X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Migotka83 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, wszystkiego najlepszego!

Papatka, tak to enzymy. Ponoc powinno sie przygotowywać kaszkę w kilku malutkich porcjach, które dziecjo zje od razu po przygotowaniu ;-) Taka teoria, nie wiem jak to zastosować w praktyce.

amir lubi tę wiadomość

Aniołki 8tc 2016 i 6tc 2017
    Kochana Kruszynka - hipotrofia 2019
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Można mleko mocniej podgrzać, wtedy enzymy się rozpadną i kaszka będzie normalna gęsta. Co prawda takie podgrzanie sprawia, że mleko traci część swoich dobroczynnych właściwości, no ale skoro to tylko okazjonalnie do kaszki to ja bym się nie przejmowała. U nas kaszka na wodzie najlepiej się sprawdza + owoce do tego. Stwierdziłam, że najlepiej mleko niech pije z cycka a jedząc stałe posiłki przyzwyczaja się do nowych innych smaków 🙂.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 09:40

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • amir Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też robię na wodzie chociaż jadł tylko 2x bo kupy nie było 3 dni więc mieliśmy przerwe

Małami a jakie porcje podajesz? Bo wy chyba najbardziej zaawansowani z rozszerzaniem :) stałe podajesz godzinę po mleku? nam to jakoś idzie słabo nie mogę się wstrzelić z tymi śniadaniami bo często wstajemy o 5 więc czasami o 8 już jest pierwsza drzemka

• amir Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.s. Dzięki za życzenia :)

• bumbum Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaką pastę do zębów używacie? Z fluorem brać czy bez 🤔 waham się między oral b baby a natureon
    https://www.rossmann.pl/Produkt/Pasty-do-zebow/NatureOn-Kids-pasta-do-zebow-dla-dzieci-75-ml,319798,8589

• symbolica Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum my mamy Elmex 0-2lat i aquafresh 0-2lat (taki zestaw z biedronki szczoteczka + pasta)- może być nawet ta zwykła pasta, niekoniecznie od 0-2 lat. Fluor jest niezbędny i w ilości ziarnka ryżu wciera się palcem pastę miedzy włosie szczoteczki i dopiero myje ząbki. To co połknie (czyli też fluor) mu nie zaszkodzi w takiej ilości a wzmocni tylko te ząbki które się nie wyrżnęły. Najnowsze wytyczne podają, że stężenie Fluoru w pierwszej paście powinno wynosić 1000ppm. Elmex nawet tego nie ma więc mozna na zmianę z inna zwykła mietową pastą z fluorem (Elmex zawiera aminofluorek, taka niby lepsza forma..).
    Linki do MatkiDentystki:

http://matkadentystka.pl/2015/08/pierwsza-pasta-do-zebow-co-z-tym-fluorem/

http://matkadentystka.pl/2018/08/umyc-dziecku-zeby/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 10:34

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cały czas was czytań ale mało się udzielam bo napisać coś na tym moim rzechu to graniczy z cudem cały czas się zawiesza...

Wszystkiego najlepszego !!!

Ja stale posiłki daje około 30 min po karmieniu :)

Pasty jeszcze nie używamy bo nie mamy zębów:D

Cały czas chodzi mi po głowie sytuacja mojej bratowej...jest w ciąży ale nie wiadomo który tydzień (zaczęło starania o 2 dziecko gdy ledwo skończyła kp stąd nieregularny okres itp) ale lekazowi nie podoba się zarodek i brak akcji serca apotlalyacie się z czymś takim ? Nastaszyl ich ze dziecko może urodzić się chore itp:(

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir, około godzinę po mleku staram się. Kaszki robię porcję ok. 125 g ( czasem zje wszystko, czasem łyżeczkę...). Zupki póki co mniejsze ilości, bo jakoś słabiej wchodzą. Dzisiaj nie zjadł kaszki to zrobiłam placuszki (płatki jaglane, jajko, banan) i sama wszystkie zjadłam 😁. Jasio miał ubaw z rozgniatania ich w dłoniach.

Ruda, może to jeszcze nie czas na akcję serca, może to bardzo młoda ciąża. Trzeba czekać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 13:26

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda czas pokaże, mnóstwo już było takich sytuacji z zarodkami które się dobrze skończyły... a jak serce nie będzie bić to przecież zarodek nie rozwinie się, bo jak?
    Lekarz nich nie straszy tylko wyjaśnia możliwe warianty. Betę robiła?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 13:26

da8300b52b.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chcę jej męczyć tym tematem bo teściowa mi mówiła że ciągle płacze...wiem tylko ze we wtorek mają znowu iść do lekarza...

Mój też mi mówi że chciałby 2 dziecko...

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas na brak kupy pomaga słoiczek z suszonymi śliwkami :) na daje pół słoiczka:)

• symbolica Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda no sytuacja + hormony jej się udzielają. Chciałabyś już mieć drugie dziecko? a może będzie ciąża wieloracza, to co on na to? ;-) trzeba to pierwsze odchować trochę, odpocząć a niektórym chłopom wydaje się że to hop siup dla nas i dla naszych organizmów. Gdyby to on miał w ciąży chodzić i rodzić to myślę już by tak nie namawiał. :-) Moim zdaniem 2 lata różnicy wiekowej między dziećmi to minimum, żeby mama trochę dychnęła po pierwszym... po cesarce ok trzy lata różnicy wiekowej , dla bezpieczeństwa.

Ja dzieciakom gotowała śliwki suszone w niewielkiej ilości wody i potem miksowałam blenderem w tej wodzie, stało to w lodówce i się do miseczki porcję wybierało.... jadły to przez 3 dni. Kupy szły aż miło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 14:17

da8300b52b.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruda u mnie z drugą ciążą tak było. Nie ma serduszka, ciąża się nie rozwija. Raczej nic z tego nie będzie. Załamana zmieniłam lekarza, a tam serce jak dzwon!

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak przygotowujecie pierwsze warzywa? Na parze?

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, ja na parze warzywka gotuję.

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robię w parowarze.

Ruda, mnie lekarz straszył ciąża pozamaciczną... Trzeba czekać i się nie załamywać. Łatwo mówić, wiem, ale trzeba próbować.
    Ja byłam u lekarza, trochę mnie zmartwiło że przez miesiąc nie przybrała na wadze :/ ale jest na 75 centylu no i dwie różne wagi więc podobno nie można porównywać.

• ruda90 Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na parze.

Chciałabym drugie dziecko ale jeszcze nie teraz po roku wracam do pracy Ala do żłobka chcę trochę popracować i dopiero ...

• baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie trafiłam na extra stronę https://www.blwpapu.pl/post/pierwsze-posilki-blw-czyli-co-i-jak-podawac-na-poczatek-rozszerzania-diety

symbolica lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę drugie, ale też chce popracować a Mała do babci :)

• baranosia Autorytet

Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam różnicę 2lata i 2mce i jest super <3

symbolica, bumbum, SiSi111 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 1193 1194 1195 1196 1197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.

CZYTAJ WIĘCEJ