Mamusie Luty 2019.
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja witamin juz nie biorę.
Chyba bez lekarza się nie obędzie u nas:( Wszystko super tylko mam okropny kaszel. Cały czas drapie w gardle okropnie. Dużo pije stosowałam juz chyba wszytsko ale dalej nic. W nocy nie spałam prawie. Normalnie duszę się czasami. Pomagają tabletki prenalen na gardło ale nie mogę ich brać za dużo.
Jeszcze wczoraj miałam 3 skurcze Trochę bolesne. W czwartek idziemy do lekarza zobaczymy...
Ojj ciężki czas...
04.2013 - Początek starań (5cs z clo)
2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
Czekamy co los przyniesie...
Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml
21.06 - Serduszko pięknie bije
04.02.2019 Jest Blanka
-
ruda90 wrote:Dziewczyny a bierzecie dalej jakieś witaminy dla kobiet w ciąży ?
Ja biorę kompleksowy Symvital Mama (krotki skład rekomendowany przez PTG) - tam jest również w dużej ilości DHA - rekomendowana dawka... na internecie z wysyłką kosztują ok 30zł/60kaspułek... bierze się jednorazowo dwie dziennie. Tam jest żelazo (którego nam tak brakuje w tym ost. trymestrze bo dzidziuch szybko rośnie i robi sobie jego zapasy) i wit. D. Dha to wiadomo rozwój mózgu. Jod i magnez które też są bardzo ważne.. Zamierzam go brać, po ciąży dalej przy karmieniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 13:40
-
nick nieaktualny
-
Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:04
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
Cały czas biorę Prenatal Duo.
KTG wyszło dobrze. Myślałam, że dostanę zawału jak położna przez dłuższą chwilę szukała tętna. Na lewym boku były szumy i trzaski co znaczyło, że się rusza ale ja nic nie czułam. To zmieniliśmy bok na prawy i zaczęła fikać bardziej tak, że ja czułam. Nie zapisały się skurcze, a wczoraj brzuch dwa razy mi się napiął i trochę bolał. Dziś boli jak na okres. Szyjka długa 5.2 cm, twarda i zamknięta. Szybkie usg bez mierzenia jedynie zbadana ilość wód plodowych i też jest ok. Mam pobrać ze 3 dni no spę 3x2. Kamień z serca...malami91, symbolica, Dorota3, Pau.Em, Black_Lilith, Ewelcia85, Lutyska, artemida27, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
ruda90 wrote:Dziewczyny a bierzecie dalej jakieś witaminy dla kobiet w ciąży ?
tak
biorę mama dha premium +
witaminę D dodatkowo, pomimo że w mamie jest 2000 jednostek, to w badaniu wyszedł mi niedobór tej witaminy
zaczęły mi się skurcze prawej stopy i łydki, więc dorzuciłam jeszcze magnez z wit. D
no i acard i euthyrox 150Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:02
-
jutro mam usg III trymestru, a pojutrze normalną wizytę w poradni patologi ciąży
w zeszłym tyg byłam w poradni diabetologicznej
pani doktor obejrzała dzienniczek samokontroli i powiedziała, że nie ma do czego się przyczepić. Dalej mam trzymać dietę (dieta .dobre) i badać glukometrem co 2,3 dni albo jak będę jadła coś nowego.
nie chce mnie już widzieć na raziedopiero 6 tyg po porodzie mam powtórzyć krzywą i pojawić się na kontrolę. Oczywiście jakbym się gorzej poczuła mam się pokazać.
huura..chociaż tu odpadną wizytysymbolica, Ewelcia85, Ola-Ola lubią tę wiadomość
-
KaroKaro wrote:Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia
KaroKaro lubi tę wiadomość
-
Makowa_Panna wrote:Cały czas biorę Prenatal Duo.
KTG wyszło dobrze. Myślałam, że dostanę zawału jak położna przez dłuższą chwilę szukała tętna. Na lewym boku były szumy i trzaski co znaczyło, że się rusza ale ja nic nie czułam. To zmieniliśmy bok na prawy i zaczęła fikać bardziej tak, że ja czułam. Nie zapisały się skurcze, a wczoraj brzuch dwa razy mi się napiął i trochę bolał. Dziś boli jak na okres. Szyjka długa 5.2 cm, twarda i zamknięta. Szybkie usg bez mierzenia jedynie zbadana ilość wód plodowych i też jest ok. Mam pobrać ze 3 dni no spę 3x2. Kamień z serca...
Najważniejsze że Cię przebadali i że wszystko jest w porządkuteraz dużo odpoczynku i będzie dobrze!
🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
Niedoczynność tarczycy
Endometrioza -
KaroKaro wrote:Najważniejsze że Cię przebadali i że wszystko jest w porządku
teraz dużo odpoczynku i będzie dobrze!
-
KaroKaro wrote:Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia
Dotychczas robiłam w Sonomedzie w Żorach na NFZ, ale teraz się okazuje, że nie ma refundacji na usg w trzecium trymestrze (o czym dopiero dziś się dowiedziałam) a do tanich tam nie należy (280zł) więc sama się zastanawiam gdzie robić, czy wystarczy że mój gin wszystko sprawdza na usg na każdej wizycie... w Liftmedzie w Rybniku za 200zł można 3D, ale czy ono jest prenatalne?
Malami nawet kwasu foliowego też nie brałaś? dzidziuch naprawdę potrzebuje niektórych witamin a samą dietą nie da się ich uzupełnić.. np. żelazo w dawce 28mg to dla mnie niewykonalna dieta.
LadyE tabletki - żelki do ssania Fiorda na gardło są zalecane dla ciężarnych i karmiących.... ostatnio w aptece je wypatrzyłam. Ja natomiast jak mnie drapie w gardle biorę neoangin bo mi zawsze pomaga i wątpię że taka landrynka zaszkodziłaby dziecku.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:29
Lady_E, Lady_E lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySymbolica, kwas foliowy brałam długo przed zajściem i w I trymestrze. Ale to jest lek, nie suplement. Nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych. Mój lekarz był przeciwny.
Żelazo również biorę, ale w formie leku.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:31
-
nick nieaktualnyReni wrote:po ile oilatum?
ja kupiłam 500ml po 30 zł.
osłonki na brodawki ktoś Ci dobrał? u nas położne mówiły, żeby nie kupować przed, bo są różne rozmiary i po porodzie położna dobierze -
nick nieaktualnyLady_E wrote:W 27 tc maleństw ma juz bardzo duże szanse
Ostatnio w Poznaniu uratowali maluszka w 25 tc z wagą 350g więc wiesz:)
malami91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Lady E a masz siemię lniane? zalewasz wrzątkiem, mieszasz, czekasz az wystygnie troche i pijesz - super nawilża gardło, pokrywa taka warstewką. a poza tym to duża dawka omega-3
Ola-Ola to tez niezły zastawik masz. Ja sobie dorzuciłam teraz wapń w tabsach bo wiem jak zęby się mogą posypać w ciąży. Dzis rano się zważyłam kontrolnie i przez 10dni nic nie przytyłam i aż sobie z radości dziś pofolgowałam z czekoladą... :-o (masakara..)Karola94c lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
malami91 wrote:Symbolica, kwas foliowy brałam długo przed zajściem i w I trymestrze. Ale to jest lek, nie suplement. Nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych. Mój lekarz był przeciwny.
Żelazo również biorę, ale w formie leku.
A może jeszcze nikt Twojemu lekarzowi wycieczki nie zasponsorował za wypisywanie supliJa dostałam teczkę ciążową z Pregny od gina i zalecenia (Pregna i ten drugi jesszcze z dha) a i tak poczytałam sobie trochę (https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/) i znalazłam jej tańszy zamiennik.
Ola-Ola żeby to był mały kawałek... zjadłam z pół czekolady i to nie tej najzdrowszej, gorzkiej.Ja to jestem niegrzeczna
mój lekarz na wycieczkę nie uzbiera jak będzie miał takie pacjentki..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:52