X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • alexast Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mówię generalnie nie. Ja już kompletuje bajki disney-owskie po niemiecku (sama je oglądałam). Będę małemu puszczała bajkę dziennie, ale dopiero jak będzie miał ponad rok. Mi mówili, że dzieci do roku nie powinno się sadzać przed tv, tak samo jak się nie daję dziecku czekolady zbyt szybko. Wiadomo, każdy robi jak chce.
    Mi się wydaję, że w tym wieku telewizor jest zbędny. Spytajcie swoich lekarzy jak to wygląda z oczkami itd. Sama z ciekawości spytam jak będę w patologii noworodka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 13:57

Limerikowo, eta, weronikabp lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia chcac nie chcac zerka na tv, w pokoju w ktorym z nia przebywam jest telewizor i nie jestem w stanie upilnowac zeby na niego nie patrzyla. Poza tym robie tak jak Natalia- jak musze cos zrobic albo jem sniadabie to sadzam Oliwie na kolana, ona patrzy na tv a ja moge zjesc. Tez jestem wyrodna:-)

Limerikowo, eta, weronikabp, czekajajaca, NataliaK, Judi2014 lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wyrodne kurcze jestescie z ta tv ze ho ho :--)) a w ogien za baby byscie wszystkie poszly

ja zaliczylam pedagogike w koledzu francuza i psychologie m in na uniwerku, ale nie czuje sie przez to madrzejsza i tak dziecko przegada zawsze doroslego z tv czy bez ;-), tylko czekac

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 14:33

eta lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nigdzie nie napisałam że jesteście wyrodnymi matkami!!!!!!!

Limerikowo, eta, NataliaK lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W przedszkolu miałam grupę 2-3 latków, które z rodzicami rozmawiały w języku ojczystym (to było przedszkole międzynarodowe), a z nami po angielsku.Płynnie przechodziły z języka na język, oczywiście w miarę swoich możliwości, ale rozumiały doskonale.Starsze już w ogóle przeskakiwały jak chciały, ale języki im się nie myliły. A przychodziły bez znajomości angielskiego.Nie mogłam się nadziwić, jak trzyletnia Odile z mamą Francuzką rozmawiała po francusku, z ojcem Niemcem po niemiecku, a z nami po angielsku. Także na języki nigdy za wcześnie :).Partnerka mojej siostry jest angielką i mówi do małego w swoim języku.

Limerikowo, czekajajaca lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiadomo ze jak matka mowi po pl do dziecka a ojciec po wlosku i wloski np w szkole non stop plus ang to i 3 jezyki dziecko opanuje
    a teraz chinski jest modny ;--)) cing ciang ciong ;---))))))))))))))))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 14:41

eta, weronikabp lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Dziewczyny nigdzie nie napisałam że jesteście wyrodnymi matkami!!!!!!!
    spokojnie przeciez zartujemy ze my wszystkie wyrodne jestesmy z tego watku to bez wyjatku ;--))))))))))))))))))))))

eta, NataliaK lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie. Mam takie pytanie, czy polecacie bądź właśnie odradzacie kupowanie stojaka do wanienki? Jak wyglądała i wygląda obecnie u Was drogie mamusie kąpiel takiej małej pociechy? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

Limerikowo lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam zwykla wanienke i molestuje meza by zrobil wreszcie! stojak do pasa plus na wanienke, jest to big ulga dla pleckow mamki, a ceny w sklepach koszmarne samych stojakow 60zl plus, na amazonie i ebayu tez wesolo cenowo dryluja kieszen na stojaki

aktualnie stawiamy wanienke-maz glownie na stoliku malym ogrodowym, w Poz kapalam na wysokim biurku i dziadek tachal wanienke z woda a ja mala

chyba najlepszym wyjsciem jest jednak inwestycja w dluga wanienke ze stojakiem w komplecie z allegro jest big wybor

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 15:02

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na razie nie puszczamy jeszcze telewizora ani laptopa. Mam to w planach oczywiście. Trzeba puszczac dzieciom bajki w innych językach, bo szybko chłoną. aaaa Wróć! Raz wzięłam ją na ręce przodem do świata bo nie mogła zasnąć a akurat oglądaliśmy Meridę Waleczną. Dziecko bajki nie oglądało. Przespała idealnie cały seans po czym obudziła się z płaczem domagając sie jedzenia.

Weronika to, że tata i mama szybko łapią języki nie zawsze znaczy, że dziecko też posiądzie tę umiejętność. Jestem niestety na to żywym dowodem. Jestem antyjęzyczna chociaż dużo pracy wkładam w naukę a biologiczni rodzice nie władają tylko jednym językiem. Zrobili błąd, bo nie uczyli mnie wcale i języków zaczęłam się uczyć dopiero od 8 roku życia. Dlatego uważam, że im szybciej zacznie się wprowadzać drugi język tym lepiej.

Kochane i mam problem. :( Jestem zła jak nie wiem. Mam zapalenie gardła i antybiotyki. Koszmar jakiś. Nie mogę karmić swoim pokarmem przez 9 dni. :( Czuję się jakby przejechał po mnie walec.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 15:06

20120810580117.png

26ympwo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka nikt nie mówi ze na pewno bedzie, ale jest na no to ogromna szansa, zwłaszcza ze mówi bardzo duzo jak na swoj wiek, twierdza lekarze bo w stosunku do nich tez jest wygadana. Także ja jestem dobrej mysli a jeśli bedzie antytalentem to do niczego mojego dziecka nie będę zmuszać.

Limerikowo, Nalka lubią tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Witajcie. Mam takie pytanie, czy polecacie bądź właśnie odradzacie kupowanie stojaka do wanienki? Jak wyglądała i wygląda obecnie u Was drogie mamusie kąpiel takiej małej pociechy? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.

My zwykłą wanienkę z Ikei stawiamy na pralce.Wysokość dla nas idealna, na stelaż nie mielibyśmy po prostu miejsca.

Limerikowo, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

• Martynika Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka,9 dni szybko zleci, odciągaj, żeby nie stracić pokarmu i wracaj do karmienia :).Będzie dobrze, nie przeskoczysz tego.

Nalka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja także jestem z wykształcenia pedagogiem. Zamierzam jednak od maleńkości puszczać
    dziecku piosenki w j. angielskim i bajki. Dodatkowo ja mówię do małej po polsku a mąż
    po angielsku. Każdy robi jak uważa i oczywiście nikogo w tej kwestii nie krytykuję.
    Ja znam osobiście dzieci, które uczyły się od maleńkości dwóch języków i w wieku 2-3 lat potrafiły mówić zarówno w języku polskim jak i angielskim.

A tak na marginesie, to nie miałam w zamiarze wywołać tak burzliwej dyskusji :)

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2014, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    My mamy wanienkę ze stelażem i bardzo sobie chwalimy, idealna wysokość dla naszych kręgosłupów ;) wanienka ma korek więc łatwo spuść z niej wodę do wanny to też jest fajna rzecz, żeby nie dźwigać całej wanienki, bo trochę tej wody do niej wchodzi, Pola lubi się kąpać więc nie żałujemy wody :)

• Nalka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie patrzę kto jest pedagogiem a kto nie. Moja matka też jest tyle lat, z dzieciakami sobie radzi a za przeproszeniem spieprzyła mi dzieciństwo przepięknie pomimo wykształcenia pedagogicznego.

Weronika to mam nadzieję, że i u mojej Anny tak będzie, bo lubi wchodzić w dyskusje. I moim zdaniem troszkę pozmuszaj jak napotkasz trochę oporu. Moja matka w ogóle nie umiała obiektywnie ocenić co mi jest potrzebne, co mi się przyda w przyszłości. Teraz muszę wszystko nadrabiać a wystarczyło trochę zainteresowania moją przyszłością ze strony mojej matki.

Czekajajaca, u nas w rodzinie też mamy takie dzieci. Zarówno Olivia jak i Finn biegle władają i językiem polskim i niemieckim. Tylko problemów mają trochę z pisaniem po polsku, bo chodzą do szkoły niemieckiej.

20120810580117.png

26ympwo.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękuję za odpowiedzi i poświęcony temu czas. Serdecznie pozdrawiam :)

mhsvp07w3ex0n696.png
  • kambel Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam ze tak się wtrace w temat :) ale czasami was tu podczytuje ale się nie odzywam :)
    Ja nie mam wyboru i jedni mówią do kaji po ang my po polsku :) teraz zapisałam ja na zajęcia z dziećmi gdzie się śpiewa itp. Często się uśmiecha do pan nauczycielek wiec coś tam rozumie :) dzieci szybciutko zalapuja. Moja siostrzenica przyjechała do uk w wieku 4 lat teraz po 3 latach w szkole zapomina polskich słów :) mimo że tv i w domu rozmawia się po polsku :)
    A jeśli chodzi o tv to ja puszczam kaji bajki ale te co Rozwijają i czegoś uczą. Kiedyś niby patrzyła ale nie patrzyła dopiero od niedawna patrzy co się dzieje gada sobie a czasami aż krzyczy gdy śpiewają piosenki :) oczywiście siedzi w dość dużej odległości od tv bo wystarczy ze mama ma popsuty wzrok :) teraz i tak pokolenie naszych dzieci będą wychowywane na elektronice i mimo że rodzice mają jakiś wpływ na wychowanie tego nie zatrzymamy :) to tak moim skromnym zdaniem :)

Limerikowo, Nalka, weronikabp lubią tę wiadomość

relgio4pk3pt9z4w.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tv wodna mej cory, 3 min zainteresowania to max ;--))
    2dvij41.jpg

Martynika, weronikabp, eta, kambel, Galanea, Nalka lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propo wcześniejszych postów jakie polecacie dziewczyny maty edukacyjne?? ;) Bo jeszcze nie zakupiliśmy ;)

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
‹‹ 1554 1555 1556 1557 1558 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ