X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska dzięki :) to moje pierwsze dziecko więc stąd moje obawy...a ciągle slysze za mało za mało a jak zaglądam do wózków na ulicach to przy innych dzieciach Ala wygląda jak przecinek :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra a ja tak z innej beczki. U nas jest 12 st, odczuwalna temp to 9 st. Jak to u was wyglada i co na spacery ubieracie? Wczoraj mialam problem co malej ubrac.mielismy grila sasiedzkiego i w bluzie i ocieplanych leginsach mala byla chlodna to poszłam do domu i ubralam jej pluszowego pajaca...środek lata a ja mialam misia w wozku. a dzis znow zastanawiam sie co na spacer ubrac...

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Lutyska dzięki :) to moje pierwsze dziecko więc stąd moje obawy...a ciągle slysze za mało za mało a jak zaglądam do wózków na ulicach to przy innych dzieciach Ala wygląda jak przecinek :D

Bo taka jej natura ;)
    nie kazde dziecko musi byc paczusiem a i tak jest słodkie ;)
    ja juz mam fiola antywagowego bo moja tesciowa to codziennie by wazyla dzieci jakby miala okazje i potem komentarze a moj syn przez to wogole nie chcial jesc bo mu pewnie cos nagadala. Fakt że wazyl wiecej od kuzyna rok starszego ale tez jest wyzszy od niego i jadl normalnie 3 glowne posilki a teraz prawie nic nie chce jesc takze u mnie waga jest gleboko schowana bo maz niestety bierze przykład z mamusi...

• amir Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to bym chciała żeby mój mniej przybierał. . Jak na dziecko w połowie kpi to zjada moim zdaniem małe objętości bo po 90 ml co 2.5-3h w dzień a czasami nawet mniej a tyje jak szalony no chyba że w nocy wysysa jakieś ogromne ilości bo tu już kontroli brak :) także mało źle dużo też niedobrze

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym chciała zeby moja malutka wiecej ważyła. 16 lipca konczy 6 miesiecy a obecnie ważny około 5700. Ale urodziła się z wagą 2340. Tyle że ona i tak mogłaby trochę wiecej przybierać. A tak jak już pisałam wielokrotnie jesteśmy na mm, także to nie jest gwarancją większej wagi :( Zobaczymy jak zaczniemy dietę rozszerzać. Zresztą nic sie nie zrobi. Nie wlejesz przecież do dziecku na siłę mleczka do brzuszka hihi.

Pediatra nam mówiła, że mogłaby więcej ważyć no ale co mam zrobić? Miała badania, morfologię, mocz, wszystko ok, nie ma anemii. Obecnie w siatkach centylowych dla wcześniaków jest na 10 centylu. Także same widzicie...
    Byliśmy u gastrologa i powiedział, że wcale nie jest źle. Ważne, że dziecko systematycznie przybiera. Nie ma niestety na to recepty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2019, 10:04

• symbolica Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleko z piersi jest dużo szybciej/lepiej trawione i przyswajalne więc dzieci jedzą objętościowo mniej niż mm a lepiej przybierają... No i jedzą częściej bo szybko trawią mleko mamy.

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lutyska, u nas trochę cieplej. Teraz 19 stopni. Body, spodenki i sweterek dają radę.

Lutyska lubi tę wiadomość

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się pochwalić ;)

Mała dziś pierwszy raz powiedziała mama :) A raczej 2 razy powtórzyła "ma" ;)

Niby nieświadome i przypadkowe a tak cieszy :)

malami.91, Lutyska lubią tę wiadomość

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    symbolica wrote:
    Mleko z piersi jest dużo szybciej/lepiej trawione i przyswajalne więc dzieci jedzą objętościowo mniej niż mm a lepiej przybierają... No i jedzą częściej bo szybko trawią mleko mamy.
    Tu tez nie ma reguly. Ja syna karmilam piersią i przybieral w mega tempie i córkę tez karmie a przybiera duzo mniej niz brat. Jedne dzieci maja lepszy apetyt inne jedza mniej. Kazdy czlowiek jest inny.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    artemida27 wrote:
    Muszę się pochwalić ;)

Mała dziś pierwszy raz powiedziała mama :) A raczej 2 razy powtórzyła "ma" ;)

Niby nieświadome i przypadkowe a tak cieszy :)

Haha 🙂 mój często krzyczy "meme" 😁.

W ogóle to jakoś tak wyszło, że powoli zaczynamy rozszerzać dietę. Zarzekałam się wcześniej, że będę czekać do 6m, ale ostatecznie stwierdziłam, że te miligramy warzywek, które trafią do żołądka nie zrobią mu krzywdy. Zaczęło się od ziemniaka ode mnie z talerza, który ewidentnie mu nie podszedł, potem dałam ociupinę marchewki i tutaj już jakby smak bardziej podpasował, chociaż i tak wszystko wyleciało z buzi, bo konsystencja była zbyt grudkowata, a dziś otworzyłam słoiczek z hippa marchewka + ziemniak, który gdzieś tam dostałam i na początku się ciut krzywił, a potem otwierał buzię w oczekiwaniu na łyżeczkę 🙂. W sumie zjadł tego może z pół łyżeczki, reszta była wszędzie dookoła. No ale smak dwóch warzyw już zna.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak widać każde dziecko jest inne i nie ma co porównywać :)

Czy wasze dzieci też jak leżą na brzuszku i się im znudzi albo nie mają już siły robią tak jak by skakaly ze spadochronem ? Rączki i nóżki w gorze?

• symbolica Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Jak widać każde dziecko jest inne i nie ma co porównywać :)

Czy wasze dzieci też jak leżą na brzuszku i się im znudzi albo nie mają już siły robią tak jak by skakaly ze spadochronem ? Rączki i nóżki w gorze?
    Dnie Ruda mój też tak robi... Ryje nosem w macie, w prześcieradle i ryczy. Dziś z 10 razy mi się przekręcił na brzuch się więc ma opanowane do perfekcji, w drugą stronę nie ruszy..

da8300b52b.png
  • SiSi111 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja dzis 5miesiecy kończy:) jej ale ten czas zapierdziela.
    Ale za to pierwszy raz w nocy tak marudzila ze spała z nami prawie cala noc, tak to zawsze w łóżeczku i rano do nas, jestem mega niewyspana. Marudzila i oczka miala jakby się czegos bała,tak mi jej szkoda bylo:( natomiast w naszym łozku sie do mnie przytulila jak jeszcze nigdy i zasnela. Rano tez marudzila i nie wiem czy jakas infekcja czy moze zabki? Ale tak wcześnie?
    Moja tez robi samolocik jak sie wkurza na brzuchu:)

❤❤❤
    m5kxvau.png
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tak samo. Śmiesznie to wygląda. Czytałam że koło 5 miesiąca to norma.

My jeszcze nic nie dawalismy. Myślę że jeszcze z 2 tygodnie poczekamy i też zaczniemy wprowadzać nowe smaki.
    Wydaje mi się że jest gotowa. Ostatnio dostawała mleko łyżeczką: cycek źle, butelka też. Na łyżeczce zjadła 70 ml; z tego z 30 było na ubraniu i obok ;) ale jaka frajdę miała z takiego karmienia ;)

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisi moja też dzisiaj kończy 5 miesięcy :*

Ja z jedzeniem jeszcze zaczekam, jak jemy to Mała nas widzi i ostatnio wystawiała języczek i mlaskała. Ale myślę, że jeszcze nie jest gotowa.
    Mówiłam Wam, że uczymy ja pić z butelki, znajoma doradczyni laktacyjna poleciła nam zacząć karmić łyżeczką. Jak na razie wszytko ląduje na bluzce, mała wszystko wypluwa.

Ruda, moja na brzuszku robi tak samo ;)

Powoli rozglądam się za nosidłem. Czy któraś ma i poleca coś?

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum, ja mam nosidło boba kangaroo, dostałam w spadku od siostry, ale jeszcze nie próbowaliśmy.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jutro kończymy 5 miesięcy:)

Nasza to już od miesiąca jak widzi że ktoś coś je to aż się trzęsie z ekscytacji, wyciąga ręce ;) wszyscy wkładają coś do buzi więc ona też chce ;)

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbieramy się na szczepienie...

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2019, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda powodzenia ;)

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2019, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jakie pieluszki polecacie? I jaki krem do pupy na codzień?

‹‹ 1158 1159 1160 1161 1162 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ