MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHohoh coz za dyskusja,wiadomo kazdy ma swoje zdanie,ja tam pedagogiem nie jestem,ale sadze ze Franka najpierw naucze polskiego pozniej po kolei bedziemy sie edukowac. Bo idac w tym tempie od pieluchy jadac z koksem jezykowym to w wieku 6 miesiecy musialabym go uczyc jezdzic na koniu bo zabraknie mi atrakcji
albo windusrfing,czemu nie?! Przeciez dalby rade
dla mnie na spokojnie,wszystko po kolei,nie brakuje mu atrakcji i tak jego mozg nie nadaza przetrwarzac wszystkich info z calego dnia,jeszcze nie bede mojego hajnida prowokowac do wiekszych rozbojow terrorystycznych,starczy mi.
Hmmm..dziewczyny,ktore maja dzieci z napieciem:bylam dzis u neurologa,dzieci ktore maja takie nieprawidlowsci powinny byc szczepione szczepionka acelularna. Nie wolno szczepic zywymi szczepami bo moga byc grozne powiklania. Dodatkowo otrzymacie zaswiadczenie i szczepienia tymi szczepionkami macie za darmo(acelularnymi)weronikabp, balonik, Niesforna, Limerikowo, Nalka lubią tę wiadomość
-
Ale 5w1 chyba jest właśnie acelularna? Te NFZowskie nie są? przynajmniej ja to jak zrozumiałam, bo pediatra mnie ostatnio zapytała jakimi będę szczepić Artura i jak powiedziałam, że chyba 5w1, to stwierdziła, że dobrze, bo acelularna.Czyli te 5w1 miałyby być za darmo?
A to zaświadczenie to od neurologa właśnie musi być? To bym musiała poczekać do wizyty drugiego października. -
nick nieaktualnyNiesforna wszystkie szczepionki za które trzeba płacić są acelularne,czyli kontynuacja 5w1. Martynika,tak musi być zaświadczenie od neurologa,że w związku z problemami z układem neurologicznym musi byc szczepiony acelularną.
Kurde dostalam wyniki morfologii Franka i są kiepskieNiesforna lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJudi tu głownie chodzi o to że w szczepionkach refundowanycvh jest pełnokomórkowa bakteria krzusca ktory jest nagroźniejszy w schorzeniach neurologicznycgh. W necie raczej nie znajdziesz informacji jedynie w podręcznikach.
Limerikowo, Judi2014 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ale to znaczy, że to 5w1 miałoby być darmowe?? Ja myślałam, że darmowe mogą być tylko pneumo/meningokoki.
Właśnie, co tam z morfologią nie tak? Jakiś czas temu odebrałam wyniki Artura i się przeraziłam, tyle różnych strzałek było, ale konsultowałam z dwiema lekarkami z rejonu i jedną z czd i to podobno tak może być, nie znaczy nic złego...Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Martynika acelularne też są za darmo. Anna jest takimi szczepiona z racji hipotrofii. Słuchajcie czy robiłyście badanie na grupę krwi swoich dzieci? Kiedyś badano grupę krwi dziecka od razu po porodzie, a teraz chyba nie, bo Annie nie badali.. Chciałabym wiedzieć jaką ma grupę zważywszy na to, że może mieć dosłownie każda kombinację..
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Galanea absolutnie nie miej do siebie pretensji! Walczyłaś, karmiłaś, ściągałaś - przecież doskonale wiemy, że nie chcesz skrzywdzić Zosi. Jesteś wspaniałą matką niezależnie od tego czy będziesz karmić mm czy piersią. Jeśli Zosia lepiej się czuje po mm niż po Twoim mleku, mimo diety matki karmiącej to znaczy, że takie rozwiązanie jest dla niej lepsze.
Anna teraz jest przymusowo na mm z okazji brania przeze mnie antybiotyku i nieźle sobie radzi.
Mam taką świetną prezentację na temat żywienia niemowląt, składu mleka kobiecego i modyfikowanego itd. Jakby któraś chciała mogę przesłać. Autorem jest profesor z instytutu towaroznawstwa i badań żywności (a przy okazji wujek mojego męża). Jest zrobiona rzetelnie i naprawdę wiele się z niej dowiedziałam i jestem spokojniejsza. Są tam wskazówki na temat dalszego karmienia. Tylko należy pamiętać, że to nie układali lekarze a osoby z technologii żywienia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 15:36
Limerikowo, Galanea, eta lubią tę wiadomość
-
Galanea, nie jesteś sama w przejściu na mm - najważniejsze, że mała zadowolona i już. Ja sobie powtarzam, że dałam Ignasiowi tyle, ile mogłam i walczyłam tak długo, jak się dało. W naszym kraju i nie tylko panuje jednak terror laktacyjny - gdy przyznałam, że przeszłam na mm pielęgniarkom przed szczepieniem to rzuciły parę kąśliwych uwag o moim lenistwie i wygodnictwie. Puściłam je mimo uszu. Jeśli Zosia jest pogodna, a Ty spokojniejsza i najedzona wartościowymi rzeczami to jest to najważniejsze - na mm też się zdrowo dzieci chowają. Za kilka dni odczujesz ulgę, tak jak ja powoli zaczynam.
Nalka, ja bardzo chętnie poczytam. Jeśli można, prześlij proszę na madziejka[małpka]gmail.com
Natalia, nie wiem co robić teraz po Twojej informacji. We czwartek szczepiłam Ignasia - a my szczepimy tylko podstawowymi, refundowanymi szczepionkami. Oczywiście, teraz umieram ze strachu o małego, zwłaszcza, że po szczepieniu gorączkował i był ospały. Czy jest sens teraz zmieniać szczepionki i iść do neurologa? Następne szczepienie 30 października.
weronikabp, Nalka, Galanea lubią tę wiadomość
-
Judi, wszystko jest kwestią rehabilitacji. Wg mojego neurologa i rehabilitantki wzmożone napięcie mięśniowe występuje u wszystkich dzieci do 3 miesiąca życia, dopiero późniejsza obserwacja daje podstawy do mówienia o opóźnieniach i stanach wymagających interwencji. W dodatku ani neurolog ani rehabilitantka nie mówią o opóźnieniu tylko o rozwijaniu się dziecka w swoim tempie, które należy odpowiednio poprowadzić, jeśli samodzielnie nie wypracowało dobrych wzorców (np. przy asymetrii czy wrodzonym kręczu) Twój Mikołajek ma 3,5 miesiąca. Masz sporo czasu na wyprowadzenie go na prostą i nie jesteś sama. Jest nas tu spora grupa - rehabilitujemy, ćwiczymy i widzimy efekty. Nie wiem, co miał na myśli neurolog mówiąc o opóźnieniu w rozwoju, ale nie ufałabym lekarzowi, który coś takiego mówi o dziecku które ledwo przekroczyło trzeci miesiąc życia.
Nalka, Martynika, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJudi głowa do gory, rehabilitacja na pewno pomoże!
Madamama skonsultuj sie jakimś dobrym lekarzem czy mozna zmieniać na acelularne,byłoby super gdyby mozna..
Wychodzi na to ze Polunia bedzie w końcu zaszczepiona w tym tygodniu. Dzis byliśmy u padiatry-alergologa, wspaniały lekarz. Bardzo mnie uspokoił, powiedział ze Pola to okaz zdrowia, ze sie swietnie rozwija, ze śluz po rotawirusie utrzymuje sie kilka tygodni. Powiedział zeby szczepić bo szczepionka 6 w 1 jest bezpieczna i on nie ma obaw.
Juz mi zapowiedział zeby nie wprowadzać nowych pokarmów do 6 miesiąca, ze nie ma takiej potrzeby, niech sie układ pokarmowy porządnie rozwinie. Generalnie jestem bardzo spokojna po tej wizycie. Potem byłam u mojego gina, wziął wszystkie posiewy, cytologię dał skierowanie na USG piersi i badania.
Potem zjedliśmy burito i były zakupy w tk max, 1 raz od czasu ciazy cos sobie kupiłam, bardzo fajna długa lekka i cienka pikowana kurtkę, przecena z 1200 na 299 !! - lubie takie kąskiPolunia tez obkupiona. Fajny dzien.
Grupę krwi miała robioną zaraz po porodzie, ma grupę tatusia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2014, 20:12
Limerikowo lubi tę wiadomość