X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie październik 2019
Odpowiedz

Mamusie październik 2019

Oceń ten wątek:
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka niestety przybijam piątke. Młoda padła po 20 do 23 była już obudzona 3 razy. A później jak się obudziła o 1.40 tak koniec. Płacz, pierś, lulanie, przeciwbólowe, smarowałam dziąsła i nic. Na rękach było dobrze, jak odłożyłam płacz. Padła o 5.45, spała 45 minut. Mąż nawet dupy nie podniósł. No tak mnie wkurwił że masakra! Spałam w sumie 2 godziny. Rano się ubrałam pojechałam na zakupy. Nic nie kupiłam, pije już druga kawę. Przynajmniej pogoda ładna to pójdziemy na spacer bo w końcu możemy.

syy26iye928jhyb7.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Wam Dziewczyny współczuję z tymi nocami. U nas Gabrysia druga noc w swoim pokoju i dziś obudziła się o 5.40 pierwszy raz , dałam mleko i poleżałysmy razem, zasnęła o 6.45 i spala do 9.30 ... nie wiem czy to tak to nowe, dużo łóżko, czy przypadek.

Pewnie jak się pochwaliłam, to dziś będę wstawać co godzinę 😀

wiktoriaa lubi tę wiadomość

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny współczuję, mialam to samo z Jaskiem 🙈
    Julka od początku śpi duzoo lepiej niż brat. Zazwyczaj pierwsza pobudkę ma też między 4/5, ale to bierze smoka, pokręci się i śpi.
    Chodzi w kozaczka, niestety takich za kostkę i z twardą podeszwa, ale całkiem nieźle sobie w nich radzi i sporo drepcze, więc w kwestii butów też raczej nie pomogę.
    Julka wypiję i zje cokolwiek jej się da. Piję herbatki, raczej nie słodzone, czasami jakiś sok jak zobaczy,że stoi, a tak to zazwyczaj wodę.

Adella - współczuję! Trzymajcie się ciepło! ♥️

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2020, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś się wyspałam. Lidia wstała tylko 2 razy. Mąż ja zabrał o 7 i do 8 jeszcze pospałam. Wstałam, wskoczyłam w spodnie i wyszłam z nią do żłobka. Dziś muszę na gotować na 2 dni bo teraz sroda i czwartek mam po 11h w pracy.
    Ale taka humoreska, wczoraj ja męża zaczepiam i sugeruje ze może byśmy coś podziałałli 💓. A on mi na to że jest tak nie wyspany i nie da rady 🤣🤣🤣
    Miał jedna noc z 2 pobudkami a ja nie śpię od roku albo i dłużej bo w ciąży też nie spałam. To my jednak jesteśmy ta silna płcią 💪

I u Lidki to zęby nie dają jej spać. Na dole te dziąsła są już fioletowe. Na szczęście góra się przebiła na 3 krawędziach. A idą od sierpnia 😭

kasia1518 lubi tę wiadomość

Owulacja w 37dc zakończona ciąża - KACPER 4040g i 58cm.

starania od grudnia 2017, 26.09. 2019 córeczka :)
    23.07.2015 - synek

event.png
  • adella1 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Jutro pogrzeb😢😢

Czarek marudny, chce żeby go nosić na rękach tylko. Albo czepia się czyjejś nogi i tak sobie chodzi😉

• kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Możliwa jest wysypka w 7 dobie brania antybiotyku ? Wywalilo mi wczoraj Gabrysie ... na brzuszku i plecach, dziś mi się wydaje że jest mniej

Wygląda tak jakby było od bodziaka...i właśnie się zastanawiam w którym plynie do plukania pralam... lroszku nie zmieniłam, a płyn zawsze używam biały lenora, a ostatnio kupiłam fioletowy ( chociaż staram się pilnować żeby ciuchy dziewczynek prac w białym) a te inne to do pościeli czy ręczników używam

I tak myślę czy po antybiotyku czy od płynu ( nie pamiętam czy w nim prałam).

A moge takiemu maluchowi podać normalne wapno?

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • aga90 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z wapnem ale jakby co to fenistil w kropelkach można.

• Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia możesz wapno podać. W syropie jest dla dzieci, takie calcium alergo. Bez smakowe jest i lekarze śmiało je piszą dzieciom.

Jaki antybiotyk dajesz? W medycynie wszystko możliwe.

Moja Lidia dzis dospała do 4 bez pobudki, ale już od tej 4 to na cycu wisiała. Ale 5h ciągiem złapałam, dla mnie bomba 😍

23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aga90 wrote:
    Nie wiem jak z wapnem ale jakby co to fenistil w kropelkach można.
    O właśnie, mam to , nawet mi lekarz ostatnio przepisał w razie czego . Dzięki Aga

Konieczynka również dziękuję, też stoi w szafie to wapno nawet nie otwarte. Dawalam Amoksilav, wczoraj już skończyliśmy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2020, 14:37

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia amoksycyklina może uczulać i właściwie pochodne penicylin uczulają najczęściej. Ogólnie są w miarę bezpieczne, no ale zawsze może trafić się ktoś uczulony. Po tygodniu to tzw reakcje opóźnione. Mogą wystąpić właśnie wysypki takie kostkowe, rumien, może być powiększenie węzłów chłonnych i inne objawy.
    Zgłoś to lekarzowi nawet ze względu na przyszłość. Żeby ordynował leki z innej grupy

23.07.2015 - synek

event.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze sobie tak pomyślałam że mogło być po mielonych, dosyć mocno przyprawiłam a Gabrysia podchodziła do męża jak jadł obiad i sporo jej dał. Na szczęście nie wygląda to źle.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś w końcu byłam na bilansie rocznym córki. Waga 7640 i wzrost 71.dostala skierowanie do endokrynologa i cała morfologie.
    Nadal 2 żeby tylko 😁
    Coraz więcej przy meblach zaczyna chodzić. Na czworaka bawi gania się z siostrą, ma takie tempo, że w szoku jestem.
    Mamy postęp w zlobkupo 2 tygodniach chodzenia po 1.5 godziny dziennie Panie mówią, że jest dobrze już nie płacze non stop. Od wtorku chcemy spróbować aby została do obiadu i na spanie przed 12 będę ją do domu zabierać. Dziś jak ja dawałam Pani 1 raz nie płakała, ale w sali nie rusza się z miejsca gdzie ja posadzą tam siedzi.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • Konieczynka Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia1518 wrote:
    Jeszcze sobie tak pomyślałam że mogło być po mielonych, dosyć mocno przyprawiłam a Gabrysia podchodziła do męża jak jadł obiad i sporo jej dał. Na szczęście nie wygląda to źle.

Po pieprzu czy nawet ostrej papryce w takiej ilości nic nie powinno się wydarzyć. Nie wiem czym przyprawiasz ale sama ostrość od ziół i przypraw nie powinna dać zmian skórnych. Grunt że już przechodzi.

Wczoraj jak wróciłam po pracy Lidka już spała. Cały dzień nie karmilam i piersi już byly mega pełne. A młoda obudziła się o 22,potem 1.30 i na dobre usnela koło 3. Rzucała się po łóżku. Potem o 5 znowu cyc i o 6.30 na dzień dobry znowu. Po takiej nocy piersi wyssane na drugą stronę.
    Próbowałam w nocy dawać wodę i to ja tak rozloscilo. Od razu wrzask i machanie rękoma. To jest charakterek.

23.07.2015 - synek

event.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, Nina jak miala zapalenie ucha w sierpnou tez dostala amoksycyline. Po ok 7 dniachnpojawila sie wysypka, ktora nabierala na sile ewidentnie po kazdej dawce antybiotyku. Nina dostala wtedy fenistil w kroplach i lekarz kazal odstawic antybiotyk, bo dotarlam do niego w 9 dobie antybiotyku a miala brac przez 10 i uscho bylo juz zdrowe. Zaobserwuj czy nedzie sie nasilac po kolejnej dawce antybiotyku, jak tak to pewnie lekarz bedzie potrzebny, aby ustalic czy moz a juz antybiotyk odstawic czytrzeba zastapic innym.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Karooo93 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zimir dlaczego macie skowrowanie do endokrynologa?
    Ja byłam z Julka w poniedziałek na bilansie i waży 7900 i też ma 71cm 😉
    Super,że lepiej w żłobku! 😊

6ff2db1f3a.png
    e787fc5cda.png
  • Zimri Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karooo93 wrote:
    Zimir dlaczego macie skowrowanie do endokrynologa?
    Ja byłam z Julka w poniedziałek na bilansie i waży 7900 i też ma 71cm 😉
    Super,że lepiej w żłobku! 😊
    Zecila endo bo jest mała i żeby sprawdzić czy to urok czy problem.

tb738ribhpbf794l.png
    lprkcwa1ivv4h570.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Kasia, Nina jak miala zapalenie ucha w sierpnou tez dostala amoksycyline. Po ok 7 dniachnpojawila sie wysypka, ktora nabierala na sile ewidentnie po kazdej dawce antybiotyku. Nina dostala wtedy fenistil w kroplach i lekarz kazal odstawic antybiotyk, bo dotarlam do niego w 9 dobie antybiotyku a miala brac przez 10 i uscho bylo juz zdrowe. Zaobserwuj czy nedzie sie nasilac po kolejnej dawce antybiotyku, jak tak to pewnie lekarz bedzie potrzebny, aby ustalic czy moz a juz antybiotyk odstawic czytrzeba zastapic innym.
    My już jesteśmy po antybiotyku bo miała na 7 dni. Wysypka schodzi, daje finistil. Ale najwyraźniej jest to jednak antybiotyk, na pewno zwrócę uwagę przy kolejnym antybiotyku i powiem co się działo przy amoksilav.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • kasia1518 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Konieczynka wrote:
    Po pieprzu czy nawet ostrej papryce w takiej ilości nic nie powinno się wydarzyć. Nie wiem czym przyprawiasz ale sama ostrość od ziół i przypraw nie powinna dać zmian skórnych. Grunt że już przechodzi.

Wczoraj jak wróciłam po pracy Lidka już spała. Cały dzień nie karmilam i piersi już byly mega pełne. A młoda obudziła się o 22,potem 1.30 i na dobre usnela koło 3. Rzucała się po łóżku. Potem o 5 znowu cyc i o 6.30 na dzień dobry znowu. Po takiej nocy piersi wyssane na drugą stronę.
    Próbowałam w nocy dawać wodę i to ja tak rozloscilo. Od razu wrzask i machanie rękoma. To jest charakterek.
    Pomyślałam że może mielone , bo u pierworodnej kiedyś po rosole się pojawiła wysypka , a był mocno doprawiony. Ale z tego co pisze kkkaaarrr to jednak antybiotyk. Na szczęście znika.

To ciężka noc za Tobą. Gabrysia dziś obudziła się o 3 i nie spala do 4.40, ale najlepsze jest to że się położyłam obok niej i zdążyłam już 5 razy zasnąć a ona nadal nie. To duze łóżko to był strzał w 10.

kasia1518

relg8iikdgf37yhc.png
    3i49ej280kg4r0lc.png
  • wiktoriaa Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co dajecie dzieciom na śniadanie, bo mi się już pomysły kończą

syy26iye928jhyb7.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiktoriaa wrote:
    Dziewczyny co dajecie dzieciom na śniadanie, bo mi się już pomysły kończą
    kaszka na mleku owsianym, placuszki z kaszki, chleb z pomidorem/hummusem/avocado/masłem orzechowym, parówki (tak wiem...), omlet, jajecznica

Wiktoria jeszcze przychodzi mi do głowy (z rzeczy, których nie daję) twarożek z dodatkami, jogurt naturalny np z jakimś owocem czy zbożem ekspandowanym, placuszki twarogowe lub na jogurcie, budyń jaglany, owsianka pieczona.

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 1696 1697 1698 1699 1700 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ