X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2013, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welonisia wrote:
    Ja mam zamiar zapytac na nastepnej wizycie 6.11 bo chce chodzic na basen, a dlaczego nie brac wit dla kobiet wq ciąży???
    Mnie lekarz kazał kupić Femibian Natal ale w aptece nie było wiec dali mi Prenatal Classic, wczoraj wyczytałam na ulotce że Prenatal Classic bierze sie od II trymestru i cholera nie wiem co robic :/ Wg ulotki powinnam brać Prenatal Compleks z imbirem ale on ma mniej witamin niz Prenatal Classic... nie wiem o co chodzi :/

Poza tym martwi mnie troche to ze nie mam zadnych dolegliwości, piersi mnie troszke bola i ciut sie powiekszyły, wracająć z pracy zasypiem za kierownicą i częściej chodze do toalety ale nic poza tym. Czy to jest normalne? Wg ostatniej miesiaczki to jest 5tydz2dz ciąży, w 4tyg5dz BETA była 583!

a czy już miałaś robione jakieś badania? może na ich podstawie stwierdził abyś brała jakieś witaminy, ja już wcześniej pisałam, że nie powinno się brać na własną rękę żadnych witamin bez konsultacji z ginekologiem bo na takie witaminy jeszcze przyjdzie czas w 3 trymestrze ciąży. Organizm kobiety w pierwszym trymestrze "da" odpowiednie składniki odżywcze dziecku ważne aby zdrowo się odżywiać. Często zażywając dodatkowe witaminy w organiźmie robi się ich nadmiar co nie jest korzystne dla dziecka. Mówisz, że nie masz żadnych dolegliwości--- a to co napisałaś? że piersi Ci się powiększyły jesteś senna- to są właśnie objawy ciąży:) Mdłości jeszcze mogą cię "nawiedzić" ale tak jak dziewczyny, które to przechodza lub przeszły mówią jasno aby się cieszyć jak ich nie ma bo to straszna katorga.
    Spokojnej i nuuudnej ciąży Ci życzę bez żadnych przykrych dolegliwości :)

• topa42 Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile ludzi tyle opinii - jedni piszą żeby brać witaminy zanim pójdzie się do lekarza inni mówią żeby nie brać. Już mam mętlik w głowie ? Czytając tydzień po tygodniu to najważniejszy jest 6 tydzień dla rozwoju dziecka i chyba potrzebne są witaminy? Ja nigdy nie słyszałam żeby witaminy zaszkodziły?

zem3i09keg891u11.png
  • basssia87 Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój gin na pierwszej wizycie pytał czy witaminki już biorę. Poprzednio też tak było. Wg niego od początku należy brać, a nawet przed

• basssia87 Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2013, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pierwsze bliskie spotkanie z kibelkiem zaliczone. Kurcze z córcią nie miałam żadnych mdłości, żadnego żygańska. Oby to był jednorazowy incydent

• Kota Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA tez gorzej sie czulam tydzien temu, mialam mdlosci, reagowalam ba zapachy. Teraz tylko mam wrazliwe sutki, lekko powiekszone piersi z zylkami i jestem spiaca. Nie wiem czy sie cieszyc czy denerwowac. I tak z tym nic nie zrobie az do nastepnej wizyty wiec uznaje, ze jest ok :)

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Kota Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a no i bol brzucha :)

syy2cwa1kqnjs0p4.png
  • Martynika Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam trzy masakryczne dni z mdłościami jakoś na przełomie 6 i 7 tygodnia,bez wymiotów,bo się powstrzymywałam,od tamtego czasu spokój.No,może czasem mnie od czegoś odrzuci i generalnie nie mam apetytu,ale,aprawdę,nie tęsknię za tym... ;) Mnie też lekarz pytał,czy już biorę witaminy.

• Welonisia Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielka27 wrote:
    a czy już miałaś robione jakieś badania? może na ich podstawie stwierdził abyś brała jakieś witaminy, ja już wcześniej pisałam, że nie powinno się brać na własną rękę żadnych witamin bez konsultacji z ginekologiem bo na takie witaminy jeszcze przyjdzie czas w 3 trymestrze ciąży. Organizm kobiety w pierwszym trymestrze "da" odpowiednie składniki odżywcze dziecku ważne aby zdrowo się odżywiać. Często zażywając dodatkowe witaminy w organiźmie robi się ich nadmiar co nie jest korzystne dla dziecka. Mówisz, że nie masz żadnych dolegliwości--- a to co napisałaś? że piersi Ci się powiększyły jesteś senna- to są właśnie objawy ciąży:) Mdłości jeszcze mogą cię "nawiedzić" ale tak jak dziewczyny, które to przechodza lub przeszły mówią jasno aby się cieszyć jak ich nie ma bo to straszna katorga.
    Spokojnej i nuuudnej ciąży Ci życzę bez żadnych przykrych dolegliwości :)
    Ja mialam robione badania pod koniec sierpnia, wyniki były dobre wiec narazie mi ich nie zleciła. Pewnie na nastepnej wizycie da mi skierowanie.
    Zapytała tylko czy biore jakies witaminy, powiedzialam ze tylko Folik powiedziala mi ze to wystarczy ale jesli chce to moge kupić Femibian Natal. Wolałam kupic i brac nawet na zapas. Wydaje mi sie ze nadmiar witamin wydala sie z moczem... ale czy to szkodzi dziecku? nie wiem.

p19uskjohisr6juh.png
  • evas Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kobietki. Ja już lepiej się czuję. Plamienie prawie znikło, brzuch nie boli. Dostaję nospę 3 x dziennie i 2 x 2 tabletki luteiny pod język.

9bsp388.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2013, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najważniejsza jest równowaga organizmu. Jak czegoś za mało to źle, jak za dużo też nie zdrowo :) Zresztą i tak organizm łatwiej przyswaja witaminy z owoców czy warzyw niż z tabletek :) Ja słyszałam, że w ciąży niedobór jak i nadmiar witamin jest groźny dla dziecka i tego będę się trzymała. I jestem zdania , że na własną rękę nie ma co brać czegokolwiek lepiej skonsultować to z lekarzem. Jak bym w cześniej była na jakieś rygorystycznej diecie to bym się faktycznie zastanawiała czy przypadkiem nie powinnam czegoś dodatkowo brać ale i tak wolała bym upewnić się czy mogę - u lekarza.

Wiem na pewno, że np. namiar witaminy D jest potrzebna dla prawidłowego rozwoju kości płodu a zarazem potrzebna dla matki dziecka aby uchronić ja przed osteoporozą z kolei nadmiar tej witaminy powoduje wady rozwojowe płodu. Nosimy pod sercem drugie życie i to już nie przelewki dlatego wszystko uważam należy konsultować z lekarzem, bo czasami chcąc dobrze możemy tylko zaszkodzić działając na własną rękę. Takie moje zdanie :) (a się rozpisałam hihi)

• Welonisia Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie wszytkie wit jestesmy w stanie dostarczyc z owoców i warzyw,z reszta te kupowane w marketach są hodowane na chemii.
    Wydaje mi sie ze moja dieta zawiera mało witamin wiec wolę je łykac tym bardziej ze lekarz sie zgodził.
    Z drugiej str znam dziewczyny które w ciąży jedza słodycze, chipsy, pija cole i inne gazowane napoje, jedza fast foody i rodza zdrowe dzieci.

p19uskjohisr6juh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2013, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale nie zgodzę się jak to nie wszystkie witaminy można dostarczyć z owoców czy warzyw. Kiedyś nie było dostępnych suplementów diety czy witamin w tabletkach :) Mi chodzi o przyswajalność przez organizm :)

Co do produktów spożywczych racja- wszędzie spotykamy się z chemia ale co na to mamy poradzić jestesmy na to skazani no chyba, że mamy swój własny ogródek :) Możemy postarac się aby jeść sezonowe warzywa czy owoce wówczas wychodze z założenia, że są mniej zanieczyszczone tymi chemikaliami. Najczęściej w I trymestrze lekarze mówią aby brac jedynie folik ale fakt lekarz jeden zaleci folik, drugi zezwoli na witaminy.

Co do fast foodów itp. to tak jak by można powiedzieć, że są i kobiety, które paliły fajki w ciąży a urodziły zdrowe dzieci.
    Każda będzie robiła tak jak uważa :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 października 2013, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zainteresowałam się bardzo tym tematem i znalazłam na youtube taki krótki filmik :) Wychodzi na to, że każda z nas ma po części rację :) czyli dobrze kombinujemy :)

http://www.youtube.com/watch?v=DStsRyxLofo

• monalisa Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi i mężowi gin kazał brać witaminy już przed planowaniem ciąży tyle że teraz biorę prenatalne, a wcześniej complex oprócz tego Folik biorę od 8 miesięcy

bontbhr.png
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2013, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki mi lekarz również nie kazał brać żadnych witamin bo się go pytałam Mam ciążę zagrożoną i myślałam że witaminy mnie trochę wspomogą Ale lekarz kazał brać tylko folik

w4sqqqmzwfjj49tr.png
  • Tusia84 Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam kiedyś taki artykuł, że branie dodatkowych witamin w ciąży w momencie kiedy wyniki wychodzą dobre wcale nie jest potrzebne. Było tam dokładnie wyjaśnione, że dziecko jest od samego początku "faszerowane" dodatkowymi ilościami witamin i to niepotrzebnie...

Ja na ten moment biorę tylko kwas foliowy :)

Anielka27 lubi tę wiadomość

ggfxf7q.png
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2013, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widocznie coś w tym jest lekarze chcą na pewno najlepiej dla naszych dzieci i skoro karzą nie brać to nie biorę

w4sqqqmzwfjj49tr.png
  • basssia87 Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2013, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ze wszystkim ile lekarzy tyle opinii. Tak samo będzie później :) ile mam tyle opinii. I każdy chce zawsze jak najlepiej dla swojego dziecka a każdy będzie robił inaczej

• Agusia2312 Autorytet

Wysłany: 25 października 2013, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja folik juz brałam w sumie z 10 miesiecy;)

w4sqdqk3z5n9xfgv.png

w4sqsg18dydmngv7.png[/url]

w4sqskjo7ajwjkso.png[/url]
  • Maksi8 Przyjaciółka

Wysłany: 25 października 2013, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja folik biorę jak tylko dowiedziałam się że zaszłam w ciąże Wcześniej nie brałam bo myślałam że mi się nie uda (tyle lat starań)

w4sqqqmzwfjj49tr.png
‹‹ 27 28 29 30 31 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ