X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja dziś zaczęłam 37 tydzień i dotrwalam. Jeszcze 6 dni i ciąża donoszona. We wtorek kolezanka przywozi mi lozeczko, musze ja obmyc i jeszcze szybko zamówić nowy materac, ale jak nie zdaze to nic sie nie stanie, bo mala moze pospac chwilkę na materacu po synku koleżanki. Dzis skończyłam prac i prasowac , jestem mega zmęczona, zaraz idę zrobic sobie ciepła kąpiel. Z wyprawki zostało mi do kupienia w zasadzie ze 2 reczniki z kapturkiem, 1-2 kocyki bo jeden mam. No i nie wiem jak z rzeczami aptecznymi. Kupowac teraz paracetamol w kroplach/czopkach? Uzylybyscie ich przed konsultacja z pediatra? Muszę kupić czopki glicerynowe, oceptenisept do pepka i coś na kolki, myslalam o kroplach sab simplex. A jakieś inne rzeczy kupię jak będą potrzebne, bo moga się nie przydac. Oczka będziecie przemywac przegotowana wodą czy sola fizjologiczna? I jakie witaminy d zakupilyscie? I pytanie do dziewczyn po porodzie. Jaki rozmiar stanika do karmienia? Piersi z natury mam nieduze, bo 75/80B. Na poczatku ciazy zrobily sie tylko lekko pełniejsze, rozmiaru stanika nie zmienilam do teraz bo nie rosną. I stoje przed dylematem jaki rozmiar kupic. Musze cos zakupic przed porodem by miec w szpitalu. Jak wam sie powiększyły piersi od poczatku ciazy do po porodzie ?

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • Katalonia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja oczy młodej przemywam solą fiz i uzywam gaziki jalowe. Czopki na gorączkę kazał nam kupić pediatra jak byliśmy z kolka, bo takie małe dziecko przy 38 st dostaje już drgawek i trzeba podać czapek zanim się dojedzie do lekarza czy szpitala.
    W szpitalu mi stanik nie były potrzebny. Latalam bez. Zresztą jak brodawki bolą to trzeba jak najwięcej wietrzyć. Koszule do karmienia się przydały. Ja bym z zakupem biustonosza poczekala, tym bardziej jak nie masz dużych i nie musisz podtrzymywać.

Pierworodna 2017

Termin porodu synka 25.04.2024
  • kozamonia Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda, ja biorę już tylko 1 luteinę dziennie. W poniedziałek mam wizytę i mam nadzieję, że już nie będę musiała jej brać, bo nie ukrywam że jest to trochę męczące.

YLkvp1.png
    29.01.18 - Joasia 2630 g <3
    05/06.17 - IMSI + crio
  • Basik83 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi tez cycki specjalnie nie urosly tylko pelniejsze..zobaczymy pozniej.

Z kosmetykow nie mam prawie nic dla malego ale to kupie na dniach i bez szalu linomag do pupy do kapieli jakis plyn wiadomo waciki gaziki ...im mniej kosmetykow tym lepiej.wiadomo czyms trzeba myc malego ..wstrzymuje sie z wiekszym zakupem bo moje mlode mialy Azs wiec na emolium lecialysmy zobaczymy jal bedzie u synka.tylko ta podstawe kupie.

iv09i09kqbjpvj1e.png
    Madzia 2006❤Zuzia 2008
  • Lilly123 Autorytet

Wysłany: 6 stycznia 2018, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też właśnie przeszłam na 1 luteinę dziennie od szpitala, czyli to był 33 tydz. To twardnienie mnie właśnie najbardziej męczy, pomaga leżenie i ciepła kąpiel.

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kobitki, w zeszłym tygodniu byłam po dłuższej przerwie u lekarza i mała waży już 2660 g. W tym tygodniu muszę zrobić GBS bo jeszcze nie zrobiłam - a Wy? Zaczęłam pakować torbę do szpitala, ale na razie mam tylko rzeczy dla siebie, po niedzieli biorę się za prasowanie i pakowanie rzeczy małej. Przeraża mnie, ze to już tak niedługo.. a z drugiej strony nie mogę się doczekać.
    Lekarz kazał mi się umówić na KTG - mam termin na 22 stycznia i w sumie to mam się pojawić u niego w terminie porodu jeśli do tego czasu nie urodzę, a ja myślałam, że na koniec ciąży trzeba częściej chodzić na wizyty... a tu moi lekarze nie chcą mnie widzieć ;) Na dodatek po tych wizytach u lekarzy przeziębiłam się, cały czas do tej pory wytrzymałam i na koniec mnie złapało.

Pozdrawiam Was mamusie i naszą pierwszą kruszynkę Marysię :)

Paula., Lilly123, jiwa lubią tę wiadomość

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się zdziwiłam, bo w mojej przychodni po 30 tygodniu ciąży wizyty są co 2 tygodnie, a ja mam dopiero jutro wizytę po przeszło miesiącu. Tu akurat pewnie kwestia urlopu lekarza. Jestem ciekawa jak następnym razem. Wiem, że jutro muszę być wcześniej na KTG.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Asasa Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megiii to chociaż masz ktg w 32 tygodniu, ja byłam poprzednio na wizycie w 30 tygodniu a teraz w 36 i w sumie lekarz już nie chce mnie widzieć, w cudzysłowiu ;) ktg mam sobie zrobić w szpitalu w którym mam zamiar rodzić. Może to z tego względu, że nie mam jakichś dolegliwości ani problemów z szyjka, skurczami itp.
    Chociaż tu mała poprawka dziś miałam pierwszy bolesny skurcz, mąż chciał się zapoznać z drogą do szpitala a tu nagle zaczął mi twardnieć brzuch i mocno boleć od krzyża, ale na szczęście to był tylko jeden długi skurcz.

UAtCp1.png
    mhsv9vvj0znnlhyf.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2018, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problem z kupnem stanika, bo chyba zostaje mi internet. No i też biust miseczka B, także cyc nie urósł nic. Jedynie się wypełnił.

Co do proszku to mam zakupiony z loveli, ale pierwsze pranie przede mną. Zacznę prać w tym tygodniu jak przesyłki dojdą. :) Pranie i prasowanie nadchodzi.

Coś czuję, że rozpakuję się na samym końcu, ale leci dopiero 33 tc.

Dziś było u nas piękne słońce! Boże... jak ja zatęskniłam za wiosną, młodymi pąkami i przygrzewającym twarz słoneczkiem! A tu dopiero styczeń. ;p

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2018, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie do porodu według terminu jeszcze długo ale mam cały czas skurcze wiec torbę do szpitala chce spakować wcześniej , zrobiłam dzis zakupy do szpitala i tak jak już siadłam i zaczęłam myśleć to nie mogę się doczekać ..

http://static.pokazywarka.pl/g/y/w/34d6207b70df4ebaafb987ff0dd03450_orig.jpg

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja jutro zaczynam pakowanie walizki. Brzuch mi się stawia i mam lekkie bóle ale nospy nie biorę - po chwili przechodzą i już. Już na tym etapie to wyciszać chyba na siłę nie muszę;) po luteinie nie widzę różnicy. Najbardziej działa jak zrobię siku i zmienię pozycję na lewy bok;)

A i ostatnio takie kłucie w piersiach czuję ale mleka nie mam...czuję że się zbliża ten wielki dzień, ale do soboty muszę dotrwać bo robię małe przyjęcie z okazji zbliżających się narodzin Młodej;)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A zapytałam doktorka o ktg to stwierdził że w prawodłowej ciąźy to można zrobić, ale to dop. teraz po ,37tc i to nie za często...każdy ma widocznie inne podejście

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 stycznia 2018, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny robilyscie lub planujecie baby shower ?

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie by było wszystko ok gdyby nie ten dyskomfort w pochwie :/ czuję jakby mialo mi cos wyleciec :/ Któraś też tak ma?

Torba prawie spakowana musze tylko dorzucić parę rzeczy. I gbs dodatni :(

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena ja tak mam jak leżę jak pochodzę trochę to ustępuje. strasznie mocno mni kopie za to po żebrach prawych...

• lena198808 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2018, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie boje chodzić żeby nie przyspieszyc :P u mnie malutka na lewej stronie jest, smiesznie wyglada moj brzuch. Druga nocka tak samo mialam tak mi sie w żebra wbiła ;) ciężko juz mi sie spi.. Ogolnie cierpie na bezsennosc zasypiam o godz 2..

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chyba ze stresu gorzej śpię;) widzę też po moim niemężu że zaczyna się stresować;) nie wiem czy my to wszystko ogarniemy...

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena a czujesz też ból między łopatkami? mi tak tam w środku wszystko obija że i z przodu i z tyłu czuję;) a niby nie jest jakaś duża...

• Lilly123 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 00:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam czasami takie dziwne wrażenie jakby mi miało wszystko wypaść. Ide wtedy tak pokracznie jakby mnie coś bolało. Co do spania to sypiałam jak dzidziuś poza tym nieszczęsnym siusianiem. Od dwóch nocy doszedł do tego ból boczków na których leże, bo jak śpie na prawym to budzi mnie ból prawego, z ledwością obracam się na lewy, budzi mnie ból lewego no i tak w kółko :) nie ma lekko :)
    Też tak często siusiacie? Ja mam jutro pocisnąć z moczykiem do badania i kombinuje co by tu zrobić żeby wytrzymać chociaż 4h bez sikania żeby wynik był w miarę wiarygodny. Nie lubie

♀️- 01.2018
    ♂️ - 05.2023
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2018, 01:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam bólu między łopatkami, ale czesto przechodzi taki nerwoból w dolnym odcinku kregoslupa tylko że ja mam tam mały ubytek na kręgu wiec sobie tlumacze że to przez to.
    Siusiu idę raz w ciągu nocki.

Dziewczyny jeszcze trochę i bedziemy mamuśkami :) :) ja jestem przerażona czy dam radę sobie z opieka

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
‹‹ 617 618 619 620 621 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ