X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska więzadła raczej nie i skurczy też nie mam ale zdarza mi się takie kłucie jak przy miesiączce, momentami dość mocne, w ogóle ta ciąża jest inna niż poprzednia w tamtej tak na prawdę nie miałam prawie wcale objawów, w tej mam chyba większość możliwych 🙂

dobuska lubi tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Z dnia na dzień mi się powiększa na początku miałam minimalnie, nie pamiętam jakie to było oznaczenie dziś już +++ chciałam trochę nadrobić i zjadłam posiłek na podstawie książeczki od diabetelog, w sumie nawet nie cały bo nie byłam w stanie wcisnąć i przeszłam samą siebie cukier 178, nie wiem czy to od tego, że po jedzeniu nie miałam w ogóle ruchu bo tak na prawdę wsiadłam do auta i pojechałam z synem do lekarza. Jeżdżę tak codziennie od dwóch tygodni i rzeczywiście po obiedzie miałam wyższy no ale nie tak jak dziś.
    To kwestia doboru jedzenia, które akurat Tobie pasuje. Ja osobiście polecam grupę na FB "cukrzyca ciążowa bez strachu". Tam dziewczyny piszą co im pomaga, a co szkodzi. Ja do każdego posiłku ląduję węglowodany, ale nigdy same. Musi być dużo białka i tłuszczu.
    No i druga sprawa, glukometr. Mi dopiero trzeci glukometr zaczął pokazywać prawidłowe wartości. Jakiej masz firmy?
    Ketonów masz za dużo, dalej musi być coś źle prowadzone w diecie. Jesz przed snem?

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a kiedy wy te ketony mierzycie? Ja mierze na czczo jak wstaje i zastanawiam się czy robię dobrze.

Aga12345 lubi tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dziewczyny, a kiedy wy te ketony mierzycie? Ja mierze na czczo jak wstaje i zastanawiam się czy robię dobrze.
    Taaak, chodzi o to, co masz w moczu po całej nocy niejedzenia. Jeśli coś wyjdzie to wtedy trzeba duuuużo pić, żeby je jak najszybciej wypłukać.:)

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

• Ada. 31 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja dziś umówiłam się na Nifty na podziałek, chociaż mój ginekolog zasugerował że lepsza by była amniopunkcja. Moje ryzyko skorygowane było 1:92 , gdzie USG było prawidłowe, przeziernosc 1.9 , tętno 153 , kość nosową obecna wszystkie pozostałe wyniki w normie, z biochemi wolna bhcg 1.06 MoM przy Pappa 0.502 MoM , nie mogę do końca zrozumieć co wpłynęło na taki wynik , chyba nie sam wiek 😣😣

2nn3sek2xz2xrja4.png
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    To kwestia doboru jedzenia, które akurat Tobie pasuje. Ja osobiście polecam grupę na FB "cukrzyca ciążowa bez strachu". Tam dziewczyny piszą co im pomaga, a co szkodzi. Ja do każdego posiłku ląduję węglowodany, ale nigdy same. Musi być dużo białka i tłuszczu.
    No i druga sprawa, glukometr. Mi dopiero trzeci glukometr zaczął pokazywać prawidłowe wartości. Jakiej masz firmy?
    Ketonów masz za dużo, dalej musi być coś źle prowadzone w diecie. Jesz przed snem?
    Właśnie glukometr mam nowy contour plus elitę, bo stary mi się zepsuł, mam go od niedawna i w sumie jak mierzyłam na starym to zazwyczaj miałam max do 110/120 a na tym już od początku mam koło 130 no ale jeszcze w normie. Największy problem mam właśnie z białkiem bo do tej pory nie jem mięsa, ryb, jajek, zdarza się, że zjem jogurt naturalny czy twarog ale rzadko mogę bo mnie mdli. Węglowodanów jem właśnie sporo. W sumie jem 5 posiłków, ostatni raz z 1,5/2 godziny przed snem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 sierpnia 2021, 15:37

0d1ys65gdrumd339.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Właśnie glukometr mam nowy contour plus elitę, bo stary mi się zepsuł, mam go od niedawna i w sumie jak mierzyłam na starym to zazwyczaj miałam max do 110/120 a na tym już od początku mam koło 130 no ale jeszcze w normie. Największy problem mam właśnie z białkiem bo do tej pory nie jem mięsa, ryb, jajek, zdarza się, że zjem jogurt naturalny czy twarog ale rzadko mogę bo mnie mdli. Węglowodanów jem właśnie sporo.
    Contour plus jest dobry, mi dopiero on zaczął pokazywać dobre wyniki.
    Brak białka może u Ciebie powodować wyrzuty cukru. Ja na przykład na pierwsze śniadanie jak zjem sam chleb to przekraczam, ale jak dołożę jajecznicę lub kiełbaskę z kurczaka, spada nawet o 20 jednostek. Także to na pewno to, bo posiłek nie jest zbilansowany.:( Niestety nabiał jeszcze dodatkowo może wybijać cukier, więc on tu niewiele pomoże :(

Aga12345 lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada. 31 wrote:
    Hej dziewczyny, ja dziś umówiłam się na Nifty na podziałek, chociaż mój ginekolog zasugerował że lepsza by była amniopunkcja. Moje ryzyko skorygowane było 1:92 , gdzie USG było prawidłowe, przeziernosc 1.9 , tętno 153 , kość nosową obecna wszystkie pozostałe wyniki w normie, z biochemi wolna bhcg 1.06 MoM przy Pappa 0.502 MoM , nie mogę do końca zrozumieć co wpłynęło na taki wynik , chyba nie sam wiek 😣😣
    Kurcze nie mam pojęcia... A miałaś jakieś poronienia? Coś musiało na to wpłynąć, ale niestety nie wiem ile masz lat, ale wiem, że sam wiek moooocno zaburza. Dobrze, że robisz NIFTY.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie, dziewczyny, mi do SANCO nie pozwolili odstawić żadnych leków, w tym heparyny. Mam przyjmować normalnie.

• Nisia18 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    A właśnie, dziewczyny, mi do SANCO nie pozwolili odstawić żadnych leków, w tym heparyny. Mam przyjmować normalnie.

Ooo to dopiero ciekawe. Myślałam ze zasady są ogólne a nie co lekarz to opinia bynajmniej w tych testach . To ja dzwonię w poniedziałek i zapytam czy ja mam odstawić na czas testu..

• Aga12345 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Contour plus jest dobry, mi dopiero on zaczął pokazywać dobre wyniki.
    Brak białka może u Ciebie powodować wyrzuty cukru. Ja na przykład na pierwsze śniadanie jak zjem sam chleb to przekraczam, ale jak dołożę jajecznicę lub kiełbaskę z kurczaka, spada nawet o 20 jednostek. Także to na pewno to, bo posiłek nie jest zbilansowany.:( Niestety nabiał jeszcze dodatkowo może wybijać cukier, więc on tu niewiele pomoże :(
    Musze próbować dalej ale bez wielkich zmian w tym co mi służy 🙂

0d1ys65gdrumd339.png
  • Ada. 31 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Kurcze nie mam pojęcia... A miałaś jakieś poronienia? Coś musiało na to wpłynąć, ale niestety nie wiem ile masz lat, ale wiem, że sam wiek moooocno zaburza. Dobrze, że robisz NIFTY.
    Właśnie to mnie zmartwilo że lekarz twierdził że bez sensu robić Nifty przy takim ryzyko najlepiej amniopunkcja...

2nn3sek2xz2xrja4.png
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada. 31 wrote:
    Hmm dziwne serio. 🙄skoro Usg wyszło ok, a to ważna sprawa… ja bym się zdecydowała jednak na Nifty pomimo tego co lekarz sugerował. Przecież Pappa to niby czysta statystyka a jednak… jak przyjdzie co do czego to widać podejście lekarzy. Czy znasz wartości przed przeliczeniem na Mom? Sama jestem ciekawa ile mi wyjdzie i jaki będzie wynik po przeliczeniach w tym programie i co gorsze.. co wyjdzie. 😑

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Hmm dziwne serio. 🙄skoro Usg wyszło ok, a to ważna sprawa… ja bym się zdecydowała jednak na Nifty pomimo tego co lekarz sugerował. Przecież Pappa to niby czysta statystyka a jednak… jak przyjdzie co do czego to widać podejście lekarzy. Czy znasz wartości przed przeliczeniem na Mom? Sama jestem ciekawa ile mi wyjdzie i jaki będzie wynik po przeliczeniach w tym programie i co gorsze.. co wyjdzie. 😑

Te MoMy tez mogą u każdej wyjść inne, bo to się przelicza jakoś na ryzyko populacyjne?
    U mnie było tak:
    Wolne b-hcg 21,58 IU/l co odpowiada 0,402 MoM
    Papp-a 0,386 IU/l co odpowiada 0,167 MoM

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Te MoMy tez mogą u każdej wyjść inne, bo to się przelicza jakoś na ryzyko populacyjne?
    U mnie było tak:
    Wolne b-hcg 21,58 IU/l co odpowiada 0,402 MoM
    Papp-a 0,386 IU/l co odpowiada 0,167 MoM
    W necie znalazłam kilka przeliczników 😑🙄nie wiadomo, który wykorzystać. Jest tez stronka https://fetalmedicine.org/research/assess/trisomies ale nie wiem czy jest sens korzystania z niej. Wpisałam swoje dane i .. wyszło co wyszło 🙄🤦‍♀️ W jednym artykule piszą, że jak test pappa wyjdzie źle to polecają zrobić Nifty. Ja poczekam do czwartku na telefon od genetyka. Mam nadzieje, że dostanę potem wynik to na pewno dam Wam znać.

zDmVp2.png
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    U mnie tak to wyglądało

c8135aaf9868.jpg

• Ada. 31 Koleżanka

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wolna B-hcg 30.7 IU/I co daje 1, 063 MoM u Pappa 1,560 IU /I co daje 0, 502 MoM czytałam że przy ZD Beta jest powyżej 2,5 MOM przy Pappa poniżej 0,5 MoM

2nn3sek2xz2xrja4.png
  • Negra85 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szok 😲 zjadłam obiad, Mierze cukier, naklulam środkowy palec, cukier 160- szok. Z ciekawości naklulam mały palec i cukier 130.az taka różnica? Wiem, żeby nie nakluwac kciuka i palca wskazującego, więc na zmianę nakluwam pozostałe trzy. Ale aż taka różnica?

3jgxvfxm0fdw7nq2.png

Wspólne starania: styczeń 2020
    IVF: start 4 kwietnia 2021
    punkcja: 16 kwietnia - pobrano 8 oocytów 👍
    21.04.21 - 5 mrozaczków (4.1.1, 4.1.1, 4.2.2, 4.2.3, 5.2.2) ❄️❄️❄️❄️❄️

19.05 - FET - blaska 4.1.1. zostań z nami Kropeczku 🙏🏻
    24.05 - 5dpt: beta - 7,25 ; prog - 8,87 🙏🏻
    26.05 - 7dpt: beta - 32,34 ; prog - 9,82 ✊
    28.05 - 9dpt: beta - 71,41, prog - 10,66
    31.05 - 12dpt: beta - 224,9, prog - 9,83
    02.06 - 14 dpt: beta 472,6, prog - 11,7
    13.06 - Wielki człowiek ma 5,1 mm i ❤️
    28.07 - prenatalne + nifty - zdrowy synek 💙

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada. 31 wrote:
    U mnie wolna B-hcg 30.7 IU/I co daje 1, 063 MoM u Pappa 1,560 IU /I co daje 0, 502 MoM czytałam że przy ZD Beta jest powyżej 2,5 MOM przy Pappa poniżej 0,5 MoM
    Ja mam Pappa z dopiskiem Delfia. Chyba same nie rozkminimy nic bo to jednak program liczy. 🤔czy na podstawie danych dziewczyn nie ma sensownego przelicznika czy ktoś to potrafi ogarnąć? 😛

zDmVp2.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 13 sierpnia 2021, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że nie ma co sobie tym zaprzątać głowy. Serio.
    U mnie ta biochemia tak zawyżyła wynik, Aga wydaje mi się, że u Ciebie tez. Zwłaszcza, że usg miałaś prawidłowe. Zrobiłabym test nieinwazyjny zamiast amniopunkcji.

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ