X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 01:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha wrote:
    Weronika a jakie badania macie zrobic w zwiazku z tym slabym przybieraniem na wadze?

Nie wiem jeszcze, jutro sie dowiem u gastrologa. Robiliśmy juz 2 razy USG; morfologie, kupy itd.

• evas Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelie wrote:
    Dziewczyny śliczne te wasze dzieciaczki a Anna to w ogóle wymiata :-) no ja tez mam w domu małego niejadka i się tez zastanawiam co ja jeszcze mogę zrobić, żeby moja córcia więcej jadła
    Mój drugi syn też był niejadkiem i mało przybierał na wadze. Zmieniałam mu mleko, ale nic nie pomagało. Teraz ma 12 lat i jest drobnym dzieckiem, ale mieści się jeszcze w 3 centylu. Uważam, że przyjdzie jeszcze na niego czas i w końcu dogoni rówieśników.

Nalka, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość

9bsp388.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze, co sie tu dzieje, mam wielka nadzieje ze u Poluni to wina smaku mleka a po Annie widac ze jest zdrowa dziewczyna z charakterkiem :) Natalia, mojej kolezanki dziecko mialo przy zabkowaniu biegunke, goraczke- mysle ze to to. trzymam kciuki za wszystkie dzieciaczki :*

NataliaK, weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wlasnie wrocilismy z pobrania krwi dowiemy sie czy cos szaleje u Franka czy to gardlo przez zabkowanie.O 19 mamy lekarza a wyniki na cito wiec ok 14 powinny juz byc. W kazdym badz i razie moje dziecko nie zachowuje sie normalnie :( rano zawsze byl pogodny,dzis sie obudzil i plakal,noc w miare ok bo spal od 20 do 2:40 i pozniej od 3 do 5 i od 5 do 6:30 zasnal przy piersi. Wczpraj gpraczka prawie 39 stopni,dzis juz 36,6. Jesc tez nie bardzo chce...;(

weronikabp, Limerikowo lubią tę wiadomość

• evas Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia ja myślę że to efekt ząbkowania. Trzymam kciuki za Franka &&&

NataliaK lubi tę wiadomość

9bsp388.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK trzymam kciuki za Franka - oby wszystko jak najszybciej wróciło do normy. Biedaczek nie może się bez przerwy męczyć. Będzie lepiej :)

Galanea, Weronika a możecie zdradzić ile ważą Wasze pociechy? mój od początku jest pod uważnym okiem lekarza bo przybiera bardzo malutko. Ostatnio jak zaczęłam dokarmiać to trochę lepiej, ale też szału nie ma. Obecnie waży 5,60kg. Także jak widzicie nie za dużo :) Tylko, że ja się bardzo nie martwię, tzn cały czas mam to na uwadze, ale obserwuję jak się zachowuje i rozwija. Trochę martwwi mnie te niepodnoszenie głowy jak się za rączki ciągnie, ale jeszcze troszeczkę ma na to czasu :) nie jest wychudzony - ma nawet Fałdki hihi

NataliaK, evas, weronikabp, Limerikowo, Galanea lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evas mam taka nadzieje...ale jestem swieza mama imusze miec wszystkojak w zegarku,musze wszystko sprawdzic inaczej nie daje mi to spokoju,taka juz jestem,przewrazliwiona mamuska :(.
    Taki wczorahbyl dzien ze zapomnialam isc na swoja wlasna wizyte do endokrynologa...przypomnialam sobie dzis :/ nawet nie zadzwpnilam jeszcze sie umowic bo jakos nie mam do tego glowy...

evas, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oliwia wazy 6 kg, do podwojenia wagi urodzeniowej brakuje jej jeszcze blisko kilogram. Dziecko raz przybiera wiecej a raz mniej, oczywiscie u Ciebie Nalka sytuacja jest inna bo Anna jest hipotrofikiem. Ale jesli chodzi o Pole to mysle ze to kwestia mleka- nie chce go pix bo jest obrzydliwe (tak slyszalam).

Nalka, Limerikowo lubią tę wiadomość

• MonikaS Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dla Piotrusia do podwojenia brakuje blisko 1,5kg. Lekarka mówiła, że jak będzie przybierał teraz w takim tempie jak ostatnio to nadrobi z czasem. Bo też weźcie pod uwagę, że czym dziecko starsze to wolniej przybiera. :) dlatego jak mój dalej będzie w tym samym tempie to będzie miał szansę dogonić :)
    Oczywiście nie zamierzam tu podważać czyjejkolwiek opinii bo lekarze wiedzą najlepiej czy jest ok czy nie. Myślę jednak, że szybko zapomnimy wszystkie o problemie z przybieraniem :) będzie dobrze :)
    Evas no właśnie mój Piotruś cały czas 3 centyla się trzyma. Teraz może wyskoczył delikatnie - nie sprawdzałam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 09:40

NataliaK, Nalka, evas, eta, weronikabp, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wiecie,Franek mimo ze standardowo je bardzo duzo to tez zwolnil z waga,nawt bardzo. W pewnym momencie wszystko zwalnia,maly teraz zwalnia na wadze za to na dlugosc idzie jak burza.przy zgietych nogach(fizjologicznie zgietych) urosl 10 cm. Przy wyprostowanych sadze ze byloby z 13-14 cm.
    Wage urodzeniowa podwoil,ale niewiele ponad to :)
    Nalka wczoraj w tym zamecie zapomnialam ci napisac ze Anna jest taka rezolutna ze jak ci zaraz nadgoni z waga to nie ogarniesz sytuacji. Zobaczysz ;-) z Pola tez bedzie wszystko dobrze,daj znac Weronika jak u tego gastrologa.

Nalka, evas, weronikabp lubią tę wiadomość

• alexast Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia trzymam kciuki za Frania oby to tylko ząbkowanie.

Weronika za Pole też trzymam kciuki. Oby to była kwestia smaku mleka, a nic innego. Czekam na relację z wizyty.

Nalka dobrze że Anna jest pod obserwacją lekarza. Wszystko będzie dobrze :)

Galanea powodzenia na szczepieniu.

My nie byliśmy jeszcze u lekarza. Przeszłam na pampersy i kupiłam chusteczki z olejkiem z rossmanna. Chyba jest ciut lepiej. Poczekam do końca tygodnia i jak nie będzie znacznie lepiej to w poniedziałek pójdę do lekarza.
    Oluś trzyma już głowę przy podciąganiu do siadu. Raz ma ręce luźne a raz się sam podciąga. Głowę znów skręcił :( chyba będziemy musieli chodzić dwa razy w tygodniu na rehabilitację.

Nalka, Limerikowo, Galanea, Agusia2312 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja muszę kupić te koło co masz Alexast dla Olusia i na basen z dzieciakami się zapisać. Trochę boję się chorób, ale ryzyk Fizyk :) tylko najpierw niech wyzdrowieją na dobre. Dzisiaj Michaś znowu gorączkował w nocy. Piotruś ma 37 bez przerwy, ale za to mocno kaszle, tylko rzadko. Michaś też mocno kaszle. Dzisiaj nie mógł przez kaszel spać. Z godzinę w nocy siedziałam u niego w pokoju i tak śpiącego trzymałam go na kolanach bo tylko w takiej pozycji dał radę pospać. Później po lekach trochę odpuściło to przełożyłam go do łóżka i spał do 8:30. Marudny jednak jest bo niewyspany. Piotruś grzecznie na leżaczku leży i trochę trzeszczy bo spać mu się chce :)

alexast, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NataliaK bardzo współczuję Frankowi, że tak się męczy biedaczysko. :( Myślę, że to moze być efekt ząbkowania ale na wszelki wypadek odpuściłabym mu basen dopóki nie upewnicie się, że to na pewno od ząbków. Przy takiej gorączce mógłby się łatwo przeziębić.

Agusia ważne, że są postępy i idzie Olusiowi coraz lepiej. Nim się obejrzysz będzie śmigał po całym domu i otwierał szuflady. :P

MonikaS też mam taką nadzieję i cieszę się, że Piotruś zaczyna nadrabiać. :) Powoli do celu.

No właśnie Karolina mówią, że hipotroficy przybierają nawet mniej niż wcześniaczki i mogą mieć problemy z wagą przez pierwsze 2 lata. Niemniej jednak Anna przybiera coraz mniej. W dodatku ulewa tylko po moim mleku. Cyba odpuszczę..

Weronika, Polunia jadła bardzo ładnie pamiętasz? Tak się cieszyłaś, że przybiera po 40 - 50 gram! Jestem pewna, że nie spadł jej apetyt na jedzenie tylko smak jej nie podszedł. W dodatku ważne, że podwoiła wagę urodzeniową. Annie brakuje do tego 750g. Damy radę!

Galanea trzymamy kciuki za dzisiejsze szczepienie i wagę Zosi. Mam nadzieję, że nie będzie za bardzo cierpieć. Gratulujemy również udanego USG bioderek!

Balonik - też uważam, że do szpitala w ostateczności. Oni często wysyłają, bo mają mało pacjentów (tak jest w Lęborku) i mój chrześniak też coś złapał. Rodzice się wkurzyli i wypisali na żądanie. Dziecko wyzdrowiało a w szpitalu jakoś nie mogło...

Wysłałam zdjęcie Anny podczas samolociku, znajomej, żeby porównała jak jej dziecko trzyma rączki (ma problem z napięciem mięśniowym). A ona do mnie, że mała ta moja Anna. Kurde jakby nie ogarnęła, że jej dziecko przy narodzinach ważyło 3700g 56cm a moja Anna 2350g i 48cm. Przecież to naturalne, że dopiero osiągnęła 56-58 cm długości, bosz..

Drogie ciocie, po tak miłych słowach zjadłam 90ml wczoraj wieczorem i przez całą noc co 3 godziny również 90ml, oto jak czekam żeby mi się odbiło:

acd65u.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 10:15

MonikaS, MonikaS, Martynika, eta, alexast, weronikabp, Limerikowo, Mucha, Galanea, Agusia2312, Amelie, evas, madamama lubią tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • balonik Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny super, że wasze dzieciaczki podwoiły albo niewiele im brakuje do podwojenia wagi urodzeniowej. Adasiowi jeszcze ponad kilograma do tego brakuje. Ale mam nadzieję, że szybciutko nadrobi.
    Ach te oczy Anny, cudo :)

Nalka, Agusia2312 lubią tę wiadomość

x76lklh.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jakby to powiedział mój mąż: pultunki to ona ma :).Jest takim ślicznym bobaskiem pulchnym na buziaku <3 :).

Nalka lubi tę wiadomość

• karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalka, mowisz o tym leborku na pomorzu? mieszkam okolo 40 km od Leborka :)

Nalka lubi tę wiadomość

• eta Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika - jak badania wyjdą dobrze, niczego nie znajdą, to ja bym spróbowała zwykłego mleka albo takiego typu HA gdzie białko jest już trochę pocięte na krótsze łańcuchy aminokwasów żeby było łatwiej trawić, co zmniejsza ryzyko alergii. my właśnie jemy bebilon HA. jak będzie miała alergię to po kilku dniach na skórze też coś powinno się pojawić.

Jeśli chodzi o wagę to my mamy w domu wagę dla niemowląt i ważymy go co jakieś 2 tygodnie. urodził się Ignacy z wagą 2980 g, spadł do 2750g, na początku przyrastał około 45 g / dobę. teraz po skończeniu 3 miesięcy zauważyłam że przyrost zwolnił do 33/dobę. obecnie jego masa sprzed 3 dni 6710g.
    lekarz mówił że dziecko powinno podwoić swoją masę w 4 lub 5 miesiącu życia.

alexast - najważniejsze że Oluś robi postępy! mój podciągany za ręcę tez zaczął trochę ciągnąc głowę :) bardzo mnie to ucieszyło bo jeszcze początkiem miesiąca zupełnie mu wisiała.

Nalka widzę że Anna tetrę na soczysty bek ma przygotowaną ;)

dobra Ignacy już jęczy :D idę się nim zająć xD

Nalka, alexast, weronikabp, Limerikowo, Agusia2312 lubią tę wiadomość

4y2jjaw.png
    8h6qm5d.png
  • Nalka Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha Martynika, Eta wasze teksty mnie tak rozśmieszają, że aż obudziłam Annę. :D

Tak Karolina o tym Lęborku. Mieszka tam prawie pół mojej rodziny i ma się rozumieć mój chrześniak. Tylko 40 km? Od strony Szczecina czy w drugą za Wejherowem? Bo ja z rodzinnego miasta mam 50 km do Lęborka a z Gdańska jakieś 70km.

A właśnie mam jeszcze takie pytanie dziewczyny dotyczące szafy. Moja matka planuje robić remont i ma problem. Czy zamawiać szafę (taką na garderobę) czy też poszukać podobnej już zrobionej? Różnica jest 1000zł i nie wie co jej się bardziej opłaca. Martynika Ty się wprowadzałaś do nowego mieszkanka, jakie rozwiązanie zastosowaliście?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 11:07

eta lubi tę wiadomość

20120810580117.png

26ympwo.png
  • karolina1990 Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    za Wejherowem, od Leborka trzeba by jechac trasa na Sierakowice

• alexast Autorytet

Wysłany: 24 września 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak z innej beczki. Ja w komplecie z łóżeczkiem mam poduszkę i zastanawiam się kiedy można maluszkom takie płaskie poduszki włożyć do łóżeczka, bo póki co Olinek śpi bez.

Eta super że Ignacy też już trzyma główkę. My ćwiczymy jeszcze chwytanie zabawek, ale dalej nam to kiepsko idzie (bynajmniej z okrągłymi grzechotkami).

Jestem ciekawa czy jutro dostanę kasę z zus-u...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2014, 11:40

eta, Agusia2312 lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
‹‹ 1579 1580 1581 1582 1583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ