Mamusie Luty 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Na wizycie lekarz mnie trochę uspokoiła. Z synkiem wszystko Ok i to jest najważniejsze. Nie będzie na pewno malutki ale jest tez duża szansa że przystopuje ze wzrostem i będzie mial docelowo ok 3,5 kg (pierwszy synek tez miał duża głowę i brzuszek, a byl chudziną). O odstawieniu heparyny nie ma mowy przy moich mutacjach i innych wskazaniach. Na razie nie kieruje mnie na krzywą. Widzimy się przed świętami i wtedy w zależności od wyników zadecyduje co robić.
Aneta8, Aga12345, Ada.. 31, mk_bambino, Stokrotka 86, dobuska, jaina_proudmoore, MyŚliwa, niutek87 lubią tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Chałkę tez bym zjadła 🤣najchętniej z czekolada i bananem - to będzie mój posiłek po porodzie w nagrodę 😎nasze bistro śniadaniowe sprzedaje takie zestawy 😛
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2021, 19:51
dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Alfa mój mąż też od początku kąpał synka, ja jakoś się obawiałam, troche czasu minęło zanim ja przejęłam ta rolę 🙂
Świetnie, że z maluszkiem wszystko w porządkuWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2021, 19:50
Alfa_Centauri, dobuska, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Alfa, super info🙂👏 3.5 kg jak na chłopaka to dobra waga🙂 cieszę się że wszystko wygląda dobrze 🙂 i najważniejsze że jesteście pod kontrolą 🙂
Dziewczyny, co Wy z tymi chalkami, bananami i kremami😁 takie tematy powinny być zabronione (żartuje oczywiście 😉).
Ja to w tej ciąży mam mega ochotę na słodkie. Jest to tym bardziej dziwne że normalnie nie przepadam za słodyczami i jem je mega od święta. A teraz bez 2 kostek dziennie czekolady bez cukru bym chyba oszalała.Aga12345, dobuska, jaina_proudmoore, MyŚliwa, Joana23 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Dziewczyny, ja mam nadzieję że po ciąży ten apetyt na słodycze mi minie. Bo przecież ja po porodzie przytyje te 30kg😁
P.s. kurier jednak przyjechal- jedyne 9 h poślizgu ...dobuska, Aga12345, jaina_proudmoore, Joana23 lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
mk_bambino wrote:@dobuska, położną powiedziała, że tak byłoby najlepiej. przewijak na pralkę czy szafkę łazienkową i heja.
z tego co mówiła, to że lepiej w okresie zimowym nie przenosić maluszka z jednego pomieszczenia do drugiego bezpośrednio po kąpieli, ale też ma to być wygodne dla Nas, jako rodziców. wspominałam też, że na początku możemy spokojnie w umywalce kąpać bobaska.
A stelaża do wanienki nie kupuję, bo drogo to wychodzi i znowu, nie mam gdzie go trzymać już 🤷🏻♀️
Jakoś damy radę
Aga12345 lubi tę wiadomość
-
jaina_proudmoore wrote:Co do tej kąpieli to zapomniałam napisać, że położna również polecała kąpiel w umywalce jeśli ktoś ma warunki, a na dole położyć pieluchę tetrową, tak samo na spód wanienki 🙂ja planuje kąpiel na stole w kuchni gdzie do przewijaka będzie 3 m, albo w łazience to wtedy do sypialni jest jeszcze bliżej. Na pewno warto zadbać o swoje plecy 💪 Ps. Zapomniałam wam napisać śmiesznej historii z wczoraj, ok 18-19 tak mi się zachciało wołowiny, że myślałam, że się wścieknę 🤣🤣aż zaczęłam być zła z tego powodu. Skończyło się zjedzeniem burgera z masłem orzechowym plus warzywa, bez bułki. Cukier po godzinie 110 🙃a jaki spokój ducha. Chyba pierwszy raz miałam tak ogromną chęć na coś w ciąży 🤣ale za kurczakiem/ indykiem nadal nie przepadam 🤪
tez słyszałam o tej pieluszce tetrowej, ale tak naprawdę dlaczego warto ją kłaść? Chciałabym wytłumaczyć to jakoś mężowi 🤣🤣🤣🤣🤣
Burger bez bułki … mniam!jaina_proudmoore lubi tę wiadomość
-
Alfa_Centauri wrote:Aha, przy pierwszej kąpieli wrobiłam oczywiście starego w noszenie tej wanienki z wodą i w samej kąpieli
prawda jest taka że on ma duże i silne ręce na których takie maleństwo moglo stabilnie i bezpiecznie sobie pływać. Męzowi spodobało się że jest sam od początku do końca odpowiedzialny za tak ważną kwestię i do tej pory to on jest głownodowodzącym a ja tylko asystuję. Polecam, szkoda pleców
Aga12345 lubi tę wiadomość
-
Alfa_Centauri wrote:Na wizycie lekarz mnie trochę uspokoiła. Z synkiem wszystko Ok i to jest najważniejsze. Nie będzie na pewno malutki ale jest tez duża szansa że przystopuje ze wzrostem i będzie mial docelowo ok 3,5 kg (pierwszy synek tez miał duża głowę i brzuszek, a byl chudziną). O odstawieniu heparyny nie ma mowy przy moich mutacjach i innych wskazaniach. Na razie nie kieruje mnie na krzywą. Widzimy się przed świętami i wtedy w zależności od wyników zadecyduje co robić.
Możesz odetchnąć ❤️❤️Aga12345 lubi tę wiadomość
-
@dobuska, pewnie, patrzcie na to aby Wam było wygodnie z kapaniem maluszka. my sami jeszcze nie wiemy, która opcje wybierzemy. po cichu liczę na deklaracje starego, że to będzie jego działka, ale póki co milczy jak zaklęty 😅
dobuska, jaina_proudmoore, Aga12345 lubią tę wiadomość
-
mk_bambino wrote:@dobuska, pewnie, patrzcie na to aby Wam było wygodnie z kapaniem maluszka. my sami jeszcze nie wiemy, która opcje wybierzemy. po cichu liczę na deklaracje starego, że to będzie jego działka, ale póki co milczy jak zaklęty 😅
Tak to zadziałało, że on mnie teraz do wanienki nie dopuści 😂😂😂jaina_proudmoore, Stokrotka 86, Aga12345, mk_bambino lubią tę wiadomość
-
dobuska wrote:tez słyszałam o tej pieluszce tetrowej, ale tak naprawdę dlaczego warto ją kłaść?
Przypomnij sobie jak to jest kłaść się w wannie plecami - jak zrobisz to powoli i stopniowo to jest spoko, ale jakby ktoś Cię na chama wrzucił to byś się chwilę powydzierała, nie? Zwłaszcza, jakbyś się średnio przed tym umiała bronić. A tak, pieluszka jest wygodna, ciepła i mięciutka.
Dzisiaj usłyszałam wiadomość o Linomagu i w sumie też wcześniej myślałam o tym zastosowaniu: jest o tyle dobry, że można go stosować nie tylko na pupę dziecka ale też i na poranione sutki. Takie dwa w jednym.
Bepanten (chyba jest taki bez cynku - odpowiednik Linomagu) podobno nie może być stosowany do brodawek.Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Pieluszka tetrowa na dno wanienki jest też po to,żeby stabilnie oprzeć pupę dziecka,żeby się nie ślizgała. Te gąbki do kąpieli są nie polecane,bo to siedlisko baterii.
Na poranione brodawki najlepsza, przynajmniej dla mnie jest najzwyklejsza lanolina, rany goją się po niej szybciutko 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 07:21
dobuska, Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
♥️ 2019
♥️ 2022
[*] Aniołek 7tc 08.2017
Starania od 08. 2013
Leczenie napro od 03.2017😀 -
MyŚliwa wrote:Przypomnij sobie jak to jest kłaść się w wannie plecami - jak zrobisz to powoli i stopniowo to jest spoko, ale jakby ktoś Cię na chama wrzucił to byś się chwilę powydzierała, nie? Zwłaszcza, jakbyś się średnio przed tym umiała bronić. A tak, pieluszka jest wygodna, ciepła i mięciutka.
Myślę, że tutaj głównie chodzi o to, co napisała niutek87, że tu chodzi o zabezpieczenie dziecka przed wyślizgnięciem i taki komfort dla rodziców. Tak też mówią internety.
Aga12345, jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
niutek87 wrote:Pieluszka tetrowa na dno wanienki jest też po to,żeby stabilnie oprzeć pupę dziecka,żeby się nie ślizgała. Te gąbki do kąpieli są nie polecane,bo to siedlisko baterii.
Na poranione brodawki najlepsza, przynajmniej dla mnie jest najzwyklejsza lanolina, rany goją się po niej szybciutko 🙂
A na sutki mam właśnie lanolinę, bo jej nie trzeba zmywać przed karmieniem dziecka. Linomag już by trzeba było.
Na początku będę się właśnie ratować lanoliną i ewentualnie swoim mlekiem, bo niby też daje radę.jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość
-
Ja właśnie byłam w laboratorium oddać krew. Oczywiście wielka kolejka, ale ludzie rozwaleni po całej sali, więc stanęłam po prostu za jakimiś trzema panami, którzy pilnowali swoich miejsc, jak wściekli. Potem stanął za mną czwarty i poinformował, że on tu stał, ale mogę być przed nim (woooow, dzięki
).
Wiecie kiedy pożałowałam, że nie stanęłam jednak pierwsza? Jak jeden z tych facetów przede mną po wyjściu z pobrania tak kaszlał, że mało się nie udusił i oddychał tak, jakby właśnie skończył biec maraton. Jak to usłyszałam (a stał obok mnie), to od razu maskę zacisnęłam na twarzy, jakby miało mi to coś pomóc, bo jego maska była założona tylko antymandatowo.
Mam nadzieję, że mój organizm nie podłapie od niego tego, czym kaszlał. Już nieważne, co to było
Ludzie mają zero wyobraźni.
Jeszcze mnie dzisiaj czeka dentysta.... <płacze> -
Witajcie dziewczyny 🙂
Z tą wanienka i pieluszka to do mnie oba argumenty trafiają- i kwesta ześlizgnięcia i kwestia komfortu dziecka. O gąbkach słyszałam więc nawet takiej nie zakupywalam.
Tak sobie myślę że od tych kilku dni kiedy mój dziec zdecydował się obrócić główka w dół to te jego ruchy odczuwam zupełnie inaczej. I znowu muszę się do tego przyzwyczaić bo wczoraj już go zaczepialam w nadziei że porusza się jak dawniej 😁 no ale nogi ma gdzie indziej więc te kopniaki też muszą być inne😁 strasznie wymagającą że mnie matka😉
Dobuska, no niestety nie mają wyobraźni ... To już ostatnia wizyta u dentysty?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 07:50
dobuska, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
16-01-2022 - synek💙 -
Stokrotka teraz kopniaki będą w przeponkę, super sprawa.
Mnie co jakiś czas chwyta ból żołądka, albo nie mogę złapać oddechu, bo ciśnie właśnie na przeponę. W poniedziałek zobaczę, ile ten skrzat waży, bo że jest silna - to już wiem.
Teoretycznie to ostatnia wizyta, co prawda mam jeszcze jakiegoś zęba do obserwacji, ale jeśli on się do dzisiaj nie zepsuł to ja się zdecyduję na jego leczenie już po porodzie, bo chcę uniknąć niepotrzebnej interwencji. Już i tak mnie stresuje, że tyle razy byłam i nie wyleczyłam tych zębów wcześniej.Stokrotka 86, Aga12345, jaina_proudmoore lubią tę wiadomość
-
Dobuska są ludzie i ludzie. Życzę dobrych wyników, a wizyta też pewnie nie będzie najgorsza. Dobrego dnia!
U mnie cukier dziś znowu 96 pomimo zmienionej ampułki insuliny, więc dzis muszę już zwiększyć dawkę 😐jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość