X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 20 sierpnia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Hej hej czy dajecie dha dzieciakom? Mam wpisane w zaleceniach ze sZpitala ze od 6 mies zycia 150 mg ale zapytan w pt pediatry.

U nas zab czuc pod palcem- dalam camilie i zel na dziasla ale spi slabo- wybudza sie sie z drzemek po 20 min nawet. Masakra

Nie moge zejsc mu z oczu bo wrEszczy
    My dha mamy w mm oprócz tego pediatra kazała podawać Wit d i C i nic pozatym :)

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 03:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja coreczka juz od dawna reaguje na swoje imie. Tak mi sie przynajmniej wydaje.

Luna zaczela spac na brzuchu i robi to coraz czesciej. Zasnela w takiej pozycji w swoim lozku. Ja tez ide spac.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 07:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! U nas słabo ze spaniem w nocy :/ Teraz też śmieje się za chwilę jęk. Zastanawiam się czy to nie aby te dziąsła rozpulchnione, o których wspominała pediatra.

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem, że mogę się spodziewać jednej drzemki do południa i jednej po południu, rano może być dłuższa, a popołudniowa od 20-40 min. :D

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)
    U nas są zawsze trzy drzemki i to już z zegarkiem w ręku regularne:
    8:00 do 8:40
    10:30-11:00 do 12:00-12:30
    i potem
    14:30-15:00 do ok. 16:00

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak natchnęłaś mnie i od dziś zapisuję drzemki i karmienia. Muszę sprawdzić czy mamy jakąś regularność...

Gosiak, kafabi lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co - Janeczka strasznie lubi zwierzęta, na spacerze ogląda się za każdym pieskiem i kotkiem, ba, ogląda sobie ptaszki jak chodzą po ulicy a jak latają to zadziera wysoko głowę i patrzy. Jak idziemy znaną trasą, to kojarzy, w której choince chowają się młode wróbelki.

Chyba wybierzemy się z nią do ZOO, myślę, że będzie wniebowzięta. Tylko jeszcze nie wiem czy w ten weekend czy w następny.

LadyDi, marcela29 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Gosiak natchnęłaś mnie i od dziś zapisuję drzemki i karmienia. Muszę sprawdzić czy mamy jakąś regularność...
    Mnie tak natchnęła Słoneczna i wtedy zaczęłam zapisywać. Ale ja tylko drzemki, karmimy się często co 1-1,5h
    Dzisiaj nam się np. drzemka poranna przesunęła, bo tata późno wstał i czekaliśmy aż zjemy śniadanie i zasnęła o 8:25 i od tego będzie uzależniona pora kolejnej ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to u mnie Zoja pierś pije tylko po wstaniu, potem, przed pierwszą drzemką, później po obiedzie przed 3 drzemką i na noc. Właśnie muszę jej zacząć podawać chyba wodę między posiłkami, chociaż czasem proponuje pierś kilka razy dziennie, to czasem pociągnie z 5 razy a czasem nie chce wcale.

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Janeczka nigdy piersią nie pogardzi ;)
    Szykujemy się na pierwszy spacer.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja je 3 stałe posiłki dziennie + czasem coś jej uskubnę od siebie na spróbowanie, więc dlatego tak się dzieje ;)

Gosiak lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nie zaszczepilismy- dr stwierdzila ze gardlo zaczerwienione.

Byla inna dr! I zapytala mnie czy juz zupy je!!

Kazala mi gotowac dla niego juz! Ma jesc kaszke na noc 150 ml i zupke i owoc.

Kaszke kukurydziana bo nie zapiera lub ryzowa ale ta zapiera.

Olej- z pestek winogron lub oliwa ale mowi ze oliwe wyczuwaja.

Maly ma 72 cm i wazy 9490!

Mam sprobowac nie lulac do drzemek bo plecy mi odpadna!!

Zaraz ide po kaszki! Troche jestem zniesmaczona bo tamta dr mowila ze do 6 mies moge nic nie dawac a ta ze powinnam dawac mu zupki i kaszki. Mowie ze nie chce jesc a ona ze jak bedzie glodny to zje

Ciesze sie tez ze nie zaszczepila na sile! Sama mialam watpliwosci i mowilam ze jesci trzeba to chce odlozyc!! Nie chce zaszkodzic.

Mowila tez ze ida dwa zeby! A ja widzialam tylko jeden. Ech.

Moze to gardlo przez zeby? Moze dlatego nie chce jesc?

asia888 lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna kazdy lekarz mowi co innego, ci starej daty stosuja sie do dawnych zalecen ze rozszerzalo sie diete od 4 miesiaca. Obecnie WHO zaleca od 6go miesiaca.
    Dlatego kazda mama powinna sama zadecydowac o rozszerzaniu diety swojego dziecka bo od kazdego lekarza uslyszysz co innego

a przed podaniem owoca to chyba lepiej najpierw podac wszystkie warzywa, a dopiero pozniej owoce, bo potem moze nie chciec warzyw jesc, ja bym odradzala ten owoc na start

Gosiak, Pia Gizela lubią tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Co do drzemek u nas nadal brak regularnych tzn jedna wypada ok południa ale to moze być 11,12,13,trudno zgadnąć, czasem jest przed południem, czasem nie, po południu często jeszcze zaśnie, ale jak już są jakieś "atrakcje" w ciągu dnia to się zmienia, na razie ma fazę wstawiania 5.30-6 i np teraz dalam jej pierś na podłodze na macie jak się bawiła i zasnęła także śpi na podłodze:-\

M spędził dwa dni w domu, ale wczoraj już nie goraczkowal także chyba się zatruł bo poza bólem brzucha i gorączka nic mu nie polegało
    Ja z mała od 2 dni w izolacji tzn lozeczko wynieslismy do jej pokoju i tak ją usypiam, a potem biorę ją do siebie do salonu i spimy razem, jeszcze dziś dla pewności spimy osobno, pościel już poszła do prania, sypialnia wywietrzona oczyszczacz powietrza chodził więc mam nadzieję że nic nie zlapiemy

Wczoraj zrobiłam jeszcze raz badanie moczu, przemyalam rywanolem- i wyniki były dobre, zaszczepilysmy się wczoraj na WZW i pneumokoki, pierwszy raz ja trzymalam mała przy wkluciu bo M nie był z nami i normalnie mi łzy poleciały, i źle nam babka wpisała w książeczkę bo bralismy engerix a wpisała euvex, musi M pójść niech poprawia, póki co po szczepieniu ok

Jutro wywozimy psa do moich rodziców, w ndz mamy jeszcze 25lecie ślubu chrzestnego mojego M i potem ok 2-3 w nocy w drogę

A i dojechały nasze kaszki z Niemiec, olej bio hipp ( szkoda że w pl nie ma), ciuszki i wózek na zakupy na 30kg, ma taki fajny uchwyt że można go z przodu na koszyku sklepowym szczepić i 4 kółka także koniec dziwgania zakupów:)
    Miłego dnia, my niedługo na spacerek

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 10:22

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety nam kazała już dawać mięso i gluten wprowadzać, koniecznie 1 łyżeczkę na 100ml posiłku, a ją mowie jej że mała jak zje 6 lyzeczek posiłku to sukces, a ta że musi być 100ml bo takie maja być proporcje, owoce kazała dawać na początku w postaci soczkow, potem ciepłych musów, a potem surowe dopiero.....ale w nosie mam jej zalecenia, robię po swojemu tzn gotujemy warzywa lub zupki, oddzielnie gotuje kaszkę manna i dodaje potem z tego jedną łyżeczkę do porcji jedzonku, a owoce dalam póki co raz i surowe z mięsem jeszcze czekamy, a soczkow wcale nie daje, także każdy robi jak uważa i każda mama wie co najlepsze dla jej dziecka
    Dzisiaj mamy kalafiorowa, a jutro barszczyk, w ndz może damy deserek jabluszko z kaszka jaglana bezglutenowa

Gosiak, asia888 lubią tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ją daje jeden posiłek na dzień tak około obiadu i raz w tyg owoc, kaszek jako całego posiłku nie daje, dopiero po 2 MC ekspozycji na gluten bo jednak robię ta ekspozycję czyli 2 MC po jednej łyżeczce do posilku, teraz i tak zjada mniej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 10:20

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam w środę u pediatry; ani o gluten ani o mięsko, ani o kaszki nie pytała; tylko o warzywa i owoce; jak mówiłam, że oponie idzie, to powiedziała żeby się nie zrażać, nie poddawać, tylko próbować, żeby poznał jak najwięcej smaków, a i ta podstawą jest mleczko.
    Wydaje mi się, że rozsądnie mówi. Zresztą ile ludzi, tyle opinii. Trzeba samemu ocenić i wybrać, co i jak chce się robić.

asia888 lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No, dokładnie, każdy lekarz mówi co innego, a o BLW to pewnie mało który słyszał. Ja daję raz dziennie warzywka a soczków wcale nie będę dawać tylko wodę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2015, 10:29

asia888, marcela29 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mojemu, to chyba na prawdę zęby idą; bo jest trochę marudniejszy, uszka ciągnie, wszystko do buzi bierze. Zaryzykowałam, dałam tą camelię, Zjadł i usnął. Więc to chyba zęby?

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza pediatra kategorycznie zakazała soczki :D Ale myślę, że cienki jabłkowy kompocik czy gruszkowy dostanie na zimę :D

justta, asia888 lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

‹‹ 3347 3348 3349 3350 3351 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ