X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MAMUSIE CZERWIEC 2014 !
Odpowiedz

MAMUSIE CZERWIEC 2014 !

Oceń ten wątek:
  • Mucha Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka87 wrote:
    czesc Kochane ja juz po wizycie Mala wazy juz 1kg :D a ja dostalam skierowanie na cito do ortopedy bo najprawdopodobniej rozchodzi mi sie spojenie lonowe;/ jutro dam znac co i jak buziaki :*

A jak to stwierdzil? Po czym?

iv09g7rf258kfw3a.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mucha po silnym bolu ktory promieniuje od kosci ogonowej przez kosci miednicy az do spojenia lonowego ciezko jest mi chodzic nie potrafie bez placzu sie przekrecac na boki w lozku itd itp jutro ma to sprawdzic ortopeda najprawdopodobniej usg czy cos ;/ szkoda gadac!

monaaa lubi tę wiadomość

zpbndf9hsafopz9u.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka ja mam podobnie od kilku lat ale u mnie to dyskopatia. Współczuję ci. A można jakoś zaradzić rozchodzeniu się spojenia??

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Margotka87 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast w pierwszej ciazy mialam dyskopatie bol tez byl ale nie taki i nie promieniowal do spojenia jak teraz.... nie wiem czy mozna zaradzic jutro u ortopedy sie dowiem wszystkiego.... ale z tego co wyczytalam to lezenie i oszczedny tryb zycia:)

zpbndf9hsafopz9u.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daj jutro znać co i jak.

weronikabp lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Daj jutro znać co i jak.
    Czekamy jutro na wieści, zdrowka !
    Mnie wykończyly dzisiejsze zakupy ide do wanny i lulu. Jakoś mi zimno, oby nic mnie nie pobierało.

• monaaa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka87 wrote:
    czesc Kochane ja juz po wizycie Mala wazy juz 1kg :D a ja dostalam skierowanie na cito do ortopedy bo najprawdopodobniej rozchodzi mi sie spojenie lonowe;/ jutro dam znac co i jak buziaki :*
    Margotka a jak to lekarz wybadał, czy miałaś jakiś objaw?
    ok już wiem.
    polubiłam, ale oczywiście nie lubię, że Cię boli..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2014, 21:15

81clk9i.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej czy bedziecie szczepily dzieci na Rotawirusy? Bratowa mowila ze płacili 1300 złotych rok temu.

bontbhr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa wrote:
    Hej czy bedziecie szczepily dzieci na Rotawirusy? Bratowa mowila ze płacili 1300 złotych rok temu.
    Dzis o tym rozmawiałam z mężem w samochodzie, bo jego kuzyn dzwonił pożyczyć kasę gdyż to podobniez drogie jest, ja jeszcze mało wiem o szczepionkach ale jeśli lekarz powie ze to jest wskazane to na pewno zaszczepimy na wszystko co trzeba.
    A oddajecie krew pępowinową? My wlasnie czytamy o bankach i zastanawiamy sie gdzie.

monalisa lubi tę wiadomość

• monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nad bankiem sie nie zastanawialiśmy ale to tez ponoć drogie jest takie przechowywanie i ogólnie cała procedura czy nie?

bontbhr.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi koleżanka przesłała w lutym takiego linka. Wtedy był aktualny artykuł o szczepionce 5 w 1

https://www.facebook.com/stowarzyszeniestopnop

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzi o Rotawirusy i Pneumokoki bo napisalam tylko Rotawirusy, a chodzilo mi o te dwa wirusiska

bontbhr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa wrote:
    Nad bankiem sie nie zastanawialiśmy ale to tez ponoć drogie jest takie przechowywanie i ogólnie cała procedura czy nie?
    Opłata wstępna około 2500 a potem około 500 rocznie.

• Mucha Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margotka to trzymam kciuki, daj jutro znac.

iv09g7rf258kfw3a.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronikabp kurcze dużo jak na początek nie? Ale pomyślimy

weronikabp lubi tę wiadomość

bontbhr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wykład o bankach komórek macierzystych na szkole rodzenia.
    Koszt zapisu wstępnego + sprzęt do pobrania - 1400 PLN plus opłata za każdy rok
    przechowywania próbki 570 PLN ( o ile podpisujesz umowę na 5 lat). Można podpisać także na 10 i 18 lat, koszt roczny wtedy maleje.
    Ja też chciałam na początku, aby pobrali krew pępowinowa i przechowywali, natomiast okazało się, że tych komórek macierzystych w tej krwi jest niewielka ilość (zazwyczaj przechowuje się 25ml) i często nie wystarcza,
    jeśli jest już potrzeba i trzeba dobierać komórki od dawcy lub od osoby dorosłej - bo taka możliwość też jest, tylko musi być bliskie pokrewieństwo.
    Wszystko zależy od tego jaka ilość tych komórek macierzystych jest we krwi pępowinowej. Babeczka mówiła, że to bardzo różnie bywa. Dodatkowo należy się dopytać po pobraniu komórek macierzystych do którego roku dla dziecka będą one wystarczające. Babeczka mówiła, że pobrana ilość przelicza się na kilogramy osoby i wtedy wiadomo, kiedy są one w stanie pomóc.
    Zazwyczaj wystarczają one do 3go roku życia dziecka - jeśli nie daj Bóg coś by się działo, a potem trzeb i tak korzystać z dodatkowych komórek pobranych od innych osób.

Ja generalnie po wysłuchaniu wykładu zrezygnowałam z tego banku. Wiem, że w Krakowie jest jeden bank,w Poznaniu, Warszawie na pewno. Tak bynajmniej mówiła kobitka na wykładach.

W Polsce powstał także publiczny bank komórek macierzystych, gdzie w razie
    czego można wykupić komórki macierzyste, które są najbardziej zbliżone tkankowo do tych potrzebnych.Takich banków publicznych jest wiele w całej Europie, w Polsce to dopiero raczkuje.Krew do tych banków pobierana jest od noworodków, których rodzice się zgodzili, aby były wykorzystywane dla innych ludzi.

Podkreślam, że to są informacje usłyszane na wykładach, nie potwierdzałam ich już później.

Więcej na ten temat można poczytać na: www.bank.diag.pl

AISAK, weronikabp, monalisa, Limerikowo lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monalisa wrote:
    Weronikabp kurcze dużo jak na początek nie? Ale pomyślimy
    No tanio nie jest, ale w tym przypadku mój Mąż mowi ze nie patrzymy na kwotę i zgadzam sie z nim. Oby nigdy nie była potrzebna, niemniej dobrze ja miec.
    Mi sie jakos humor zepsuł wieczorem, czuje sie mega zmęczona, sama nie wiem czemu, poplakalam mężowi :-(
    Dobranoc.

• monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lallita z III trymestru mama Oliwierka podala bardzo przydatna informacje
    U mnie w przychodni 1 dawaka rota =300zł ,a trzeba dać 2 więc 600zł
    Pnemokoki zależy czy szczepionka 11 walentna czy 13...

11 walentna (11 szczepów) = 195zł x 4 (czyli 3 dawaki w odstępach co 6 tyg i 4 dawka po 1 roku..) x4=780zł

lub

13 walentna (13 szczepów) = 280zł x 4 (czyli 3 dawaki w odstępach co 6 tyg i 4 dawka po 1 roku..) = 1120

szczepionka 5w1 infarxi + hib ok 130zł więc 4 x 130zł =520zł

lub

Pentaxim 110zł =440zł

Limerikowo lubi tę wiadomość

bontbhr.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekajaca dzięki za info napewno przemyslimy i poczytamy na ten temat w różnych źródłach.

czekajajaca lubi tę wiadomość

bontbhr.png
  • monalisa Autorytet

Wysłany: 26 marca 2014, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronikabp połóż się i wypocznij kochana. Oj te nasze hormony kochane :)
    Piszę juz dobranc kochane

bontbhr.png
‹‹ 670 671 672 673 674 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ