Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika męża siostrzeńcy jeżdżą tyłem i żaden nie ma choroby lokomocyjnej starszy 5 lat dopiero od roku jeździ przodem, my mamy britaxa dualfix i-size, 0-18 ale musieliśmy się wcześniej przesiąść z uwagi na Kuby gabaryty a wtedy jeszcze sam nie siedzial ale ogólnie jestem mega zadowolona ta baza obrotowa jest super, mega wygoda przy wkładaniu dziecka, nie wyobrażam sobie teraz pakować dziecka w fotelik zamontowany na stale
-
Lutyska wrote:Tragedia. Starszak chyba ma swinke.po poludniu zaczal puchnac za uszami i faktycznie pare dni temu mowil ze go kark boli
miala ktoras z Was do czynienia? On byl szczepiony ale co z mala? Dzis juz nas doktorka nie przyjmie i mam rano do niej zadzwonic
Współczuję!Ja przechodziłam świnkę w wieku 14lat - węzły chłonne po bokach robią się powiększone i boli pod uszami przy dotyku czy przeżuwaniu.. musiałam siedzieć w domu. Pewnie już zarażona połowa przedszkola bo chodził z tym wirusem kilka dni, możliwe że małą też zaraził bo drogą kropelkową i przez ślinę się też przenosi.. To jest wirus więc antybiotyku się nie podaje.
Tu masz wytyczne co robić:
"Jeżeli rodzice zauważą u dziecka objawy świnki, powinni niezwłocznie skonsultować się z lekarzem. Ponieważ jest to choroba wirusowa, nie można leczyć malca antybiotykami. W domu należy regularnie mierzyć temperaturę dziecka. Poza tym można podawać mu leki obniżające gorączkę niezawierające aspiryny, np. paracetamol lub ibuprofen. Pomogą one również w zmniejszeniu bólu wywołanego obrzękiem ślinianek. Maluchowi zarażonemu chorobą wirusową nie należy podawać aspiryny, która rzekomo wywołuje zespół Reye'a prowadzący do niewydolności wątroby lub śmierci dziecka.
Poza tym obrzęk można zmniejszyć za pomocą ciepłych lub zimnych okładów. Warto wprowadzić lekką dietę, która nie zmusza dziecka do ciągłego przeżuwania pokarmu i zawiera dużo płynów (oprócz soków pomarańczowych, grapefruitowych i lemoniady). Można podawać też napoje bezkofeinowe i herbatę. Pamiętaj, że maluch chory na świnkę nie musi cały czas leżeć w łóżku – dozwolone są spokojne zabawy. Warto zapytać lekarza o czas, po jakim można będzie wysłać dziecko z powrotem do szkoły."
My też mamy fotelik tyłem do 18kg. Mały powinien lada chwila w niego wskoczyć bo nosidełko do 10kg mamy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2019, 20:22
-
Dzięki dziewczyny. Na takie odpowiedzi liczyłam:)
Bo już z tylu glowy zaczęło mi chodzić że za bardzo wymyślam z ta jazda tyłem. Częściej widzę dzieci jeżdżące przodem na przednim siedzeniu.
Właśnie u nas też głowa już dosiegla gornych skrzydełek tego pierwszego fotelika I trzeba już wymieniać. -
My mamy już 2gi fotelik tyłem 🙂.
Lutyska, trzymajcie się!
Mój mały od kilku dni płacze podczas kąpieli. Dziś nie chciał wejść do wanienki ☹️. Nie wiem o co chodzi, lubił się kąpać...Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2019, 20:40
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
nick nieaktualnySymbolica no wlasnie to jest zaraźliwe i zapewne z przedszkola to przyniosl bo on raczej nigdzie indziej nie bywa
wytyczne w necie juz wyczytałam ale goraczki nie ma i nie marudzi ze go boli czy cos wiec poki co nie bede nic podawac. Zobaczymy co bedzie w nocy albo co nam jutro doktor powie. Najbardziej sie boje o mala bo jednak nie byla jeszcze szczepiona:/ jak bede rano dzwonić do dr to o nia sie spytam od razu.
Eh tego bym sie nie spodziewała.... -
Ja mam tyłem i następny też będzie tyłem na pewno. Są niewspółmiernie bezpieczniejsze
i tym razem na pewno kupię w 8 gwiazdkach, bo ten aktualny jest kupiony w innym sklepie i sprzedawca nie sprawdził nachylenia bazy i małej jak śpi to opada głowa
na szczęście jeździmy na krótkie trasy i mała nie zasypia.
Z Lidla dzisiaj dostałam pchacza inpostem
Zdrówka dla wszystkich dzieciaczków! -
Malami może mu zimno? ja kapię co drugi/trzeci dzień bo tej porze roku nie widzę powodu żeby codziennie.. w dzień bez kąpieli myję przed spaniem pupę pod kranem w wannie (ręce i buzię to kilka razy dziennie) i trwa to naprawdę krótko i idzie sprawnie. Czytałam stanowisko połoznej i własnie o tym rozprawiała. Tym bardziej jak protestuje to nie zmuszałabym.
Lutyska no niestety szczepienia nie chronią w 100%, tylko jeśli już się zarazi to powinien lekko przejść - czego życzę. Małą na ile się da to separuj, a nóż widelec pozostanie zdrowa.Trzymajcie się i daj znać co lekarz powiedział.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2019, 21:38
-
Też bym stawiała na temperaturę, jeśli macie możliwość to podgrzejcie trochę w łazience. A woda ile ma stopni? Może nalejcie więcej żeby całe ciałko przykrywała
Już drugi raz mojemu mężowi udało się małą uśpić. Zazwyczaj robiliśmy tak, że po kąpieli karmiłam ją i jak nie zasnęła to mąż ją ponosił a ja w między czasie szłam brać prysznic, potem się zmienialiśmy i drugi raz dawałam cycka i wtedy zazwyczaj udawało się uśpić. Dzisiaj i dwa dni temu wychodzę spod prysznica a tu mała śpi -
Bubbum oby jej tak zostało z tym zasypianiem:) ja swoja tochyba do 18-stki bede usypiac:/
My tydzien temu zakupilismy fotelik bo w łupinie juz bardzo sie denerwowala, tez tylem do kierunku jazdy ale jest 360st. Więc wygodny do wkladania małej no i jak zacznie bardzo protestować to mozna odwrocuc przodem aczkolwiek nie zamierzam jej taj wozić. -
Mój też płacze jak nie dośpi.
A z kąpielą nic się nie zmieniło w ostatnim czasie. W mieszkaniu mamy ciepło, wieczorem to koło 25stopni. Jak mąż nalewa wodę to ja go rozbieram i golutki fika po kanapie, w dobrym humorze. Zaczyna płakać już w wodzie, no wczoraj nie dał się wsadzić w ogóle. Woda zawsze na łokieć sprawdzana i nigdy nie było problemów. Spróbujemy dziś w dużej wannie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 07:41
♂️ styczeń 2019
♀️ maj 2021 -
Ja znowu kojarzę taki ryk wybudzeniowy z bólem dziąseł przy ząbkowaniu.
Bumbum za dobrze Cimój za tatą przepada, ale jeszcze nigdy przy nim nie usnął. Dzis od 5:30 buszuje.. do godziny padnie.
Odnosnie ospy to jak mnie wypisywano ze szpitala z małym jak miał 6 tygodni to czekalismy do wieczora(obchód 5h pózniej niz zwykle) aż bo jeden lekarz na dyżurze i obdzwaniał od rana do prawie godz.14 szpitale żeby przyjeli dziewczynkę 6letnią z ospą, chyba powikłaną, bo wysypywało ja nawet na podniebieniu... była niby w izolatce, ale drzwi w drzwi z moim pokojem.Polecam szczepić jednak.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 08:58
-
Malami u nas z kąpielą bylo podobnie kilka tygodni temu. Mala po wlozeniu do wanny wrzeszczala jak opetana ( w sumie to bylo jakos zaraz po tym jak nauczyla sie wstawac). Kilka dni wchodzilam do wanny razem z nia, bawilam sie itd i znow jest dobrze, kapie sie sama. Nie mam pojęcia o co chodziło.
Lutyska daj znac co powiedzial lekarz, trzymamy kciuki :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2019, 09:10