Mamusie październik 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
ammarylis wrote:My też w czerwonej strefie od jutra. Kurcze mocz najlepiej łapać prosto kubeczka,z tego względu że samo przyklejanie worka i odklejanie już może mocz zanieczyścić. Ewentualnie jak już złapiemy do woreczka to nie przelewajcie do kubka tylko włóżcie ten worek w kubeczek. Wiem, że to dość trudne ale przy chodzących i stojących dzieciach powinno się w końcu udać. Napoić, rozebrać i czekać 😂
A z tego woreczka się nie wyleje? Niby nie trzeba tym trząść, można zakręcić worek albo zamknąć, ale jednak?
Wiadomo że najlepiej w locie 😃 ale jak bym musiała Lidce pobrać to by się działo.
U małej miałam raz robiony wynik i to w szpitalu, a tam pielęgniarka po odklejeniu woreczka przelała sama zawartość do kubka i poniosła do labu. 🙃
Może na posiew by tak nie zrobiła. 🤷♀️
Zmarnowana się czuję.
Koleżanki ojciec zmarł na Covid, ona z matką mają plusy i nie mają jak go pochowac, ciało w szpitalu. Jakiś dramat.
Coraz więcej osób z otoczenia w kwarantannie. Jutro się okaże czy szwagierka też ma kwarantanne. Ale ona to się ucieszyłaby z tego bo w sanepidzie pracuje i mówi że już nie wyrabia na zakrętach. -
Przy okazji choroby starszaka pobieralam mocz milion razy. Gdy mial jeszcze pieluche, naklejalam mu woreczek, nie raz w mocno niesterylnych warunkach. Odbywalo sie to na szpitalnym oddziale gdzie zawsze kazali przelac do kubeczka. Nie mozna dac sie zwariowac, nawet jesli zanieczyscimy probke przelewaniem itp. to beda to sladowe ilosci. Jak jes ZUM to ilosci bakterii sa duuuzo wieksze. Poza tym, ogolne badanie moczu, jesli nie podejrzewamy ZUM to tez inne wskazniki, ktore od bakterii nie zaleza, a o zdrowiu pacjenta wiele mowia
-
My pobierany mocz na leżąco, prosto do kubeczka. Nawet wczoraj to robiliśmy. Wyniki z meczu wyszły ok, ale z kupy wyszło ze ma krew utajoną i adenowirusa. I pediatra wystawiła skierowanie do szpitala, miałby isc na kilka dni, pod kroplówkę. Nie wyobrażam sobie tego w tych czasach pandemii, wciąż czekamy na wynik testu teściowej. W każdym razie wynegocjowałam ze jeszcze nie pojedziemy do szpitala, ze może mu się poprawi. Tymczasem mam wrażenie ze biegunka wcale nie słabnie.
I teraz wielka prośba: doradźcie jak mogę podać dziecku elektrolity żeby wypił. Za nic nie chce tego pic, już mnie to mega stresuje ze się odwodni. Mam orsalit, malinowego nie tknie, tez bezsmakowego prawie tez nie. Zrobił dzis od rana biegunkowo kupę 5x. W ciągu doby chyba 8.23.10.2019 urodził się Władek ❤️
starania od 2016: PCO, KIR AA, teratozoospermia, 2017 - 4x IUIICSI 1 - 01.2018
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer! -
O widzę że temat pobrania moczu się rozwija.Najbardziej prawidłowe pobranie moczu to prosto do kubeczka i kropka. Widzę to na co dzień w swojej pracy i wiem jakie cuda czasami wychodzą z powodu nie umycia czy przelewania. Konieczynka właśnie po to radzę włożyć ten pełny worek do kubeczka żeby się nie wylało 😀
-
Aga- nie pomogę. U mnie dzieciaki też tych elektrolitow pić nie chciały. Podawałam łyżeczką, strzykawka. Wodę mały pije? A mleko?
Pobieranie moczu przerabialiśmy, z racji choroby Czarka, wielokrotnie. Posiew do pojemnika, badanie ogólne- woreczek. No nie powiem, było to czasochłonne. Ale mus to mus.
Mnie od rana boli głowa, starszy zwymiotowal, mąż weekend pracuje. A na urodzinach Czarka to nie wiem kto się pojawi. Dziadkowie są starsi, druga babcia pracuje na zakaznym i trochę strach... -
Ja jak pobierałam mocz to mówiono,że tylko i wyłącznie do kubeczka. A z Jaśkiem trochę się napobieralismy ... Polecam od razu po spaniu rozebrać dziecko i wsadzić do wanny, na pewno zrobi siusiu i od razu łapać w kubeczek 😉
Aga_ni ale Was wzięło 😣 zdrówka! Kto teraz jest z Wladkiem?
Może próbują właśnie łyżeczka, albo w jego ulubiony kubek wlać.
Julka jak czasami słabo coś je wystarczyło,że włożę w jakiś inny kubeczek i już po problemie 🙈
Ostatnio u nas też różne dni i noce. Stawiam na zęby 🙄
Mamy już w domu oficjalnie roczniaka 😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2020, 09:23
ammarylis, wiktoriaa, Zimri, Konieczynka, aga90, moni05 lubią tę wiadomość
-
Julka i inne roczniaki, wszystkiego naj! 🥳
Teściowej wynik negatywny, uffff. Ja tez jakby lepiej się czuje, spałam w nocy 😍 tylko raz wstałam młodego przewinąć go i nakarmić. Mleko pije - dużo chyba bo na wieczór i 2 razy w nocy. Za każdym razem ponad 200 ml. Mam nadzieje ze to się liczy do nawodnienia. Wodę tez pije, tak z 300 ml dziennie wypije. Elektrolity wmuszam. Biegunka dzisiaj okropna, muszę chyba bardIej się skupić na dobrej diecie. Co podawać do jedzenia? Kleik ryżowy, białe pieczywo, co jeszcze dobrze mu zrobi?
Powiem wam ze niby się nastawiałam ze początki pracy nie będą łatwe ale nie spodziewałam się ze aż tak. Jak na razie mój mąż miał L4 ale wczoraj już musiał wrócić do pracy wiec pracował w międzyczasie i jeszcze teraz pracuje żeby te wczorajsze 8h zrobic. Ja pracuje 7-15 i punkt 15 się wyłączam, to i tak maks jako teraz mogę wykrzesać po nieprzespanych nocach. A w przyszłym tygodniu będzie hardcore, ale mam nadzieje ze tesciowa nam pomoże trochę. Ona tez pracuje wiec bedziemy wszyscy w trójkę w międzyczasie Władka ogarniać tj każdy w swoim czasie wolnym. Trzymajcie się wszystkie zdrowo!Karooo93 lubi tę wiadomość
23.10.2019 urodził się Władek ❤️
ICSI 2 - 08.2018
Agani najważniejsze że pije i mleko i wodę, ale jakby Ci zaczął lecieć i słabnąć to nie wahaj się jechać do szpitala. Moja bratowa też wylądowała dzieckiem we Wrocławiu na pediatrii i wszystko dobrze się skonczyło. Na trzeci dzień ich wypisali nawet bez antybiotyku.Trzymam kciuki oby szybko Wladkoei przeszło. I dobrze, że teściowa ujemna. Swoją drogą szacun dla niej, że tak pomaga. Niejedna by mogła wziąć z niej przykład(np. moja😂) Karoo słodziak z Julki. Wszystkiego dobrego dla Was.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2020, 14:55
Karooo93 lubi tę wiadomość
-
Aga_ni polecam marchewkę ze sloiczka- wsyztsko jedno jakiej firmy byle słoiczek. Jak Jasio miał biegunki po jednym sloiczku takim mniejszymi już była mega poprawa. Podobno ta marchewka sloiczkowa zatwardza.
Obyście szybciutko wrócili do zdrowia! ✊ -
Dziekk, słoiczki z marchewka kupiłam, hipp ors 200 niestety nie znalazłam. Dzisiaj chyba trochę lepiej.
moni05 lubi tę wiadomość
ICSI 2 - 08.2018
My po urodzinach, zrobione jeszcze na legalu. Wszystko się udało jak chciałam, no może goście mogli więcej zjeść 😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2020, 09:27
ammarylis, adella1, Konieczynka, moni05, sandrina22, aga90, Zimri, Karooo93, kasia1518 lubią tę wiadomość
-
Sto lat dla Mai! 🥳🥳🥳
Melduje ze u nas myślałam ze lepiej a chyba jest gorzej 😭 już mu wczoraj właściwie przeszła biegunka i wydawało mi się jest lepiej. Tylko ze mało pije. A dzisiaj znów ma gorączkę, lekka, maks 38. Ale co najgorsze przyszły wyniki posiewu z kału i wyszły bakterie coli i komentarz lekarki z luxmed ze wymagana pilna konsultacja. Masakra, nie dość ze wirus to jeszcze to.
ICSI 2 - 08.2018
IMSI 3 - 01.2019 - 27.01 szczęśliwy transfer!