X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • Lady_E Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja witamin juz nie biorę.

Chyba bez lekarza się nie obędzie u nas:( Wszystko super tylko mam okropny kaszel. Cały czas drapie w gardle okropnie. Dużo pije stosowałam juz chyba wszytsko ale dalej nic. W nocy nie spałam prawie. Normalnie duszę się czasami. Pomagają tabletki prenalen na gardło ale nie mogę ich brać za dużo.
    Jeszcze wczoraj miałam 3 skurcze Trochę bolesne. W czwartek idziemy do lekarza zobaczymy...
    Ojj ciężki czas...

iv09df9h3jajy138.png
    04.2013 - Początek starań (5cs z clo :()
    2016-2018 3 IUI, 3 IVF żadnego zarodka
    Czekamy co los przyniesie...
    Los przyniósł nam monionka 18.06 beta 26609 mIU/ml <3
    21.06 - Serduszko pięknie bije <3
    04.02.2019 Jest Blanka <3
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Dziewczyny a bierzecie dalej jakieś witaminy dla kobiet w ciąży ?

Ja biorę kompleksowy Symvital Mama (krotki skład rekomendowany przez PTG) - tam jest również w dużej ilości DHA - rekomendowana dawka... na internecie z wysyłką kosztują ok 30zł/60kaspułek... bierze się jednorazowo dwie dziennie. Tam jest żelazo (którego nam tak brakuje w tym ost. trymestrze bo dzidziuch szybko rośnie i robi sobie jego zapasy) i wit. D. Dha to wiadomo rozwój mózgu. Jod i magnez które też są bardzo ważne.. Zamierzam go brać, po ciąży dalej przy karmieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 13:40

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja żadnych suplementów nie brałam i nie biorę :). Z leków Euthyrox, ale to już od paru lat i od tygodnia mam przepisany Tardyferon fol.

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:04

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cały czas biorę Prenatal Duo.
    KTG wyszło dobrze. Myślałam, że dostanę zawału jak położna przez dłuższą chwilę szukała tętna. Na lewym boku były szumy i trzaski co znaczyło, że się rusza ale ja nic nie czułam. To zmieniliśmy bok na prawy i zaczęła fikać bardziej tak, że ja czułam. Nie zapisały się skurcze, a wczoraj brzuch dwa razy mi się napiął i trochę bolał. Dziś boli jak na okres. Szyjka długa 5.2 cm, twarda i zamknięta. Szybkie usg bez mierzenia jedynie zbadana ilość wód plodowych i też jest ok. Mam pobrać ze 3 dni no spę 3x2. Kamień z serca...

malami91, symbolica, Dorota3, Pau.Em, Black_Lilith, Ewelcia85, Lutyska, artemida27, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

Nasz ziemski cud Zuzia 07.02.2019
    9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Dziewczyny a bierzecie dalej jakieś witaminy dla kobiet w ciąży ?

tak
    biorę mama dha premium +
    witaminę D dodatkowo, pomimo że w mamie jest 2000 jednostek, to w badaniu wyszedł mi niedobór tej witaminy
    zaczęły mi się skurcze prawej stopy i łydki, więc dorzuciłam jeszcze magnez z wit. D

no i acard i euthyrox 150

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:02

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Reni Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jutro mam usg III trymestru, a pojutrze normalną wizytę w poradni patologi ciąży

w zeszłym tyg byłam w poradni diabetologicznej
    pani doktor obejrzała dzienniczek samokontroli i powiedziała, że nie ma do czego się przyczepić. Dalej mam trzymać dietę (hahaa2.gif dieta .dobre) i badać glukometrem co 2,3 dni albo jak będę jadła coś nowego.
    nie chce mnie już widzieć na razie :-D dopiero 6 tyg po porodzie mam powtórzyć krzywą i pojawić się na kontrolę. Oczywiście jakbym się gorzej poczuła mam się pokazać.

huura..chociaż tu odpadną wizyty

symbolica, Ewelcia85, Ola-Ola lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Symbolica, mam do Ciebie pytanie, bo o ile dobrze pamiętam to jesteś ze śląska. Gdzie będzie wykonywała badanie III trymestru? Bo ja jeszcze nigdzie się nie zapisałam, a wolałabym iść do kogoś z polecenia :)
    Ja też ze Śląska, ja chodzę na prenatalne do Centrum Medyczne Sodowski z Katowic, konkretnie do Pani doktor Agaty Włoch.

KaroKaro lubi tę wiadomość

• KaroKaro Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makowa_Panna wrote:
    Cały czas biorę Prenatal Duo.
    KTG wyszło dobrze. Myślałam, że dostanę zawału jak położna przez dłuższą chwilę szukała tętna. Na lewym boku były szumy i trzaski co znaczyło, że się rusza ale ja nic nie czułam. To zmieniliśmy bok na prawy i zaczęła fikać bardziej tak, że ja czułam. Nie zapisały się skurcze, a wczoraj brzuch dwa razy mi się napiął i trochę bolał. Dziś boli jak na okres. Szyjka długa 5.2 cm, twarda i zamknięta. Szybkie usg bez mierzenia jedynie zbadana ilość wód plodowych i też jest ok. Mam pobrać ze 3 dni no spę 3x2. Kamień z serca...

Najważniejsze że Cię przebadali i że wszystko jest w porządku ;) teraz dużo odpoczynku i będzie dobrze!

🩷05.2023 Córeczka 🌈👶❤️CC
    💔10.2021 24tc Synuś👼🩵 CC skrajny wcześniak
    🩷02.2019 Córeczka🌈👧❤ SN
    💔10.2017 10tc Aniołek👼❤️ poronienie zatrzymane
    Niedoczynność tarczycy
    Endometrioza
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:
    Najważniejsze że Cię przebadali i że wszystko jest w porządku ;) teraz dużo odpoczynku i będzie dobrze!
    Ta ulga jak pani doktor powiedziała, że wszystko jest dobrze jest nie do opisania :)

9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KaroKaro wrote:

Dotychczas robiłam w Sonomedzie w Żorach na NFZ, ale teraz się okazuje, że nie ma refundacji na usg w trzecium trymestrze (o czym dopiero dziś się dowiedziałam) a do tanich tam nie należy (280zł) więc sama się zastanawiam gdzie robić, czy wystarczy że mój gin wszystko sprawdza na usg na każdej wizycie... w Liftmedzie w Rybniku za 200zł można 3D, ale czy ono jest prenatalne?

Malami nawet kwasu foliowego też nie brałaś? dzidziuch naprawdę potrzebuje niektórych witamin a samą dietą nie da się ich uzupełnić.. np. żelazo w dawce 28mg to dla mnie niewykonalna dieta.

LadyE tabletki - żelki do ssania Fiorda na gardło są zalecane dla ciężarnych i karmiących.... ostatnio w aptece je wypatrzyłam. Ja natomiast jak mnie drapie w gardle biorę neoangin bo mi zawsze pomaga i wątpię że taka landrynka zaszkodziłaby dziecku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:29

Lady_E, Lady_E lubią tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica, kwas foliowy brałam długo przed zajściem i w I trymestrze. Ale to jest lek, nie suplement. Nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych. Mój lekarz był przeciwny.

Żelazo również biorę, ale w formie leku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:31

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    po ile oilatum?
    ja kupiłam 500ml po 30 zł.

osłonki na brodawki ktoś Ci dobrał? u nas położne mówiły, żeby nie kupować przed, bo są różne rozmiary i po porodzie położna dobierze
    30 to dobra cena, ja kupiłam po 34,79 tez spoko. Osłonki kupiłam medeli i już teraz, dlatego, że na usg piersi lekarz powiedział, że mam płaskie brodawki i mogę mieć problem z karmieniem. Nie wiem czy to prawda, ale najwyżej nie będą używane...

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_E wrote:
    W 27 tc maleństw ma juz bardzo duże szanse :) Ostatnio w Poznaniu uratowali maluszka w 25 tc z wagą 350g więc wiesz:)
    W weekend widziałam się z moją kuzynką. Ma 2,5 letnią córeczkę, która jest wcześniakiem. Okazało się, że urodziła ją w 27tc+2 d. Mała ważyła 900 g, potem waga spadła do 600g. Początki oczywiście mega ciężkie, stres i w ogóle, ale teraz jakbyście zobaczyły tą małą to nigdy byście nie pomyślały, że to wcześniak. Biega, mówi, jest bardzo pogodnym dzieckiem. Mi ta jej wizyta dała kopa do szybszego kompletowania wyprawki tak w razie czego...

malami91 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do witamin to biorę dokładnie to samo co bumbum, czyli: pregna plus, pregna dha, żelazo (tardyferon) oraz euthyrox i żuravit.

• symbolica Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady E a masz siemię lniane? zalewasz wrzątkiem, mieszasz, czekasz az wystygnie troche i pijesz - super nawilża gardło, pokrywa taka warstewką. a poza tym to duża dawka omega-3 :-)

Ola-Ola to tez niezły zastawik masz. Ja sobie dorzuciłam teraz wapń w tabsach bo wiem jak zęby się mogą posypać w ciąży. Dzis rano się zważyłam kontrolnie i przez 10dni nic nie przytyłam i aż sobie z radości dziś pofolgowałam z czekoladą... :-o (masakara..)

Karola94c lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Symbolica mały kawałek czekolady należał Ci się :-)! Wapń to dobry pomysł. Zestaw spory, ale zalecony przez lekarza, jestem po prostu grzeczną pacjentką ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:49

• symbolica Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malami91 wrote:
    Symbolica, kwas foliowy brałam długo przed zajściem i w I trymestrze. Ale to jest lek, nie suplement. Nie brałam żadnych suplementów dla ciężarnych. Mój lekarz był przeciwny.

Żelazo również biorę, ale w formie leku.

A może jeszcze nikt Twojemu lekarzowi wycieczki nie zasponsorował za wypisywanie supli ;-) Ja dostałam teczkę ciążową z Pregny od gina i zalecenia (Pregna i ten drugi jesszcze z dha) a i tak poczytałam sobie trochę (https://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/) i znalazłam jej tańszy zamiennik.

Ola-Ola żeby to był mały kawałek... zjadłam z pół czekolady i to nie tej najzdrowszej, gorzkiej. ;-) Ja to jestem niegrzeczna :-P mój lekarz na wycieczkę nie uzbiera jak będzie miał takie pacjentki.. ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 14:52

da8300b52b.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki magnez bierzecie?

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Makowa_Panna Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    jaki magnez bierzecie?
    Ja się zastanawiam czy nie zacząć łykać aspargin. To lek a nie suplement.

9 poronień (*)
    ckaiebkmec0q6ruc.png
‹‹ 518 519 520 521 522 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ