X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna z czasem powinno byc tylko lepiej :]

Sylwia Ty juz dostalas okres? A caly czas karmisz piersia? Dokarmiasz mm?

Boze, pojde do piekla! :[ Wczoraj probowalam obciac malej paznokcie i skaleczylam ja w paluszek! :[[[ I to mocno :[[[ Co prawda krwawila dluzej niz plakala, ale jak zobaczylam co uczynilam, to normalnie w panike wpadlam. Do tej pory to przezywam :[

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • megg Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lara nie mam pojecia kurcze moze woda przegotowana.?
    gosiak szczerze to mam od siostry dostac po synku i nie wiem jskie ma nosidelko
    a tez lekarz nie pytal tylko mowil ze nogi na zabke maja byc

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara,
    Kurcze z siusiakiem nie ma zartow. Jak jest pluytko to octeniseptem i osuszac czesto chyba ale jak przy ujsciu to bym chyba poszla do lekarza.

Mala mi ja mam pytanie;) bo mowilas ze nie chce Ci sie cwiczyc i nie masz kondycji i zrobilas cale turbo spalanie?

Powiem wam ze ja juz wiecej nie chce gosci i pomocy...
    Wiecej sie przy tym naskacze niz bez nich

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 15:12

atdcqtkf2affvuei.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolezanka zaprosila mnie na fb do strony Your Breast Friend. Polecam! Bardzo duzo przydatnych linkow! Np. Siatki centylowe przygotowane przez WHO dla dzieci karmionych piersia http://www.who.int/childgrowth/standards/weight_for_age/en/

Laktacyjny leksykon lekow http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php

Mleko mamy vs. modyfikowane a prochnica http://pediatria.mp.pl/karmienie-piersia/84630,karmienie-piersia-a-prochnica#.VVzhR12vjGM.facebook

i inne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 15:16

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna fajnie ze napsialas. Krzys bardzo ladne imie;) gdyby nie bylo w rodzinie to pewnie i ja bym tak nazwala.

Moj robi drzemki, teraz nie moge narzekac ale je czesto. Zasem wola za godzine ale np zje malutko a czasem je dlugo i tak czesto nie wola. Moze chce sie napic.. No nic.teraz trzeba myslce ze neurologicznie bedzie dobrze..

Martwi mnie maly kontakt wzrokowy. No bylam na rekach z nim u sasiada na chwile i on do nigo mowil a ten w sufit..;( nie wiem czy tak powinno byc;(
    Ale jak go przewijam czy spiewam to patrzy na mnie i sie usmiecha

atdcqtkf2affvuei.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiu to Wy też macie takie wąskie łóżko i się na nim we trójkę miescicie? Szacun! :-)

Staś dzisiaj spał 2 h a ja w końcu zrobiłam porządek w szafkach :)
    U nas pogoda prsyzwoita :) spacer zaliczony.

c7hyim7.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Gosiu to Wy też macie takie wąskie łóżko i się na nim we trójkę miescicie? Szacun! :-)
    Tak, pamiętam jak kupowaliśmy łóżko do sypialni - mój M. chciał większe - 160 albo nawet 180 a ja (wtedy byłam pewna, że dzieci mieć nie będę - nie chciałam) się uparłam, że 140, bo nie będzie jak za bardzo się od siebie odsunąć - nawet jak się na siebie zezłościmy ;) To teraz mam :)
    Ale spokojnie dajemy radę.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna jakbym o moim czytała...

Będzie dobrze:* Musi!

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Katiś Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Atakasobiejedna z czasem powinno byc tylko lepiej :]

Sylwia Ty juz dostalas okres? A caly czas karmisz piersia? Dokarmiasz mm?

Boze, pojde do piekla! :[ Wczoraj probowalam obciac malej paznokcie i skaleczylam ja w paluszek! :[[[ I to mocno :[[[ Co prawda krwawila dluzej niz plakala, ale jak zobaczylam co uczynilam, to normalnie w panike wpadlam. Do tej pory to przezywam :[
    Nie przejmuj się aż tak, ja też to uczynilam, i też miałam wyrzuty sumienia, ale teraz już mi przeszły :)

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do łóżka to my mamy chyba 180 albo 160 ? W każdym razie bywają noce ze Pola , ja i T śpimy na jednej połowie( wtedy kiedy rarmie na lezaco z prawego cycka :))

Gosiak lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za mile powitanie ;)może to głupio zabrzmi ale dobrze wiedzieć że nie tylko ja mam tak ciężko heh. A mój syn zrobił sobie ze mnie jaka, od południa była u mnie siostra, to najpierw bawił się z nią przez godzinę w łóżeczku i nie płakał jak go pod moim okiem przewijala, a ma zero doświadczenia, a później na spacerze z nią tez w ogóle nie płakał :D A ja sobie wypiłam w spokoju kawę, poprasowalam i sprzatnelam kuchnie i czuje się bosko, bo tylko rano w chuście słyszałam płacz i marudzenie :) Aha, a w przyszłym tyg powiedziała ze może przyjść mi okno umyć, dzisiaj zamówiłam nam pizze i git, taką pomoc to ja rozumiem!

Gosiak, megg, Lara 82, mala_mi1982, dorocia2324 lubią tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja to sie zastanawiam czy u nas zabkowania nie ma... lilka sie strasznie slini normalnie slina jej bokami sie wylewa, marudzi ale da sie ja w miare zabawic czy cos, najchetniej ma cos w buzi, lapki to namietnie gryzie az ma poslinione i takie chwilami zaczerwienione az tak sie pastwi nad nimi... Wszystko do buzi bierze co tylko jest w stanie uchwycic, gruzak jak przykladam tez bierze ale ze slina az nie wyrabia wtedy..:/

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.cefarm24.pl/24730,chicco-urzadzenie-ultradzwiekowe-do-wozka.html

coś takiego na komary, jak myślicie zadziała?

relg9vvjrtqik460.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko nie ucielo sobie wczoraj wieczorem ani jednej drzemki az na dobre poszla spac. Nie chciala sie tez bawic tak jak i poprzedniego dnia.
    Czytam teraz o skoku rozwojowym miedzy 14 a 19 tygodniem:

14-19 tygodni (wydarzenia)

Marudne okresy zaczynają być coraz dłuższe, mogą trwać nawet do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu. Dziecko w 19 tygodniu zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji, czyli może np. nauczyć sie wyciągnąć rękę po zabawkę, złapać ją jedna ręka, potrzasnąć, przekręcić i włożyć do buzi. Dziecko może łączyć dźwięki– np mamama, tatata.

Nowe umiejętności:
    •Przekręca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
    •Próbuje raczkować
    •Podpiera się na rękach i podnosi tułów
    •Lubi ruszać ustami, wystawiać język
    •Może wziąć przedmiot do jednej reki i przełożyć go do drugiej
    •Wkłada rzeczy, rękę mamy, taty do buzi, żeby je zbadać, ugryźć
    •Próbuje uderzać zabawkami o stół
    •Zrzuca świadomie zabawki na podłogę
    •Szuka rodziców
    •Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
    •Reaguje na własne imię
    •Rozumie słowa
    •Wymawia nowe dźwięki vvv,sss, zzz, rrr itd
    •Używa spółgłosek
    •Wyciąga ręce, gdy chce by je podnieść
    •Cmoka ustami, gdy jest głodne
    •Odpycha butelkę/pierś, gdy sie naje
    •Może przesadnie reagować, np zakasłać jeszcze raz, gdy rodzice zareagowali na poprzednie zakasłanie

Luna bardzo teraz lubi wystawiac jezyk, cmoka i mlaszcze jak chce jesc, wydaje nowe dzwieki i uzywa spolglosek. Wczoraj jak jechalysmy do domu troche marudzila w foteliku i po jakichs 5 minutach ciszy, kiedy myslalam, ze w koncu zasnela, nagle wydala z siebie glosne "DA!" az podskoczylam za kierownica ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 maja 2015, 17:22

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Mala mi ja mam pytanie;) bo mowilas ze nie chce Ci sie cwiczyc i nie masz kondycji i zrobilas cale turbo spalanie?

No zrobilam wczoraj turbo spalanie ale z 2 przerwami :-D - raz mi się mały przebudził i musiałam nakarmić, a dwa przyszła koleżanka na kawke :-)
    Za to dzis zrobilam cale bez przerw :-) Oprócz jednego cwiczenia, ktorego po prostu nie daje rady zrobić.

słoneczna 85, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie miałam kiedftys zapytać. Laurka i Penelope po jakiemu mowicie do waszych dzieciaczkow?

relge6yd3cl8y0me.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope, jak smoczek?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka moje dziecko ten skok to chyba juz przeszlo :) dzis przekrecila sie z brzucha na plecy, zabawki trzyma juz i przelozyc tez umiei to wszystko co tam napisane to chyba juz od tygodnia robi :) ale ona ogolnie skoki te rozwojowe kazdorazowo przechodzi ok 2 tyg przed tym jak wujek google pokazuje :)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A marudzi ze hej :) czasem juz to staram sie olewac ;p. Nieraz to marudzenie przypomina placz ale wtedy podchodze i patrze czy ma ,zy w oczach a ze nie ma nigdy to daje jej 5 min :p

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 maja 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mój wielu rzeczy z tej listy nie robi

relg9vvjrtqik460.png

‹‹ 2953 2954 2955 2956 2957 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ