X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie przychodzi położna w piątek i będziemy kontrolować wagę. Dziś karmiłam go co 2 godziny i męczyłam, żeby nie zasypiał. No i je ok 10 minut, czasami trochę krócej, czasami dłużej.
    Uspokoiłaś mnie troszkę, dziękuję :*

P stwierdził, że opierdzieli położną za to, że mnie nastraszyła :)

• Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Do mnie przychodzi położna w piątek i będziemy kontrolować wagę. Dziś karmiłam go co 2 godziny i męczyłam, żeby nie zasypiał. No i je ok 10 minut, czasami trochę krócej, czasami dłużej.
    Uspokoiłaś mnie troszkę, dziękuję :*

P stwierdził, że opierdzieli położną za to, że mnie nastraszyła :)
    Wiesz ja nie chcę się wymądrzać ale sama się nastresowałam tak jak Ty i co mogę to podpowiem z własnego doświadczenia. Próbuj i daj znac jak z wagą w piątek. Trzymam kciuki !!!

Sue lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane :)
    nie nadrobię... widzę że o spadku jest..moja spadła w 2 i 3 dobie...była dokarmiana, teraz w domu męczymy cycki ale słabo idzie,zobaczymy w piątek...mała więcej się bawi i zasypia niż je...Sue to tak jak u Ciebie...
    ogólnie jestem zestresowana ciągle, boję się o nią cały czas, tak ją kochamy <3

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro bede walczyć z małym, laktatorem i butelka medeli :)
    Dobrze, ze ta położna była, przynajmniej wiem, ze mały musi wiecej jesc. Dzieki temu tez żółtaczka szybciej ustąpi.

Pytanie mam jeszcze - dzis werandowalam małego - zalozylam mu body z długim rękawem, dresik, skarpetki, bluze czapeczkę i pajacyk taki polarkowy. Wsadzilam go w spiworek - myślicie, ze ok? Czy zakładacie dzieciom na spacery puchowe kombinezony i spiworek? Nie chce go przegrzac, ale tez nie chce, zeby mu zimno było, a jutro idziemy na pierwszy spacer na dwór.
    Dzis zrezygnowaliśmy, bo juz było za późno u za chłodno.

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu ale moje dziecko chrapie...pierdzi, beka i chrapie...no prawdziwa królewna ;)

Sue, Gosiak, Boroniówka, Laurka, Asiaa1201, Patrycja20, Aagnieszkaa, Fedra lubią tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota, mega dzieki za rady!! Tym bardziej, że sama przez to przeszłas, wiec z pierwszej ręki rady:)
    Trzymajcie kciuki, zeby przytył ten moj młody człowiek. To, ze matka dba o linie nie znaczy, ze on musi!!!

Pia, trzymam za Was kciuki :*

Wszystkie nierozpakowane mocno wspieram :*

Znow mam dołek, dobrze, ze moj maz jeszcze jest..

• asia888 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny melduje sie dopiero wypuscili nas ze szpitala, nareszcie w domu :)))) nie mialam neta w szpitalu, gratuluje nowym mamom! Ja od 4 dni praktycznie nie spie zero snu na tej adrenalinie chyba jade porodowej

urodzilam 22.02.2015 czyli idealnie w termin z 1usg wiec to byl 40tydz
    Gabriel 3.600, 48cm pyzunia
    porod sn, nie bylo lekko, dzieki Bogu za zzo!

Niewiem czy uda mi sie Was nadrobic, czy wszystkie juz urodzilysmy? Dotarlam do listy 22luty- jednak udal nam sie ten porod zbiorowy!

Mam szybkie pytanie, dzis ruszyla mi laktacja, piersi sa twarde i bola czy to ten "zastoj"? Co z tym robic pomozcie bo boli :(
    Od jutra Was nadrabiam

Stokrota :), Bietka, Penelope, przedszkolanka:), Patrycja20, Fedra, LadyDi, kafabi, megg lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 wrote:
    Dziewczyny melduje sie dopiero wypuscili nas ze szpitala, nareszcie w domu :)))) nie mialam neta w szpitalu, gratuluje nowym mamom! Ja od 4 dni praktycznie nie spie zero snu na tej adrenalinie chyba jade porodowej

urodzilam 22.02.2015 czyli idealnie w termin z 1usg wiec to byl 40tydz
    Gabriel 3.600, 48cm pyzunia
    porod sn, nie bylo lekko, dzieki Bogu za zzo!

Niewiem czy uda mi sie Was nadrobic, czy wszystkie juz urodzilysmy? Dotarlam do listy 22luty- jednak udal nam sie ten porod zbiorowy!

Mam szybkie pytanie, dzis ruszyla mi laktacja, piersi sa twarde i bola czy to ten "zastoj"? Co z tym robic pomozcie bo boli :(
    Od jutra Was nadrabiam
    Wydaje mi się, że to nie zastój tylko nawał. Chyba zawsze przychodzi w 3-5 dobie.

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, co do woombie, on jest bardzo wąziutki i jest z materiału lekko rozciągliwego, więc myślę, że będzie wystarczająco ściskał 3kg niemowlę a potem 6kg tak samo dobrze.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry.

Otrzymalam dzisiaj telefon z lokalnego "departamentu zdrowia". Trzy pytania odnosnie mojej corki:

1) Jak idzie karmienie piersia?
    2) Czy jak spi, to lezy na pleckach? <ta-dam>
    3) Czy potrzebujemy w czyms pomocy?

Gdybym na trzecie odpowiedziala twierdzaco, to moze mialabym wizyte poloznej tak jak Wy LOL

Asia888 super, ze jestescie w domu. Przystawiaj synka do piersi jak najczesciej.

Sue moja mala tez z poczatku szybko zasypiala przy piersi w wyniku czego krotko jadla i powiedziano mi, ze to dlatego, ze jej za cieplo i zbyt przytulnie. I tez musialam zdjac z niej jedna warstwe ubran, smyrac po policzku itp. Takze dobrze robisz.

Moj maz mowi juz o kolejnym dziecku. Mam nadzieje, ze zartowal, bo jest napalony... Koszmar III trymestru jest jeszcze dosc swiezy w mojej pamieci...

asia888 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały na mm śpi jak aniołek... Dziś już nic nie wymyślę. Idę się kłaść. Od jutra walczę z laktatorem.

relg9vvjrtqik460.png

• kasianadine Przyjaciółka

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja, jestem w szpitalu w Raciborzu (woj . śląskie). Warunki dobre, póki co personel miły, nie mogęnarzekać. Niestety nie ma tu zzo. Ale jsk będą wywoływać przez oxy.. to zzo ponoć wydłuża poród

Chciałabym mieć to już za sobą. Ale boję się, że szybko nie urodze (tj. Będzie powtórka z rozrywki.. Mój pierwszy poród trwał 25h)

A Ty gdzie leżysz? Jak warunki?

kasianadine
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota :) wrote:
    W ogóle zauwazyłam , że w szpitalach najłatwiej im jest powiedziec "proszę dokarmiać mm" bo to najprostsze rozwiązanie jest i nikt Ci nie musi pomagać ani nikt Cie nie musi wspierać w walce o własny pokarm. Sue może spróbuj skorzystac z porady doradcy laktacyjnego jesli bardzo zalezy Ci na kp. Za wizytę w domu zapłaciłam 160zł. Ja się mocno zaparłam na kp i mimo, że w szpitalu zatrzymali nas dłużej z powodu nieprzybierania to udało mi sie jakoś tego cycka wywalczyć chociaż wciskali nam mm.Mocno licze na to, że dalej będę miala pokarm i będe karmić chociaż pół roku.

Luna spadla na wadze w pierwszych dniach i nikt mi nawet nie napomknal o mm. Po prostu kazali stanowczo i konsekwentnie karmic co dwie godziny minimum 15-20 minut.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy w tym woombie kladziecie tylko. Na plecach czy na boczku mizna? Bo wg strony na plecach tylko klasc, a moje dziecko dzis na maxa ulalo... Dostala cyca i posciskalam go by malej lepiej lecialo to tak z 15 min przelykala grubo idbila ze 4 razy po lacznie 40 min cyca sie darla to dalismy butle 30 ml i ulala wszystko... Potem po godzince w koncu maz dal jej mm 50 ml to spala 3 h :)
    No i teraz wychodzi ze nie mam tak strasznie malo mleka tylko ono nie chce leciec latwo... Wrecz cholernie ciezko.. Bez pomocy reki to jak po gruzie a reka jak scisne moooocno to trysnie ... I doradca lakt mowila ze moge miec b. Waskie kanaliki.. I co z takim fantem?:/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a w jakiej przychodni ona przyjmuje?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba zakupie woombie. Synek mi sie ciagle rozpakowuje z flanelowej pieluszki.

U nas waga urodzeniowa przekroczona! Tymuś wazy 3415g :)
    Ssie ok 10-15 minut co 2,5-3h.

Jutro pierwszy spacer. Zakładam Body z długim rękawem, dresik, skarpetki, czapeczkę i wkładam w kombinezonik. Dodatkowo przykryje kocykiem.

Fedra lubi tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bedac w ciazy zakladalam, ze przez pierwszy miesiac nie dopuszcze ludzi do mojego dziecka, a wyszlo tak, ze od poczatku ktos jest i tabun ludzi juz nam sie przez te dwa tygodnie przewalil przez dom. Cala rodzina meza sie nia cieszy. I sie okazalo, ze wcale mi to nie przeszkadza - wrecz pomaga, bo ma na chwile wolne rece jak kto inny ja zabawia.

Fedra lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha i co robic z tym nawalem, przystawiac malego czesto po prostu?

fJJwp2.png
    8zQPp2.png

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia888 wrote:
    Aha i co robic z tym nawalem, przystawiac malego czesto po prostu?
    Ja tak robiłam i mi jakoś przeszło ale podobno te okłady z kapuchy są dobre ale ja nie próbowałam.

asia888 lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 25 lutego 2015, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka no to w stanach mają dobre podejście przynajmniej do karmienia (bo z tymi 6 tyg z dzieckiem tylko to przegięcie).

A odnośnie odkładania dziecka do snu...ja kladłam na boczku bo w szpitalu powiedzieli mi żeby tak robić bo to bezpieczna pozycja. Dziś byłam na USG bioderek i powiedziano mi żeby kłaść na pleckach i tylko główka żeby była na boku (tak jak Laurka mówila zdaje się). Pozycja na boczku jest niekorzystna dla bioderek.

1usajw4zbiudzgxg.png
‹‹ 2455 2456 2457 2458 2459 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ