X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zapisuje sobie pytania😁 i ustawiam przypomnienie na telefonie żeby nie zapomniec ich zadać 🥦😁

Dziewczyny, jestem po wizycie. Ogólnie i polozna i dr fajne. Aż jestem w szoku bo były naprawdę miłe. Ciśnienie miałam koszmarne- 155/89. Ale to pewnie z emocji i dlatego że do przychodni szłam dosyć energicznie, wbiegłam po schodach i oczywiście cała się spocilam i zasapalam. W domu już było ok 120/70.
    Powiem wam ze dr bardzo chciała mi to skierowanie wystawić ale nie mogła. I na początku myślałam że nie umie tego ogarnąć w systemie bo jest starsza. No wymagany kod resortowy jej nie wchodził. Zadzwoniła finalnie do dyrektora IT i tutaj uwaga uwaga: okazalo się że dyrektor ZOZu do którego należy min ta przychodnia wydał zarządzenie, że lekarze mogą kierować tylko na badania USG wykonywane w ich placówkach. A że ten ZOZ tego badania (echo serca płodu) nie robi to dr ma zablokowana możliwość wystawienia tego konkretnego skierowania.
    Szczęka mi opadla. Z miejsca wyklucza to też najbliższe mi przychodnie bo to ten sam ZOZ. Dymu też nie zrobię bo nie będę kobiecie problemów robila- nie wiem czy ta informacja powinna trafić do pacjentów ale cieszę się ze dr mi to wyjaśniła.

Obdzwoniłam inne zozy i przychodnie, ale jak na złość pierwszy wolny termin jest dokładnie wtedy kiedy mam wizytę u swojego gin, a potem to już daleko daleko.... A wiecie jeździć na 2 koniec Warszawy nie będę, bo sytuacja w innych przychodniach może być identyczna.mam dzwonić we wtorek jeszcze do jednej placówki o termin, a jak się nie uda to chyba zapłacę... Cyrk poprostu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2021, 12:45

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, Stokrotka, tego się nie spodziewałam. Prędzej myślałam, że lekarka będzie robiła jakieś problemy, a to takie cyrki... Żenada...

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, ja to samo🙂 ale przynajmniej wiem na czym stoję i że jak trzeba będzie to i położna i lekarka są ok 😉 podpytalam przy okazji jak to jest z wyborem położnej środowiskowej i posłuchałam ❤️ bobasa🙂 coś ok 140 uderzeń wiec ok 🙂
    Głową muru nie przebije. Cieszę się tylko że nawet jak przyjdzie mi zapłacić to mnie na to stać. Współczuję natomiast tym kobietom które są w trudnej sytuacji materialnej i jeszcze w ciąży mają takie przeboje. Nie tak powinno to wyglądać. Po wizycie ponad godzinę obdzwanialam inne przychodnie. Już nawet mąż mówi żebym machnęła ręką że najwyżej zapłacimy. A początkowo sam mnie cwaniak cisnął żebym załatwiała skoro mi się należy refundacja. Teraz sam zobaczył ile to wysiłku i nerwów może kosztować.
    Bobas dzisiaj bardzo aktywny 🙂 brzuch mi cały czas skacze😁 dzisiaj kurier przyniósł wanienkę z przewijakiem. Możliwe że odbiorę też śpiworek i czekam jeszcze na kocyki 🙂 pewnie Wiktorek przeczuwa że wszystko co teraz zamawiam jest dla niego 😉

dobuska, jaina_proudmoore, Aneta8, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka masz rację z tymi lekarzami.

Moja też dzisiaj bardziej aktywna, za to ja jakaś bardziej śpiąca i ogólnie kiepskie mam samopoczucie.
    Znowu mnie wszyscy drażnią. :D

jaina_proudmoore, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Stokrotka masz rację z tymi lekarzami.

Moja też dzisiaj bardziej aktywna, za to ja jakaś bardziej śpiąca i ogólnie kiepskie mam samopoczucie.
    Znowu mnie wszyscy drażnią. :D
    Mój kawaler obudził się o 6 już. 🙂 dziś teściowa mnie odwiedza i na samą myśl… mam dość. 🤦‍♀️Przynajmniej z kilku powodów. Ostatnio działa na mnie jak płachta na byka, swoim głupim gadaniem itp. 😏

Stokrotka 86, dobuska lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobuska, kciuk w górę za aktywną dzidzię. Złego samopoczucia natomiast nie lubimy😉

Jaina, a teściowa zawsze tak często do Was wpadała? Może tego domu to jednak poszukaj w jakiejś bardziej bezpiecznej odległości od niej? 😉 U nas 500 km rozwiązało sprawę 😁

jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak,tak to prawda, pozycja kolankowo łokciowa jest super relaksująca przy bólach lędźwi

Stokrotka kolejny super ułatwienie w tym pięknym kraju... najchętniej bym się odubezpieczyla w NFZ!
    Dobrze,że chociaż te babeczki były fajne i Dzidzie posluchalas :)
    Niby ciążę można prowadzić na nfz,ale współczuję tym kobietom, które nie mają wyboru...
    Synio zadowolony z prezentów 💙

Ja wróciłam po dłuższym spacerze, skoczyłam na małe zakupy do biedry, wysłałam paczkę,inne odebrałam i tak pyknęło 3 km. Dobrze,że chociaż świeci słońce to inaczej się odczuwa temperaturę i humor lepszy🌞

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, dobuska, Aga12345, Aneta8 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 10 listopada 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Dobuska, kciuk w górę za aktywną dzidzię. Złego samopoczucia natomiast nie lubimy😉

Jaina, a teściowa zawsze tak często do Was wpadała? Może tego domu to jednak poszukaj w jakiejś bardziej bezpiecznej odległości od niej? 😉 U nas 500 km rozwiązało sprawę 😁
    Dziś wpada bo zbliża się 10 i mąż robi opłaty jej online. Jakieś 6 lat temu złego słowa bym nie powiedziała o niej, serio. Chodziłyśmy do sklepów, kina, na kawę itp. Potem przyszła menopauza i koleżanki, które jej wodę z mózgu zrobiły. W tym momencie zachowuje się i ubiera jak panna z odzysku. Z okularami tez są przeboje. 🤦‍♀️To tak w skrócie. Ja mam dziś przeboje z cukrem, i po śniadaniu i po obiedzie wyszedł 142. Grrrr 😳zobaczymy po kolacji.

dobuska lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, to nie zazdroszczę... To takie rzeczy mogą irytować zwłaszcza że pewnie odnośnie ciąży i dziecka też ma swoje mądrości.

A te cukry to masakra. Po ilu złych wynikach po posiłku masz się zgłosić do swojego diabetologa? Ja za 2 h mam wizytę u swojej. Ciekawe jak skomentuje moje cukry- miałam kilka ponad normę i jestem pewna że to hormony były. Ale w sumie nie biegłam na konsultację bo dużo tego nie było i jak narazie przeszło.

Ale dzisiaj w Warszawie ciepło i słonecznie 🙂 naprawdę duża zmiana biorąc pod uwagę ostatnie dni😉

jaina_proudmoore, dobuska lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka no to dziwna sytuacja z tym zarządzeniem, nie wiedziałam, że tak to może działać, a co w sytuacji gdyby rzeczywiście wystąpiło niebezpieczeństwo jakiejś poważnej wady a oni nie mogą tego zdiagnozować.

0d1ys65gdrumd339.png

Wysłany: 10 listopada 2021, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśle, że to wina stresu rano - badania krwi. A z obiadu może marchewka 😳zobaczymy, to moje pierwsze pomiary jednego dnia ponad normę po posiłkach. Zobaczymy dziś wieczorem i jutro. 🙂myśle, że to jednorazowy wynik. Jeszcze po obiedzie mnie jakiś stres wziął, chyba przed wizytą teściowej 🥵

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina, oby to tylko stres. Trzymam kciuki żeby kolejne pomiary były ok👍 czasami to już nie wiadomo co zjeść 😉

Aga, też się nad tym zastanawiam. Pewnie odesłano by kobietę żeby sobie prywatnie szukała pomocy. Ja nie wiem czy to do końca legalne działanie. Ale jak widać są równi i równiejsi i nie pierwszy raz duża firma lub instytucja robi coś co zwykłemu Kowalskiemu na sucho by nie uszło.

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 10 listopada 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://neno.pl/produkt/neno-vita/
    dostawa 19.11 - sterylizator 5w1 - info dla zainteresowanych :)

ps. po gadce o Wigilii/ Świętach .. plus tekst czy mieszczę się w w kurtkę zimową jeszcze...
    to nie wiem jaki będzie cukier po kolacji. 🤣🤦‍♀️
    mój stopień wkurwienia jest lekko wysoki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2021, 17:21

MyŚliwa lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rany, kobiet w ciąży nie można denerwować... Serio wiem jak kilka głupich tekstów może podnieść ciśnienie... Może podwójna meliska?

Jestem już po wizycie u diabetolog. Ogólnie jest ok. Na badaniach z usg i echo nie widać zmian cukrzycowych. Dziecko też rośnie ok- nie jak przy cukrzycy 🙂

Tylko mam zadanie specjalne. Muszę przytyć😐

jaina_proudmoore, Aneta8, niutek87, Aga12345, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 10 listopada 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Rany, kobiet w ciąży nie można denerwować... Serio wiem jak kilka głupich tekstów może podnieść ciśnienie... Może podwójna meliska?

Jestem już po wizycie u diabetolog. Ogólnie jest ok. Na badaniach z usg i echo nie widać zmian cukrzycowych. Dziecko też rośnie ok- nie jak przy cukrzycy 🙂

To dobrze, że po wizycie wszystko w porządku 🙂Zaciekawił mnie temat rośnięcia dziecka a zmian cukrzycowych, możesz to jakoś rozwinąć? 🧐Ps. Tu nawet potrójna meliska nie da rady. 🤣jedyne co pomoże to może przeniesienie się myślami do Lipowa i poczytanie 😊

Stokrotka 86, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina jej… współczuje Ci. Ja mam teraz taką alergie na ludzi, że jakby mi jeszcze przyszedł ktoś taki, tobym oszalała…

Stokrotka super, że wszystko dobrze!❤️

• Aneta8 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Racja, piękna dziś pogoda! Zrobiłam sobie z siostrą przyjemny spacerek po naszych wiejskich polach i siorka strzeliła mi kilka ładnych brzuchatych fotek ☺️
    Kurczę Stokrotko, aż dziwne te zasady ze skierowaniami, też coś czuję, że trochę to naciągane 😏
    Jaina współczuje stresującej teściowej. Moja mieszka 100km i jest niemobilna, także nie ma strachu nagłych odwiedzin 🙈 choć mąż już pytała czy bym może nie chciała, aby przyjechała na trochę po porodzie pomoc, nawet nie przy małym, ale w gotowaniu np.

U nas prace remontowe wrą, na koniec weekendu ma być pokój gotowy ☺️ Udało mam się kupić szafę! Wcześniej chciałam tą płytką na 35cm i nie było korpusów, a okazało się, że te głębokie ma 60cm są i się zdecydowaliśmy. Nawet chyba lepiej wyszło, bo się więcej upchnie 😁 nie było chyba jednych drzwi i koszyków, ale to da rade na razie bez tego 😆

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Aga12345 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:

Mi w pierwszej ciąży też diabetolog zwracała uwagę, że nie mogę tak długo chudnąć, jak zaczęłam w końcu tyć to uznała, że tyje za szybko, teraz schudłam do tej pory 7kg, a przez ostatnie chyba 2 czy 3 wizyty waga stoi w miejscu ale nic nie mówiła o tym, że muszę przytyć, raz tylko powiedziała, że jeśli dziecko będzie słabo rosło to będę musiała jeść więcej ale nie wiem jaka była twoja sytuacja może po prostu ważysz teraz za mało

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

0d1ys65gdrumd339.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    To dobrze, że po wizycie wszystko w porządku 🙂Zaciekawił mnie temat rośnięcia dziecka a zmian cukrzycowych, możesz to jakoś rozwinąć? 🧐Ps. Tu nawet potrójna meliska nie da rady. 🤣jedyne co pomoże to może przeniesienie się myślami do Lipowa i poczytanie 😊

Jaina, miałam na myśli to że często przy cukrzycy te dzieciaczki rosną duże. Głównie przy niekontrolowanej ale nawet przy dobrze prowadzonej jest takie ryzyko. U mnie zwłaszcza bo problem z cukrem miałam już przed ciążą - czyli IO. I jak narazie przynajmniej maluch rośnie zupełnie normalnie, czyli jak każdy inny maluch kobiety która nie ma cukrzycy🙂 oczywiście jeszcze trochę tej ciąży zostało ale jednak jak narazie jest ok 😉
    A pozostałe ewentualne zmiany to np zmiany przy serduszku, układzie krążenia i pewnie coś jeszcze by się znalazło. U mnie na tą chwilę wszystko jest w zupełnej normie. I z tego mega się cieszę 🙂

Jaina, no nic tak nie uspokaja jak kilka morderstw 😁

Aneta, super że wszystko idzie sprawnie z remontem 🙂

jaina_proudmoore, dobuska, Aneta8, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 10 listopada 2021, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga12345 wrote:
    Mi w pierwszej ciąży też diabetolog zwracała uwagę, że nie mogę tak długo chudnąć, jak zaczęłam w końcu tyć to uznała, że tyje za szybko, teraz schudłam do tej pory 7kg, a przez ostatnie chyba 2 czy 3 wizyty waga stoi w miejscu ale nic nie mówiła o tym, że muszę przytyć, raz tylko powiedziała, że jeśli dziecko będzie słabo rosło to będę musiała jeść więcej ale nie wiem jaka była twoja sytuacja może po prostu ważysz teraz za mało

Aga, no w sumie nie wydaje mi się żebym ważyła za mało. Ogólnie do tej pory tylko położne zwracały uwagę że nie tyje. Zachodząc w ciążę byłam w górnej granicy BMI. Czyli waga była ok, ale nie byłam jakaś wychudzona. Nadwagi też nie było.
    Przez pierwsze miesiące ciąży schudłam jakieś 4 kg. Teraz te 3,5 do 4 już wróciło. Czyli w zależności od dnia ważę tyle co przed ciążą albo prawie tyle. Zakładam że teraz ten przyrost będzie. No tak jak piszesz nie chce żeby on był jakiś niekontrolowany.
    Diabetolog powiedziała że jeśli nawet dołożenie czegoś do posiłku spowoduje lekkie wahania cukru to że lepiej wtedy wziąć trochę insuliny niż żeby ta waga stała w miejscu. Żeby uważać czy ten brak przyrostu nie zaburza rośnięcia dziecka.
    No muszę jeszcze podpytać ginekologa. Bo w sumie to się nie głodzę. I wydawało mi się że jak łożysko dobrze pracuje i przepływy są ok i morfologia też to dziecko będzie rosło ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2021, 20:44

jaina_proudmoore, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 398 399 400 401 402 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ