MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
-
WIADOMOŚĆ
-
Mucha po silnym bolu ktory promieniuje od kosci ogonowej przez kosci miednicy az do spojenia lonowego ciezko jest mi chodzic nie potrafie bez placzu sie przekrecac na boki w lozku itd itp jutro ma to sprawdzic ortopeda najprawdopodobniej usg czy cos ;/ szkoda gadac!
monaaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Margotka87 wrote:czesc Kochane ja juz po wizycie Mala wazy juz 1kg
a ja dostalam skierowanie na cito do ortopedy bo najprawdopodobniej rozchodzi mi sie spojenie lonowe;/ jutro dam znac co i jak buziaki :*
ok już wiem.
polubiłam, ale oczywiście nie lubię, że Cię boli..Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2014, 21:15
-
nick nieaktualnymonalisa wrote:Hej czy bedziecie szczepily dzieci na Rotawirusy? Bratowa mowila ze płacili 1300 złotych rok temu.
A oddajecie krew pępowinową? My wlasnie czytamy o bankach i zastanawiamy sie gdzie.monalisa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa miałam wykład o bankach komórek macierzystych na szkole rodzenia.
Koszt zapisu wstępnego + sprzęt do pobrania - 1400 PLN plus opłata za każdy rok
przechowywania próbki 570 PLN ( o ile podpisujesz umowę na 5 lat). Można podpisać także na 10 i 18 lat, koszt roczny wtedy maleje.
Ja też chciałam na początku, aby pobrali krew pępowinowa i przechowywali, natomiast okazało się, że tych komórek macierzystych w tej krwi jest niewielka ilość (zazwyczaj przechowuje się 25ml) i często nie wystarcza,
jeśli jest już potrzeba i trzeba dobierać komórki od dawcy lub od osoby dorosłej - bo taka możliwość też jest, tylko musi być bliskie pokrewieństwo.
Wszystko zależy od tego jaka ilość tych komórek macierzystych jest we krwi pępowinowej. Babeczka mówiła, że to bardzo różnie bywa. Dodatkowo należy się dopytać po pobraniu komórek macierzystych do którego roku dla dziecka będą one wystarczające. Babeczka mówiła, że pobrana ilość przelicza się na kilogramy osoby i wtedy wiadomo, kiedy są one w stanie pomóc.
Zazwyczaj wystarczają one do 3go roku życia dziecka - jeśli nie daj Bóg coś by się działo, a potem trzeb i tak korzystać z dodatkowych komórek pobranych od innych osób.
Ja generalnie po wysłuchaniu wykładu zrezygnowałam z tego banku. Wiem, że w Krakowie jest jeden bank,w Poznaniu, Warszawie na pewno. Tak bynajmniej mówiła kobitka na wykładach.
W Polsce powstał także publiczny bank komórek macierzystych, gdzie w razie
czego można wykupić komórki macierzyste, które są najbardziej zbliżone tkankowo do tych potrzebnych.Takich banków publicznych jest wiele w całej Europie, w Polsce to dopiero raczkuje.Krew do tych banków pobierana jest od noworodków, których rodzice się zgodzili, aby były wykorzystywane dla innych ludzi.
Podkreślam, że to są informacje usłyszane na wykładach, nie potwierdzałam ich już później.
Więcej na ten temat można poczytać na: www.bank.diag.pl
AISAK, weronikabp, monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymonalisa wrote:Weronikabp kurcze dużo jak na początek nie? Ale pomyślimy
Mi sie jakos humor zepsuł wieczorem, czuje sie mega zmęczona, sama nie wiem czemu, poplakalam mężowi
Dobranoc. -
Lallita z III trymestru mama Oliwierka podala bardzo przydatna informacje
U mnie w przychodni 1 dawaka rota =300zł ,a trzeba dać 2 więc 600zł
Pnemokoki zależy czy szczepionka 11 walentna czy 13...
11 walentna (11 szczepów) = 195zł x 4 (czyli 3 dawaki w odstępach co 6 tyg i 4 dawka po 1 roku..) x4=780zł
lub
13 walentna (13 szczepów) = 280zł x 4 (czyli 3 dawaki w odstępach co 6 tyg i 4 dawka po 1 roku..) = 1120
szczepionka 5w1 infarxi + hib ok 130zł więc 4 x 130zł =520zł
lub
Pentaxim 110zł =440złLimerikowo lubi tę wiadomość