X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • Jeheria Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada hmm moja siostra też dostała ten plyn, też ma guzki na szczęście nie nowotworowe. Ale też sądzę że to Czarnobyl pomógł temu. Moja mama też ma Hashimoto i babcia, ja, siostra... Może to też kwestia genów.
    Całe szczęście że teraz jesteś już zaopiekowana. I że to to zdiagnozowano.

Stokrotka pewnie że jest realne, mieć dzieci w krótkim odstępie czasu, życzę aby się udało :)

Niutek powodzenia za dobre wyniki badań 💪 ja idę w poniedziałek na krew i mocz. A w środę wizyta ❤

Stokrotka 86, Ada.. 31, jaina_proudmoore, niutek87, Aga12345 lubią tę wiadomość

Vy8jp2.png
    3V06p2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niutek kciuki za krzywą! Tak jak napisała Stokrotka! Koniec naboru słodkich mam! :D

Ja dzisiaj musiałam kolejny raz odwołać ćwiczenia w szkole rodzenia. :/ Ze względu na to, że jestem zaszczepiona to nie obowiązuje mnie kwarantanna ani test, ale mam w sobie na tyle odpowiedzialności, żeby nie pójść do szkoły rodzenia, do kobiet w ciąży, w takim stanie. No i mi tak szkoda, ale dobrze że to tylko ćwiczenia, a nie zajęcia praktyczne.

Nie mogłam spać przez harce małej. 🙈 No i dzisiaj zaczynam trzydziesty tydzień i mam oczy jak piec złotych ze stresu 🤣🤣🤣🤣

Ada.. 31, jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aneta8, niutek87, Jeheria, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka 86 wrote:
    Ada, a zanim okazało się że masz guzek to miałaś jakieś zachwiania w wynikach badań/hormonach? Czy akurat nie badałas. Koszmarne te historie ale dobrze że z happy endem.
    Ja urodziłam się w roku wybuch Czarnobyla. Jakiś czas po tej katastrofie moja mama dowiedziała się o ciąży i przy okazji o konieczności operacji tarczycy. Bo problemy z nią też zdiagnozowano. Ale nie wiem czy to miało związek z wybuchem czy to przypadek.
    W sumie to ciąża była dla niej zaskoczeniem bo skończyła już 40 tke i w tamtych czasach to wręcz ludzie się dziwili że to możliwe. Mieszkała w małej miejscowości i tam Kobiety w jej wieku zostawały już babciami a nie matkami noworodków 😁

Pod tym względem to cieszę się że to się zmieniło. Ja to pierwsze dziecko będę miała mając już skończone 35 lat bo w grudniu mam urodziny 🙂 myślałam że uda się wcześniej ale lepiej późno niż wcale🙂 inna sprawa że chce mieć też kolejne dzieci a zegar niestety tyka i jeżeli ma się udać to muszę szybko stanąć na nogach po porodzie i najlepiej w ciągu roku dojść do siebie.
    Widziałam że na forum są mamy które mają stosunkowo krótkie odstępy czasu między dziećmi więc chyba jest to realne🙂
    Właśnie zupełnie nic hormony w idealnym stanie, żadnych innych objawów a najdziwniejsze w tym z moja koleżanka z medyka też miała tego nowotwora, więc bardzo pomogła mi jej wiedzą i to że u niej wszystko dobrze się skończyło. Kilka lat temu mieliśmy akcje małopolska kontra nowotwory już wtedy statystyki mówiły że co 5 Polak będzie miał nowotwór , prognozy mówią że za niedługo to będzie co 2 , dlatego ja cisne caly czas każdego o profilaktykę 😅😅 koleżanka polecam moją lekarz od USG, cały czas robię u jednego lekarza to samo cytologie już od kilku lat w jednym miejscu . Kiedy robiłam USG piersi na NFZ zawsze był super wynik, teraz robię prywatnie i moje USG trwa naprawdę długo, mam 1 guzka z którego robilam biopsje i cały czas to kontroluje. Ja wierzę w medycynę i jak coś się dzieje robię badania to samo u dzieci, kontroluje niestety prywatnie bo lekarz wychodzi z założenia że po co jak nic im nie jest. Po pierwszym poronieniu zrobiłam wszelkiego rodzaju wymazy łącznie z HPV. Zdaje sobie sprawę że dzisiejsze czasy nie pomagają, wszystko sztucznie pędzone, telefony, laptopy , nadużywanie lekarstw tu akurat przodujemy w Europie, na ile to możliwe robie własne przetwory i staram się unikać chemii ile się da, dziecia od początku wprowadzałam dużo warzyw i owoców plus do picia tylko wodę to się opisałam 😅😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 08:57

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345 lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeheria wrote:
    Ada hmm moja siostra też dostała ten plyn, też ma guzki na szczęście nie nowotworowe. Ale też sądzę że to Czarnobyl pomógł temu. Moja mama też ma Hashimoto i babcia, ja, siostra... Może to też kwestia genów.
    Całe szczęście że teraz jesteś już zaopiekowana. I że to to zdiagnozowano.

Stokrotka pewnie że jest realne, mieć dzieci w krótkim odstępie czasu, życzę aby się udało :)

Niutek powodzenia za dobre wyniki badań 💪 ja idę w poniedziałek na krew i mocz. A w środę wizyta ❤
    Ten profesor który zalecił podawanie płynu Lugola po latach stwierdził że było to niepotrzebnie ponieważ wtedy wydawało się że ma nam to pomóc, nie zawsze medycyna jest nieomylna, też nie wiem niektórzy twierdzą że może to wpłynąć na powstawanie nowotworów ale pewności nigdy nie ma. Ja po operacji miałam cały czas wysoki poziom markerów nowotworowych i pamiętam jak mnie ludzie straszyli że ten marker produkuje tylko tarczyca lub rak a ja tarczycy już nie mam. Na necie był chłopak który walczył z postacią rdzeniasta i chyba na jakimś forum napisałam i On odpisał że mam nie czytać, nie słuchać i zaufać Gliwica bo tam najlepsi specjaliści i powiem Wam że nikt tak nie przekonał mnie jak On 😛😛

jaina_proudmoore, Stokrotka 86, MyŚliwa lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry,
    W ten...deszczowy dzień...
    Witam się już po wypiciu glukozy. Byłam przygotowana na cytrynową,ale nie kupiłam na recepcji,s w gabinecie swojej nie mogłam rozpuścić... więc wypiłam zwykłą...
    Jest ok 🙂
    Z palca miałam pomiar 70 i pielęgniarka się śmiała, że przyda mi się cukier do obudzenia 😂

Co do temperatury w domu to ja jestem ciepłolubna,ale u nas w domu zawsze było chłodniej i ja zawsze w kocu. Teraz mamy w kuchni do 23 stopni,ale w sypialni grzejnik skręcony i jest wyraźnie chłodniej, lepiej się śpi. Mamy też oczyszczacz z nawilzaczem, który reguluje sam wilgotność
    Czytałam, że dla dzieci to temperatura nawet 16-19stopni,no my to bliżej tego 19 będziemy.
    Ale jak jedziemy do teściów to tam dla wnuczków kotłuje się w piecu... mają już dwoje i zawsze ukrop jak przyjeżdżamy my i oni...jak tylko my to nie ;) co się pewnie zmieni,ale będę musiała wyraźnie powiedzieć,że to nie zdrowe

Aga super,że synek taki dzielny 😁

Warszawianka ja też już sporo rzeczy skompletowałam,ale jeszcze mi brakuje trochę
    I też nie spaceruję... mieszkamy w centrum..masakra jednym słowem
    Trzymam kciuki za łożysko😚

Stokrotka mój mąż też ma duuużo rzeczy,w większości nie chodzi,ale przyda się na pewno 😂ja ostatnio swoje przejrzałam, cześć wywiozlam do mamy, trochę wystawiłam,ale tyle tych ciuchów w necie,że trzeba mieć szczęście. Parę rzeczy sprzedałam
    Ja mam skończone 33 lata ,we wrześniu skończę 34 i też pierwsze Dzieciątko. Zawsze chciałam mieć wcześniej,ale najpierw szukałam męża,a później te starania. Ale jestem mega szczęśliwa,że będzie Tadzio. I też chcemy więcej, więc marzę o szybkim powrocie do sprawności po ciąży i porodzie 😁moja mama w moim wieku już miała trójkę dzieci odchowanych,ale kiedyś były inne czasy. Cieszę się,że tak wcześnie nas miała,jest jeszcze młoda,idzie się z nią dogadać, zawsze mieliśmy z nią super kontakt.

Jaina to mówisz,że ten dom o który miały być licytacje taki sobie? Może to i lepiej jak się na niego czaicie,a jeśli nie to też nie będzie żal 🙂 to teraz kciuki za oglądanie kolejnych domków
    Dobre podejście z takimi paczkami dla potrzebujących

Lolla współczuję...mój mąż to samo, bakteryjne rzeczy,a pierwsze co test, który zrobił i negatywny. Teraz ma iść osobiście, żeby został osłuchany,bo lekarka przez tel stwierdziła,że to już kaszel poinfekcyjny
    A Tu zrobiłaś test? Może też po negatywnym powinnaś iść osobiście
    Polecam sposób Jainy z tymi skarpetami z solą. Nam mama w dzieciństwie to poszyla takie bawełniane woreczki z solą
    Lolla my z mężem też jechaliśmy pół godziny na test, gdzie pod blokiem praktycznie mamy punkt. Pojechaliśmy,bo mąż chciał mieć to z głowy. Pobieranie miał po 19,wynik ok.14 dnia następnego

Pimka super,że wszystko dobrze z Ignasiem i jako duży chłopczyk z niego już 💙

Jeheira to same dobre wiadomości, siostra ujemna, szwagier się znalazł,uff 😁

Niutek i Tu dziś się napoilas glukozą 😁

Zaczęłam pisać tę wiadomość po 7😂ale trochę musiałam odpocząć od ekranu,bo po glukozie jakoś mnie zemdlilo,ale na szczęście przetrwałam. Jeszcze 20 minut i drugie pobranie

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Aneta8, Jeheria, Aga12345, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ada i bardzo dobrze, że wszystkich gonisz! Ja tak samo, ostatnio zaciągnęłam koleżankę w styczniu czy w lutym na usg piersi. Problem polega tylko na tym, że tak naprawdę, żeby dobrze wszystko kontrolować, trzeba samemu za to płacić :(
    Ja się cieszę, bo mogę sobie na to pozwolić, ale wiele osób nie może.
    Tak czy inaczej, warto o tym mówić!❤️

Stokrotka 86, jaina_proudmoore, Ada.. 31, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu powodzenia z wynikiem!❤️

Kasiastaraczka, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość

• jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny🙂miłego dnia. 🧡 nie mogłam się rano dobudzić, w nocy maraton sikania, potem brak snu, a cukier dziś na czczo 98- No idzie się wkurwić za przeproszeniem 🤬nie wiem skąd ten wynik się wziął, ale zawsze jak widzę wyższy wynik to mam i wyrzuty sumienia i myśli co jeszcze można zrobić? 🤷‍♀️Grrrrr / Jeśli chodzi o picie glukozy to mi to smakuje . Kojarzy mi się z watą cukrową hehe 🤣 / Moja mama tez miała problemy z tarczyca, miała nawet operacje to pamietam. Choruje na niedoczynność i nadal bierze leki. Po operacji rzuciła palenie z dnia na dzień. Czy Czarnobyl miał wpływ na większa ilość zachorowań i problemów- tego nie wiem. Na pewno technologia, przetworzone jedzenie, stres, styl życia - wszystko to prowadzi do tego, że w klinikach widać dużo młodych już osób, które szukają pomocy. 😳🙁to naprawdę smutne. / Dziewczyny - kiedy zamierzacie pakować torbę do szpitala i co chcecie w niej umieścić? Ja chciałam po świętach dopiero, a może wcześniej sama nie wiem. Listę co zabrać mam na stronie szpitala 🙂

zDmVp2.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina ja też nie mogłam się dziś obudzić,pół godziny budzik dzwonił, dobrze że zdążyłam do laboratorium 😁
    Kurcze przykre te cukry,że tak nie współpracują,wrr
    Ja się spakuje chyba po nowym roku, listę też mam na stronie szpitala
    No chyba,że nie będę gdzie miała trzymać rzeczy to wrzucę do torby i na szafę 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 09:15

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Niutek i Kasia - kciuki za dobre wyniki krzywej 🙂💪🧡 / Wracając do szczepień dzieci to ja uważam, że Stokrotka ma już takie doświadczenie z zastrzykami, że dałaby radę sama hehe 🤣😋 / Mój kawaler wczoraj wieczorem dał czadu. Z prawej strony brzucha pukał z 20-30 razy. Mąż dotykał brzucha i mówił, że to chyba i głowa i ręka. 🙉przez chwile myślałam, że może czkawki dostał, ale przy czkawce faluje cały brzuch ponoć. / Ja dziś idę wieczorem do teatru z koleżanką- idziemy na Ziemie Obiecaną - przepiękny balet, polecam 🙂tylko się boje czy się nie zesikam w trakcie 🤣mam nadzieje, że Alexowi się spodoba i pójdzie spać 🤗

dobuska, Stokrotka 86, Kasiastaraczka, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Joana23 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki testu - niestety pozytywny 😔

uS2wp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina u mnie tez cukry na czczo szaleją i też już mam dość :((((

Torbę planuje spakować jak wszystko popiorę, czyli do świat chce mieć spakowaną. Mój szpital ma taką listę na stronie, że równie dobrze mogliby napisać „a spakujcie co chcecie” 🤣
    Wiem od innych mam po prostu co mam zabrać. Na szczescie nie muszę brać nic dla dziecka (poza chusteczkami nawilżającymi i jakimś kremem do pupy - mam bepanthen baby).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 09:20

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana23 wrote:
    Mam wyniki testu - niestety pozytywny 😔
    O nieee!!! Jak się dzisiaj czujesz?

• dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie! Przy czkawce faluje cały brzuch? Bo ja mam tak często, jak leze na boku, że czuje jakby cała podskakiwała i takie drgania wtedy czuje. Dziwne uczucie. To może być właśnie czkawka?

jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu, kciuki 👍

Ada, nie wiem na ile to prawda ale już nie raz słyszałam że lekarze sa rozliczani jeśli wystawiają za dużo skierowań. Wierzę że może to być prawda i może to z tego wynika fakt że nie chcą za bardzo kierować jeśli nie widzą podstaw. Inna sprawa że jeśli już jakieś objawy są to często choroba jest już zaawansowana. Niby wszyscy wiedzą o tym że lepiej zapobiegać niż leczyć ( i taniej ) ale jednak nadal jest jak jest.
    Ja też staram się badać profilaktycznie. Dużo mnie nauczyły te lata starań o dziecko. Teraz to i też męża gonię i bada się regularnie 😉 inna sprawa że ja nie jestem medykiem i czasami do głowy mi nie przyjdzie że warto coś zbadać. A wcześniej miałam już takie sytuacje że szłam do lekarza prosząc o skierowanie na badanie, bo np dawno go nie robiłam, a lekarz robił oczy że po co. Przecież wyglądam na zdrową 🤦
    My z mężem też w miarę możliwości staramy się zdrowo odżywiać. Sprawdzamy składy produktów i leków nie nadużywamy. Ale żyjemy w XXI w w stolicy więc niestety mam świadomość że nawet powietrze nie jest tutaj jakieś rewelacyjne. I gdzieś ta chemia zawsze z nami będzie.

Fajne jest też to że uczysz dzieci profilaktyki. Ja jestem zła na siostrę i szwagra właśnie o to jaki przykład dają dzieciom. Mój siostrzeniec i siostrzenica jak ognia boją się stomatologa. A dlaczego? Bo szwagier korzysta z jego usług dopiero jak jego żeby są w takim stanie że wymagają usunięcia 🤦 a tak to biadoli na lekarzy. A dzieciaki słuchają, obserwują i się uczą.

jaina_proudmoore, Ada.. 31, Kasiastaraczka, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Joana23- niedobrze 🙁jak się czujesz w ogóle? Teraz czeka cię 10 dni siedzenia w domu. Pamiętaj, test testem, a czasem objawy to wskazują zupełnie na coś innego. Życzę dużo zdrowia i odpoczynku 🍀💚 @Dobuska - to mój pierwszy zły wynik na czczo po 9 dniach brania 14j insuliny na noc. Wcześniej miałam 2x po 93 zanim zwiększyłam dawkę. Czasem już nie wiem czy sen wpływa na pomiar, czy stres tez, czy jedzenie czy hormony. Chwilami mnie to demotywuje mocno. Nie chce zaszkodzić dziecku. Znów jak rozmyślałam rano, czy takie pojedyncze wyniki przekładają się na wagę dziecka bo w końcu jest dieta plus insulina. Sama chwilami mam mętlik w głowie 🤯raczej pomyślałabym, że nieleczona cukrzyca spowoduje wzrost masy, a nie odmawianie sobie wielu rzeczy plus jedzenie regularne plus pomiary plus zastrzyki ( ulało mi się trochę, ale czasem to nierówna walka 😖)

Stokrotka 86 lubi tę wiadomość

zDmVp2.png
  • dobuska Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaina pamiętaj, że jeszcze kilkanaście lat temu były inne normy i wyższa glukoza na czczo była dopuszczalna. Dzieci rodziły się nieco większe i tyle, a przecież takie kobiety miały permanentne przekroczenia w stosunku do nas dzisiaj. Nie stresuj się, bo robisz wszystko co możesz, żeby było dobrze.
    Ja przedczoraj miałam 95, wczoraj 89, a dzisiaj 90, wiec jeszcze nie powinnam zwiększać insuliny, ale ja już i tak mam 22 jednostki i się martwię czasami jak to wpłynie na łożysko. Muszę zapytać lekarki, jak wyglada indukcja przy takiej cukrzycy na insulinie i czy jej dawka ma znaczenie.

jaina_proudmoore, Ada.. 31, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    O właśnie! Przy czkawce faluje cały brzuch? Bo ja mam tak często, jak leze na boku, że czuje jakby cała podskakiwała i takie drgania wtedy czuje. Dziwne uczucie. To może być właśnie czkawka?
    Przeglądałam internety i opisów było kilka 🙉 Opis jako rytmiczne drgania, falowanie brzucha, wibracje albo podskakiwanie bobasa. 🙂 Ps. Jak się dowiesz od lekarki to daj nam znać. Jestem ciekawa co powie. 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2021, 09:28

dobuska, Stokrotka 86 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Ada.. 31 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobuska wrote:
    Ada i bardzo dobrze, że wszystkich gonisz! Ja tak samo, ostatnio zaciągnęłam koleżankę w styczniu czy w lutym na usg piersi. Problem polega tylko na tym, że tak naprawdę, żeby dobrze wszystko kontrolować, trzeba samemu za to płacić :(
    Ja się cieszę, bo mogę sobie na to pozwolić, ale wiele osób nie może.
    Tak czy inaczej, warto o tym mówić!❤️
    To jest w tym najgorsze że chcąc się dobrze przebadać trzeba zapłacić i po co te składki na NFZ🙄🙄 wiadomo że to nas nie ustrzegnie przed choroba ale leczenie łatwiejsze, jeżeli można sobie pomoc to trzeba to robić, to samo z paleniem papierosów,opalaniem się itd itd

jaina_proudmoore, dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

bl9cdf9hz0nfzo3c.png
  • Stokrotka 86 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2021, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joana, mam nadzieję że u Ciebie to się jakoś mocno nie rozwinie i że będzie jak przeziębienie. Przykro mi że to dziadostwo złapałas☹️

Jaina, jest dokładnie jak mowisz- po to tak się kłuje żeby w sytuacji niedoboru medyków sama szczepić swoje dzieci 😉😁 hehe😉

Jeśli chodzi o te cukry to mam podobne wątpliwości. Ale wiesz co? Sprawdziłam wczoraj cukry z tego okresu 3 tygodni gdzie wychodzi na to że bobas tak sporo urósł.
    I na 93 pomiary miałam 7 przekroczeń. A z tych 7 przekroczeń 4 to była kwestia 2-3 mg. I serio wierzyć mi się nie chce że to mogło mieć aż taki wpływ. Jestem pewna że gdyby zdrowe mamy tak kontrolować jak my siebie kontrolujemy to i one przy normalnej diecie miałyby jakieś wpadki.

dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345, MyŚliwa lubią tę wiadomość

16-01-2022 - synek💙
‹‹ 420 421 422 423 424 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ