X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • sebza Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też blw, ale jeszcze półgębkiem :) Maks nie siedzi, więc zjada na kolanach albo w Bumbo, ale nie są to duże porcje, które można uznać za pełnowymiarowy posiłek.

Laurka, też się zastanawiałam :)
    Jednak myślę,że coś jest w tych 8 msc. Maks do niedawna się dławił kawałkami,a teraz śmiesznie żuje i przełyka. W ogóle żuje już na widok jedzenia :)

Gosiak lubi tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    OD 8 MIESIACA ZYCIA?
    Literówka, powinno być faktycznie od...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciezko mi sie czyta tak niechlujnie napisane teksty.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak z innej beczki: Luna ugryzla mnie dosc mocno w prawy sutek dwa dni temu i od tamtej pory boli mnie piers. Mam mala ranke. Dzis poszlam na pierwsza przerwe laktacyjna godzine temu i razem z mlekiem trysnela do butelki krew! Zawartosc butelki byla rozowa. Musialam wylac mleko. Odciagnelam z lewej piersi, a nastepnie przykleilam plasterek z opatrunkiem na ranke na prawym sutku, zeby zobaczyc, czy to cos da, bo odciagnac musialam tak czy inaczej. Mleko bylo czyste, wiec udalo mi sie ranke zatamowac.

Jak Wy karmilyscie w pierwszych tygodniach - te dziewczyny, ktore mialy poranione sutki?? Ja nie mialam takiego problemu a tu juz prawie 8 miesiecy, kp moglabym nawet konczyc i nagle sutek krwawi, bo dziecko zeby ostre jak sztylety wyhodowalo!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • sebza Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Jak Wy karmilyscie w pierwszych tygodniach - te dziewczyny, ktore mialy poranione sutki?? Ja nie mialam takiego problemu a tu juz prawie 8 miesiecy, kp moglabym nawet konczyc i nagle sutek krwawi, bo dziecko zeby ostre jak sztylety wyhodowalo!

Przez nakładki.Ja karmiłam przez nakładki MAM i byłam zadowolona. Miałam też takie plasty od doradcy laktacyjnego, trochę jakby silikonowe ale bardziej miękkie i grubsze. Goiły sutki w kilka godzin.
    Czytałam kiedyś,że dzieciom nie szkodzą małe ilości krwi. Jak się karmi prosto z piersi to dziecko zjada i nikt nie wie, że była tak krew. Warunek jest jednak taki,żeby nie było jej dużo, bo żołądek niemowlaka może tego nie strawić i będą wymioty. Niektóre dziewczyny podają zaróżowione mleko jak takie ściągną (czasem też jest to kwestia problemów z kanalikami) i dzieciom nic nie jest. Ja bym chyba nie podała,ale to info w ramach ciekawostki.

EDIT: Znalazłam te plastry. Mepilex Lite. Safetac technology.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 18:19

atdci09k89ytpjkc.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki sebza za odpowiedz. Mam nakladki Medela, ale przestalam ich uzywac jak sie Lunie ssanie dzieki nim poprawilo i kp na nowo unormowalo i znowu ssala normalnie bez nakladek.

A krwi moim zdaniem bylo duzo. To nie byly dwie krople. Krew trysnela jak z kranu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 19:37

sebza lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • sebza Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy Wasze dzieci piją c doidy cup samodzielnie trzymając?
    Mój oczywiście pije świetnie, ale tylko jak ja mu trzymam.

atdci09k89ytpjkc.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez blw zdaje egzamin :-) co prawda wszystko dookoła jest brudne, ale przynajmniej ja mogę spokojnie zjeśc posiłek.

Sebza mój z doidy tez pije tylko jak mu trzymam, ale i tak woli z mojej szklanki :-P

Gosiak lubi tę wiadomość

c7hyim7.png
  • justta Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sebza moj tez pije tylko jak ja mu trzymam, no i uwielbia go gryzc ;-)

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • sebza Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie. Wydawało mi się,że to będzie kubek idealny do trzymania nawet przez takiego szkraba małego, ale on w ogóle się nie garnie do tego. Jak mu podaję,żeby sobie wziął, to się wkurza i leci z pysiem nadziewając się na kubek a w rączki nie weźmie. To dla mnie zaskakujące jest, bo wszystko inne przecież w obie łapki bierze.

atdci09k89ytpjkc.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sebza wrote:
    A co stosujecie na skórkę? Polecam balsamy i maści migdałowe. U nas zdziałały cuda. Mamy też emolient z olejem migdałowym do kąpieli. Po zaczerwienieniach w zgięciach ani śladu.

DO pielęgnacji stosowaliśmy dużo różnych specyfików oprócz tradycyjnych (spisuje z zamówień apteki gemini) emolium, oliatum, lipikar, bioderma, bephanten, atoperal, balneum,avene x-calm, cetaphil, latopic, demsa, Vitella Ictamo, z rossmana do skóry atopowej, naturalne sposoby olej z kokosa, olej lniany, masło shea i może coś jeszcze ale nie pamiętam. W kazdym razie musiałam to porozdawać po rodzinie, bo tylko pogarszało sprawę. Obecnie stosujemy bioderme.
    Z olejem migdałowym nic nie stosowalismy, także będzie to kolejny zakup.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Nasta jak ty funkcjonujesz dziewczyno??

Wspolczuje ci, nic malemu nie przeszlo caly czas tak sie drapie i takie problemy ze skora?

Nic nie przeszło, dużo kicha. W jego pokoju zostawiłam tylko łóżeczko z materacem i pokrowcem na materac, w wózku ma świeży ręcznik i na nim śpi (tak wyczytałam na jednym z forów). Może go uczulało coś co było w pokoju? Jestem w trakcie wyboru dobrego odkurzacza. Może ma uczulenie na kurz? Nie wiem, ale się męczy.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:

Nasta wspolczuje tych problemow skornych malego. Nic nie mozna zrobic?

Została mi metoda moktych opatrunków i nastepnie ubrania ze srebrem. Myslalam, że ma uczulenie na pyłki, ale pylenie dawno się skończyło. Ciągle szukam przyczyny problemów skórnych. Nie mogę dopuścić do marszu alergicznego i astmy.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Jeszcze chcialam zapytac czy wasze dzieci placza przez sen?
    Moj bardzo zle spi ostatnio. Ciagle sie wubudza, poplakuje przez sen. Jebardzo czesto w nocy.

Mój płacze przez sen.

atdc20mmmoziyqnb.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasta masakra dziewczyno. A ty jestes z tym sama. Tzn w dzien czy ktos Ci pomaga? I jak z KP czy jest z iestes na nutramigenie?
    Ale ga skora ma jakies lepsze imgorsze okresy. Cokolwiek podejrzewasz?

relge6yd3cl8y0me.png
  • NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety jesteśmy na nutramigenie, bo od bebilonu pepti wymiotował, sojowego mleka nie może pić, bo jest na nie uczulony. Innych preparatów mlekozastępczych podobno nie ma. Z kp powoli kończe, bo przez dietę eliminacyjna dużo schudlam i ogólnie wygladam jak anorektyk, źle się czuje i nie mam już siły.

Ma lepsze i gorsze okresy, ale nigdy się tak nie drapał. Może po prostu nie potrafił? Dobre okresy nigdy nie oznaczały ładnej skóry. Wygląda jak typowy atopik, dlatego nigdy nie zamieszczam jego zdjęć na naszym prywatnym forum.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 21:10

atdc20mmmoziyqnb.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NASTA wrote:
    DO pielęgnacji stosowaliśmy dużo różnych specyfików oprócz tradycyjnych (spisuje z zamówień apteki gemini) emolium, oliatum, lipikar, bioderma, bephanten, atoperal, balneum,avene x-calm, cetaphil, latopic, demsa, Vitella Ictamo, z rossmana do skóry atopowej, naturalne sposoby olej z kokosa, olej lniany, masło shea i może coś jeszcze ale nie pamiętam. W kazdym razie musiałam to porozdawać po rodzinie, bo tylko pogarszało sprawę. Obecnie stosujemy bioderme.
    Z olejem migdałowym nic nie stosowalismy, także będzie to kolejny zakup.

O kurde. Imponująca lista... Zaczynam wątpić w powodzenie oleju migdałowego.. Chociaż z drugiej strony mój młody przechodził przez coś, to tutaj nazywają neurodermitis. To taka egzema jakby. I naprawdę jak ręką odjął.
    Spróbuj może czegoś co dostaniesz w PL, a jeśli będziesz chciała, to ja w PL jestem na święta w grudniu i mogę Ci przywieźć to, co my mieliśmy (z przesyłką ze Szwajcarii to będzie bardzo nieopłacalne). Mam i maść i balsam i emolient do kąpieli. My to dostajemy od lekarza za darmo, bo wszystko pokrywa ubezpieczyciel a i tak teraz nie zużywamy bo nie ma potrzeby. Także jakbyś chciała, to mogę Ci to wysłać w grudniu, jak będę w PL.

NASTA, NASTA lubią tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 25 września 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasta a oczyszczacz powietrza z funkcja nawilzania? zawsze to powietrze w domu z tych pylow i kurzow oczysci... ja mialam astme w dziecinstwie z uczuleniem min na roztocze kurzu domowego- zabawki byly czesto mrozone w zamrazarce w woreczku, tylko tym sposobem moglam bawic sie maskotkami... oby szybko Was zdjagnozowano

NASTA lubi tę wiadomość

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2015, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Grzes tez nie siedzi i na razie daleko mu do tego. Co prawda jak sie kapie to sadzam go czasami to chwilke siedzi a potem sie chwije więc to jeszcze nie czas. Dlatego blw na azie odkładam bo nie wyobrażam sobie tego na kolanach. CZasami daję mu warzywa w leżaczku ale wtedy mam pół chaty do sprzatania.
    Co do jedzenia to porażka. Pluje zupami. Wczoraj pieknie zjadł mięsko i ziemniaczki lekko rozduszone a dzisiaj buzia zacisnietą i nie byłam w stanie wlozyc łyżeczki. Jedno szcześxice że je kaszki i owsiankę ale to tyle.

Ja dalej kontynuuje ćwiczenia vojty z Grzesiem. Co prawda nie widzejuz potrzeby ale na pewno nie zaszkodzi tym bardziej że nie chodze juz prywatnie tylko mam na nfz....Moja pediatra z Sopotu mówi że widzi postepy tj Grzes nadrobił wiek - zostału mu do poprawy nóżki :-)
    Ja u Grzesia widze postępy ruchowe i psychiczne natomiast z mówieniem porazka. Zaczyna jakieś ta,m tatatat lub dadadad albo to jest gagag nie wiem. W każdym razie nic więcej :-)

Jakby co to z trójmiastapolecam bożenę berent - rehabilitacja vojty

Bietka, promoszka lubią tę wiadomość

• Laurka Autorytet

Wysłany: 26 września 2015, 00:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak cudownie byc w domu w piatek wieczorem!

Wizyta u pediatry jak zwykle trwala wiecznosc. Moj maz musial wyjsc, zeby zdazyc do pracy i nie bylo go przy szczepieniu. Zaczyna sie sezon grypowy, wiec sugerowano nam jeszcze szczepienie przeciwko grypie, ale powiedzialam, ze innym razem, bo wystarczy tego. Luna plakala strasznie (acz krotko) tak jak i poprzednio. Teraz jest w dobrym humorze.

Moje slicznosci wazy 7,32 kg i jest w 58 centylu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2015, 00:30

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
‹‹ 3414 3415 3416 3417 3418 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ