Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja witamin juz nie biorę.
Chyba bez lekarza się nie obędzie u nas:( Wszystko super tylko mam okropny kaszel. Cały czas drapie w gardle okropnie. Dużo pije stosowałam juz chyba wszytsko ale dalej nic. W nocy nie spałam prawie. Normalnie duszę się czasami. Pomagają tabletki prenalen na gardło ale nie mogę ich brać za dużo.
Jeszcze wczoraj miałam 3 skurcze Trochę bolesne. W czwartek idziemy do lekarza zobaczymy...
Ojj ciężki czas...
04.2013 - Początek starań (5cs z clo
)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
ruda90 wrote:Dziewczyny a bierzecie dalej jakieś witaminy dla kobiet w ciąży ?
Ja biorę kompleksowy Symvital Mama (krotki skład rekomendowany przez PTG) - tam jest również w dużej ilości DHA - rekomendowana dawka... na internecie z wysyłką kosztują ok 30zł/60kaspułek... bierze się jednorazowo dwie dziennie. Tam jest żelazo (którego nam tak brakuje w tym ost. trymestrze bo dzidziuch szybko rośnie i robi sobie jego zapasy) i wit. D. Dha to wiadomo rozwój mózgu. Jod i magnez które też są bardzo ważne.. Zamierzam go brać, po ciąży dalej przy karmieniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 13:40
-
nick nieaktualny
-
Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:04
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
Cały czas biorę Prenatal Duo.
KTG wyszło dobrze. Myślałam, że dostanę zawału jak położna przez dłuższą chwilę szukała tętna. Na lewym boku były szumy i trzaski co znaczyło, że się rusza ale ja nic nie czułam. To zmieniliśmy bok na prawy i zaczęła fikać bardziej tak, że ja czułam. Nie zapisały się skurcze, a wczoraj brzuch dwa razy mi się napiął i trochę bolał. Dziś boli jak na okres. Szyjka długa 5.2 cm, twarda i zamknięta. Szybkie usg bez mierzenia jedynie zbadana ilość wód plodowych i też jest ok. Mam pobrać ze 3 dni no spę 3x2. Kamień z serca...
malami91, symbolica, Dorota3, Pau.Em, Black_Lilith, Ewelcia85, Lutyska, artemida27, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
ruda90 wrote:Dziewczyny a bierzecie dalej jakieś witaminy dla kobiet w ciąży ?
tak
biorę mama dha premium +
witaminę D dodatkowo, pomimo że w mamie jest 2000 jednostek, to w badaniu wyszedł mi niedobór tej witaminy
zaczęły mi się skurcze prawej stopy i łydki, więc dorzuciłam jeszcze magnez z wit. D
no i acard i euthyrox 150Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:02
-
jutro mam usg III trymestru, a pojutrze normalną wizytę w poradni patologi ciąży
w zeszłym tyg byłam w poradni diabetologicznej
pani doktor obejrzała dzienniczek samokontroli i powiedziała, że nie ma do czego się przyczepić. Dalej mam trzymać dietę (
dieta .dobre) i badać glukometrem co 2,3 dni albo jak będę jadła coś nowego.
nie chce mnie już widzieć na razie
dopiero 6 tyg po porodzie mam powtórzyć krzywą i pojawić się na kontrolę. Oczywiście jakbym się gorzej poczuła mam się pokazać.
huura..chociaż tu odpadną wizyty
symbolica, Ewelcia85, Ola-Ola lubią tę wiadomość
-
Ja też ze Śląska, ja chodzę na prenatalne do Centrum Medyczne Sodowski z Katowic, konkretnie do Pani doktor Agaty Włoch.KaroKaro wrote:Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia

KaroKaro lubi tę wiadomość
-
Makowa_Panna wrote:Cały czas biorę Prenatal Duo.
KTG wyszło dobrze. Myślałam, że dostanę zawału jak położna przez dłuższą chwilę szukała tętna. Na lewym boku były szumy i trzaski co znaczyło, że się rusza ale ja nic nie czułam. To zmieniliśmy bok na prawy i zaczęła fikać bardziej tak, że ja czułam. Nie zapisały się skurcze, a wczoraj brzuch dwa razy mi się napiął i trochę bolał. Dziś boli jak na okres. Szyjka długa 5.2 cm, twarda i zamknięta. Szybkie usg bez mierzenia jedynie zbadana ilość wód plodowych i też jest ok. Mam pobrać ze 3 dni no spę 3x2. Kamień z serca...
Najważniejsze że Cię przebadali i że wszystko jest w porządku
teraz dużo odpoczynku i będzie dobrze!
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
Ta ulga jak pani doktor powiedziała, że wszystko jest dobrze jest nie do opisaniaKaroKaro wrote:Najważniejsze że Cię przebadali i że wszystko jest w porządku
teraz dużo odpoczynku i będzie dobrze!
-
KaroKaro wrote:Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia

Dotychczas robiłam w Sonomedzie w Żorach na NFZ, ale teraz się okazuje, że nie ma refundacji na usg w trzecium trymestrze (o czym dopiero dziś się dowiedziałam) a do tanich tam nie należy (280zł) więc sama się zastanawiam gdzie robić, czy wystarczy że mój gin wszystko sprawdza na usg na każdej wizycie... w Liftmedzie w Rybniku za 200zł można 3D, ale czy ono jest prenatalne?
Malami nawet kwasu foliowego też nie brałaś? dzidziuch naprawdę potrzebuje niektórych witamin a samą dietą nie da się ich uzupełnić.. np. żelazo w dawce 28mg to dla mnie niewykonalna dieta.
LadyE tabletki - żelki do ssania Fiorda na gardło są zalecane dla ciężarnych i karmiących.... ostatnio w aptece je wypatrzyłam. Ja natomiast jak mnie drapie w gardle biorę neoangin bo mi zawsze pomaga i wątpię że taka landrynka zaszkodziłaby dziecku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:29
Lady_E, Lady_E lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySymbolica, kwas foliowy brałam długo przed zajściem i w I trymestrze. Ale to jest lek, nie suplement. Nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych. Mój lekarz był przeciwny.
Żelazo również biorę, ale w formie leku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:31
-
nick nieaktualny30 to dobra cena, ja kupiłam po 34,79 tez spoko. Osłonki kupiłam medeli i już teraz, dlatego, że na usg piersi lekarz powiedział, że mam płaskie brodawki i mogę mieć problem z karmieniem. Nie wiem czy to prawda, ale najwyżej nie będą używane...Reni wrote:po ile oilatum?
ja kupiłam 500ml po 30 zł.
osłonki na brodawki ktoś Ci dobrał? u nas położne mówiły, żeby nie kupować przed, bo są różne rozmiary i po porodzie położna dobierze -
nick nieaktualnyW weekend widziałam się z moją kuzynką. Ma 2,5 letnią córeczkę, która jest wcześniakiem. Okazało się, że urodziła ją w 27tc+2 d. Mała ważyła 900 g, potem waga spadła do 600g. Początki oczywiście mega ciężkie, stres i w ogóle, ale teraz jakbyście zobaczyły tą małą to nigdy byście nie pomyślały, że to wcześniak. Biega, mówi, jest bardzo pogodnym dzieckiem. Mi ta jej wizyta dała kopa do szybszego kompletowania wyprawki tak w razie czego...Lady_E wrote:W 27 tc maleństw ma juz bardzo duże szanse
Ostatnio w Poznaniu uratowali maluszka w 25 tc z wagą 350g więc wiesz:)
malami91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lady E a masz siemię lniane? zalewasz wrzątkiem, mieszasz, czekasz az wystygnie troche i pijesz - super nawilża gardło, pokrywa taka warstewką. a poza tym to duża dawka omega-3

Ola-Ola to tez niezły zastawik masz. Ja sobie dorzuciłam teraz wapń w tabsach bo wiem jak zęby się mogą posypać w ciąży. Dzis rano się zważyłam kontrolnie i przez 10dni nic nie przytyłam i aż sobie z radości dziś pofolgowałam z czekoladą... :-o (masakara..)
Karola94c lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
malami91 wrote:Symbolica, kwas foliowy brałam długo przed zajściem i w I trymestrze. Ale to jest lek, nie suplement. Nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych. Mój lekarz był przeciwny.
Żelazo również biorę, ale w formie leku.
A może jeszcze nikt Twojemu lekarzowi wycieczki nie zasponsorował za wypisywanie supli
Ja dostałam teczkę ciążową z Pregny od gina i zalecenia (Pregna i ten drugi jesszcze z dha) a i tak poczytałam sobie trochę (https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/) i znalazłam jej tańszy zamiennik.
Ola-Ola żeby to był mały kawałek... zjadłam z pół czekolady i to nie tej najzdrowszej, gorzkiej.
Ja to jestem niegrzeczna
mój lekarz na wycieczkę nie uzbiera jak będzie miał takie pacjentki..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:52