Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobuska więzadła raczej nie i skurczy też nie mam ale zdarza mi się takie kłucie jak przy miesiączce, momentami dość mocne, w ogóle ta ciąża jest inna niż poprzednia w tamtej tak na prawdę nie miałam prawie wcale objawów, w tej mam chyba większość możliwych 🙂
dobuska lubi tę wiadomość
-
Aga12345 wrote:Z dnia na dzień mi się powiększa na początku miałam minimalnie, nie pamiętam jakie to było oznaczenie dziś już +++ chciałam trochę nadrobić i zjadłam posiłek na podstawie książeczki od diabetelog, w sumie nawet nie cały bo nie byłam w stanie wcisnąć i przeszłam samą siebie cukier 178, nie wiem czy to od tego, że po jedzeniu nie miałam w ogóle ruchu bo tak na prawdę wsiadłam do auta i pojechałam z synem do lekarza. Jeżdżę tak codziennie od dwóch tygodni i rzeczywiście po obiedzie miałam wyższy no ale nie tak jak dziś.
No i druga sprawa, glukometr. Mi dopiero trzeci glukometr zaczął pokazywać prawidłowe wartości. Jakiej masz firmy?
Ketonów masz za dużo, dalej musi być coś źle prowadzone w diecie. Jesz przed snem? -
Stokrotka 86 wrote:Dziewczyny, a kiedy wy te ketony mierzycie? Ja mierze na czczo jak wstaje i zastanawiam się czy robię dobrze.
Stokrotka 86 lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny, ja dziś umówiłam się na Nifty na podziałek, chociaż mój ginekolog zasugerował że lepsza by była amniopunkcja. Moje ryzyko skorygowane było 1:92 , gdzie USG było prawidłowe, przeziernosc 1.9 , tętno 153 , kość nosową obecna wszystkie pozostałe wyniki w normie, z biochemi wolna bhcg 1.06 MoM przy Pappa 0.502 MoM , nie mogę do końca zrozumieć co wpłynęło na taki wynik , chyba nie sam wiek 😣😣
-
dobuska wrote:To kwestia doboru jedzenia, które akurat Tobie pasuje. Ja osobiście polecam grupę na FB "cukrzyca ciążowa bez strachu". Tam dziewczyny piszą co im pomaga, a co szkodzi. Ja do każdego posiłku ląduję węglowodany, ale nigdy same. Musi być dużo białka i tłuszczu.
No i druga sprawa, glukometr. Mi dopiero trzeci glukometr zaczął pokazywać prawidłowe wartości. Jakiej masz firmy?
Ketonów masz za dużo, dalej musi być coś źle prowadzone w diecie. Jesz przed snem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2021, 15:37
-
Aga12345 wrote:Właśnie glukometr mam nowy contour plus elitę, bo stary mi się zepsuł, mam go od niedawna i w sumie jak mierzyłam na starym to zazwyczaj miałam max do 110/120 a na tym już od początku mam koło 130 no ale jeszcze w normie. Największy problem mam właśnie z białkiem bo do tej pory nie jem mięsa, ryb, jajek, zdarza się, że zjem jogurt naturalny czy twarog ale rzadko mogę bo mnie mdli. Węglowodanów jem właśnie sporo.
Brak białka może u Ciebie powodować wyrzuty cukru. Ja na przykład na pierwsze śniadanie jak zjem sam chleb to przekraczam, ale jak dołożę jajecznicę lub kiełbaskę z kurczaka, spada nawet o 20 jednostek. Także to na pewno to, bo posiłek nie jest zbilansowany. Niestety nabiał jeszcze dodatkowo może wybijać cukier, więc on tu niewiele pomożeAga12345 lubi tę wiadomość
-
Ada. 31 wrote:Hej dziewczyny, ja dziś umówiłam się na Nifty na podziałek, chociaż mój ginekolog zasugerował że lepsza by była amniopunkcja. Moje ryzyko skorygowane było 1:92 , gdzie USG było prawidłowe, przeziernosc 1.9 , tętno 153 , kość nosową obecna wszystkie pozostałe wyniki w normie, z biochemi wolna bhcg 1.06 MoM przy Pappa 0.502 MoM , nie mogę do końca zrozumieć co wpłynęło na taki wynik , chyba nie sam wiek 😣😣
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:A właśnie, dziewczyny, mi do SANCO nie pozwolili odstawić żadnych leków, w tym heparyny. Mam przyjmować normalnie.
Ooo to dopiero ciekawe. Myślałam ze zasady są ogólne a nie co lekarz to opinia bynajmniej w tych testach . To ja dzwonię w poniedziałek i zapytam czy ja mam odstawić na czas testu..jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
dobuska wrote:Contour plus jest dobry, mi dopiero on zaczął pokazywać dobre wyniki.
Brak białka może u Ciebie powodować wyrzuty cukru. Ja na przykład na pierwsze śniadanie jak zjem sam chleb to przekraczam, ale jak dołożę jajecznicę lub kiełbaskę z kurczaka, spada nawet o 20 jednostek. Także to na pewno to, bo posiłek nie jest zbilansowany. Niestety nabiał jeszcze dodatkowo może wybijać cukier, więc on tu niewiele pomoże -
dobuska wrote:Kurcze nie mam pojęcia... A miałaś jakieś poronienia? Coś musiało na to wpłynąć, ale niestety nie wiem ile masz lat, ale wiem, że sam wiek moooocno zaburza. Dobrze, że robisz NIFTY.
-
Ada. 31 wrote:Hej dziewczyny, ja dziś umówiłam się na Nifty na podziałek, chociaż mój ginekolog zasugerował że lepsza by była amniopunkcja. Moje ryzyko skorygowane było 1:92 , gdzie USG było prawidłowe, przeziernosc 1.9 , tętno 153 , kość nosową obecna wszystkie pozostałe wyniki w normie, z biochemi wolna bhcg 1.06 MoM przy Pappa 0.502 MoM , nie mogę do końca zrozumieć co wpłynęło na taki wynik , chyba nie sam wiek 😣😣
-
jaina_proudmoore wrote:Hmm dziwne serio. 🙄skoro Usg wyszło ok, a to ważna sprawa… ja bym się zdecydowała jednak na Nifty pomimo tego co lekarz sugerował. Przecież Pappa to niby czysta statystyka a jednak… jak przyjdzie co do czego to widać podejście lekarzy. Czy znasz wartości przed przeliczeniem na Mom? Sama jestem ciekawa ile mi wyjdzie i jaki będzie wynik po przeliczeniach w tym programie i co gorsze.. co wyjdzie. 😑
Te MoMy tez mogą u każdej wyjść inne, bo to się przelicza jakoś na ryzyko populacyjne?
U mnie było tak:
Wolne b-hcg 21,58 IU/l co odpowiada 0,402 MoM
Papp-a 0,386 IU/l co odpowiada 0,167 MoMjaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Aneta8 wrote:Te MoMy tez mogą u każdej wyjść inne, bo to się przelicza jakoś na ryzyko populacyjne?
U mnie było tak:
Wolne b-hcg 21,58 IU/l co odpowiada 0,402 MoM
Papp-a 0,386 IU/l co odpowiada 0,167 MoM -
jaina_proudmoore wrote:Hmm dziwne serio. 🙄skoro Usg wyszło ok, a to ważna sprawa… ja bym się zdecydowała jednak na Nifty pomimo tego co lekarz sugerował. Przecież Pappa to niby czysta statystyka a jednak… jak przyjdzie co do czego to widać podejście lekarzy. Czy znasz wartości przed przeliczeniem na Mom? Sama jestem ciekawa ile mi wyjdzie i jaki będzie wynik po przeliczeniach w tym programie i co gorsze.. co wyjdzie. 😑
jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Szok 😲 zjadłam obiad, Mierze cukier, naklulam środkowy palec, cukier 160- szok. Z ciekawości naklulam mały palec i cukier 130.az taka różnica? Wiem, żeby nie nakluwac kciuka i palca wskazującego, więc na zmianę nakluwam pozostałe trzy. Ale aż taka różnica?
Wspólne starania: styczeń 2020
IVF: start 4 kwietnia 2021
punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️
19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙 -
Ada. 31 wrote:U mnie wolna B-hcg 30.7 IU/I co daje 1, 063 MoM u Pappa 1,560 IU /I co daje 0, 502 MoM czytałam że przy ZD Beta jest powyżej 2,5 MOM przy Pappa poniżej 0,5 MoM
-
Myślę, że nie ma co sobie tym zaprzątać głowy. Serio.
U mnie ta biochemia tak zawyżyła wynik, Aga wydaje mi się, że u Ciebie tez. Zwłaszcza, że usg miałaś prawidłowe. Zrobiłabym test nieinwazyjny zamiast amniopunkcji.jaina_proudmoore lubi tę wiadomość