X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie. Jeśli chodzi o rozszerzanie diety nie opóźniam tego bo Miśka rozwija się prawidłowo. Wręcz przeciwnie czasem trzeba wcześniakom szybciej dietę rozszerzać bo szybciej wyczerpują się rezerwy żelaza. Rezerwy żelaza u dziecka kumulują się pod koniec ciąży i zwykle starczają do końca 6 mies. U mnie tego końca ciąży nie było. Diętę zaczęlam rozszerzać normalnie bo też nie było przeciwskazań.

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odnośnie prawidłowego obchodzenia się z niemowlętami polecała filmiki Zawitkowskiego
    https://www.youtube.com/results?search_query=zawitkowski

monika_ lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_ wrote:
    http://m.wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,117915,18482716,ministerstwo-zdrowia-szykuje-kolejna-rewolucje-w-poloznictwie.html?utm_source=m.gazeta.pl&utm_medium=testbox&utm_campaign=CzolkaIImg
    To tak na fali rozmow o opiece i NFZ
    Idioci....przy moim niskim progu bólu jak bym miała te 24h skurczy przechodzić bez zzo to miala bym traumę do końca życia...

1usajw4zbiudzgxg.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota, niecałe 2 tyg wcześniej podawałam kaszkę. Te kostki z manny to znalazłam w artykule pod tytułem "5 praktycznych sposobów na udany początek BLW" http://dziecisawazne.pl/5-praktycznych-sposobow-na-udany-poczatek-blw/. O tym glutenie szczerze mówiąc w ogóle nie pomyślałam, ale jak wszędzie czytam to jest to uwarunkowanie genetyczne.
    No i jak wszystko z umiarem podaję ;) Ugotowałam 4 łyżki kaszy w szklance wody. Do tego dodałam zmiksowaną gruszkę i łyżeczkę masła. Przełożyłam do głębokiego talerza, wystudziłam i pokroiłam. Dałam jej 6 kostek, w których była może łyżeczka kaszy, czyli tak jak wcześniej zalecali, żeby dziennie podawać. Do buzi trafiła połowa tego ;) A jaka zabawa przy tym była :D
    Powiem Ci, że jakoś się nie boję tego, że dostanie uczulenia. :P Niedługo podam jej też chleb (sama piekę) z pasztetem, który również sama zrobię. Także u mnie rozszerzanie diety jest bardzo intuicyjne. Jutro serwuję jej te kostki znowu i zupę: marchewka, ziemniak, kurczak. A w ramach zabawy warzywa w słupkach i różyczki kalafiora.

Sue, Stokrota :) lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PatrycjaP, super ta paka, ale droga bardzo! A ja wylicytowałam takie rzeczy:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/f0c8a096d8f9.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/772b6cd95ef9.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb65c9aea760.jpg http://naforum.zapodaj.net/thumbs/133135eb7348.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2015, 23:09

PatrycjaP lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • monika_ Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady, ostatni pajac/śpiochy ( zawsze mylę ) genialny! :)

ex2bhdge3vq8w74m.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 03:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, mam 50km tylko, ale to miejscowosc na trasie na polwysep, wiec w sezonie masakra, zeby dojechac. A Janeczka podróżować lubi średnio. Szybko się wkurza w foteliku - nie lubi być skrępowana ;)
    Nie ma to jak móc się wyspać, bo dziecko ładnie śpi a mimo to obudzić się w środku nocy i mieć oczy jak 5zl :P

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 03:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam nieplanowane cc i też w szpitalu dokarmiali małą mm bez konsultacji ze mną. A pokarm miałam, już drugiego dnia ściągałam po 30-40ml co 2-3h

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za pajac z tego wiceministra, niech idzie do dentysty i mu zęba wyrwa bez znieczulenia, bo to przecież lekarz decyduje czy podać i nie może być to usługa na życzenie! Skąd taki lekarz ma wiedzieć jaki mam próg bólu i czy dam radę urodzić bez znieczulenia. Na zachodzie praktycznie wszystkie rodzące od razu dostają, ta co nie chce to jest traktowana jak dziwoląg...

Jednym pocieszeniem jest fakt że jeśli nfz płaci za to bez limitu 400 zł to szpitale będą podawać żeby więcej kasy za poród dostać.

Ja wprawdzie nie miałam zzo, bo przez przez godzinę nie mogły się wkluc, bo miałam za rzadka krew. Już nie wspomnę że przez godzinę miałam skurcze, a pani anestezjolog warczala na mnie że jak się będę ruszać to nic z tego nie będzie, dopiero później polozna mi powiedziała że to o moją krew chodziło, po prostu cewnik do podania leku jej zalewało :]
    Na szczęście polozna im zasugerowala ze mogą mi podać podpajęczynówkowe, próbowały mnie zniechęcić, bo była noc, pusta porodówka i mogłyby iść spać zamiast mnie pilnować :] Ale cieszę się że posluchalam położnej i je wzięłam, miałam 2h odpoczynku i w tym czasie zrobiło się prawie pełne rozwarcie. Kij z tym że jak przestało działać to wrzeczalam żeby mnie dobili ;)

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • monika_ Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Monika, mam 50km tylko, ale to miejscowosc na trasie na polwysep, wiec w sezonie masakra, zeby dojechac. A Janeczka podróżować lubi średnio. Szybko się wkurza w foteliku - nie lubi być skrępowana ;)
    Nie ma to jak móc się wyspać, bo dziecko ładnie śpi a mimo to obudzić się w środku nocy i mieć oczy jak 5zl :P
    Aha, to blisko, Pola nie lubi fotelika na dłużej niż 1, 2 godz max.
    Masz problemy ze snem czy tak jakoś Cię strzeliło?;)

ex2bhdge3vq8w74m.png
  • monika_ Ekspertka

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam jajka z grzybami, uwielbiam grzyby ale przesadziłam z pieprzem..ledwo jem;)

ex2bhdge3vq8w74m.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Witam się znad śniadania!
    Dziś serek waniliowy z płatkami jaglanymi, malinami i borówkami. Popijam Femaltikerem ;) Syn zajada nogi Zofii :D

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia udanego pobytu!

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś na obiad robię makaron z cukinią a na kolację cukinię faszerowaną ;) Ciekawe czy mój plan się uda.

W ogóle zrobiłaby leczo do słoików, ale nie mam kiedy :P

relg9vvjrtqik460.png

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ;)

Ja kalorii pilnuję z myfitnesspal :P wiecie ile dodatkowych kalorii zjadamy :o

Co u Was? Pusto tu się troszkę zrobiło a na fb to szans nie ma by nadrobić :P

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ha ja od godziny karmie a dokładniej usypiam małego ale bez efektów. Nie wiem kto pierwszy odpuści ale już mnie plecy bolą

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie nie boje że sie zakrztusi. Będę dawać po malutku. I jakby co zawsze będę obok :)

Gosiak lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Sue Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanko, ja też pilnuję kalorii z mfp ;) Można się czasem załamać :)

Dzień dobry ;)

Pia, jak robisz makaron z cukinią?

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, normalnie nie mam problemów ze snem, widocznie w nie swoim łóżku mnie wzięło ;)
    U nas druga drzemka się zaczęła. Jesteśmy po 2h spacerku. Janeczka słucha babci z zapartym tchem a babcia jej opowiada o zwierzątkach i roślinkach - dogadują się dwie Janeczki :)

Sue, Pia Gizela lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GOsiak, Twoja mama też Janina? ;)

U nas drzemka pierwsza, dziś bez spaceru, bo już o 8 było 29 stopni :(

‹‹ 3287 3288 3289 3290 3291 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ