MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też nie mówię generalnie nie. Ja już kompletuje bajki disney-owskie po niemiecku (sama je oglądałam). Będę małemu puszczała bajkę dziennie, ale dopiero jak będzie miał ponad rok. Mi mówili, że dzieci do roku nie powinno się sadzać przed tv, tak samo jak się nie daję dziecku czekolady zbyt szybko. Wiadomo, każdy robi jak chce.
Mi się wydaję, że w tym wieku telewizor jest zbędny. Spytajcie swoich lekarzy jak to wygląda z oczkami itd. Sama z ciekawości spytam jak będę w patologii noworodka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 13:57
Limerikowo, eta, weronikabp lubią tę wiadomość
-
Oliwia chcac nie chcac zerka na tv, w pokoju w ktorym z nia przebywam jest telewizor i nie jestem w stanie upilnowac zeby na niego nie patrzyla. Poza tym robie tak jak Natalia- jak musze cos zrobic albo jem sniadabie to sadzam Oliwie na kolana, ona patrzy na tv a ja moge zjesc. Tez jestem wyrodna:-)
Limerikowo, eta, weronikabp, czekajajaca, NataliaK, Judi2014 lubią tę wiadomość
-
wyrodne kurcze jestescie z ta tv ze ho ho :--)) a w ogien za baby byscie wszystkie poszly
ja zaliczylam pedagogike w koledzu francuza i psychologie m in na uniwerku, ale nie czuje sie przez to madrzejsza i tak dziecko przegada zawsze doroslego z tv czy bez, tylko czekac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 14:33
eta lubi tę wiadomość
-
W przedszkolu miałam grupę 2-3 latków, które z rodzicami rozmawiały w języku ojczystym (to było przedszkole międzynarodowe), a z nami po angielsku.Płynnie przechodziły z języka na język, oczywiście w miarę swoich możliwości, ale rozumiały doskonale.Starsze już w ogóle przeskakiwały jak chciały, ale języki im się nie myliły. A przychodziły bez znajomości angielskiego.Nie mogłam się nadziwić, jak trzyletnia Odile z mamą Francuzką rozmawiała po francusku, z ojcem Niemcem po niemiecku, a z nami po angielsku. Także na języki nigdy za wcześnie
.Partnerka mojej siostry jest angielką i mówi do małego w swoim języku.
Limerikowo, czekajajaca lubią tę wiadomość
-
wiadomo ze jak matka mowi po pl do dziecka a ojciec po wlosku i wloski np w szkole non stop plus ang to i 3 jezyki dziecko opanuje
a teraz chinski jest modny ;--)) cing ciang ciong ;---))))))))))))))))Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 14:41
eta, weronikabp lubią tę wiadomość
-
Witajcie. Mam takie pytanie, czy polecacie bądź właśnie odradzacie kupowanie stojaka do wanienki? Jak wyglądała i wygląda obecnie u Was drogie mamusie kąpiel takiej małej pociechy? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
ja mam zwykla wanienke i molestuje meza by zrobil wreszcie! stojak do pasa plus na wanienke, jest to big ulga dla pleckow mamki, a ceny w sklepach koszmarne samych stojakow 60zl plus, na amazonie i ebayu tez wesolo cenowo dryluja kieszen na stojaki
aktualnie stawiamy wanienke-maz glownie na stoliku malym ogrodowym, w Poz kapalam na wysokim biurku i dziadek tachal wanienke z woda a ja mala
chyba najlepszym wyjsciem jest jednak inwestycja w dluga wanienke ze stojakiem w komplecie z allegro jest big wyborWiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 15:02
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
My na razie nie puszczamy jeszcze telewizora ani laptopa. Mam to w planach oczywiście. Trzeba puszczac dzieciom bajki w innych językach, bo szybko chłoną. aaaa Wróć! Raz wzięłam ją na ręce przodem do świata bo nie mogła zasnąć a akurat oglądaliśmy Meridę Waleczną. Dziecko bajki nie oglądało. Przespała idealnie cały seans po czym obudziła się z płaczem domagając sie jedzenia.
Weronika to, że tata i mama szybko łapią języki nie zawsze znaczy, że dziecko też posiądzie tę umiejętność. Jestem niestety na to żywym dowodem. Jestem antyjęzyczna chociaż dużo pracy wkładam w naukę a biologiczni rodzice nie władają tylko jednym językiem. Zrobili błąd, bo nie uczyli mnie wcale i języków zaczęłam się uczyć dopiero od 8 roku życia. Dlatego uważam, że im szybciej zacznie się wprowadzać drugi język tym lepiej.
Kochane i mam problem.Jestem zła jak nie wiem. Mam zapalenie gardła i antybiotyki. Koszmar jakiś. Nie mogę karmić swoim pokarmem przez 9 dni.
Czuję się jakby przejechał po mnie walec.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 15:06
-
nick nieaktualnyNalka nikt nie mówi ze na pewno bedzie, ale jest na no to ogromna szansa, zwłaszcza ze mówi bardzo duzo jak na swoj wiek, twierdza lekarze bo w stosunku do nich tez jest wygadana. Także ja jestem dobrej mysli a jeśli bedzie antytalentem to do niczego mojego dziecka nie będę zmuszać.
Limerikowo, Nalka lubią tę wiadomość
-
Gwiazdeczka27 wrote:Witajcie. Mam takie pytanie, czy polecacie bądź właśnie odradzacie kupowanie stojaka do wanienki? Jak wyglądała i wygląda obecnie u Was drogie mamusie kąpiel takiej małej pociechy? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
My zwykłą wanienkę z Ikei stawiamy na pralce.Wysokość dla nas idealna, na stelaż nie mielibyśmy po prostu miejsca.Limerikowo, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa także jestem z wykształcenia pedagogiem. Zamierzam jednak od maleńkości puszczać
dziecku piosenki w j. angielskim i bajki. Dodatkowo ja mówię do małej po polsku a mąż
po angielsku. Każdy robi jak uważa i oczywiście nikogo w tej kwestii nie krytykuję.
Ja znam osobiście dzieci, które uczyły się od maleńkości dwóch języków i w wieku 2-3 lat potrafiły mówić zarówno w języku polskim jak i angielskim.
A tak na marginesie, to nie miałam w zamiarze wywołać tak burzliwej dyskusjiweronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyGwiazdeczka27 wrote:Witajcie. Mam takie pytanie, czy polecacie bądź właśnie odradzacie kupowanie stojaka do wanienki? Jak wyglądała i wygląda obecnie u Was drogie mamusie kąpiel takiej małej pociechy? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie odpowiedzi.
wanienka ma korek więc łatwo spuść z niej wodę do wanny to też jest fajna rzecz, żeby nie dźwigać całej wanienki, bo trochę tej wody do niej wchodzi, Pola lubi się kąpać więc nie żałujemy wody
-
Ja tam nie patrzę kto jest pedagogiem a kto nie. Moja matka też jest tyle lat, z dzieciakami sobie radzi a za przeproszeniem spieprzyła mi dzieciństwo przepięknie pomimo wykształcenia pedagogicznego.
Weronika to mam nadzieję, że i u mojej Anny tak będzie, bo lubi wchodzić w dyskusje. I moim zdaniem troszkę pozmuszaj jak napotkasz trochę oporu. Moja matka w ogóle nie umiała obiektywnie ocenić co mi jest potrzebne, co mi się przyda w przyszłości. Teraz muszę wszystko nadrabiać a wystarczyło trochę zainteresowania moją przyszłością ze strony mojej matki.
Czekajajaca, u nas w rodzinie też mamy takie dzieci. Zarówno Olivia jak i Finn biegle władają i językiem polskim i niemieckim. Tylko problemów mają trochę z pisaniem po polsku, bo chodzą do szkoły niemieckiej. -
Przepraszam ze tak się wtrace w temat
ale czasami was tu podczytuje ale się nie odzywam
Ja nie mam wyboru i jedni mówią do kaji po ang my po polskuteraz zapisałam ja na zajęcia z dziećmi gdzie się śpiewa itp. Często się uśmiecha do pan nauczycielek wiec coś tam rozumie
dzieci szybciutko zalapuja. Moja siostrzenica przyjechała do uk w wieku 4 lat teraz po 3 latach w szkole zapomina polskich słów
mimo że tv i w domu rozmawia się po polsku
A jeśli chodzi o tv to ja puszczam kaji bajki ale te co Rozwijają i czegoś uczą. Kiedyś niby patrzyła ale nie patrzyła dopiero od niedawna patrzy co się dzieje gada sobie a czasami aż krzyczy gdy śpiewają piosenkioczywiście siedzi w dość dużej odległości od tv bo wystarczy ze mama ma popsuty wzrok
teraz i tak pokolenie naszych dzieci będą wychowywane na elektronice i mimo że rodzice mają jakiś wpływ na wychowanie tego nie zatrzymamy
to tak moim skromnym zdaniem
Limerikowo, Nalka, weronikabp lubią tę wiadomość