X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2022
Odpowiedz

Mamusie Luty 2022

Oceń ten wątek:
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisała któraś z Was żeby na partych nie zaciskać oczu. Przypomniało mi się, że przy poprzednim porodzie na partych położna powiedziała, żebym przy parciu zamknęła oczy jeśli nie chcę mieć później takich jak królik. Chyba chodziło o to,że będą czerwone? Nie miałam jakoś głowy żeby zapytać odrazu 🙂

jaina_proudmoore, AnSan89, MyŚliwa, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
    Leczenie napro od 03.2017😀
  • jaina_proudmoore Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    Pisała któraś z Was żeby na partych nie zaciskać oczu. Przypomniało mi się, że przy poprzednim porodzie na partych położna powiedziała, żebym przy parciu zamknęła oczy jeśli nie chcę mieć później takich jak królik. Chyba chodziło o to,że będą czerwone? Nie miałam jakoś głowy żeby zapytać odrazu 🙂
    @MySliwa pisała o tym. Cenna uwaga. Koleżanka moja o tym nie wiedziała i miała strasznie przekrwione białka, ale przeszło po jednym dniu, całe szczęście 🙂także warto gdzieś mieć to w głowie, ja nosze okulary także tym bardziej się przyda 💪🙃

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie wada wzroku-4 i -6 a do tego astygmatyzm, poprzednio o 0,25 poleciało mi po porodzie, mam nadzieję, że tym razem nie pogorszy się 🙂

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niutek87 wrote:
    U mnie wada wzroku-4 i -6 a do tego astygmatyzm, poprzednio o 0,25 poleciało mi po porodzie, mam nadzieję, że tym razem nie pogorszy się 🙂
    Będę trzymać za to kciuki 🧡ja mam -2.75 na L/ -3.5 na P . Mogłaś mieć okulary w czasie porodu? 🧐

zDmVp2.png
  • niutek87 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaina_proudmoore wrote:
    Będę trzymać za to kciuki 🧡ja mam -2.75 na L/ -3.5 na P . Mogłaś mieć okulary w czasie porodu? 🧐

Mogłam,ale zdjęłam,bo było mi tak wygodniej 🙂 Z tym,że cały czas leżałam,bo byłam stałe podpięta do ktg i miałam podawaną oksytocynę.

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

♥️ 2019
    ♥️ 2022

[*] Aniołek 7tc 08.2017

Starania od 08. 2013
  • idigi85 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BIUSTONOSZ DO KARMIENIA

Dziewczyny, zamówiłam biustonosze z bonprix, ale są beznadziejne. Miseczki są cieniutkie i strasznie mi odstają sutki pod bluzką nawet jak dam wkładkę laktacyjną!! Proszę dajcie linki do biustonoszy ze wzmocnioną miseczką…

Zamówiłam ten zestaw i ogólnie jest wygodny, ale bardzo brzydko wygląda:
    https://www.bonprix.pl/style/biustonosz-dla-karmiacych-2-szt-bawelna-organiczna-159413842/?catalogueNumber=915905&type=image&source=2&return=ref&page=1

2nn3jqivc7brsh21.png

Starania od 12.2017.
    Starania z pomocą medyczną od 10.2019, Ovum, Lublin.
    Ja: 36l. AMH 2,71
    On: 34l: morfologia słabo
    1 IUI / 12.2019 /🍷
    2 IUI / 02.2020 /🍷
    1 IVF / 03.2020 ❄️3CC
    Crio / 04.2020 / 🍷
    2 IVF / 07.2020 / ❄️❄️2AA
    Crio / 08.2020 / 🍷
    Crio / 11.2020 / 🍷

Od 02.2021
    KRIOBANK, Białystok
    3 IVF / 03.2021 / ❄️❄️❄️
    Crio / 05.2021 / 🍷
    Crio / 06.2021 / 🥳
    beta 5dpt 27,27
    29dpt ❤️
  • Dorin123 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wpadam do Was życzyć szczęśliwych i szybkich porodów :)

Nie ukrywam, że podoba mi się Wasz wątek, dużo informacji. Niestety mój kwietniowy jak i ten ogólny ciąża po IVF 2022 idą słabo, i mało informacji można zdobyć.

Chciałam się poradzić w kwestii wyników badań:

OGTT 75
    Pomiar na czczo glukometrem: 94.
    Pomiar na czczo z krwi - 76.
    Po 1 h - 109.
    Po 2 h - 108.
    Z tego co się orientuję to po 2 h słabo spada.

Wyniki moczu idealne.
    Wyniki krwi: Poniżej normy erytrocyty i hematokryt - to wiem, że jest w porządku. Taka jest tendencja w 2 połowie ciąży.

Natomiast nie wiem jak interpretować wynik mikroskopowego rozmazu krwi:
    Neutrofile pałeczkowate 1% (norma 3-5)
    Granulocyty kwasochłonne 12 % ( norma 2-4)
    Limfocyty 17% (norma 25-40).
    Podejrzewam efekt szczepienia Covid 4.01.2022 lub mój dodatni HBS.

jaina_proudmoore lubi tę wiadomość

• Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    ja już po ćwiczeniach, teraz kawusia, a później idę wysłać paczkę i jedną odebrać :D

Aga ojej oby ta głowa już przestała boleć :* ściskam!

jutro mamy wizytę z usg to zobaczymy ile Tadziu przypakował :P
    a w sobotę sesja brzuszkowa <3

AnSan89, Aga12345, jaina_proudmoore, Villemo87, Aneta8, Lolla, po_prostu_ja lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macie racje dziewczyny , ze jak przyjdzie do porodu to matka natura będzie wiedziała co robić i my tez . Tylko ciekawe ze każda położna / szkoła rodzenia ma całkowicie inne lub lekko inne poglądy Na ten sam temat .. 🤔
    A jak przyjdą duże bóle i stres to już w ogóle może być różnie , głowa już nie pracuje tak samo wiec racja - trzeba słuchać położnej :)

Jaina, miałam wizytę ale nie usg , oddałam mocz na badanie ale lekarz twierdzi (bo wymazu mi nie pobierała) ze to żadna grzebicza infekcja czy coś , bo ani nie swędzi ani nie mam jakiś dziwnych wydzielin , ze pewnie hormony. No nic czekam na wyniki moczu 🤷🏼‍♀️

Ja dzisiaj odebrałam przesyłkę z apteki miałam pecha bo wyglada na to ze przewoźnik dpd grzebał w pudełku bo cześć rzeczy była perfidnie rozdarta i było zaglądanie do środka , kupiłam np witaminy mamadha i ciul grzebal bo pudełko rozdarte , cześć tabletek spod foli zabezpieczającej nadaje się teraz do wyrzucenia w sumie chyba 12 szt. Na szczęście femaltiker cały a na nim mi zależało .
    Pytanie mam do dziewczyn które przyjmują MamaDha (ja kupiłam premium+) , czy wy tez nie macie w składzie magnezu ?
    Na internecie coś pisze o magnezie a na opakowaniu ani wzmianki , normalnie zgłupiałam , są różne warianty tego samego leku czy co.. wychodzi na to ze chyba muszę osobno przyjmować magnez tak ???

Odnośnie bóli miesiączkowych , u mnie jeszcze brak , ale znowu wróciło do mnie twardnieje brzucha , najbardziej wieczorami ale i np dzisiaj tez mnie złapało a dopiero południe . Tez tak macie ?

jaina_proudmoore, MyŚliwa lubią tę wiadomość

• Morwa Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć:) przepraszam, że nie odniosę się do waszych wpisów z osobna. Muszę dopiero was nadrobić. Wczoraj cały dzień byłam na nogach. Od rana badania krwi i moczu później pywatne konsultacje i tak naprawdę dalej jestem w tym samym miejscu co bylam z tą wiedzą o moich skokach pulsu. Także czekam na wizytę u swojego gina w sobotę. Wczoraj byłam u endo-gina i u kardio. Nikt nie widzial nieprawidlowosci. Wyniki z krwi wyszły mi bardzo dobrze. Ten mocz co powtarzałam też wyszedł ok bo już nie wyszła glukoza. Dzisiaj leżę i nic nie robię. Aaa i sama zwiększyłam sobie dawki euthoryxu bo sama po sobie wiem jakie mogę mieć jazdy przez tarczycę i podejrzewałam że ona też się mogła przyczynić do tego.

Stokrotka 86, AnSan89, Joana23, jaina_proudmoore, Villemo87, Pimka, Aneta8, MyŚliwa, Aga12345, dobuska, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

• Warszawianka Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2022, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!!
    Aneta, Ada, Stokrotka - gratulacje dla Was i Maluszków! Trzymam za Was kciuki i cieszę się, że jest dobrze.
    Stokrotka, szybko się u Ciebie potoczyło, ale dzięki Twojej czujności trafiliście w odpowiednim czasie do szpitala, mam nadzieję, że Wiktorek będzie już za chwilę przy Tobie na stałe.

U nas dobrze, łożysko się przesunęło i nie mam już takiego zagrożenia krwawieniem, ale dalej jest nisko osadzone, na przyszły tydzień szykuję się na cc :)
    Wczoraj mnie to zaskoczyło, że to już tak szybko, pamiętam, że w połowie ciąży nie mogłam się doczekać tego czasu i bałam się czy wszystko będzie dobrze, a teraz wydaje mi się, że będę tęsknić za ruchami Maluszka w brzuchu :)
    Pozdrawiam Was dziewczyny, życzę, nam zdrowia, żebyśmy się czuły świetnie na tej końcówce, trafiły na profesjonalny personel i dobrze wspominały poród.

Stokrotka 86, AnSan89, Joana23, jaina_proudmoore, Villemo87, Morwa, Lolla, Selena, Pimka, Kasiastaraczka, Aneta8, Jeheria, Ada.. 31, MyŚliwa, po_prostu_ja, Aga12345, dobuska, Gosia Rumi lubią tę wiadomość

16uddqk3eylk776c.png
  • Villemo87 Koleżanka

Wysłany: 18 stycznia 2022, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Nisia ja biorę te witaminy i u mnie w składzie jest Mg 200mg w 2 kapsułkach. Z tyłu na opakowaniu mam napisane. I też premium +. A jeśli chodzi o twardnienia brzucha to ja też tak mam i najwięcej właśnie ich na wieczór. Chyba, że więcej pochodzę wtedy łapie też w ciągu dnia 😉

Ja odebrałam wyniki gbs- ujemne. Ufff

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2022, 13:19

jaina_proudmoore, Lolla, Selena, Kasiastaraczka, Aneta8, Jeheria, Ada.. 31, Aga12345 lubią tę wiadomość

ojxevcqgaw4kzjxq.png

Wysłany: 18 stycznia 2022, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Morwa - masz racje, tarczyca mogła tu coś namieszać. Robiłaś może badania hormonów z krwi przy okazji? Zdrówka dla ciebie i odpoczywaj dziś 🧡 // @Nisia- szkoda, że paczka była uszkodzona. Możesz zawsze zgłosić reklamacje na stronie. Ja już magnezu nie biorę, od samego początku biorę Prenatal Duo. Lekarz kazał odstawić magnez jakoś miesiąc przed porodem. // @Warszawianka -to fakt, czas zleciał nie wiadomo kiedy. Chyba najwolniej mijał ten jesienny okres. To szykuje się nam kolejne CC w przyszłym tygodniu 🙂i powitamy maluszki na świecie 🥰👶 // @Pimka - co u ciebie słychać? 💚 // Ja od rana czułam się dobrze, miałam energię wiec złożyłam pranie i ogarnęłam co nieco w domu. Po 12 jednak energia się skończyła, tak mi się spać zachciało, jakieś lekkie zawroty głowy plus bieganie siku co 10 minut - masakra. Brzuch mnie tez lekko rozbolał znów okresowo, po prysznicu minęło. Teraz leżę i pewnie poczytam, ciężkie te ostatnie dni. 🙄chciałam jechać do piekarni itp ale po prostu bezpieczniej będzie jak zostanę w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2022, 13:23

Aneta8, Aga12345 lubią tę wiadomość

zDmVp2.png
  • Nisia18 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Villemo, No widzisz a ja mam jakieś inne witaminy bo magnezu nie ma .. a nawet nazwa ta sama . No nic , w sumie lepiej bo i tak miałam odstawić koło 36 tyg wiec wkrótce , ale jak zobaczyłam skład z tylu opakowania to pomyślałam ze oślepła bo na necie pisze ze są z magnezem a ja mam bez.. widocznie są te same witaminy z rożnym składem .

• Lolla Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    BIUSTONOSZ DO KARMIENIA

Dziewczyny, zamówiłam biustonosze z bonprix, ale są beznadziejne. Miseczki są cieniutkie i strasznie mi odstają sutki pod bluzką nawet jak dam wkładkę laktacyjną!! Proszę dajcie linki do biustonoszy ze wzmocnioną miseczką…

https://www.bonprix.pl/style/biustonosz-dla-karmiacych-2-szt-bawelna-organiczna-159413842/?catalogueNumber=915905&type=image&source=2&return=ref&page=1

Już kolejny raz polece biustonosze z alles mama. Sprawdziły mi się ostatnio przy karmieniu. Długim karmienia. 😉 Teraz też kupiłam, choć i te poprzednie jeszcze w miarę. Na allegro można znaleźć tanie.

Villemo87, jaina_proudmoore, idigi85, MyŚliwa, Aga12345 lubią tę wiadomość

• Joana23 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla, mam zapisaną tą firmę ;) jak już piersi mi się określą z wielkością, to coś na pewno stamtad zamówię :)
    Dorin123, niestety nie potrafię pomóc z analizą Twoich badań..
    Morwa, życzę dużo zdrowia i odpoczynku.
    Jaina, co tam teraz czytasz? Ja obecnie zagłębiam się w Lovecrafta ;)
    Warszawianka, a na którego masz wyznaczony termin? Powodzenia! :)

jaina_proudmoore, Morwa lubią tę wiadomość

uS2wp2.png
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warszawianka wrote:
    Cześć dziewczyny!!
    Aneta, Ada, Stokrotka - gratulacje dla Was i Maluszków! Trzymam za Was kciuki i cieszę się, że jest dobrze.
    Stokrotka, szybko się u Ciebie potoczyło, ale dzięki Twojej czujności trafiliście w odpowiednim czasie do szpitala, mam nadzieję, że Wiktorek będzie już za chwilę przy Tobie na stałe.

U nas dobrze, łożysko się przesunęło i nie mam już takiego zagrożenia krwawieniem, ale dalej jest nisko osadzone, na przyszły tydzień szykuję się na cc :)
    Wczoraj mnie to zaskoczyło, że to już tak szybko, pamiętam, że w połowie ciąży nie mogłam się doczekać tego czasu i bałam się czy wszystko będzie dobrze, a teraz wydaje mi się, że będę tęsknić za ruchami Maluszka w brzuchu :)
    Pozdrawiam Was dziewczyny, życzę, nam zdrowia, żebyśmy się czuły świetnie na tej końcówce, trafiły na profesjonalny personel i dobrze wspominały poród.

Ooo czesc warszawianka, czyli u ciebie łożysko się podnioslo na tyle że już nie jest przodujace?w którym momencie?to przez ułożenie łozyska będzie cc?

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idigi85 wrote:
    BIUSTONOSZ DO KARMIENIA

Ja mam biustonosze z H&M, mają wkładane usztywniane wkładki. Co prawda nie ma już dokładnie tych co mam, ale te są podobne 🙂

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0994252001.html

jaina_proudmoore, idigi85 lubią tę wiadomość

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • Pimka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal czekam na wyznaczenie konkretnej daty cc, ma być to niby piątek albo poniedziałek...dzis miała być ostateczna decyzja a nadal brak info😑
    Miałam dziś usg I to bardzo dokładne bo pani dr pokazywała wszystkie narządy studentom i ich przepytywała znaleźli np włosy małego No i dużą stopę, pani dr aż ja zmierzyla-8cm na ten moment🤣🤣🤣 i serdelek waży już 3370g +/- 400g więc różnica błędu też jest spora...
    Także nadal CZEEEEKAAAM ale już zdecydowanie bliżej niż dalej do końca tego pobytu💪

jaina_proudmoore, Villemo87, Morwa, Kasiastaraczka, Aneta8, MyŚliwa, Aga12345, po_prostu_ja, dobuska, Jeheria lubią tę wiadomość

2021:➡️12.02 długi protokół
    22.03🎯15 dojrzałych
    ❄4AA❄3BB❄3BC

🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
    2020: z rozmrożonych oocytów:
    4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔

2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
    ✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤

O Nas:
    ♀️Ja
    Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
    👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
    👍immunologia
    ♂️On-
    👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
    👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91%
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nisia złóż reklamację na kuriera! no co za ciul
    aż spojrzałam na te moje mama dha premium + i mam opakowanie bez magnezu i z magnezem...hmm

Morwa dobrze, że wyniki dobre :) ale kurczę to i tak dalej nic nie wniosło a propos pulsu-musisz czekać do soboty..ech

Warszawianka ooo to w przyszłym tygodniu nasze grono dzieciaczków po drugiej stronie brzucha się powiększy? w którym szpitalu będziesz?

Villemo uff super, że gbs ujemny :)

Jaina zdecydowanie lepiej zostań w domku :)

ja pospacerowałam między sklepami i punktem nadania i odbioru paczki i wyszło 3 km, ale już się zmęczyłam-chwilkę odpocznę i biorę się za obiad
    kupiłam jeszcze 2 kocyki bawełniane,bo tego mi brakowało

jaina_proudmoore, Villemo87, Nisia18, Aneta8, Morwa, Aga12345 lubią tę wiadomość

Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87
‹‹ 574 575 576 577 578 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ