MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Witamy, Maksiu skończył dziś 4 miesiące!
U Maksia wszystko ok, odpukać. Wczoraj przekręcił się sam na brzuszek, a od dziś dźwiga głowę z pozycji leżącej, jakby chciał siadać. Smakuje mu jabłko z bananem i obiadek od mamusi-ziemniaczek z dynią. Co do glutenu nam pan dr powiedział, że wprowadzać po 5mies. A tak w ogóle to zmieniliśmy przychodnię.
Borykamy się od jakiegoś czasu z wysypką i tamte lekarki nie umiały pomóc-najlepiej zapisać dziecku maść ze sterydami na buźkę, a nie leczyć przyczyny. Maksiu od ok 2 tyg. przesypia noc, bez karmień(a były 2) stało się tak od momentu gdy pojechałam do mojej mamy i spał w wózku, w śpiworku (tym do wózka)
Śpiworek mam teraz w łóżeczku, dzięki temu nie odkopuje się, nie marznie.
Jedyne co go wybudza, to drapanie się po buzi, więc śpi w niedrapkach.
Dzięki za przepis na rogale. Mój M to Marcin, więc nie ma opcji muszę upiec
pozdrawiamy wszystkie mamy i dzieciaki!
a to mój 4 miesięczny bączek
sam trzymam butlę
z mamą
weronikaipola, Agusia2312, NataliaK, Mucha, Limerikowo, Galanea, Martynika, Tusia84, Niesforna, Paula222, eta, evas lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymonaaa wrote:Dziękujemy Weronika:) przywołałaś mnie telepatycznie ;p
Agusia wysłałam Ci zaproszenie, bo jeśli dobrze pamiętam twój maluch ma azs i alergię?Agusia2312, Limerikowo, evas lubią tę wiadomość
-
Czesc dziewczyny.
Ja przepraszam ze sie wcinam ale mam oytanko do NAtalii. Ile Franek mial mies jak zaczely mu isc zabki?? Bo wiem ze juz je posiada
Czy mozesz mi powiedziec jak dokladnie sie zabkowanie objawialo?
Bede wdzieczna i przepraszam za zaklucenie waszych dyskusji
-
monaaa wrote:Dziękujemy Weronika:) przywołałaś mnie telepatycznie ;p
Agusia wysłałam Ci zaproszenie, bo jeśli dobrze pamiętam twój maluch ma azs i alergię?
No podobno ma azs i to jest alergia. Teraz nie ma praktycznie jakiejs mocnej wysypki, od poczatku wysypywało go od białka mlecznego i sojowego, wtedy miał na twarzy i tez miał mocno ze lekarz zapisał masc na sterydach i mu zeszłło, przeslismy Nutramigen i było ok, nastepnie po podaniu marchewki troche go wysypało ale nie na twarzy (na szczęście) tylko na brzuszku,pleckach takie czerwone place i skóra była mega sucha w tych miejscach, zaczelismy wiecej nawilzac ja. Po kilku dniach dalismy odrobine jabłuszka i po tym wysypka sie wzmocniła i były bardziej place czerwobe i było ich więcej, doszły tez charakterystyczne place szorstkie na zgięciach łokci, nóg i na szyi miał najbardziej czerwone, do tej pory szyjke ma lekko różową, wiadomo cały czas tam trze . Zaczelismy wtedy natłuszczac go nawet 4-5 razy dziennie i odstawilismy alergeny, po ok tygodnia zaczeło powoli znikac.
A u ciebie jak jest?? Mam nadzieje ze z wiekem mu to minie, połowie dzieci mija do 2 lat:)weronikaipola, monaaa, Limerikowo lubią tę wiadomość
[/url]
[/url] -
nick nieaktualnyPaula,wyrznely sie jak mial mniej wiecej 3 miesiace i 3 tygodnie a zaczely sie problemy ok 2 tyg wczesniej. W zasadzie co do objawow to luzne kupy,przez chwile,gryzienie wszystkiego ale nie takie normalne pt poznaje swiat tylko takie zawziete,gorace dziasla,moze troche spuchniete... o i drazliwosc i placzliwosc,o tak. To mam do dzis dzien,z przerwa ok 1,5 miesiaca. Od wtorku znow jazda wiec sadze ze znow cos sie dzieje. Moja rada,nie faszeruj zelami bo one sa i tak o kant tylka i dzialaja chwile. Lepiej dac nurofen,przynajmniej zadziala na dluzej i skuteczniej.
Paula55, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Weronika a jakie były objawy, że podejrzewano alergię?
Póki co jesteśmy na Hipp Bio.
Agusia, Weronika dwóch lekarzy nie orzekło zgodnie, że to alergia. Pierwsza lekarka poszła w odstawkę, po tym jak rzekła "bo po sztucznym mleku to tak już jest", przepisała steryd Triderm. Nie posmarowałam,bo prawdopodobnie by zeszło, ale ja chce znać przyczynę!
Obecnemu lekarzowi ufam, wcześniej dobrze zdiagnozował łojotokowe ZS. Teraz powiedział, że to mogą być pozostałości po łzs albo alergia. Dlatego że tych zmian na skórze jest mało -obserwujemy. Mamy maść robioną do buzi, odstawiamy wszelkie inne kremy. Na buźce koło uszu jest wysypka, taka kaszka. raz bardziej czerwona, raz blednie. Podobnie na ramionach. Brwi też ma szorstkie i za jednym uchem sucha skórka.
Natomiast pod jednym kolanem, na zgięciu mamy czerwoną, jakby błyszczącą skórę. Na fałdkach szyi-czerwone, ale myślałam, że to odparzenie. Maksiu trze najczęściej uszy i głowę tylko jak zasypia, przebudza się..Na spacerze tego nie robi. nie wiem o co kamann
Teraz od 20 min śpi i robi to samo
No nie mogę do tego non stop dźwiga tą głowę nawet przez sen.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 20:04
Agusia2312 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMonaa ale to alergolog stwierdził? A nie radził Ci sprawdzić, czyli na parę dni zmienić mleko na HA i sprawdzić czy krostki nadal są? Albo zmienić płyn do prania i sprawdzić? Lub mydło którym myjesz? Być może to tylko zewnętrzna alergia a nie pokarmowa? Tak tylko główkuję, oczywiście to lekarz powinien Wami kierować
Jako noworodek miała wysypkę na twarzy i kilka krostek na ciele oraz śluz w kupie, na tej podstawie Pani stwierdziła alergię, a to najprawdopodobniej były objawy mogące towarzyszyć niemowlętom az do 10 tyg życia i wcale nie trzeba było odstawiać od cyca tego najbardziej żałuję..
My teraz też jesteśmy na pysznym Hippie Combioticu Bio, po nutra to prawdziwy rarytas, Agusia coś o tym wie )Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2014, 20:12
Agusia2312 lubi tę wiadomość
-
Tak Hipp jest ogólnie super Ta pierwsza lekarka (mleko sztuczne to be) to pediatra alergolog, od której uciekliśmy. Teraz idziemy za 2 tyg jak będzie gorzej, albo nie będzie poprawy to zmieniamy mleko a inne mleka antyalergiczne też są takie paskudne? np Bebilon Pepti? u nas łzs przeszło od razu w to, co ma teraz.
Szkoda z tym karmieniem piersią, mi też nie było dane karmić. Maksiu powinien mieć do 10 doby zrobiony zabieg podcięcia (wtedy jeszcze błonki) wędzidełka języczka. Prawdopodobnie przez to technika ssania była zaburzona w szpitalu to olali -
nick nieaktualny
-
Monaaa u mnie są podobne objawy tzn pod kolankiem coś jak odparzenie, szyjka zaczerwienienia i wokół ust troszkę suchej skóry. Jeśli chodzi o karmienie to karmie piersią i od niedawna dokarmiam mm oprócz tego wprowadzony już gluten i dużo sloiczkow. Byłam u pediatry i tak samo masce sterydowa i wapno ale koleżanka nastraszyla mnie AZS i byłam dzisiaj u dermatologa powiedziała że to żadne AZS tylko reakcja na wietrzenie tzn przesuszone powietrze w domu, zmiany temperatury itd. Kazała nie panikowac nie stosować żadnych diet ani ją ani mały i dała mi na to dwie maści robione żadnych sterydowych!
monaaa lubi tę wiadomość
-
właśnie dziewczyny ostrożnie z tymi sterydowymi maściami, przy wystawieniu później na słońcu robią się białe plamy, które schodzą baaaaaaaaardzo powoli. NAjlepiej spróbować ze zwykłymi maściami, kremami... np jest taki krem atoperal baby. Ładnie nawilża i podlecza te stany zapalne skóry.
monaaa lubi tę wiadomość
-
u na dzis zębowy kosmos, meza mala i jej idace zabki umeczyly caly dzien
zawiozl mi ja do pracy na chwile sw spokoju w aucie i zasnela
nurofen dziala szybko ale tylko na chwile, czemu tak nie wiem, czy tu jest jakis slabszy?
gryzie paluchy i to ja, uspokaja i gada sobie gryzac
smoka i gryzakow nie chce
jakby byla starsza to dalabym biszkop twardy lub skorke chleba -
Ja na chwilę, bo jestem padnięta, a jeszcze Artur ma problem z zaśnięciem od emocji.
Byliśmy dziś u starych znajomych (znamy się wszyscy prawie od przedszkola), w sumie się zebrało 10 osób.Było bardzo fajnie, ale trochę się wkurzyłam, bo specjalnie dla nas gospodarze ustalili godzinę 15.30, bo dziecko, wieczorne rytuały, wiadomo, po 18 mieliśmy się zbierać, o czym uprzedziłam i poszli nam na rękę.Wszyscy się zgodzili, zależało nam, żeby się razem spotkać, trochd posiedzieć, a okazało się, że reszta zaczęła przychodzić co najmniej godzinę po czasie...
Poza tym zachowywali się okropnie głośno, graliśmy w tabu, to piszczeli tą piszczałką bez opamiętania, generalnie takie zderzenie z niedzieciatymi bez wyobraźni, gdzie jednych rodziców zrozumieją najlepiej tylko drudzy rodzice.A akurat z tych najbliższych znajomych mamy takich bez dzieci... Artur i tak zachowywał się super jak na ten straszny gwar, ale teraz odreagowuje i mi go szkoda, ciekawe jaka będzie noc. Tak się chciałam podzielić. -
Biedny Artuś. Może się wyciszy i będzie spał właśnie to jest najgorsze, że ci co nie mają dzieci to trochę tacy mało kumaci w temacie i niemyślący, ale i my kiedyś tacy byliśmy wiesz, żebyście u siebie byli to inaczej - nawet by Artur tak tego nie przeżył, a to nowe środowisko, nowi ludzie... u mnie jak znajomi przyszli to Piotruś długo nie mógł zasnąć bo był pod wrażeniem wszystkich hehe leżał i się uśmiechał do każdego. Później zasnął i nic już mu nie przeszkadzało pomimo, że siedzieliśmy w tym samym pokoju co on spał i wcale cicho nie było