdziwiłam. Moja matka długo nie dostawała okresu jak mnie urodziła. A ja? 5 tygodni i 4 dni po porodzie ledwo skończyłam plamić tymi odchodami i zaraz okres dostałam.

Agusia chrzcicie w moje 23 urodziny. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2014, 20:31

Agusia2312 lubi tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie myjemy w środku buzi;)

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
‹‹ 1429 1430 1431 1432 1433 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ