MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyWelonisia wrote:Ja mam zamiar zapytac na nastepnej wizycie 6.11 bo chce chodzic na basen, a dlaczego nie brac wit dla kobiet wq ciąży???
Mnie lekarz kazał kupić Femibian Natal ale w aptece nie było wiec dali mi Prenatal Classic, wczoraj wyczytałam na ulotce że Prenatal Classic bierze sie od II trymestru i cholera nie wiem co robic Wg ulotki powinnam brać Prenatal Compleks z imbirem ale on ma mniej witamin niz Prenatal Classic... nie wiem o co chodzi
Poza tym martwi mnie troche to ze nie mam zadnych dolegliwości, piersi mnie troszke bola i ciut sie powiekszyły, wracająć z pracy zasypiem za kierownicą i częściej chodze do toalety ale nic poza tym. Czy to jest normalne? Wg ostatniej miesiaczki to jest 5tydz2dz ciąży, w 4tyg5dz BETA była 583!
a czy już miałaś robione jakieś badania? może na ich podstawie stwierdził abyś brała jakieś witaminy, ja już wcześniej pisałam, że nie powinno się brać na własną rękę żadnych witamin bez konsultacji z ginekologiem bo na takie witaminy jeszcze przyjdzie czas w 3 trymestrze ciąży. Organizm kobiety w pierwszym trymestrze "da" odpowiednie składniki odżywcze dziecku ważne aby zdrowo się odżywiać. Często zażywając dodatkowe witaminy w organiźmie robi się ich nadmiar co nie jest korzystne dla dziecka. Mówisz, że nie masz żadnych dolegliwości--- a to co napisałaś? że piersi Ci się powiększyły jesteś senna- to są właśnie objawy ciąży:) Mdłości jeszcze mogą cię "nawiedzić" ale tak jak dziewczyny, które to przechodza lub przeszły mówią jasno aby się cieszyć jak ich nie ma bo to straszna katorga.
Spokojnej i nuuudnej ciąży Ci życzę bez żadnych przykrych dolegliwości -
Ile ludzi tyle opinii - jedni piszą żeby brać witaminy zanim pójdzie się do lekarza inni mówią żeby nie brać. Już mam mętlik w głowie ? Czytając tydzień po tygodniu to najważniejszy jest 6 tydzień dla rozwoju dziecka i chyba potrzebne są witaminy? Ja nigdy nie słyszałam żeby witaminy zaszkodziły?
-
JA tez gorzej sie czulam tydzien temu, mialam mdlosci, reagowalam ba zapachy. Teraz tylko mam wrazliwe sutki, lekko powiekszone piersi z zylkami i jestem spiaca. Nie wiem czy sie cieszyc czy denerwowac. I tak z tym nic nie zrobie az do nastepnej wizyty wiec uznaje, ze jest ok
-
Ja miałam trzy masakryczne dni z mdłościami jakoś na przełomie 6 i 7 tygodnia,bez wymiotów,bo się powstrzymywałam,od tamtego czasu spokój.No,może czasem mnie od czegoś odrzuci i generalnie nie mam apetytu,ale,aprawdę,nie tęsknię za tym... Mnie też lekarz pytał,czy już biorę witaminy.
-
Anielka27 wrote:a czy już miałaś robione jakieś badania? może na ich podstawie stwierdził abyś brała jakieś witaminy, ja już wcześniej pisałam, że nie powinno się brać na własną rękę żadnych witamin bez konsultacji z ginekologiem bo na takie witaminy jeszcze przyjdzie czas w 3 trymestrze ciąży. Organizm kobiety w pierwszym trymestrze "da" odpowiednie składniki odżywcze dziecku ważne aby zdrowo się odżywiać. Często zażywając dodatkowe witaminy w organiźmie robi się ich nadmiar co nie jest korzystne dla dziecka. Mówisz, że nie masz żadnych dolegliwości--- a to co napisałaś? że piersi Ci się powiększyły jesteś senna- to są właśnie objawy ciąży:) Mdłości jeszcze mogą cię "nawiedzić" ale tak jak dziewczyny, które to przechodza lub przeszły mówią jasno aby się cieszyć jak ich nie ma bo to straszna katorga.
Spokojnej i nuuudnej ciąży Ci życzę bez żadnych przykrych dolegliwości
Zapytała tylko czy biore jakies witaminy, powiedzialam ze tylko Folik powiedziala mi ze to wystarczy ale jesli chce to moge kupić Femibian Natal. Wolałam kupic i brac nawet na zapas. Wydaje mi sie ze nadmiar witamin wydala sie z moczem... ale czy to szkodzi dziecku? nie wiem. -
nick nieaktualnyNajważniejsza jest równowaga organizmu. Jak czegoś za mało to źle, jak za dużo też nie zdrowo Zresztą i tak organizm łatwiej przyswaja witaminy z owoców czy warzyw niż z tabletek Ja słyszałam, że w ciąży niedobór jak i nadmiar witamin jest groźny dla dziecka i tego będę się trzymała. I jestem zdania , że na własną rękę nie ma co brać czegokolwiek lepiej skonsultować to z lekarzem. Jak bym w cześniej była na jakieś rygorystycznej diecie to bym się faktycznie zastanawiała czy przypadkiem nie powinnam czegoś dodatkowo brać ale i tak wolała bym upewnić się czy mogę - u lekarza.
Wiem na pewno, że np. namiar witaminy D jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju kości płodu a zarazem potrzebna dla matki dziecka aby uchronić ja przed osteoporozą z kolei nadmiar tej witaminy powoduje wady rozwojowe płodu. Nosimy pod sercem drugie życie i to już nie przelewki dlatego wszystko uważam należy konsultować z lekarzem, bo czasami chcąc dobrze możemy tylko zaszkodzić działając na własną rękę. Takie moje zdanie (a się rozpisałam hihi) -
Niestety nie wszytkie wit jestesmy w stanie dostarczyc z owoców i warzyw,z reszta te kupowane w marketach są hodowane na chemii.
Wydaje mi sie ze moja dieta zawiera mało witamin wiec wolę je łykac tym bardziej ze lekarz sie zgodził.
Z drugiej str znam dziewczyny które w ciąży jedza słodycze, chipsy, pija cole i inne gazowane napoje, jedza fast foody i rodza zdrowe dzieci. -
nick nieaktualnyAle nie zgodzę się jak to nie wszystkie witaminy można dostarczyć z owoców czy warzyw. Kiedyś nie było dostępnych suplementów diety czy witamin w tabletkach Mi chodzi o przyswajalność przez organizm
Co do produktów spożywczych racja- wszędzie spotykamy się z chemia ale co na to mamy poradzić jestesmy na to skazani no chyba, że mamy swój własny ogródek Możemy postarac się aby jeść sezonowe warzywa czy owoce wówczas wychodze z założenia, że są mniej zanieczyszczone tymi chemikaliami. Najczęściej w I trymestrze lekarze mówią aby brac jedynie folik ale fakt lekarz jeden zaleci folik, drugi zezwoli na witaminy.
Co do fast foodów itp. to tak jak by można powiedzieć, że są i kobiety, które paliły fajki w ciąży a urodziły zdrowe dzieci.
Każda będzie robiła tak jak uważa -
nick nieaktualny
-
Czytałam kiedyś taki artykuł, że branie dodatkowych witamin w ciąży w momencie kiedy wyniki wychodzą dobre wcale nie jest potrzebne. Było tam dokładnie wyjaśnione, że dziecko jest od samego początku "faszerowane" dodatkowymi ilościami witamin i to niepotrzebnie...
Ja na ten moment biorę tylko kwas foliowyAnielka27 lubi tę wiadomość